Аграрний тиждень. Україна
» » Дефіцит солі: найбільший український виробник "Артемсіль" зупинив роботу
» » Дефіцит солі: найбільший український виробник "Артемсіль" зупинив роботу

    Дефіцит солі: найбільший український виробник "Артемсіль" зупинив роботу


    Дефіцит солі: найбільший український виробник "Артемсіль" зупинив роботу

    Експерти та рітейлери вже повідомляють, що сіль тепер буде імпортуватись, а ціни на неї підвищаться. Також можуть бути тимчасові перебої з постачанням солі.

    Звичайна харчова (кам’яна) сіль зникла з полиць українських магазинів. Все через те, що основний видобуток солі відбувається на Донеччині. Це насамперед підприємство "Артемсіль" у місті Соледар Донецької області. Воно припинило свою роботу місяць тому через загрозу обстрілів.

    "Підприємство не працює до невизначеного часу, згідно з наказом. Постійно тривають обстріли, частково зруйнована адмінбудівля, і були влучення в рудники. Більшість мешканців Соледара, співробітники підприємства Артемсіль евакуюються. За можливості, хто може, той виїжджає", – розповів керівник прес-служби Державного підприємства Артемсіль Володимир Низиєнко.

    Підприємство містоутворювальне. Тут працювали 2,5 тис. людей, які є і жителями міста Соледар. Задля збереження життя підприємство вдалося вчасно зупинити та законсервувати.

    "Готову продукцію, яку видобули, відвантажили на склади, а потім розвезли по регіонах, через торговельні мережі", – зазначив він.

    За рік підприємство видобуває 2 млн тонн солі. Окрім задоволення українських потреб, сіль також ішла на експорт до 15 країн світу.

    "Ми відвантажували до 15 країн світу. Це Польща, Німеччина, Румунія, Азербайджан, Молдова, Грузія. Тобто втрачає не лише Україна, а і Європа", – повідомляють у прес-службі.

    Підприємство готове повернутися до роботи, щойно території будуть вільні та безпечні. Артемівське родовище кам’яної солі постачало понад 90% солі загалом в Україні, наголошують в Інституті аграрної економіки НАН.

    Є також Слов’янське родовище кам’яної солі, яке теж розташоване в Донецькій області, і там теж непроста ситуація.

    "Ми опинилися в ситуації, що основні виробники нашої солі не можуть забезпечити ринок. Ринок напередодні літа, напередодні нашої консервації. І тут ми бачимо проблеми, які можуть виникнути насамперед у населення, яке звикло заготовляти продукцію на зиму, і у підприємств харчової промисловості, які також для своєї продукції, консервації, м’ясних виробів використовують переважно нашу вітчизняну сіль", – розповів заступник директора Національного наукового центру Інститут аграрної економіки НАН України Микола Пугачов.

    Є поклади солі й на Західній Україні. Зокрема, у Дрогобичі, а також на Закарпатті та Прикарпатті. Однак там видобуток або вже сходить нанівець, або навпаки потребує розробки.

    "Звичайно, певні постачання можуть забезпечуватися із Закарпаття, де Солотвинське родовище, хоча вже після повеней, які були в 1998 році, 2001 році, там почалося розмивання соляних покладів. Тут є і в них певні проблеми з виробництвом", – зазначив Пугачов.

    Експерти вважають, що певний дефіцит солі може бути корисним для здоров’я місцевих жителів.

    "В Україні продавали близько 14-16 кг солі на рік із розрахунку на людину. Якщо порівнювати з тими рекомендаціями, які пропонують органи охорони здоров’я (це 2-5 кілограмів на рік), то здається, що ми споживаємо багато солі. І навіть якщо в нас буде певний дефіцит, то нам це буде навіть на користь. На жаль, ці рекомендації в умовах війни будуть нам корисними", – зазначив експерт.

    Сіль використовується насамперед для хімічної промисловості (хімічні фарби, препарати, хлориди, лужні, карбонат натрію тощо). Другий напрям за обсягами в Європі та Україні – це для запобігання замерзанню доріг, злітно-посадкових смуг. Третій напрям – це харчова промисловість.

    "І Україна – один із небагатьох виробників світу, де видобувається дуже якісна сіль, яка може використовуватися для харчування людей та тварин. Для тварин, щоправда, може бути вже з домішками, але загалом це та сама кам’яна сіль", – наголосив Микола Пугачов.

    Звичайну сіль могла б замінити морська, проте теж не українська, бо її у нас теж відібрала РФія.

    "Українським джерелом високоякісної морської солі є солоні озера, лимани на Чорному та Азовському морях (це євпаторійська сіль, сакська, керченська, де сіль практично з моря і високої якості). На жаль, всі ці три джерела високоякісної солі з моря окуповані сьогодні. Тобто ми й це не можемо використовувати", – наголосив Пугачов.

    Як бути з дефіцитом солі, мають вирішити також в уряді. Найочевидніше, що поки тривають бої, на українських полицях додасться імпортної солі.

