Індія, найбільший у світі виробник цукру, вирішила обмежити продаж цукру на міжнародних ринках, невдовзі після того, як заборонила експорт пшениці.
У своїй заяві 25 травня індійський уряд заявив, що обмежить експорт цукру до 10 мільйонів тонн на маркетинговий сезон, який триватиме до вересня, щоб тримати ціни під контролем. Продавців також попросили звернутися за "конкретним дозволом" від влади на будь-який експорт цукру в період з 1 червня по 31 жовтня.
Індія є найбільшим у світі виробником цукру і другим за величиною експортером після Бразилії. Уряд Нарендра Моді заявив, що необхідно вжити заходів для підтримки запасів цукру в країні після "безпрецедентного зростання експорту" минулого року та в поточному сезоні.
Перехід до обмеження експорту відбувається в той час, коли у квітні річна роздрібна інфляція в третій за величиною економіці Азії досягла 7,8%, що є найвищим рівнем за майже вісім років.
Це ще один приклад зростання продовольчого протекціонізму в усьому світі, оскільки великі виробники обмежують експорт сільськогосподарської продукції, на додачу до шоку поставок, викликаного вторгненням росії в Україну в лютому.
У поточному маркетинговому році, який триває з жовтня 2021 року по вересень 2022 року, індійські цукрові заводи поки що підписали контракти на експорт близько 9 млн тонн. За попередній 12-місячний період країна відвантажила за кордон 7 мільйонів тонн підсолоджувача, що стало найбільшою кількістю за останні роки, згідно з урядовими даними.
Також минулого тижня Малайзія ухвалила рішення обмежити експорт курятини своїм сусідам, заявивши, що "пріоритетом уряду є наш власний народ".
А Індонезія у цьому році уже двічі встигла ввести та скасувати заборону на експорт пальмової олії та продуктів з неї.
ІЦ УАК за матеріалами CNN BUSINESS
agroconf.org