Аграрний тиждень. Україна
» » Ситуація на кордоні з Польщею: що відомо
» » Ситуація на кордоні з Польщею: що відомо

    Ситуація на кордоні з Польщею: що відомо


    Ситуація на кордоні з Польщею: що відомо

    Ганебний вчинок поляків з розсипаним українським зерном

    Вчора ввечері з'явилася інформація, що на українсько-польському кордоні, у пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ" поляки почали трощити українські фури із зерном і висипати його на дорогу.

    Відео з місця події поширилося ледь не у кожному українському Телеграм-каналі.

    «Польські фермери-протестувальники намагаються висипати зерно з українських фур, що стоять на волинському пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ».

    Як зазначається, за допомогою електроболгарки польські протестувальники розкрили кілька українських фур, через що зерно висипалося на дорогу. Хоча винуватців було зафіксовано на відео, поліція жодних заходів не вживала", - йшлося у вчорашньому дописі.

    Крім того, на інших відео польські протестувальники насипають на дороги землю, кидають шини та палять фаєри, щоб перешкодити проїзду українських фур.

    Трохи пізніше, того ж вечора, поліція польського міста Хелм таки повідомила, що з’ясовує деталі інциденту, який стався з фурами з українським зерном біля прикордонного пункту пропуску в Дорогуську.

    Про це повідомляє Польське радіо.

    За даними поліції, фермери, які протестували неподалік, зупинили три українські вантажівки та висипали з них зерно на дорогу.

    "Після оформлення документів до Польщі в'їхали три вантажівки під керуванням громадян України. Учасники протесту не пропустили транспорт і в якийсь момент відкрили причепи, через що зерно частково висипалося на дорогу. Водії повернули назад у бік України", - поінформувала Ева Чиж із головного управління міської поліції Хелма.

    За її словами, бійок та інших небезпечних ситуацій не було.

    "Ми здійснюємо перевірку, встановлюємо дані осіб, які брали участь в інциденті, опитуємо свідків", - повідомила представниця поліції.

    Поліцейські з'ясовують деталі події та вилучають докази на місці. Матеріали буде направлено до прокуратури для кримінальної та правової експертизи.

    Станом на сьогодні, першу половину дня, польська поліція все ще нікого не затримувала у справі інциденту з розсипаним зерном.

    Вантажівки були опломбовані та рухалися транзитом через РП до Литви.

    Правоохоронці збирають докази, опитують свідків і планують незабаром передати матеріали справи до місцевої прокуратури.

    Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомила речниця поліції міста Холм Ева Чиж.

    “Учора поліцейські провели відповідний огляд місця події, отримали відповідну інформацію від водіїв, було опитано свідків. Ми прагнемо встановити детальні обставини інциденту, а також виявити винуватця, який безправно відкрив ці вантажівки. На даний момент у цій справі ще нікого не затримано”, - зазначила Чиж.

    Вона поінформувала, що на сьогодні матеріали цієї справи перебувають у поліції, правоохоронці ще збирають докази, а завтра їх отримає місцева прокуратура.

    “У прокуратурі визначатимуть, в якому напрямку далі вестиметься провадження”, - підкреслила речниця поліції.

    Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Василь Зварич сьогодні, 12 лютого, о 9:59 відреагував на дану подію.

    "Після отримання інформації про розсипане польськими фермерами зерно з українських тірів, які були опломбовані після відповідних митних процедур і рухалися транзитом до Литви, Посольство і Генеральне консульство України в Любліні невідкладно звернулося до польської поліції з вимогою відкрити справу за фактом цього ганебного злочину.

    Польська поліція відкрила провадження і розпочала необхідні процедури.

    Українські дипломати перебувають на прямому звʼязку з водіями зазначених вантажівок.

    Такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації.

    Тому ми вимагаємо знайти і притягнути винних до відповідальності.

    Польські органи влади мали б рішуче відреагувати в правовому полі на цей ганебний і образливий для українців і більшості поляків злочин і не дозволити подібних варварських дій в майбутньому".

