Свинарське підприємство насправді це цілісний організм зі складною будовою. Його «мозком» є цех осіменіння, а «серцем» — маточник. І якщо осіменіння вирішує питання запланованого руху поголівʼя на фермі та забезпечує ритмічність отримання прибутку, то в маточнику визначається виробнича по-тужність підприємства і за ретельної кропіткої роботи персоналу реалізується загальний потенціал свиноферми.
У маточнику є дві категорії тварин: свиноматки (глибоко поросні і лактуючі), а також підсисні поросята, що тут народжуються і перебувають до 21–28-ої доби життя. Опорос і лактація є найнапруженішим і найвиснажливішим для організму свиноматки технологічним періодом. Найбільший показник падежу свиней спостерігається саме в маточнику. В межах норми він коливається від 1 до 4%, що визначається генетичним потенціалом стада і залежить від сезону року і середнього віку свиноматок. Для об’єктивного оцінювання втрат свиноматок показник загальної їх смертності слід обов’язково порівнювати з кількістю вибракованих свиноматок за період. Остання у межах року не повинна перевищувати 45%. Саме тоді можна говорити про наявність проблем продуктивного поголів’я або про їх відсутність.
Про основні нюанси менеджменту та здоров’я свиноматок у маточнику читайте у рубриці «Здорова ферма» журналу «Прибуткове свинарство: воєнний дайджест» №4 (76), серпень 2023 р.
Джерело: Pigua.info