Аграрний тиждень. Україна
» » У сезоні 2022-2023 років обсяги виробництва, споживання, запасів зернових та торгівлі ними у світі можуть скоротитися
» » У сезоні 2022-2023 років обсяги виробництва, споживання, запасів зернових та торгівлі ними у світі можуть скоротитися

    У сезоні 2022-2023 років обсяги виробництва, споживання, запасів зернових та торгівлі ними у світі можуть скоротитися






    Згідно з останніми оцінками ФАО, приріст світового виробництва зернових у 2021 році порівняно з тим самим періодом минулого року на 0,9 відсотка зумовлений переважно зростанням обсягів виробництва кукурудзи. У сезоні 2021-2022 років також очікується зростання споживання зернових на 1,1 відсотка під впливом (у порядку значущості факторів) збільшення продовольчого споживання (особливо пшениці та рису), інших видів споживання (головним чином кукурудзи), а також споживання на корми (у здебільшого кукурудзи). Виходячи з оцінок світового виробництва та споживання зернових, прогнозується збільшення їх запасів наприкінці 2022 року порівняно з початком сезону, проте ці запаси будуть нижчими за їх рекордний рівень сезону 2018–2019 років. Передбачається, що в сезоні 2021–2022 років обсяг світової торгівлі зерновими буде меншим за рекордний показник сезону 2020–2021 років, головним чином через очікуване скорочення обсягів світової торгівлі кукурудзою та у зв’язку зі збоями, викликаними війною в Україні.


    У сезоні 2022-2023 років обсяги виробництва, споживання, запасів зернових та торгівлі ними у світі можуть скоротитися

    Попередні оцінки виробництва зернових у 2022 році вказують на те, що у сезоні 2022-2021 років вперше за останні чотири роки обсяг виробництва може скоротитися. Виходячи зі стану посівів та планів на майбутню посівну кампанію, прогнозується падіння виробництва зернових у світі до 2 784 млн тонн (включаючи рис у перерахунку на обрушений рис), що на 16 млн тонн менше за передбачуваний рекордний рівень 2021 року. Серед основних зернових культур найбільше падіння виробництва очікується (у порядку зменшення) за кукурудзою, пшеницею та рисом. На противагу цьому, є ймовірність збільшення у 2022 році валового виробництва ячменю та сорго; обсяг виробництва ячменю частково відновиться після зниження 2021 року, а виробництво сорго може досягти найвищого рівня з 2016 року.

    Також на сезон 2022-2023 років прогнозується зниження споживання зернових порівняно з рівнем сезону 2021-2022 років на 0,1 відсотка до 2788 млн тонн. Це передбачуване зниження – вперше за двадцять років – зумовлене, головним чином, очікуваним скороченням кормового споживання пшениці, фуражних зернових та рису, а також менш значним скороченням споживання як промислової сировини – переважно пшениці та рису. Продовольче споживання в світі зернових, навпаки, може збільшитися пропорційно неухильному зростанню чисельності населення планети.

    Виходячи з попередніх прогнозів ФАО щодо світового виробництва зернових у 2022 році та їх споживання у сезоні 2022–2023 років, обсягів виробництва у світі буде недостатньо для забезпечення очікуваного споживання; тому передбачається скорочення запасів зернових у світі на 0,4 відсотка порівняно з рівнем початку сезону до 847 млн. тонн. За поточних темпів споживання та прогнозованого обсягу виробництва показник співвідношення запасів зернових до їх споживання може зменшитися з 30,5 відсотка у сезоні 2021–2022 років до 29,6 відсотка у сезоні 2022–2023 років; це стане найнижчим рівнем з часу сезону 2013–2014 років, але все ж таки значно вищий за рекордно низький показник у 21,4 відсотка, зафіксований у сезоні 2007–2008 років. Очікується, що серед основних зернових культур найбільше скоротяться запаси кукурудзи. Крім того, прогнозується зниження запасів ячменю та рису, тоді як запаси сорго можуть збільшитися.

