Аграрний тиждень. Україна
» » Держава спрямує 2 млрд грн аграріям на компенсацію закупівель послуг з розмінування
» » Держава спрямує 2 млрд грн аграріям на компенсацію закупівель послуг з розмінування

    Держава спрямує 2 млрд грн аграріям на компенсацію закупівель послуг з розмінування


    Держава спрямує 2 млрд грн аграріям на компенсацію закупівель послуг з розмінування

    Фермери й агрокомпанії, зокрема члени УАК, уже давно звертаються до держави з проханням компенсувати витрати на гум. розмінування.

    Уряд таки дослухався та розпочав роботу у цьому напрямку.

    В Україні відбувся пілотний аукціон із розмінування територій, який дозволив заощадити державі 100 тис. грн. А наступного року держава запровадить механізми підтримки аграріїв, які через аукціони купуватимуть послуги з розмінування своїх земель. Про це розповіла Перша віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко під час прес-конференції на презентації українських розробок для обстеження та розмінування територій, що відбулася в Житомирській області.

    В Україні потенційно забрудненими є понад 170 тис. квадратних кілометрів землі. Наша держава рішуче налаштована повернути в господарську експлуатацію протягом 10 років 80% цих територій. Одним зі стратегічних напрямків, який пришвидшить очищення земель є створення ринку гуманітарного розмінування. Закупівля послуг на відкритих аукціонах привабить операторів протимінної діяльності не лише з України, а й з інших країн. А конкуренція між ними дозволить отримати прийнятні ціни на розмінування.

    Як зазначила Юлія Свириденко, пілотний конкурс з продажу послуг розмінування вже відбувся. На нього була виставлена ділянка лісу на Житомирщині. І хоча у конкурсі взяв участь лише один оператор, через зменшення ним ціни на його послугах держава зекономила 100 тисяч гривень бюджетних коштів.

    Наступного року держава планує посилено розвивати цей напрямок роботи.

    «У бюджеті на наступний рік закладено на потреби розмінування 2 млрд грн. Кошти плануємо спрямувати на підтримку сільгосппідприємств, які купуватимуть послуги з розмінування через аукціон. Це стимулюватиме розвиток ринку послуг й у підсумку пришвидшить розмінування країни», - зазначила Юлія Свириденко.

    За її словами, наразі Міністерство економіки працює над формуванням необхідної нормативної бази. У ближчих планах також – проведення аукціону з продажу послуг з розмінування земель сільгосппризначення.

    Україна підтримуватиме інновації та вітчизняне виробництво у сфері гумрозмінування.

    У сфері гумрозмінування Україна підтримуватиме власних виробників техніки й обладнання для гуманітарного розмінування. Держава прагне купувати необхідне спорядження для піротехніків, розроблене та вироблене саме вітчизняними компаніями. А купуючи іноземну техніку, аналогів якої Україна не виробляє, домовляється з закордонними компаніями про локалізацію її виробництва в Україні. Про це розповіла Перша віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко під час презентації українських розробок для обстеження територій і розмінування.

    Участь у заході взяли американський інвестор і філантроп Говард Баффет, керівник Програми протимінної діяльності ПРООН в Україні Пол Хеслоп, операційний директор Київської школи економіки Михайло Шнейдер, представники ДСНС, ЗСУ, українських виробників. Презентація та тестування виробів відбулися у реальних умовах – на полі в Житомирській області, яке було забруднене в результаті атаки російських дронів.

    «Ми посилюватимемо спроможності операторів: нині ми маємо біля 3000 саперів, 29 машин для розмінування, і це - точно недостатня кількість. Також потрібно шукати нестандартні, інноваційні підходи. І ми це робимо. Ще у травні ми шукали технології дистанційного обстеження за допомогою дронів по всьому світу. Минуло три місяці, і маємо українські розробки, які демонструють результат. Це швидкий прогрес і швидкий рух, який держава підтримуватиме. Незабаром ми представимо відповідну програму підтримки – акселератор для українських компаній, які мають відповідні технології у сфері розмінування», - зазначила Юлія Свириденко.

