Аграрний тиждень. Україна
» » У 2024 році кількість торгових суперечок між Україною та її європейськими сусідами може зменшитись, — Сольський
» » У 2024 році кількість торгових суперечок між Україною та її європейськими сусідами може зменшитись, — Сольський

У 2024 році кількість торгових суперечок між Україною та її європейськими сусідами може зменшитись, — Сольський


У 2024 році кількість торгових суперечок між Україною та її європейськими сусідами може зменшитись, — Сольський

Відновлення експорту української агропродукції через глибоководні порти зменшує попит на її перевезення наземними шляхами через країни ЄС.

Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, пише Delo.ua.

Через це варто сподіватися, що у 2024 році зменшиться кількість торгових суперечок між Україною та її європейськими сусідами навколо перевезень зерна, зазначив міністр.

Сольський відмітив позитивну динаміку експорту агропродукції з України, починаючи з жовтня 2023 року.

«Через це у нас змінився пріоритет на морські перевезення. Вам кожен учасник ринку зараз скаже, що ціни на доставку сільгосппродукції в морських портах України для 90% аграріїв вигідніші, ніж якщо везти через західний наземний кордон», — додав він.

За його словами, навіть якби європейські сусіди завтра скасували введені обмеження по зерну, то не факт, що зерно з України одразу поїхало б через наземний кордон — «хіба що від фермерів з західних прикордонних регіонів, які ще не встигли продати врожай». Для всіх інших аграріїв зараз вигідні саме українські морські порти.

Сольський додав, що українська сторона з розумінням ставиться до обмежень країн ЄС, оскільки в умовах повномасштабної війни з рф логістична ситуація може в будь-який момент змінитися.

«Саме через військову невизначеність наш діалог проходить дуже обережно, і тому різких спрощень режиму торгівлі не буде. Тому ми з розумінням ставимося до обставин у наших європейських партнерів, але просимо враховувати й наші, ми готові до дискусії. Така риторика здається мені найбільш правильною», — підсумував міністр.

ІЦ УАК за матеріалами Latifundist

agroconf.org





Схожі новини
  • Микола Сольський в Берліні обговорив з європейськими колегами продовження автономного торгового режиму та підтримку українського агросектору
  • Микола Сольський обговорив з молдовським колегою стан транзиту залізницею української агропродукції
  • М. Сольський на Раді ЄС з питань сільського господарства та рибальства повідомив колегам про актуальні питання агросектору України та запропоновані механізми експорту
  • У Болгарії є незначні зауваження до запропонованого Україною механізму ліцензування
  • Обмеження обсягів транзиту української агропродукції немає, - Микола Сольський

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.