    Очікується, що обсяг світової торгівлі зерновими скоротиться до найнижчого за останні три роки рівня і може становити 463 млн тонн, що на 2,6 відсотка нижче за рівень сезону 2021-2022 років. Це передбачуване зниження відображає ймовірність скорочення обсягів світової торгівлі фуражними зерновими та пшеницею, тоді як перспективи торгівлі рисом, як і раніше, вважаються позитивними. У травні середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало 173,4 пункти, що є новим рекордом і на 39,7 пункти (29,7 відсотка) вище за показник минулого року. Через такі фактори, як подальше скорочення пропозиції та невизначеність на ринках, особливо пшениці, кукурудзи та ячменю, а також зростання цін на енергоресурси та інші фактори виробництва, світові ціни на зернові, ймовірно, залишатимуться на високому рівні щонайменше у першій половині сезону 2022-2023 років.

    З більш детальним аналізом ринків зернових можна ознайомитись у публікації “Продовольчий прогноз“, яка буде представлена ​​9 червня 2022 року.

    Зведені таблиці


    Завантажте повну вибірку даних

    1/ Дані щодо споживання відносяться до календарного року першого року вказаного періоду. Показник щодо виробництва рису належить до шліфованого рису.
    2/ Виробництво плюс запаси початку періоду.
    3/ Дані з торгівлі відносяться до експорту в закупівельному сезоні липня/червня для пшениці та фуражних зернових культур та до експорту в закупівельному сезоні січня/грудня для рису (другий зазначений рік).
    4/ Показник може бути рівним різниці між обсягом пропозиції та обсягом споживання внаслідок відмінностей між обліковими роками у системі реалізації, прийнятими у різних країнах.
    5/ П’ятьма найбільшими експортерами зерна є Австралія, Аргентина, ЄС, Канада та Сполучені Штати Америки; Основними експортерами рису є В’єтнам, Індія, Пакистан, Сполучені Штати Америки та Таїланд. Використання визначається як внутрішнє споживання плюс експорт за цей період.

    https://www.fao.org





    Схожі новини
  • Запаси зернових у світі у сезоні 2021-2022 років зростають; попередні прогнози на 2022 рік вказують на збільшення виробництва зернових
  • Світові ціни на продовольство досягли нового максимуму, перевищивши рівень липня 2011 року
  • Ситуація на світових ринках зернових стає все більш напруженою на тлі стійко високого попиту в сезоні 2020-2021 років
  • В ООН прогнозують скорочення світових запасів зерна до мінімуму за 5 років
  • Незважаючи на негативні наслідки COVID-19, пропозиція зернових в світі зберігається на достатньому рівні

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

У сезоні 2022-2023 років обсяги виробництва, споживання, запасів зернових та торгівлі ними у світі можуть скоротитися






Згідно з останніми оцінками ФАО, приріст світового виробництва зернових у 2021 році порівняно з тим самим періодом минулого року на 0,9 відсотка зумовлений переважно зростанням обсягів виробництва кукурудзи. У сезоні 2021-2022 років також очікується зростання споживання зернових на 1,1 відсотка під впливом (у порядку значущості факторів) збільшення продовольчого споживання (особливо пшениці та рису), інших видів споживання (головним чином кукурудзи), а також споживання на корми (у здебільшого кукурудзи). Виходячи з оцінок світового виробництва та споживання зернових, прогнозується збільшення їх запасів наприкінці 2022 року порівняно з початком сезону, проте ці запаси будуть нижчими за їх рекордний рівень сезону 2018–2019 років. Передбачається, що в сезоні 2021–2022 років обсяг світової торгівлі зерновими буде меншим за рекордний показник сезону 2020–2021 років, головним чином через очікуване скорочення обсягів світової торгівлі кукурудзою та у зв’язку зі збоями, викликаними війною в Україні.


У сезоні 2022-2023 років обсяги виробництва, споживання, запасів зернових та торгівлі ними у світі можуть скоротитися

Попередні оцінки виробництва зернових у 2022 році вказують на те, що у сезоні 2022-2021 років вперше за останні чотири роки обсяг виробництва може скоротитися. Виходячи зі стану посівів та планів на майбутню посівну кампанію, прогнозується падіння виробництва зернових у світі до 2 784 млн тонн (включаючи рис у перерахунку на обрушений рис), що на 16 млн тонн менше за передбачуваний рекордний рівень 2021 року. Серед основних зернових культур найбільше падіння виробництва очікується (у порядку зменшення) за кукурудзою, пшеницею та рисом. На противагу цьому, є ймовірність збільшення у 2022 році валового виробництва ячменю та сорго; обсяг виробництва ячменю частково відновиться після зниження 2021 року, а виробництво сорго може досягти найвищого рівня з 2016 року.