    Пізніше, о 13:41, Міністерство аграрної політики та продовольства України також оприлюднило свою заяву

    "Міністерство аграрної політики та продовольства України рішуче засуджує навмисне знищення українського зерна польськими протестувальниками на українсько-польському кордоні.

    Ми уважно спостерігаємо за ходом розслідування даного інциденту, очікуємо на швидке встановлення та покарання винних.

    Ми розуміємо, коли польські фермери відстоюють свої інтереси в цивілізований спосіб. Але цей випадок знищення української пшениці не має нічого спільного з мирними протестами ані з юридичної, ані з моральної точки зору.

    Вже два роки повномасштабного вторгнення українські аграрії працюють під постійними ворожими обстрілами, зазнають величезних збитків. Вони здобувають це зерно надзвичайно важко і часом ціною свого життя.

    Міністерство аграрної політики та продовольства запрошує польських фермерів до України пересвідчитися, в яких умовах зараз працюють українські аграрії. 4 мільйони малих фермерів в Україні готові поділитися своїм досвідом з польськими колегами.

    Також хочемо висловити щиру вдячність полякам, які допомагали і продовжують допомагати українському народу в цей важкий для нас час.

    Окремо хочемо зазначити, ми абсолютно впевнені, що такі випадки не зможуть вплинути на нашу спільну боротьбу і на велику підтримку польського народу, яку ми відчуваємо протягом 2 років у війні проти російського загарбника".

    Українці у соцмережах обурені даним вчинком, а також бездіяльністю польської влади та Єврокомісії.


    Тим часом польські фермери розпочали акції протесту ще на двох пунктах пропуску та знову заблокували «Шегині»

    Про це повідомила зранку Держприкордонслужба України.

    Протестувальники обмежили рух автодорогами, які ведуть через пункти пропуску «Зосін-Устилуг» і «Долгобичів-Угринів».

    Як повідомили українських прикордонників польські колеги, сьогодні о 10:10 розпочались акції протесту польських фермерів неподалік від пункту пропуску «Зосін». Протестувальники мають намір здійснювати пропуск по 3 вантажні транспортні засоби вагою понад 3,5 тонни на годину. Легкові автомобілі, автобуси, транспортні засоби з гуманітарною допомогою, а також транспортні засоби до 3,5 тонни в обох напрямках будуть оформлятись у звичайному режимі.

    Також, близько 10:00, майже 150 осіб пікетувальників і 20 одиниць сільгосптехніки розпочали блокування руху біля пункту пропуску «Долгобичів». Обмежено рух вантажівок вагою до 7,5 тонни в обидва боки, а також вантажівок вагою понад 7,5 тонни на вʼїзд в Польщу. Учасники акції протесту мають намір пропускати по 2 вантажні автомобілі на годину в обидва напрямки.

    Крім цього, польські фермери поновили свої дії з блокування руху вантажних транспортних засобів на напрямку пунктів пропуску «Медика-Шегині». За наявною інформацією вони пропускатимуть по одній вантажівці в годину. На пропуск легкового автотранспорту й автобусів акція протесту поширюватись не буде.

    Нагадаємо, що з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту на автошляхах, які ведуть через пункт пропуску «Дорогуськ-Ягодин» і «Гребенне–Рава-Руська». Зранку на цих напрямках в бік України на території Польщі в чергах сукупно знаходилося 1050 вантажівок. А рух через них вантажними транспортними засобами значно знизився.

    У Польщі планують перевіряти все зерно з України, яке йде транзитом до інших країн

    Польські служби перевірятимуть на кордоні все українське збіжжя, яке йде транзитом через країну до інших країн і портів.

    Про це в понеділок в інтерв’ю PAP повідомив заступник міністра сільського господарства і розвитку села РП Міхал Колодзєйчак, передає Укрінформ.

