Аграрний тиждень. Україна
» » Сезон виробництва цукру в розпалі
» » Сезон виробництва цукру в розпалі

    Сезон виробництва цукру в розпалі


    Сезон виробництва цукру в розпалі

    За даними Науково-практичного центру цукробурякового виробництва (НПЦ цукробурякового виробництва), всього в сезоні виробництва цукру було задіяно 33 підприємства. Станом на 11 листопада, через недостатню кількість сировини, сезон завершили 7 цукрових заводів. Вироблено на звітну дату понад 970 тис. тонн цукру із цукрових буряків, у 2020 році на звітну дату було вироблено близько 710 тис. тонн цукру.

    Показник цукристості при переробці буряків суттєво покращився від початку сезону і становить у середньому по Україні трохи більше 16,7%, що більше ніж у 2020 році (16,3% на звітну дату) на 0,4%. Як зазначалося у попередньому огляді, директором НПЦ Цукробурякового виробництва Олександром Коротинським, позитивна динаміка наростання цукристості у коренеплодах зберіглася. У порівнянні з попереднім аналізом розрив за цукристістю з негативного -0,3% рік до року став позитивним +0,4%. Цьому факту сприяла суха погода у жовтні та листопаді. Цукровий буряк, який не був прибраний і знаходився в полі, зміг наростити якісні показники, що не може не тішити цукрову промисловість.


    Станом на 11 листопада цукрові буряки зібрані з площі 206 тис. га, що становить 91% до прогнозу (226 тис. га) та зібрано 9,66 млн. тонн. Урожайність становить 470 ц/га, що більше на 14 ц/га, ніж у 2020 році (456 ц/га). Найвища урожайність зафіксована у Львівській та Тернопільській областях – 558 та 517 ц/га відповідно.


    У жовтні-листопаді урожайність стабілізувалася на рівні 470 ц/га. У зв'язку з відсутністю опадів за минулий період можливо спрогнозувати, що урожайність до кінця сезону так і залишиться в коридорі 465-470 ц/га.

    Збирання урожаю відбувається у сприятливих природно-кліматичних умовах. Буряк надходить у переробку кондиційний.

    Прогноз виробництва

    Оперативний прогноз виробництва цукру у сезоні 2021 року. За таких показників урожайності культури на цукрові заводи в сезоні 2021 року надійде до переробки 10,6 млн. тонн цукрових буряків. Враховуючи середній показник виходу цукру в Україні 14,0% (станом на 11 листопада), з сировини, що надійде, буде вироблено 1,44 млн. тонн цукру (показник розрахунковий і може змінюватися), а у разі збереження такої позитивної тенденції щодо динаміки виходу цукру можливо і більше. За оцінками директора НПЦ «Цукробурякового виробництво» Олександра Коротинського, внутрішнє споживання становить 1,38 млн. тонн цукру на рік. Внутрішній ринок повністю забезпечений цукром внутрішнього виробництва.

    Імпорт експорт

    За даними державної Митної служби, українські виробники за жовтень місяць поставили на зовнішні ринки (експорт) цукру (код ТН ЗЕД 1 701) 7,44 тис. тонн. Цей обсяг є рекордним обсягом експорту у 2021 році (за один місяць).

    У грошовому еквіваленті експорт цукру становив $3,75 млн. Усього з початку року (січень – жовтень) відправлено на зовнішні ринки 10 тис. тонн цукру на суму 5,2 млн. $.

    Найбільшими країнами-імпортерами українського цукру від обсягу експорту були: Ізраїль -2,47 тис. т; Уганда – 1,46 тис. т; Таджикистан – 1,36 тис. т; Молдова – 0,87 тис. т; Іспанія - 0,77 тис. т.

    Імпорт цукру (ТН ЗЕД 1701) за січень – жовтень становив 163,5 тис. т (жовтень 0,1 тис. тонн). Найбільшими країнами-експортерами цукру в Україну від усього імпорту були: Бразилія (73,0%); Польща (17,2%); Бельгія (2,8%).


    Важлива новина

    1 листопада у комітеті Верховної Ради України з питань економічного розвитку відбулася нарада, на якій представники державних органів, галузевих асоціацій та найбільших виробників обговорили ситуацію на ринку цукру та прогнози подальшого розвитку.

    Голова підкомітету з питань регуляторної політики Ганна Лічман наголосила, що Україна переживає зараз складні часи, зростає навантаження на сімейні бюджети українців, а платоспроможний попит з боку населення - падає. "Тому надзвичайно важливо зробити все від нас залежне, щоб утримати ціни на основні товари споживчого кошика - цукор, соняшникову олію, борошно, певні види круп та м'яса, молочні продукти. Тому ми запланували провести серію нарад, щоб з'ясувати становище у галузях та зрозуміти, що справді потрібно зробити, щоб стримати зростання цін", - наголосила вона.

