Більшість українських фермерів, що вирощують цибулю, не мають обладнаних місць для її зберігання. Саме через це вони намагаються продати продукцію одразу після збору врожаю, або до початку перших морозів. У такі періоди пропозиція цибулі на ринку достатньо висока, а ціни низькі. До середини ж осені кількість цибулі українського виробництва на ринку зменшується, а ціни на продукт зростають.
На найбільшому гуртовому фермерському ринку країни у селі Великі Копані на Херсонщині лише за день ціни на жовту ріпчасту цибулю зросли на гривню – до 8 грн за кілограм. Велику цибулю взагалі подають по 10 – 11 грн за кілограм, решта овочів цього тижня практично не подорожчала.
Зокрема, стабільними залишаються ціни на продукцію борщового набору. Фермери продають картоплю та буряк у середньому по 6 грн за кілограм. Ціни на моркву коливаються від 5 до 6 грн за кілограм.
Оптова вартість помідорів, вирощених на відкритому ґрунті, наразі стартує від 10 грн за кілограм. У той же час тепличні томати у Великих Копанях фермери продають по 20 – 25 грн за кілограм. Такий діапазон цін на всі типи помідорів – червоні, рожеві та жовті.
Оптові ціни на солодкий перець коливаються від 5 до 15 грн за кілограм, огірки вартують 25 грн за кілограм, кабачки – 18 грн за кілограм, а баклажани – від 10 до 15 грн за кілограм.
ІЦ УАК за матеріалами seeds
agroconf.org