Разом зі збільшенням кількості відлучених поросят на свиноматку на рік часто спостерігають погіршення виробничих показників на початку дорощування. Насамперед — підвищення рівня падежу та зростання відсотка малих, слабких поросят, які зазвичай гірше ростуть та довше досягають забійних кондицій.
Разом зі збільшенням кількості відлучених поросят на свиноматку на рік часто спостерігають погіршення виробничих показників на початку дорощування. Насамперед — підвищення рівня падежу та зростання відсотка малих, слабких поросят, які зазвичай гірше ростуть та довше досягають забійних кондицій.
Найпоширенішими проблемами, що спричиняють такі наслідки, є:
Стрептококова інфекція свиней, яка характеризується розладами центральної нервової системи, запаленням суглобів та погіршенням виробничих показників, а в гострій формі — менінгітом, полісерозотим і падіж.
Колібактеріоз та ентерити, спричинені вірусами (рота-, коронавіруси), які можуть зберігатися за умов неякісного очищення та дезінфекції виробничого приміщення, недотримання принципу «порожньо–зайнято».
Синдром виснаження після відлучення — як правило, проявляється втратою маси при відлученні та великою кількістю малих анорексичних поросят внаслідок поганого споживання або й взагалі відмови від корму в перші дні після відлучення.
Хвороба Глессера, пов'язана з лихоманкою та полісерозитом, що супроводжується перикардитом, запалення серозних оболонок з високим вмістом фібрину, ураженням серця та суглобів. Захворюваність може сягати 75%, істотно впливаючи на виробничі показники стада.
Детальніше, про те, які чинники спричиняють розвиток цих хвороб та як можна попередити типові проблеми свиней на початку дорощування, у серпневому номері журналу «Прибуткове свинарство: воєнний дайджест», № 4 (70).
Джерело: Pigua.info