    За словами Ганни Лічман, депутати тісно співпрацюватимуть з Міністерством аграрної політики та продовольства, опрацьовуватимуть рішення та рекомендації, які допоможуть запобігти різкому зростанню цін, а також забезпечити стабільну роботу виробників. "Є багато механізмів втручання держави в ціни, але тут важливо дотриматися балансу між тим, що потрібно споживачеві, і тим, щоб галузі мали хоча б мінімальний потенціал для розвитку", — сказала вона.

    4 та 12 листопада відбулися робочі наради під головуванням Першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, де розглядалася можливість часткової компенсації витрат на вирощування цукрових буряків у вигляді дотації від держави у розмірі 5 тис. грн. на 1 га., але не більше ніж на 500 гектарів одного підприємства та пов'язаних з ним юридичних осіб. Такий крок дозволить зробити культуру цукрових буряків привабливішою для вирощування та утримати посівні площі на рівні 220-230 тис. га. Що повністю забезпечить внутрішнє споживання цукром вітчизняного виробництва.

    Газове питання

    Підприємства цукрової промисловості на даний час отримують газ з урахуванням доставки на підприємство за ціною 34-37 тис. грн. з ПДВ. Заводи в авральному порядку шукають альтернативні джерела палива (мазут, вугілля, пеллети та ін.).

    Ціновий моніторинг

    За даними моніторингу оптових цін виробників за період з 22 жовтня до 12 листопада ціна опустилася до рівня 21,0 грн./кг (0,81 $/кг). Ціна за два тижні опустилася на 1,0 грн/кг (0,038 $/кг) або 4,5%.

    Ціни цукру у великих супермаркетах під власними торговими марками протягом другої половини жовтня та початку листопада мали підвищуючий тренд. На середину листопада ціни в середньому склали 27,47 грн./кг, що вище за показник на 20 жовтня більш ніж на 2 грн/кг.


    Огляд світових ринків цукру

    У жовтні 2021 року середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО (The Food and Agriculture Organization) склало 133,2 пункту – на 3,9 пункту (3,0 відсотка) вище за вересневий показник і на 31,8 пункту (31,3 відсотка) вище показника жовтня 2020 року Внаслідок зростання протягом трьох місяців поспіль у жовтні індекс досяг максимального рівня з червня 2011 року. Це збільшення порівняно з рівнем минулого місяця пов'язане насамперед із зростанням світових цін на рослинні олії та зернові. Середнє значення Індексу цін на цукор ФАО становило у жовтні 119,1 пункту, що на 2,1 пункту (1,8 відсотка) нижче за вересневе значення і є його першим зниженням після безперервного шестимісячного зростання. Однак світові котирування цукру, як і раніше, більш ніж на 40 відсотків перевищують рівень того ж періоду минулого року, що пояснюється головним чином занепокоєнням через скорочення виробництва у Бразилії. Зниження світових цін на цукор в останні місяці викликано обмеженням імпортного попиту на світових ринках та прогнозованим збільшенням обсягів експорту з боку Індії та Таїланду. Зниженню світових цін на цукор у жовтні також сприяло ослаблення бразильського реалу щодо долара США. Проте значному падінню цін на цукор перешкоджало зростання цін на етанол у Бразилії. Республіка Білорусь Згідно з інформацією Асоціації «Белсахар» станом на 25 жовтня 2021 року цукровими заводами вироблено 172 тис. тонн цукру із цукрових буряків. Цукристість буряків при прийманні від початку сезону склала 15,9%, що майже на рівні минулого року. Очікуване виробництво бурякового цукру 600 тис. тонн, із них 360 тис. тонн необхідно для внутрішнього споживання. Урожайність цукрових буряків станом на 11 листопада 466 ц/га (2020 року – 482 ц/га). Прибрано 78,5 тис. га або 92,7% від плану. РФ Станом на 2 листопада 2021 року вироблено близько 2,8 млн. тонн бурякового цукру. На 11 листопада цукрові буряки викопані з площі 958 тис. га, накопано 38,6 млн т. На думку Союзу цукровиробників Росії, цього сезону в країні буде вироблено близько 5,8 млн т цукру, що приблизно на 10-12% більше, ніж минулого. Згідно з іншими джерелами виробництво становитиме 5,6-5,7 млн. т і можливий дефіцит бурякового цукру до кінця сезону.

