Аграрний тиждень. Україна
» » Заява МЗС України щодо підписання угоди про відновлення безпечного експорту українських зернових
» » Заява МЗС України щодо підписання угоди про відновлення безпечного експорту українських зернових

Заява МЗС України щодо підписання угоди про відновлення безпечного експорту українських зернових






22 липня під егідою ООН в Стамбулі Україна, Туреччина та росія підписали угоду про відновлення безпечного експорту українських зернових Чорним морем. Домовленість стала можливою завдяки активній ролі Генерального секретаря ООН та посередницьким зусиллям турецької сторони.

Документ передбачає створення гуманітарного коридору для транспортування української сільськогосподарської продукції з трьох портів: Одеси, Чорноморська та Південного. Безперешкодне пересування суден та інші логістичні модальності забезпечуватиме Спільний координаційний центр зі штаб-квартирою в Стамбулі.

Ініціатива повністю враховує безпекові інтереси південних регіонів України та гарантує сильні позиції ЗСУ в Чорному морі – контроль за всією діяльністю в українських територіальних водах здійснюватиме лише Україна.

Угода дозволить розблокувати понад 20 мільйонів тонн зерна, підтримає економіку України, забезпечить розвиток українського сільськогосподарського сектору, а також сприятиме запобіганню глобальній продовольчій кризі. Наша держава залишатиметься надійним експортером зернових в світі.

Розраховуємо на подальші активні зусилля ООН задля імплементації домовленості, зокрема забезпечення дотримання росією своїх зобов‘язань в рамках безпечного функціонування зернового коридору.

https://www.kmu.gov.ua





Схожі новини
  • У Стамбулі завершилася чотиристороння зустріч щодо «зернових коридорів» з України
  • У Туреччині анонсували чотиристоронню зустріч у Стамбулі щодо «зернових коридорів»
  • В портах України заблоковані близько 80 іноземних суден – АМПУ
  • Гарантій Туреччини недостатньо для безпеки морського експорту зерна з України – в. о. директора УЗА
  • МЗС відповіло Лаврову про "заміновані порти": відведіть сили у морі і гарантуйте ненапад

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.