Також на сезон 2022-2023 років прогнозується зниження споживання зернових порівняно з рівнем сезону 2021-2022 років на 0,1 відсотка до 2788 млн тонн. Це передбачуване зниження – вперше за двадцять років – зумовлене, головним чином, очікуваним скороченням кормового споживання пшениці, фуражних зернових та рису, а також менш значним скороченням споживання як промислової сировини – переважно пшениці та рису. Продовольче споживання в світі зернових, навпаки, може збільшитися пропорційно неухильному зростанню чисельності населення планети.

Виходячи з попередніх прогнозів ФАО щодо світового виробництва зернових у 2022 році та їх споживання у сезоні 2022–2023 років, обсягів виробництва у світі буде недостатньо для забезпечення очікуваного споживання; тому передбачається скорочення запасів зернових у світі на 0,4 відсотка порівняно з рівнем початку сезону до 847 млн. тонн. За поточних темпів споживання та прогнозованого обсягу виробництва показник співвідношення запасів зернових до їх споживання може зменшитися з 30,5 відсотка у сезоні 2021–2022 років до 29,6 відсотка у сезоні 2022–2023 років; це стане найнижчим рівнем з часу сезону 2013–2014 років, але все ж таки значно вищий за рекордно низький показник у 21,4 відсотка, зафіксований у сезоні 2007–2008 років. Очікується, що серед основних зернових культур найбільше скоротяться запаси кукурудзи. Крім того, прогнозується зниження запасів ячменю та рису, тоді як запаси сорго можуть збільшитися.

Очікується, що обсяг світової торгівлі зерновими скоротиться до найнижчого за останні три роки рівня і може становити 463 млн тонн, що на 2,6 відсотка нижче за рівень сезону 2021-2022 років. Це передбачуване зниження відображає ймовірність скорочення обсягів світової торгівлі фуражними зерновими та пшеницею, тоді як перспективи торгівлі рисом, як і раніше, вважаються позитивними. У травні середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало 173,4 пункти, що є новим рекордом і на 39,7 пункти (29,7 відсотка) вище за показник минулого року. Через такі фактори, як подальше скорочення пропозиції та невизначеність на ринках, особливо пшениці, кукурудзи та ячменю, а також зростання цін на енергоресурси та інші фактори виробництва, світові ціни на зернові, ймовірно, залишатимуться на високому рівні щонайменше у першій половині сезону 2022-2023 років.

З більш детальним аналізом ринків зернових можна ознайомитись у публікації “Продовольчий прогноз“, яка буде представлена ​​9 червня 2022 року.

Зведені таблиці


Завантажте повну вибірку даних

1/ Дані щодо споживання відносяться до календарного року першого року вказаного періоду. Показник щодо виробництва рису належить до шліфованого рису.
2/ Виробництво плюс запаси початку періоду.
3/ Дані з торгівлі відносяться до експорту в закупівельному сезоні липня/червня для пшениці та фуражних зернових культур та до експорту в закупівельному сезоні січня/грудня для рису (другий зазначений рік).
4/ Показник може бути рівним різниці між обсягом пропозиції та обсягом споживання внаслідок відмінностей між обліковими роками у системі реалізації, прийнятими у різних країнах.
5/ П’ятьма найбільшими експортерами зерна є Австралія, Аргентина, ЄС, Канада та Сполучені Штати Америки; Основними експортерами рису є В’єтнам, Індія, Пакистан, Сполучені Штати Америки та Таїланд. Використання визначається як внутрішнє споживання плюс експорт за цей період.

https://www.fao.org





Схожі новини
  • Запаси зернових у світі у сезоні 2021-2022 років зростають; попередні прогнози на 2022 рік вказують на збільшення виробництва зернових
  • Світові ціни на продовольство досягли нового максимуму, перевищивши рівень липня 2011 року
  • Ситуація на світових ринках зернових стає все більш напруженою на тлі стійко високого попиту в сезоні 2020-2021 років
  • В ООН прогнозують скорочення світових запасів зерна до мінімуму за 5 років
  • Незважаючи на негативні наслідки COVID-19, пропозиція зернових в світі зберігається на достатньому рівні

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.