Аграрний тиждень. Україна
» » Індекс доступності продовольства - огляд продовольчої безпеки та політики KSE Institute
» » Індекс доступності продовольства - огляд продовольчої безпеки та політики KSE Institute

    Індекс доступності продовольства - огляд продовольчої безпеки та політики KSE Institute


    Індекс доступності продовольства - огляд продовольчої безпеки та політики KSE Institute

    Станом на кінець червня 2022 року Індекс доступності продовольства (ІДП) знизився до позначки 6.5, що на 47,6% нижче за довоєнне значення, на 12% нижче ніж у першій половині червня, і на 14,9% нижче ніж у травні. До вторгнення ІДП становив 12.4. Це означає, що людина із середнім доходом на кінець червня могла купити майже на 48% менше їжі порівняно з рівнем до вторгнення.

    Такі дані наводяться в Огляді продовольчої безпеки та політики – регулярному моніторингу продовольчої безпеки та аграрної політики у воєнний час, який здійснюється Центром досліджень продовольства та землекористування KSE Institute (KSE Агроцентр).

    Основна причина для зниження ІДП – це збільшення в середній ціні «кошика продуктів харчування». Станом на останній тиждень червня (27 червня – 1 липня), ціна кошика зросла на 17,5% порівняно з ціною 23-27 травня. Причиною такого значного росту цін є сезонні фактори. Ранні овочі нового врожаю, які є дорожчими за минулорічні, почали з’являтись у магазинах, що призвело до росту цін на цибулю (+26%), картоплю (+190%), моркву (+29%) і буряк (+51%) станом на 27 червня – 1 липня, порівняно з 23-27 червня.


    Російська окупація регіонів-виробників овочів, зробила це зростання ще більш помітним. Зокрема, сезонний ріст посилила окупація Херсонської області, яка є одним з лідерів виробництва овочів в Україні. Ціни продовжують зростати через перебої у ланцюгах поставок, проблеми з логістикою та ріст цін на фактори виробництва.

    Приблизно 19% усіх овочів у 2021 році було вироблено на нині окупованих територіях, причому для деяких овочів ця частка ще вища – 21% для огірків, 31% для перцю та 32% для помідорів.

    Найбільший ріст ціни «кошика продуктів харчування» у червні спостерігався в Хмельницькій та Одеській областях: станом на останній тиждень червня (27 червня – 1 липня), в порівнянні з 23-27 травня, ціни зросли на 22,6% та 21% відповідно.

    Станом на 13-17 червня, порівняно з 23-27 травня, найбільше зросли ціни на гречку (+16%), курячі яйця (+27%), капусту (+21%) та цибулю (+14%). В цей же період знизились ціни на яловичину (-3%), сметану і масло (-1%). Станом на 27 червня – 1 липня, порівняно з 13-17 червня, продовжили дорожчати курячі яйця (+25%) та подешевшало борошно (-2%), пшоно (-5%) і яловичина (-1%).

    Втім, як зазначають в Центрі досліджень продовольства та землекористування KSE Institute (KSE Агроцентр), станом на початок липня вже стали помітні позитивні тенденції щодо зниження цін.

    «Ціни на овочі, що суттєво зросли у червні, вже на початку липня почали знижуватись та повертатись до норми. В результаті, в першій половині липня покращилось і значення ІДП», – Григорій Стольнікович, експерт KSE Агроцентру.


    Наявність продовольства – невелике покращення на рівні країни

    Станом на кінець червня, порівняно з 23-27 травня, середня кількість доступних товарів найбільш зросла у Чернігові (+8,4%), Дніпрі (+9,5%) та Рівному (+9,4%).

    Ситуація з наявністю продовольства у Бахмуті – місті в лічених кілометрах від лінії фронту, що була тяжкою в травні, протягом червня не покращилась. Станом на 21 червня, середня кількість доступних товарів у категорії знизилась на 16,1%, порівняно з 23-27 червня. Після 21 червня інформація про наявність продовольства в Бахмуті недоступна. Причиною цьому є наближення лінії фронту безпосередньо до Бахмуту.

