На початку травня Україна отримала дозвіл на транзит м’яса свинини та яловичини, а також м’ясних продуктів територією ЄС. Проте активізації зовнішніх поставок свинини ані в кінці весни, ані на початку червня не спостерігається. Натомість, оператори ринку відзначають пожвавлення імпорту свинини. У причинах такої ситуації розбиралися аналітики Асоціації «Свинарі України».
За свідченнями операторів, відкриття транзитних каналів не вносять істотних змін у ситуацію на вітчизняному ринку свинини. Так, відповідний дозвіл не відміняє експортної ізоляції через АЧС, не відкриває для операторів ринок свинини ЄС. Єдине, що дає ця опція, ― можливість здійснити поставки, які зірвалися через напад рф, і лише у випадку, якщо такі домовленості залишилися в силі. Українські експортери свинини відзначають, що географія зовнішньої торгівлі свининою до війни була вкрай обмежена, а більшість експортних поставок здійснювалося морським транспортом. «За нинішніх обставин українська свинина не буде конкурентоспроможною на зовнішніх ринках, як через вищі ціни закупівлі, так і через більш ніж двократне підвищення транспортних витрат у випадку транзиту через країни ЄС, а також здороження пального. Крім цього, враховуючи це та загальну ситуацію в країні зовнішнього попиту на вітчизняну свинини не відчуваємо», ― коментують трейдери. Експерти Асоціації «Свинарі України» зауважують, що хоча отримання дозволу на транзит свинини та яловичини країнами ЄС є позитивним зрушенням, а перемовини з співдружністю спрямовані на лібералізацію торгівлі, український ринок свинини поки не відчуває позитивних змін.
На противагу «завмерлому» експорту свинини, імпортні поставки істотно пожвавилися. Так, за попередніми оцінками, імпорт свинини за січень-травень перевищив 22 тис. т. Це відповідає 16% промислового виробництва чи 8% загальної ємності ринку свинини та у понад двічі перевищують обсяги зовнішніх поставок свинини на кінець травня 2021-го.
Пожвавленню імпорту свинини сприяла можливість для фізичних осіб-підприємців I-III групи завозити продукцію з-за кордону без сплати імпортних мит та податку на додану вартість. Зокрема, податкові пільги знижують бар’єрну ціну, за якої завезення продукції з-за кордону стає економічно обґрунтованим на 20-32% (на 20% при завезенні в межах річних квот в рамках угоди про безмитну торгівлю з ЄС та на 30-32% при завезенні продукції понад встановлену квоту). «Хоча наразі вплив активності зовнішніх поставок на внутрішній ринок свинини та цінову ситуацію на ньому не критичний, подальша пролонгація таких податкових преференцій для підприємств-спрощенців, затисне вітчизняних операторів ринку свинини у цінові та податкові лещата та поставить під ризик подальшу роботу вітчизняних операторів усього ланцюга доданої вартості свинини», ― переконані в Асоціації «Свинарі України».
Джерело: Pigua.info