Аграрний тиждень. Україна
» » Мед в Україні подорожчав на понад 20%
» » Мед в Україні подорожчав на понад 20%

    Мед в Україні подорожчав на понад 20%


    Мед в Україні подорожчав на понад 20%

    За минулий рік мед в Україні подорожчав на понад 20%. Однією з причин зростання цін називають те, що мед — це експортний продукт, тож вартість залежить від світових цін. Про це розповів Володимир Стретович, президент Спілки пасічників України.

    «На ціну меду впливає два фактори: по-перше, це кількість меду, який добули в країні в попередньому сезоні; по-друге, кон'юнктура світового ринку. Беручи до уваги, що минулий рік був невдалим для аргентинських пасічників, які займають, як і Україна, одне з провідних місць з експорту меду, то у ціні піднявся наш мед. Сьогодні він на ринках коштує вже 2,5 €/л, при тому, що в Україні його закуповують вже по 60 грн/л», — коментує голова спілки.

    За його словами, тому пасічники, які займаються промисловим пасічництвом, намагаються збути його за кордон. На внутрішнє споживання залишається менше меду, що також диктує свої ціни. В Україні працюють компанії, які скуповують мед у пасічників, здійснивши попередню перевірку на якість, та формують товарні партії для відправлення споживачам. Найбільшим споживачем українського меду є Європа, далі йде Японія. США тимчасово припинили закупівлю меду у зв’язку з антидемпінговими розслідуваннями.

    «У 2020 році Україна встановила абсолютний рекорд, експортувавши за кордон близько 82 тисяч тонн і отримавши близько $130 млн грошових коштів для стабілізації національної валюти. Найбільше цінуються сорти меду, які носять монофлорний характер, тобто зібрані з однієї культури. Йдеться, наприклад, про акацієвий, гречаний, липовий мед. Мені навіть доводилося купувати мед із гарбузового цвіту. Такі види меду мають однорідну структуру. Проте у зв’язку з природними катаклізмами нам зараз складно збирати монофлорні види меду. Плюс, якщо держава зараз, наприклад, зменшить посіви гречки, ми можемо залишитися без гречаного меду», — пояснює Стретович.

    Так, поширеним варіантом є мед з різнотрав'я. Його починають збирати з кінця березня та у квітні. Він також має високу ціну. Також на рівні держави діють вимоги щодо якості меду, який виробляється в Україні. Ключовим показником є вологість продукту, яка має складати не більше 14%. Також мед має бути дозрілим, тобто коли рамка, що виймається з вулика, на третину запечатана.

    «Це означає, що бджоли вже закінчили збір нектару та почали, образно кажучи, підготовку до реалізації. Тоді його можна забирати і він не забродить. Якщо ж пасічник в погоді за прибутком намагається викачати незрілий мед, то потім покупці кажуть, що він недосконалий, мало післясмаку і він може забродити», — наголошує експерт.

    Крім того, при купівлі меду звертати увагу на визначення, вказані на етикетці чи в описі. Мед буває органічний та гомогенізований мед.

    «На сьогодні починаються перші паростки органічного меду. Але для того, щоб його зібрати, треба, щоб в радіусі 10 кілометрів від місця збору не було жодних підприємств, сільськогосподарських виробництв, тваринницьких ферм. Адже там бджола може взяти вологу не з чистого джерела, а з якоїсь ферми, посудини. Такий мед можуть збирати в Карпатах або степах», — інформує Володимир Стретович.

    Додамо, що гомогенізований мед — це мед, який можна побачити на вітринах магазинів. Для того, щоб він мав привабливий вигляд, його перед розфасуванням підігрівають до температури 45 °C. Після підігрівання він вже не кристалізується, тому що кристалічна решітка, вся органіка з нього фактично виходить.

    «У залежності від регіону літр, наприклад, соняшникового меду можна купити від 80 до 120 грн/л. Літр гречаного коштуватиме приблизно 180 гривень, а акацієвого — 190−220 гривень. Наголошу, що все залежить від регіону, адже однієї стабільної ціни на мед в Україні немає», — підсумував президент Спілки пасічників України.