    ІЦ УАК за матеріалами Факти

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Експорт укаїнської солі до ЄС зріс на 22,5%
  • «Артемсіль» перевиконала червневий план по виробництву
  • ДП «Артемсіль» збільшило випуск солі
  • Україна збільшила обсяги експорту солі до ЄС на 35%
  • Призначено нового керівника ДП «Артемсіль»

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Дефіцит солі: найбільший український виробник "Артемсіль" зупинив роботу


Дефіцит солі: найбільший український виробник "Артемсіль" зупинив роботу

Експерти та рітейлери вже повідомляють, що сіль тепер буде імпортуватись, а ціни на неї підвищаться. Також можуть бути тимчасові перебої з постачанням солі.

Звичайна харчова (кам’яна) сіль зникла з полиць українських магазинів. Все через те, що основний видобуток солі відбувається на Донеччині. Це насамперед підприємство "Артемсіль" у місті Соледар Донецької області. Воно припинило свою роботу місяць тому через загрозу обстрілів.

"Підприємство не працює до невизначеного часу, згідно з наказом. Постійно тривають обстріли, частково зруйнована адмінбудівля, і були влучення в рудники. Більшість мешканців Соледара, співробітники підприємства Артемсіль евакуюються. За можливості, хто може, той виїжджає", – розповів керівник прес-служби Державного підприємства Артемсіль Володимир Низиєнко.

Підприємство містоутворювальне. Тут працювали 2,5 тис. людей, які є і жителями міста Соледар. Задля збереження життя підприємство вдалося вчасно зупинити та законсервувати.

"Готову продукцію, яку видобули, відвантажили на склади, а потім розвезли по регіонах, через торговельні мережі", – зазначив він.

За рік підприємство видобуває 2 млн тонн солі. Окрім задоволення українських потреб, сіль також ішла на експорт до 15 країн світу.

"Ми відвантажували до 15 країн світу. Це Польща, Німеччина, Румунія, Азербайджан, Молдова, Грузія. Тобто втрачає не лише Україна, а і Європа", – повідомляють у прес-службі.

Підприємство готове повернутися до роботи, щойно території будуть вільні та безпечні. Артемівське родовище кам’яної солі постачало понад 90% солі загалом в Україні, наголошують в Інституті аграрної економіки НАН.

Є також Слов’янське родовище кам’яної солі, яке теж розташоване в Донецькій області, і там теж непроста ситуація.

"Ми опинилися в ситуації, що основні виробники нашої солі не можуть забезпечити ринок. Ринок напередодні літа, напередодні нашої консервації. І тут ми бачимо проблеми, які можуть виникнути насамперед у населення, яке звикло заготовляти продукцію на зиму, і у підприємств харчової промисловості, які також для своєї продукції, консервації, м’ясних виробів використовують переважно нашу вітчизняну сіль", – розповів заступник директора Національного наукового центру Інститут аграрної економіки НАН України Микола Пугачов.

Є поклади солі й на Західній Україні. Зокрема, у Дрогобичі, а також на Закарпатті та Прикарпатті. Однак там видобуток або вже сходить нанівець, або навпаки потребує розробки.

"Звичайно, певні постачання можуть забезпечуватися із Закарпаття, де Солотвинське родовище, хоча вже після повеней, які були в 1998 році, 2001 році, там почалося розмивання соляних покладів. Тут є і в них певні проблеми з виробництвом", – зазначив Пугачов.

Експерти вважають, що певний дефіцит солі може бути корисним для здоров’я місцевих жителів.

"В Україні продавали близько 14-16 кг солі на рік із розрахунку на людину. Якщо порівнювати з тими рекомендаціями, які пропонують органи охорони здоров’я (це 2-5 кілограмів на рік), то здається, що ми споживаємо багато солі. І навіть якщо в нас буде певний дефіцит, то нам це буде навіть на користь. На жаль, ці рекомендації в умовах війни будуть нам корисними", – зазначив експерт.

Сіль використовується насамперед для хімічної промисловості (хімічні фарби, препарати, хлориди, лужні, карбонат натрію тощо). Другий напрям за обсягами в Європі та Україні – це для запобігання замерзанню доріг, злітно-посадкових смуг. Третій напрям – це харчова промисловість.

"І Україна – один із небагатьох виробників світу, де видобувається дуже якісна сіль, яка може використовуватися для харчування людей та тварин. Для тварин, щоправда, може бути вже з домішками, але загалом це та сама кам’яна сіль", – наголосив Микола Пугачов.

Звичайну сіль могла б замінити морська, проте теж не українська, бо її у нас теж відібрала РФія.

"Українським джерелом високоякісної морської солі є солоні озера, лимани на Чорному та Азовському морях (це євпаторійська сіль, сакська, керченська, де сіль практично з моря і високої якості). На жаль, всі ці три джерела високоякісної солі з моря окуповані сьогодні. Тобто ми й це не можемо використовувати", – наголосив Пугачов.

Як бути з дефіцитом солі, мають вирішити також в уряді. Найочевидніше, що поки тривають бої, на українських полицях додасться імпортної солі.

ІЦ УАК за матеріалами Факти

agroconf.org





Схожі новини
  • Експорт укаїнської солі до ЄС зріс на 22,5%
  • «Артемсіль» перевиконала червневий план по виробництву
  • ДП «Артемсіль» збільшило випуск солі
  • Україна збільшила обсяги експорту солі до ЄС на 35%
  • Призначено нового керівника ДП «Артемсіль»

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.