    Ще два міста, в яких спостерігається значне зменшення асортименту, це Івано-Франківськ (-11,4%) і Полтава (-12,2%). В інших містах істотних змін у червні не відбулось.

    Станом на 1 липня, порівняно з 29 травня, наявність капусти збільшилась на 30,5% у зв’язку з появою нового врожаю у магазинах. Крім того, збільшилась наявність пшона (+14,1%) та цукру (+13,2%). З іншого боку, значно знизилась наявність буряку (-17,5%) у зв’язку з окупацією Херсонської області, яка є найбільшим виробником буряку в Україні. Наявність яловичини, яка була відносно низькою у травні, зросла на 6%. В інших категоріях продуктів значні зміни не спостерігались.

    На рисунках нижче зображено щодобову зміну середньої кількості одиниць продукції наявної в межах кожної групи товарів в Україні.



    Сільськогосподарська та земельна політика покращення законодавства про реєстри

    21 червня було затвердження зміни до указу Уряду про реєстри, держателем яких є Міністерство аграрної політики та продовольства України. Зміни стосуються законодавства щодо реєстру суб’єктів насінництва, реєстру агрономів-інспекторів, реєстру органів з оцінки відповідності, реєстру сертифікатів на насіння та садивний матеріал, аграрного реєстру). Основні зміни включають:

    - Переведення реєстрів з паперового в онлайн формат та створення електронних кабінетів користувача з метою спрощення використання реєстрів.

    - Передбачається покласти функції адміністратора на державне підприємство «Аграрні реєстри» на потужностях якого буде розгортання відповідних Реєстрів.

    24 червня, було затверджено порядок використання коштів, передбачених в державному бюджеті на підтримку фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції.

    Повний звіт тут ( .pdf , 1.26 Мб )

    ІЦ УАК за матеріалами Мінагрополітики

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Індекс доступності продовольства у травні покращився на 1.3% у порівнянні до квітня
  • 7 червня – Всесвітній день безпечності харчових продуктів
  • 5 червня відбудеться прес-конференція Міністра аграрної політики та продовольства України
  • Експорт зернових з початку маркетингового року становив 21 млн тонн
  • В Україну закупівельні ціни на кукурудзу продовжували знижуватися, на пшеницю - залишалися стабільними

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Індекс доступності продовольства - огляд продовольчої безпеки та політики KSE Institute


Індекс доступності продовольства - огляд продовольчої безпеки та політики KSE Institute

Станом на кінець червня 2022 року Індекс доступності продовольства (ІДП) знизився до позначки 6.5, що на 47,6% нижче за довоєнне значення, на 12% нижче ніж у першій половині червня, і на 14,9% нижче ніж у травні. До вторгнення ІДП становив 12.4. Це означає, що людина із середнім доходом на кінець червня могла купити майже на 48% менше їжі порівняно з рівнем до вторгнення.

Такі дані наводяться в Огляді продовольчої безпеки та політики – регулярному моніторингу продовольчої безпеки та аграрної політики у воєнний час, який здійснюється Центром досліджень продовольства та землекористування KSE Institute (KSE Агроцентр).

Основна причина для зниження ІДП – це збільшення в середній ціні «кошика продуктів харчування». Станом на останній тиждень червня (27 червня – 1 липня), ціна кошика зросла на 17,5% порівняно з ціною 23-27 травня. Причиною такого значного росту цін є сезонні фактори. Ранні овочі нового врожаю, які є дорожчими за минулорічні, почали з’являтись у магазинах, що призвело до росту цін на цибулю (+26%), картоплю (+190%), моркву (+29%) і буряк (+51%) станом на 27 червня – 1 липня, порівняно з 23-27 червня.


Російська окупація регіонів-виробників овочів, зробила це зростання ще більш помітним. Зокрема, сезонний ріст посилила окупація Херсонської області, яка є одним з лідерів виробництва овочів в Україні. Ціни продовжують зростати через перебої у ланцюгах поставок, проблеми з логістикою та ріст цін на фактори виробництва.

Приблизно 19% усіх овочів у 2021 році було вироблено на нині окупованих територіях, причому для деяких овочів ця частка ще вища – 21% для огірків, 31% для перцю та 32% для помідорів.