    Як підкреслила Перша віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки, обстоюючи національний промисловий патріотизм, Уряд також активно працює в напрямку локалізації виробництва передових світових технологій у сфері розмінування.

    Керівник Програми протимінної діяльності ПРООН в Україні Пол Хеслоп відзначив обсяг завдань у сфері розмінування території України та негативний вплив, який справляє забруднення наших земель на економіку не лише України, але й світову економіку. За його словами, зростання ціни на хліб лише на 10 центів змусить найбідніші країни Африки витратити на продовольство зайві 400 млн доларів. Тому очищення території нашої країни надзвичайно важливе для світової продовольчої безпеки.

    Говард Баффет, виступаючи на прес-конференції, також відзначив важливість розмінування України для світової економіки. Він нагадав, що наша держава входить до ТОП-5 експортерів продовольства та володіє 25% світових чорноземів. Американський інвестор і філантроп зазначив, що продемонстровані під час презентації українські розробки його вразили, та спрогнозував, що у майбутньому Україна стане лідером в інноваціях у сфері розмінування.

    «Ми бачили те, що Україна вже могла зробити, продемонструвавши найбільш прогресивні інновації у світі. Це тому, що у вас немає вибору (аніж розвиток, ред.) Я хочу зробити прогноз: це стимулюватиме розвиток інновацій у сфері, якого ще не було. Ми побачимо, як Україна лідирує у світі в цій галузі», - зазначив Говард Баффет.

    Під час презентації були продемонстровані розробки з обстеження та розмінування. Так, розробка польсько-українського Благодійного фонду Фундація Поступ дозволяє дистанційно за допомогою дрону, обладнаного магнітроном знаходити міни, зокрема під землею та водою. Отримані результати аналізуються та накладаються на мапу, після чого піротехнікам залишається знешкодити вибухівку. Продуктивність - 20 гектарів за добу.

    Програмне забезпечення, розроблене компанією ЮАДЕМЕДЖ вже допомагає нашим саперам у роботі в полях. Дані, отримані за допомогою різного виду дронів та обладнання, опрацьовуються штучним інтелектом і накладаються на багатошарову мапу. У підсумку піротехніки отримують чітку картину забруднення. Зокрема, під час роботи в Посад-Покровському на Херсонщині лише за 40 хвилин роботи було обстежено 5 км кв. території населеного пункту.

    А розробка Благодійного Фонду Розмінування України під час науково-дослідних робіт дозволила за 14 днів розмінувати 120 гектарів щільно замінованих сільгоспугідь. Як стверджують розробники, це абсолютний рекорд.

    В Україні планують локалізувати виробництво машин для розмінування з Хорватії та Словаччини.

    Міноборони веде переговори з DOK-ING і Way Industries щодо локалізації виробництва машин мехрозмінування

    Міністерство оборони України веде переговори з хорватською DOK-ING і словацькою Way Industries щодо локалізації виробництва машин механізованого розмінування в Україні.

    Про це на брифінгу у Military Media Center повідомив начальник управління протимінної діяльності — заступник начальника Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту й екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Олег Шуварський.

    За його словами, йдеться передовсім про машини MV-10, Bozena-4, Bozena-5, які вже найбільш ефективно зарекомендували себе під час робіт з очищення деокупованих територій від вибухонебезпечних предметів.

    Паралельно Міноборони разом з Мінекономіки проводять сертифікацію вітчизняних зразків машин мехрозмінування, які будуть виготовлятися на українських підприємствах.

    «На даний час це все ще знаходиться у процесі. Наразі є багато (українських, - ред.) виробників, які пробують виготовити машини механізованого розмінування, але вони не відповідають вимогам безпеки, що призводить до порушення правил безпеки та жертв серед цивільного населення», - зазначив Олег Шуварський.

    Він додав, що наразі першочергова потреба операторів протимінної діяльності оцінюється у 64 машини, притому, що на разі експлуатується лише понад 20 механізованих комплексів.

    У рамках розмінування сільгоспземель обстежено 200 тисяч га, з них вже використовується аграріями - 120 тисяч.

    З початку року урядові та неурядові оператори обстежили понад 200 тис. га земель сільгосппризначення, визначених для першочергового розмінування. Про це повідомила Перша віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко, посилаючись на дані обласних військових адміністрацій.

