Експерти Європейської комісії оприлюднили перші прогнози виробництва сільгоспкультур у ЄС у 2023/24 МР.
Зокрема, очікуваний врожай м’якої пшениці становить 130,9 млн тонн в порівнянні із зібраними у попередньому сезоні 126 млн тонн. Прогноз внутрішнього споживання зернової озвучено у 99,1 млн тонн (98,8 млн тонн – у сезоні-2022/23), експорт очікується у 32 млн тонн (без змін за рік), а кінцеві запаси – 21,9 (18,1) млн тонн.
Виробництво ячменю в ЄС наступного сезону прогнозується на рівні 54,2 млн тонн (+2,7 млн тонн за рік), внутрішнє споживання - 42 млн тонн (без змін), експорт - у 10 (+1) млн, кінцеві запаси – 10 (+3,7) млн.
Експерти також очікують, що аграріями ЄС у новому сезоні буде зібрано 65 млн тонн кукурудзи в порівнянні із 52,1 млн тонн роком раніше. Споживання зернової прогнозується на рівні 75,1 (74,9) млн тонн, імпорт – у 18 (23) млн тонн, кінцеві запаси - 21,9 (18,6) млн тонн.
Щодо олійних, то прогноз виробництва ріпаку в ЄС у 2023/24 МР становить 19,8 млн тонн (19,6 млн тонн - у попередньому році), споживання – 24,8 (25,3) млн тонн, імпорт – 5,8 (6,2) млн тонн, кінцеві запаси – 0,8 (0,5) млн тонн.
Сої очікується зібрати 2,9 (2,5) млн тонн. Внутрішнє споживання може скласти 16,5 млн тонн (практично на рівні попереднього сезону), імпорт очікується без змін за рік – 14 млн тонн, кінцеві запаси можуть скласти 1,3 (1,2) млн тонн.
Прогноз виробництва соняшнику в ЄС озвучено на рівні 10,9 млн тонн (+1,7 млн тонн за рік), його споживання – у 11,8 (+0,8) млн тонн, імпорт - 1,5 (-0,7) млн тонн, кінцеві запаси - 0,9 млн тонн (без змін).
Нагадаємо, Звіт ЄК про короткострокові перспективи: війна в Україні продовжує впливати на фермерів ЄС
ІЦ УАК за матеріалами АПК-Інформ
agroconf.org