Всупереч очікуванням, активність імпортерів у січні була не вище середньої, коментують аналітики Асоціації «Свинарі України».
За підсумками січня імпорт охолодженої та мороженої свинини (УКТ ЗЕД 0203) склав 1,92 тис. т чи 3,9 млн дол. США у валютному вираженні, свідчать дані митної статистики ДМСУ. «Порівняно з груднем, обсяги імпорту свинини у перший місяць року зросли втричі. Проте такий приріст непоказовий, адже послаблення попиту на імпортну сировину в кінці року за сприятливішої цінової кон’юнктури на внутрішньому ринку є типовим. Пожвавлення імпортерів у січні передбачуване, адже з початку року починається новий відлік квот, що дозволяють завезти свинину без сплати мит, тобто дешевше ніж місяцем раніше. Так, у січні середня ціна кілограму імпортованої свинини склала 2,03 дол. США/кг проти 2,15 дол. США/кг у листопаді та 2,2 дол. США/кг у жовтні. Водночас, очікування напливу дешевшої м’ясної сировини з-за кордону виявилися перебільшеними, адже фактичний січневий імпорт не перевищував середньомісячні поставки останніх років та у 3,5 рази нижчий за відповідний період минулого року»,― коментують аналітики Асоціації «Свинарі України».
Нагадуємо, що нижча імпортна активність у кінці минулого року скоротила «відрив» від показника 2021-го до 15,6%. Так, у 2022-му до України надійшло 47 тис. т проти 41 тис. т роком раніше, а ключовими постачальниками свинини стали Данія (34,9% імпортованого), Нідерланди (24,9%) та Польща (21,5%), які утримують лідерство серед інших країн-експортерів ЄС і цьогоріч.
Станом на 6-те лютого залишок імпортної квоти в рамках Угоди про асоціацію з ЄС складає 17,9 тис. т. «Окрім домовленості з Європейським союзом, Україна має аналогічні умови безмитного імпорту в межах товарної квоти з Канадою (18,6 тис. т для імпорту м’яса свиней, свинячих субпродуктів та жиру у 2023-му) та Великобританією (3,4 тис. т для імпорту м’яса свиней). Проте враховуючи віддаленість цих країн та високі логістичні витрати, такі закупівельні операції навряд будуть економічно привабливими», ― додають галузеві аналітики.