    «Є 200 тисяч гектарів обстежених з початку року земель сільськогосподарського призначення. Це значний результат і значні темпи роботи. Особливо важливо, що понад 120 тисяч гектарів обстежених і розмінованих земель вже використовується сільгоспвиробниками. Повернення земель сільгосппризначення до економічної експлуатації, відновлення економічного життя на звільнених територіях і є головною метою плану першочергового розмінування сільгоспземель, на досягнення якої ми працюємо», - зазначила Юлія Свириденко.

    Лише за минулий тиждень піротехніки обстежили близько 4,5 тисячі га земель сільгосппризначення. З них в Херсонській області – понад 3,7 тис. га, Миколаївській - більше 430 га, Харківській – понад 280 га.

    Нагадаємо, План заходів із розмінування (гуманітарного розмінування) земель сільськогосподарського призначення розрахований на чотири роки та передбачає повернення в господарську експлуатацію понад 470 тис. га найбільш цінних сільськогосподарських угідь. Реалізація Плану заходів із розмінування (гуманітарного розмінування) земель сільськогосподарського призначення координується Міжвідомчою робочою групою з питань гуманітарного розмінування під головуванням Першої віцеп-рем’єр-міністра – Міністра економіки України Юлії Свириденко.

    Також у Міністерстві економіки триває робота над розробкою Національної стратегії України з протимінної діяльності. Робочу групу, яка готує проекти нормативно-правових актів у сфері протимінної діяльності та розробляє основні положення Стратегії, створено наказом Мінекономіки 16 серпня 2023 року.

    ІЦ УАК за матеріалами Мінекономіки та Military Media Center

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Розмінування сільгоспземель: обстежено вже понад 160 тисяч гектарів
  • Мета – за 10 років повернути в експлуатацію 80% потенційно забруднених земель, - Юлія Свириденко на конференції у Лондоні
  • План введення в експлуатацію земель сільгосппризначення виконується з випередженням, - Юлія Свириденко
  • Уряд визначив розмінування одним із п’яти ключових пріоритетів швидкого відновлення країни
  • Миколаївщина стала першим регіоном, де почалося гуманітарне розмінування сільгоспземель

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Держава спрямує 2 млрд грн аграріям на компенсацію закупівель послуг з розмінування


Держава спрямує 2 млрд грн аграріям на компенсацію закупівель послуг з розмінування

Фермери й агрокомпанії, зокрема члени УАК, уже давно звертаються до держави з проханням компенсувати витрати на гум. розмінування.

Уряд таки дослухався та розпочав роботу у цьому напрямку.

В Україні відбувся пілотний аукціон із розмінування територій, який дозволив заощадити державі 100 тис. грн. А наступного року держава запровадить механізми підтримки аграріїв, які через аукціони купуватимуть послуги з розмінування своїх земель. Про це розповіла Перша віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко під час прес-конференції на презентації українських розробок для обстеження та розмінування територій, що відбулася в Житомирській області.

В Україні потенційно забрудненими є понад 170 тис. квадратних кілометрів землі. Наша держава рішуче налаштована повернути в господарську експлуатацію протягом 10 років 80% цих територій. Одним зі стратегічних напрямків, який пришвидшить очищення земель є створення ринку гуманітарного розмінування. Закупівля послуг на відкритих аукціонах привабить операторів протимінної діяльності не лише з України, а й з інших країн. А конкуренція між ними дозволить отримати прийнятні ціни на розмінування.

Як зазначила Юлія Свириденко, пілотний конкурс з продажу послуг розмінування вже відбувся. На нього була виставлена ділянка лісу на Житомирщині. І хоча у конкурсі взяв участь лише один оператор, через зменшення ним ціни на його послугах держава зекономила 100 тисяч гривень бюджетних коштів.

Наступного року держава планує посилено розвивати цей напрямок роботи.

«У бюджеті на наступний рік закладено на потреби розмінування 2 млрд грн. Кошти плануємо спрямувати на підтримку сільгосппідприємств, які купуватимуть послуги з розмінування через аукціон. Це стимулюватиме розвиток ринку послуг й у підсумку пришвидшить розмінування країни», - зазначила Юлія Свириденко.

