В Україні зараз спостерігається тенденція до зниження відпускних цін на тепличні огірки, незважаючи на те, що пропозиція даної продукції в місцевих комбінатах дуже обмежена, повідомляють аналітики проекту EastFruit. За словами самих виробників, іти на цінові поступки вони змушені через досить низьку торговельну активність. Крім того, якість огірка стрімко погіршується, що також провокує спад в даному сегменті.
В результаті, з початку поточного тижня огірок з місцевих комбінатів на українському ринку подешевшав у середньому на 17%. Сьогодні комбінати ведуть реалізацію цієї продукції за 50-65 грн/кг ($1,76-2,29/кг). Для порівняння: ще тиждень тому максимальні ціни у цьому сегменті озвучувалися до 80 грн/кг ($2,82/кг).
Основними каналами збуту для місцевих тепличних комбінатів сьогодні виступають роздрібні мережі. При цьому представники роздрібних мереж та оптових компаній цього тижня також значно зменшили обсяги закупівель огірка, посилаючись на неактивний попит з боку кінцевого споживача.
Проте додамо, що, незважаючи на суттєве здешевлення, сьогодні тепличний огірок в Україні коштує в середньому в 1,5 раза дорожче, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому оператори ринку зазначають, що пропозиція даної продукції місцевих комбінатах дуже малооб'ємна, а поставки з-за кордону нестабільні. Також, варто зазначити, що більшість українських тепличних комбінатів планують вийти з новими обсягами огірка ближче до кінця лютого.
ІЦ УАК за матеріалами east-fruit
agroconf.org