    ІЦ УАК за матеріалами Суспільне

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Експерти прогнозують дефіцит меду в Україні
  • Пасічники зібрали в 5 разів менше меду і прогнозують зростання ціни
  • Аграрна біржа виступила партнером круглого столу “Український ринок виробництва та реалізації меду”
  • Львівські пасічники повезуть у столицю медові вина
  • Свято меду відкрилося в Харкові

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Мед в Україні подорожчав на понад 20%


Мед в Україні подорожчав на понад 20%

За минулий рік мед в Україні подорожчав на понад 20%. Однією з причин зростання цін називають те, що мед — це експортний продукт, тож вартість залежить від світових цін. Про це розповів Володимир Стретович, президент Спілки пасічників України.

«На ціну меду впливає два фактори: по-перше, це кількість меду, який добули в країні в попередньому сезоні; по-друге, кон'юнктура світового ринку. Беручи до уваги, що минулий рік був невдалим для аргентинських пасічників, які займають, як і Україна, одне з провідних місць з експорту меду, то у ціні піднявся наш мед. Сьогодні він на ринках коштує вже 2,5 €/л, при тому, що в Україні його закуповують вже по 60 грн/л», — коментує голова спілки.

За його словами, тому пасічники, які займаються промисловим пасічництвом, намагаються збути його за кордон. На внутрішнє споживання залишається менше меду, що також диктує свої ціни. В Україні працюють компанії, які скуповують мед у пасічників, здійснивши попередню перевірку на якість, та формують товарні партії для відправлення споживачам. Найбільшим споживачем українського меду є Європа, далі йде Японія. США тимчасово припинили закупівлю меду у зв’язку з антидемпінговими розслідуваннями.

«У 2020 році Україна встановила абсолютний рекорд, експортувавши за кордон близько 82 тисяч тонн і отримавши близько $130 млн грошових коштів для стабілізації національної валюти. Найбільше цінуються сорти меду, які носять монофлорний характер, тобто зібрані з однієї культури. Йдеться, наприклад, про акацієвий, гречаний, липовий мед. Мені навіть доводилося купувати мед із гарбузового цвіту. Такі види меду мають однорідну структуру. Проте у зв’язку з природними катаклізмами нам зараз складно збирати монофлорні види меду. Плюс, якщо держава зараз, наприклад, зменшить посіви гречки, ми можемо залишитися без гречаного меду», — пояснює Стретович.

Так, поширеним варіантом є мед з різнотрав'я. Його починають збирати з кінця березня та у квітні. Він також має високу ціну. Також на рівні держави діють вимоги щодо якості меду, який виробляється в Україні. Ключовим показником є вологість продукту, яка має складати не більше 14%. Також мед має бути дозрілим, тобто коли рамка, що виймається з вулика, на третину запечатана.

«Це означає, що бджоли вже закінчили збір нектару та почали, образно кажучи, підготовку до реалізації. Тоді його можна забирати і він не забродить. Якщо ж пасічник в погоді за прибутком намагається викачати незрілий мед, то потім покупці кажуть, що він недосконалий, мало післясмаку і він може забродити», — наголошує експерт.

Крім того, при купівлі меду звертати увагу на визначення, вказані на етикетці чи в описі. Мед буває органічний та гомогенізований мед.

«На сьогодні починаються перші паростки органічного меду. Але для того, щоб його зібрати, треба, щоб в радіусі 10 кілометрів від місця збору не було жодних підприємств, сільськогосподарських виробництв, тваринницьких ферм. Адже там бджола може взяти вологу не з чистого джерела, а з якоїсь ферми, посудини. Такий мед можуть збирати в Карпатах або степах», — інформує Володимир Стретович.

Додамо, що гомогенізований мед — це мед, який можна побачити на вітринах магазинів. Для того, щоб він мав привабливий вигляд, його перед розфасуванням підігрівають до температури 45 °C. Після підігрівання він вже не кристалізується, тому що кристалічна решітка, вся органіка з нього фактично виходить.

«У залежності від регіону літр, наприклад, соняшникового меду можна купити від 80 до 120 грн/л. Літр гречаного коштуватиме приблизно 180 гривень, а акацієвого — 190−220 гривень. Наголошу, що все залежить від регіону, адже однієї стабільної ціни на мед в Україні немає», — підсумував президент Спілки пасічників України.

ІЦ УАК за матеріалами Суспільне

agroconf.org





Схожі новини
  • Експерти прогнозують дефіцит меду в Україні
  • Пасічники зібрали в 5 разів менше меду і прогнозують зростання ціни
  • Аграрна біржа виступила партнером круглого столу “Український ринок виробництва та реалізації меду”
  • Львівські пасічники повезуть у столицю медові вина
  • Свято меду відкрилося в Харкові

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.