За її словами, наразі Міністерство економіки працює над формуванням необхідної нормативної бази. У ближчих планах також – проведення аукціону з продажу послуг з розмінування земель сільгосппризначення.

Україна підтримуватиме інновації та вітчизняне виробництво у сфері гумрозмінування.

У сфері гумрозмінування Україна підтримуватиме власних виробників техніки й обладнання для гуманітарного розмінування. Держава прагне купувати необхідне спорядження для піротехніків, розроблене та вироблене саме вітчизняними компаніями. А купуючи іноземну техніку, аналогів якої Україна не виробляє, домовляється з закордонними компаніями про локалізацію її виробництва в Україні. Про це розповіла Перша віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко під час презентації українських розробок для обстеження територій і розмінування.

Участь у заході взяли американський інвестор і філантроп Говард Баффет, керівник Програми протимінної діяльності ПРООН в Україні Пол Хеслоп, операційний директор Київської школи економіки Михайло Шнейдер, представники ДСНС, ЗСУ, українських виробників. Презентація та тестування виробів відбулися у реальних умовах – на полі в Житомирській області, яке було забруднене в результаті атаки російських дронів.

«Ми посилюватимемо спроможності операторів: нині ми маємо біля 3000 саперів, 29 машин для розмінування, і це - точно недостатня кількість. Також потрібно шукати нестандартні, інноваційні підходи. І ми це робимо. Ще у травні ми шукали технології дистанційного обстеження за допомогою дронів по всьому світу. Минуло три місяці, і маємо українські розробки, які демонструють результат. Це швидкий прогрес і швидкий рух, який держава підтримуватиме. Незабаром ми представимо відповідну програму підтримки – акселератор для українських компаній, які мають відповідні технології у сфері розмінування», - зазначила Юлія Свириденко.

Як підкреслила Перша віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки, обстоюючи національний промисловий патріотизм, Уряд також активно працює в напрямку локалізації виробництва передових світових технологій у сфері розмінування.

Керівник Програми протимінної діяльності ПРООН в Україні Пол Хеслоп відзначив обсяг завдань у сфері розмінування території України та негативний вплив, який справляє забруднення наших земель на економіку не лише України, але й світову економіку. За його словами, зростання ціни на хліб лише на 10 центів змусить найбідніші країни Африки витратити на продовольство зайві 400 млн доларів. Тому очищення території нашої країни надзвичайно важливе для світової продовольчої безпеки.

Говард Баффет, виступаючи на прес-конференції, також відзначив важливість розмінування України для світової економіки. Він нагадав, що наша держава входить до ТОП-5 експортерів продовольства та володіє 25% світових чорноземів. Американський інвестор і філантроп зазначив, що продемонстровані під час презентації українські розробки його вразили, та спрогнозував, що у майбутньому Україна стане лідером в інноваціях у сфері розмінування.

«Ми бачили те, що Україна вже могла зробити, продемонструвавши найбільш прогресивні інновації у світі. Це тому, що у вас немає вибору (аніж розвиток, ред.) Я хочу зробити прогноз: це стимулюватиме розвиток інновацій у сфері, якого ще не було. Ми побачимо, як Україна лідирує у світі в цій галузі», - зазначив Говард Баффет.

Під час презентації були продемонстровані розробки з обстеження та розмінування. Так, розробка польсько-українського Благодійного фонду Фундація Поступ дозволяє дистанційно за допомогою дрону, обладнаного магнітроном знаходити міни, зокрема під землею та водою. Отримані результати аналізуються та накладаються на мапу, після чого піротехнікам залишається знешкодити вибухівку. Продуктивність - 20 гектарів за добу.

Програмне забезпечення, розроблене компанією ЮАДЕМЕДЖ вже допомагає нашим саперам у роботі в полях. Дані, отримані за допомогою різного виду дронів та обладнання, опрацьовуються штучним інтелектом і накладаються на багатошарову мапу. У підсумку піротехніки отримують чітку картину забруднення. Зокрема, під час роботи в Посад-Покровському на Херсонщині лише за 40 хвилин роботи було обстежено 5 км кв. території населеного пункту.