Найбільший ріст ціни «кошика продуктів харчування» у червні спостерігався в Хмельницькій та Одеській областях: станом на останній тиждень червня (27 червня – 1 липня), в порівнянні з 23-27 травня, ціни зросли на 22,6% та 21% відповідно.

Станом на 13-17 червня, порівняно з 23-27 травня, найбільше зросли ціни на гречку (+16%), курячі яйця (+27%), капусту (+21%) та цибулю (+14%). В цей же період знизились ціни на яловичину (-3%), сметану і масло (-1%). Станом на 27 червня – 1 липня, порівняно з 13-17 червня, продовжили дорожчати курячі яйця (+25%) та подешевшало борошно (-2%), пшоно (-5%) і яловичина (-1%).

Втім, як зазначають в Центрі досліджень продовольства та землекористування KSE Institute (KSE Агроцентр), станом на початок липня вже стали помітні позитивні тенденції щодо зниження цін.

«Ціни на овочі, що суттєво зросли у червні, вже на початку липня почали знижуватись та повертатись до норми. В результаті, в першій половині липня покращилось і значення ІДП», – Григорій Стольнікович, експерт KSE Агроцентру.


Наявність продовольства – невелике покращення на рівні країни

Станом на кінець червня, порівняно з 23-27 травня, середня кількість доступних товарів найбільш зросла у Чернігові (+8,4%), Дніпрі (+9,5%) та Рівному (+9,4%).

Ситуація з наявністю продовольства у Бахмуті – місті в лічених кілометрах від лінії фронту, що була тяжкою в травні, протягом червня не покращилась. Станом на 21 червня, середня кількість доступних товарів у категорії знизилась на 16,1%, порівняно з 23-27 червня. Після 21 червня інформація про наявність продовольства в Бахмуті недоступна. Причиною цьому є наближення лінії фронту безпосередньо до Бахмуту.

Ще два міста, в яких спостерігається значне зменшення асортименту, це Івано-Франківськ (-11,4%) і Полтава (-12,2%). В інших містах істотних змін у червні не відбулось.

Станом на 1 липня, порівняно з 29 травня, наявність капусти збільшилась на 30,5% у зв’язку з появою нового врожаю у магазинах. Крім того, збільшилась наявність пшона (+14,1%) та цукру (+13,2%). З іншого боку, значно знизилась наявність буряку (-17,5%) у зв’язку з окупацією Херсонської області, яка є найбільшим виробником буряку в Україні. Наявність яловичини, яка була відносно низькою у травні, зросла на 6%. В інших категоріях продуктів значні зміни не спостерігались.

На рисунках нижче зображено щодобову зміну середньої кількості одиниць продукції наявної в межах кожної групи товарів в Україні.



Сільськогосподарська та земельна політика покращення законодавства про реєстри

21 червня було затвердження зміни до указу Уряду про реєстри, держателем яких є Міністерство аграрної політики та продовольства України. Зміни стосуються законодавства щодо реєстру суб’єктів насінництва, реєстру агрономів-інспекторів, реєстру органів з оцінки відповідності, реєстру сертифікатів на насіння та садивний матеріал, аграрного реєстру). Основні зміни включають:

- Переведення реєстрів з паперового в онлайн формат та створення електронних кабінетів користувача з метою спрощення використання реєстрів.

- Передбачається покласти функції адміністратора на державне підприємство «Аграрні реєстри» на потужностях якого буде розгортання відповідних Реєстрів.

24 червня, було затверджено порядок використання коштів, передбачених в державному бюджеті на підтримку фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції.

Повний звіт тут ( .pdf , 1.26 Мб )

ІЦ УАК за матеріалами Мінагрополітики

agroconf.org





Схожі новини
  • Індекс доступності продовольства у травні покращився на 1.3% у порівнянні до квітня
  • 7 червня – Всесвітній день безпечності харчових продуктів
  • 5 червня відбудеться прес-конференція Міністра аграрної політики та продовольства України
  • Експорт зернових з початку маркетингового року становив 21 млн тонн
  • В Україну закупівельні ціни на кукурудзу продовжували знижуватися, на пшеницю - залишалися стабільними

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.