Аграрний тиждень. Україна
» » Продукти харчування маркуватимуть написом «не містить глютену»
» » Продукти харчування маркуватимуть написом «не містить глютену»

    Продукти харчування маркуватимуть написом «не містить глютену»


    Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до статті 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» (щодо інформування громадян про відсутність глютену у харчових продуктах)».

    Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосувало 353 із 404 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

    Даним законопроектом передбачено заборонити обіг харчових продуктів, етикетування яких не відповідає цьому закону та відповідним технічним регламентам. Усі харчові продукти, що перебувають в обігу в Україні, етикетуються державною мовою України та містять у доступній для сприймання споживачем формі інформацію про відсутність у харчових продуктах глютену, що відображається на етикетці харчового продукту написом «не містить глютену». При цьому, відсутністю у харчових продуктах глютену вважається, якщо вміст глютену в харчовому продукті не перевищує 20 ppm (мг/100г) від загальної маси продукту в одиниці упаковки.

    В пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що на сьогодні в Україні за попередніми оцінками живуть приблизно 500 000 осіб, які страждають на недіагностовану целіакію (глютенову ентеропатію). Целіакія вважається захворюванням тонкої кишки з вивченими механізмами розвитку, патогенезу та підходами до лікування і є хронічним, довічним, аутоімунним захворюванням, що уражує тонку кишку у генетично схильних до цього осіб внаслідок повного харчового несприйняття глютену (клейковини) – тобто, білків фракції проламінів і глютелінів злакових рослин (насамперед, пшениці, жита, ячменю, вівса) – і яке вимагає постійного дотримання дієти з повним виключенням з раціону всіх продуктів, що містять глютен.





    Схожі новини
  • ВР має намір дозволити маркувати продукти тільки, якщо в них міститься понад 0,9% ГМО
  • ВР має намір дозволити маркувати продукти тільки, якщо в них міститься понад 0,9% ГМО
  • В Україні створять науковий центр із дослідження генно-модифікованих організмів
  • Кабмін пропонує відмінити обов’язковість маркування товарів, що не містять ГМО, на рівні закону
  • У Москві скасували знак "Не містить ГМО" на продуктах харчування

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Продукти харчування маркуватимуть написом «не містить глютену»


Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до статті 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» (щодо інформування громадян про відсутність глютену у харчових продуктах)».

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосувало 353 із 404 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Даним законопроектом передбачено заборонити обіг харчових продуктів, етикетування яких не відповідає цьому закону та відповідним технічним регламентам. Усі харчові продукти, що перебувають в обігу в Україні, етикетуються державною мовою України та містять у доступній для сприймання споживачем формі інформацію про відсутність у харчових продуктах глютену, що відображається на етикетці харчового продукту написом «не містить глютену». При цьому, відсутністю у харчових продуктах глютену вважається, якщо вміст глютену в харчовому продукті не перевищує 20 ppm (мг/100г) від загальної маси продукту в одиниці упаковки.

В пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що на сьогодні в Україні за попередніми оцінками живуть приблизно 500 000 осіб, які страждають на недіагностовану целіакію (глютенову ентеропатію). Целіакія вважається захворюванням тонкої кишки з вивченими механізмами розвитку, патогенезу та підходами до лікування і є хронічним, довічним, аутоімунним захворюванням, що уражує тонку кишку у генетично схильних до цього осіб внаслідок повного харчового несприйняття глютену (клейковини) – тобто, білків фракції проламінів і глютелінів злакових рослин (насамперед, пшениці, жита, ячменю, вівса) – і яке вимагає постійного дотримання дієти з повним виключенням з раціону всіх продуктів, що містять глютен.





Схожі новини
  • ВР має намір дозволити маркувати продукти тільки, якщо в них міститься понад 0,9% ГМО
  • ВР має намір дозволити маркувати продукти тільки, якщо в них міститься понад 0,9% ГМО
  • В Україні створять науковий центр із дослідження генно-модифікованих організмів
  • Кабмін пропонує відмінити обов’язковість маркування товарів, що не містять ГМО, на рівні закону
  • У Москві скасували знак "Не містить ГМО" на продуктах харчування

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.