    ІЦ УАК за матеріалами НПЦ Цукробурякового виробництва

    agroconf.org





    Схожі новини
  • "Солодкий" сезон
  • В Україні вже вироблено 420 тисяч тонн цукру
  • Українські цукрові заводи виробили майже 625 тисяч тонн цукру
  • В Україні вже вироблено 462 тис тонн цукру
  • В Україні вироблено понад 938 тис. т цукру

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Сезон виробництва цукру в розпалі


Сезон виробництва цукру в розпалі

За даними Науково-практичного центру цукробурякового виробництва (НПЦ цукробурякового виробництва), всього в сезоні виробництва цукру було задіяно 33 підприємства. Станом на 11 листопада, через недостатню кількість сировини, сезон завершили 7 цукрових заводів. Вироблено на звітну дату понад 970 тис. тонн цукру із цукрових буряків, у 2020 році на звітну дату було вироблено близько 710 тис. тонн цукру.

Показник цукристості при переробці буряків суттєво покращився від початку сезону і становить у середньому по Україні трохи більше 16,7%, що більше ніж у 2020 році (16,3% на звітну дату) на 0,4%. Як зазначалося у попередньому огляді, директором НПЦ Цукробурякового виробництва Олександром Коротинським, позитивна динаміка наростання цукристості у коренеплодах зберіглася. У порівнянні з попереднім аналізом розрив за цукристістю з негативного -0,3% рік до року став позитивним +0,4%. Цьому факту сприяла суха погода у жовтні та листопаді. Цукровий буряк, який не був прибраний і знаходився в полі, зміг наростити якісні показники, що не може не тішити цукрову промисловість.


Станом на 11 листопада цукрові буряки зібрані з площі 206 тис. га, що становить 91% до прогнозу (226 тис. га) та зібрано 9,66 млн. тонн. Урожайність становить 470 ц/га, що більше на 14 ц/га, ніж у 2020 році (456 ц/га). Найвища урожайність зафіксована у Львівській та Тернопільській областях – 558 та 517 ц/га відповідно.


У жовтні-листопаді урожайність стабілізувалася на рівні 470 ц/га. У зв'язку з відсутністю опадів за минулий період можливо спрогнозувати, що урожайність до кінця сезону так і залишиться в коридорі 465-470 ц/га.

Збирання урожаю відбувається у сприятливих природно-кліматичних умовах. Буряк надходить у переробку кондиційний.

Прогноз виробництва

Оперативний прогноз виробництва цукру у сезоні 2021 року. За таких показників урожайності культури на цукрові заводи в сезоні 2021 року надійде до переробки 10,6 млн. тонн цукрових буряків. Враховуючи середній показник виходу цукру в Україні 14,0% (станом на 11 листопада), з сировини, що надійде, буде вироблено 1,44 млн. тонн цукру (показник розрахунковий і може змінюватися), а у разі збереження такої позитивної тенденції щодо динаміки виходу цукру можливо і більше. За оцінками директора НПЦ «Цукробурякового виробництво» Олександра Коротинського, внутрішнє споживання становить 1,38 млн. тонн цукру на рік. Внутрішній ринок повністю забезпечений цукром внутрішнього виробництва.

Імпорт експорт

За даними державної Митної служби, українські виробники за жовтень місяць поставили на зовнішні ринки (експорт) цукру (код ТН ЗЕД 1 701) 7,44 тис. тонн. Цей обсяг є рекордним обсягом експорту у 2021 році (за один місяць).

У грошовому еквіваленті експорт цукру становив $3,75 млн. Усього з початку року (січень – жовтень) відправлено на зовнішні ринки 10 тис. тонн цукру на суму 5,2 млн. $.

Найбільшими країнами-імпортерами українського цукру від обсягу експорту були: Ізраїль -2,47 тис. т; Уганда – 1,46 тис. т; Таджикистан – 1,36 тис. т; Молдова – 0,87 тис. т; Іспанія - 0,77 тис. т.

Імпорт цукру (ТН ЗЕД 1701) за січень – жовтень становив 163,5 тис. т (жовтень 0,1 тис. тонн). Найбільшими країнами-експортерами цукру в Україну від усього імпорту були: Бразилія (73,0%); Польща (17,2%); Бельгія (2,8%).


Важлива новина

1 листопада у комітеті Верховної Ради України з питань економічного розвитку відбулася нарада, на якій представники державних органів, галузевих асоціацій та найбільших виробників обговорили ситуацію на ринку цукру та прогнози подальшого розвитку.

Голова підкомітету з питань регуляторної політики Ганна Лічман наголосила, що Україна переживає зараз складні часи, зростає навантаження на сімейні бюджети українців, а платоспроможний попит з боку населення - падає. "Тому надзвичайно важливо зробити все від нас залежне, щоб утримати ціни на основні товари споживчого кошика - цукор, соняшникову олію, борошно, певні види круп та м'яса, молочні продукти. Тому ми запланували провести серію нарад, щоб з'ясувати становище у галузях та зрозуміти, що справді потрібно зробити, щоб стримати зростання цін", - наголосила вона.

