Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2022 року № 422 вводиться ліцензування на експорт:
"В Україні є хороші перспективи розвивати як внутрішнє споживання, так і експорт продукції, в тому числі і експорт продукції яловичини з високою доданою вартістю, яка використовується в HoReCa (ресторанах, готелях для приготування), або ВРХ, яка має високий племінний потенціал. Оскільки внутрішній ринок обмежений, наше виробництво більше ніж внутрішнє споживання, і у нас є певний надлишок - він становить близько 10%, які дійсно можна експортувати", - зазначив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
Він додав, що це не просто відкриття експорту, а саме ліцензування, задля того щоб держава завжди могла контролювати баланс. Якщо галузь розвивається, і у нас є надлишок - ми дозволяємо експортувати і видаємо ліцензію, якщо бачимо, що внутрішнє споживання зростає і перш за все це потрібно для цілей продовольчої безпеки країни - тоді ліцензія не видається.
"Тому це такий компроміс між критичним покриттям потреб держави в даному аспекті з точки зору продовольчої безпеки, і можливістю для розвитку бізнесу. Якщо з'являються нові ринки, нові ніші, і це не шкодить внутрішній продуктовій безпеці, то це потрібно експортувати, щоб надходила валютна виручка",- підсумував Тарас Висоцький.
Нагадаємо ліцензування залишається обов’язковим для:
ІЦ УАК за матеріалами Мінагрополітики
agroconf.org