А розробка Благодійного Фонду Розмінування України під час науково-дослідних робіт дозволила за 14 днів розмінувати 120 гектарів щільно замінованих сільгоспугідь. Як стверджують розробники, це абсолютний рекорд.

В Україні планують локалізувати виробництво машин для розмінування з Хорватії та Словаччини.

Міноборони веде переговори з DOK-ING і Way Industries щодо локалізації виробництва машин мехрозмінування

Міністерство оборони України веде переговори з хорватською DOK-ING і словацькою Way Industries щодо локалізації виробництва машин механізованого розмінування в Україні.

Про це на брифінгу у Military Media Center повідомив начальник управління протимінної діяльності — заступник начальника Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту й екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Олег Шуварський.

За його словами, йдеться передовсім про машини MV-10, Bozena-4, Bozena-5, які вже найбільш ефективно зарекомендували себе під час робіт з очищення деокупованих територій від вибухонебезпечних предметів.

Паралельно Міноборони разом з Мінекономіки проводять сертифікацію вітчизняних зразків машин мехрозмінування, які будуть виготовлятися на українських підприємствах.

«На даний час це все ще знаходиться у процесі. Наразі є багато (українських, - ред.) виробників, які пробують виготовити машини механізованого розмінування, але вони не відповідають вимогам безпеки, що призводить до порушення правил безпеки та жертв серед цивільного населення», - зазначив Олег Шуварський.

Він додав, що наразі першочергова потреба операторів протимінної діяльності оцінюється у 64 машини, притому, що на разі експлуатується лише понад 20 механізованих комплексів.

У рамках розмінування сільгоспземель обстежено 200 тисяч га, з них вже використовується аграріями - 120 тисяч.

З початку року урядові та неурядові оператори обстежили понад 200 тис. га земель сільгосппризначення, визначених для першочергового розмінування. Про це повідомила Перша віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко, посилаючись на дані обласних військових адміністрацій.

«Є 200 тисяч гектарів обстежених з початку року земель сільськогосподарського призначення. Це значний результат і значні темпи роботи. Особливо важливо, що понад 120 тисяч гектарів обстежених і розмінованих земель вже використовується сільгоспвиробниками. Повернення земель сільгосппризначення до економічної експлуатації, відновлення економічного життя на звільнених територіях і є головною метою плану першочергового розмінування сільгоспземель, на досягнення якої ми працюємо», - зазначила Юлія Свириденко.

Лише за минулий тиждень піротехніки обстежили близько 4,5 тисячі га земель сільгосппризначення. З них в Херсонській області – понад 3,7 тис. га, Миколаївській - більше 430 га, Харківській – понад 280 га.

Нагадаємо, План заходів із розмінування (гуманітарного розмінування) земель сільськогосподарського призначення розрахований на чотири роки та передбачає повернення в господарську експлуатацію понад 470 тис. га найбільш цінних сільськогосподарських угідь. Реалізація Плану заходів із розмінування (гуманітарного розмінування) земель сільськогосподарського призначення координується Міжвідомчою робочою групою з питань гуманітарного розмінування під головуванням Першої віцеп-рем’єр-міністра – Міністра економіки України Юлії Свириденко.

Також у Міністерстві економіки триває робота над розробкою Національної стратегії України з протимінної діяльності. Робочу групу, яка готує проекти нормативно-правових актів у сфері протимінної діяльності та розробляє основні положення Стратегії, створено наказом Мінекономіки 16 серпня 2023 року.

ІЦ УАК за матеріалами Мінекономіки та Military Media Center

agroconf.org





Схожі новини
  • Розмінування сільгоспземель: обстежено вже понад 160 тисяч гектарів
  • Мета – за 10 років повернути в експлуатацію 80% потенційно забруднених земель, - Юлія Свириденко на конференції у Лондоні
  • План введення в експлуатацію земель сільгосппризначення виконується з випередженням, - Юлія Свириденко
  • Уряд визначив розмінування одним із п’яти ключових пріоритетів швидкого відновлення країни
  • Миколаївщина стала першим регіоном, де почалося гуманітарне розмінування сільгоспземель

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.