За словами Ганни Лічман, депутати тісно співпрацюватимуть з Міністерством аграрної політики та продовольства, опрацьовуватимуть рішення та рекомендації, які допоможуть запобігти різкому зростанню цін, а також забезпечити стабільну роботу виробників. "Є багато механізмів втручання держави в ціни, але тут важливо дотриматися балансу між тим, що потрібно споживачеві, і тим, щоб галузі мали хоча б мінімальний потенціал для розвитку", — сказала вона.

4 та 12 листопада відбулися робочі наради під головуванням Першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, де розглядалася можливість часткової компенсації витрат на вирощування цукрових буряків у вигляді дотації від держави у розмірі 5 тис. грн. на 1 га., але не більше ніж на 500 гектарів одного підприємства та пов'язаних з ним юридичних осіб. Такий крок дозволить зробити культуру цукрових буряків привабливішою для вирощування та утримати посівні площі на рівні 220-230 тис. га. Що повністю забезпечить внутрішнє споживання цукром вітчизняного виробництва.

Газове питання

Підприємства цукрової промисловості на даний час отримують газ з урахуванням доставки на підприємство за ціною 34-37 тис. грн. з ПДВ. Заводи в авральному порядку шукають альтернативні джерела палива (мазут, вугілля, пеллети та ін.).

Ціновий моніторинг

За даними моніторингу оптових цін виробників за період з 22 жовтня до 12 листопада ціна опустилася до рівня 21,0 грн./кг (0,81 $/кг). Ціна за два тижні опустилася на 1,0 грн/кг (0,038 $/кг) або 4,5%.

Ціни цукру у великих супермаркетах під власними торговими марками протягом другої половини жовтня та початку листопада мали підвищуючий тренд. На середину листопада ціни в середньому склали 27,47 грн./кг, що вище за показник на 20 жовтня більш ніж на 2 грн/кг.


Огляд світових ринків цукру

У жовтні 2021 року середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО (The Food and Agriculture Organization) склало 133,2 пункту – на 3,9 пункту (3,0 відсотка) вище за вересневий показник і на 31,8 пункту (31,3 відсотка) вище показника жовтня 2020 року Внаслідок зростання протягом трьох місяців поспіль у жовтні індекс досяг максимального рівня з червня 2011 року. Це збільшення порівняно з рівнем минулого місяця пов'язане насамперед із зростанням світових цін на рослинні олії та зернові. Середнє значення Індексу цін на цукор ФАО становило у жовтні 119,1 пункту, що на 2,1 пункту (1,8 відсотка) нижче за вересневе значення і є його першим зниженням після безперервного шестимісячного зростання. Однак світові котирування цукру, як і раніше, більш ніж на 40 відсотків перевищують рівень того ж періоду минулого року, що пояснюється головним чином занепокоєнням через скорочення виробництва у Бразилії. Зниження світових цін на цукор в останні місяці викликано обмеженням імпортного попиту на світових ринках та прогнозованим збільшенням обсягів експорту з боку Індії та Таїланду. Зниженню світових цін на цукор у жовтні також сприяло ослаблення бразильського реалу щодо долара США. Проте значному падінню цін на цукор перешкоджало зростання цін на етанол у Бразилії. Республіка Білорусь Згідно з інформацією Асоціації «Белсахар» станом на 25 жовтня 2021 року цукровими заводами вироблено 172 тис. тонн цукру із цукрових буряків. Цукристість буряків при прийманні від початку сезону склала 15,9%, що майже на рівні минулого року. Очікуване виробництво бурякового цукру 600 тис. тонн, із них 360 тис. тонн необхідно для внутрішнього споживання. Урожайність цукрових буряків станом на 11 листопада 466 ц/га (2020 року – 482 ц/га). Прибрано 78,5 тис. га або 92,7% від плану. РФ Станом на 2 листопада 2021 року вироблено близько 2,8 млн. тонн бурякового цукру. На 11 листопада цукрові буряки викопані з площі 958 тис. га, накопано 38,6 млн т. На думку Союзу цукровиробників Росії, цього сезону в країні буде вироблено близько 5,8 млн т цукру, що приблизно на 10-12% більше, ніж минулого. Згідно з іншими джерелами виробництво становитиме 5,6-5,7 млн. т і можливий дефіцит бурякового цукру до кінця сезону.

ІЦ УАК за матеріалами НПЦ Цукробурякового виробництва

agroconf.org





Схожі новини
  • "Солодкий" сезон
  • В Україні вже вироблено 420 тисяч тонн цукру
  • Українські цукрові заводи виробили майже 625 тисяч тонн цукру
  • В Україні вже вироблено 462 тис тонн цукру
  • В Україні вироблено понад 938 тис. т цукру

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.