    “Сьогодні підуть чіткі вказівки, що ми перевірятимемо все збіжжя на кордоні (з Україною – ред.), яке підлягає пломбуванню, підлягає експорту, і є тільки транзитним збіжжям”,- заявив Колодзєйчак.

    Заступник міністра пояснив, що це робитиметься тому, що після того, яке це збіжжя потрапляє транзитом до Німеччини, і там з’ясовується, що воно поганої якості, то воно “на 99% повертається до Польщі вже як європейське збіжжя”. Він додав, що схожі випадки є також у портах.

    “Це збіжжя не повертається в Україну, а до Польщі”, - наголосив Колодзєйчак.

    Він зазначив, що звернеться щодо отримання детальних даних про українське збіжжя, яке було повернуте до Польщі як неякісне з Німеччини та портів.

    Польський урядовець повідомив, що він також доручить створити інформаційну платформу, за допомогою якої польські аграрії зможуть повідомляти про проблеми та порушення в телефонному та онлайн-режимі безпосередньо до міністерства.

    Як відомо, прем’єр Польщі Туск в неділю заявив, що наростаючі економічні проблеми, зокрема, ситуація на кордоні з польськими аграріями і перевізниками, може призвести до зростання антиукраїнських сентиментів у Польщі. Глава польського уряду також зауважив, що слід знайти відповідь на питання, чому, попри ембарго, все ще багато агропродукції з України перетинає кордон, і в цьому контексті слід звернути увагу на роботу прикордонних служб. Туск поінформував, що вибіркові перевірки щодо вантажних перевезень розпочалися також на польсько-литовському кордоні. Він підкреслив, що Варшава стежитиме також за польсько-литовським кордоном у контексті можливого потрапляння до Польщі українських агропродуктів.

    Туск: наша підтримка України у війні залишається незмінною, але інтереси польських фермерів важливі

    Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Варшава хоче допомагати Україні на тлі російської агресії, але не може погодитись, щоб при цьому "кілька тисяч людей" наживалися за рахунок польських аграріїв.

    Як повідомляє "Європейська правда", його слова наводить RMF24.

    Дональд Туск зазначив, що обговорював ситуацію із зерновим імпортом з президентом України Володимиром Зеленським під час свого першого візиту до Києва та пояснив позицію Польщі.

    "Те, що кілька сотень чи тисяч людей в Україні хочуть заробити величезні гроші – це не наша проблема. Ми хочемо допомогти Україні як державі, українцям як народу у збройному протистоянні з росією. Безперечно, тут наша позиція ніяк не змінюється. Але не може бути так, щоб через війну і через нашу емпатію та відкритість до України хтось скористався цим для нечесної і нерівної конкуренції з нашими компаніями, нашими фермерами", – сказав прем’єр Польщі.

    Туск зазначив, що якщо не враховувати невдоволення польського бізнесу, це може призвести до зростання антиукраїнських настроїв.

    "Парадокс полягає у тому, що якщо Україна хоче бути спроможною мобілізувати весь західний світ на свою підтримку у протистоянні з росією, їй потрібно поважати інтереси окремих членів цієї спільноти… Інакше легко зламати цей ентузіазм і прагнення підтримувати", – додав Дональд Туск.

    Він зазначив, що польська влада має з’ясувати, як чимало української продукції все одно опиняється на польському ринку, всупереч обмеженням, і передусім для цього потрібно посилити контроль за перевірками на кордоні.

    Водночас заступник міністра сільського господарства заявив, що відомство готується опублікувати перелік польських компаній, які імпортували українське зерно.

    Нагадаємо, до призначення на посаду премєр-міністра Дональд Туск критикував уряд Моравецького у "бездіяльності, яку не можна пробачити" та на розігруванні антиукраїнської карти. Туск обіцяв на новій посаді розблокувати всі пункти пропуску з Україною. Проте, вочевидь, він продовжив "гру" минулого уряду, та виявився черговим популістом.

    Єврокомісія закликає Україну і Польщу до переговорів щодо експорту зерна

    Рішення для зняття «зернової» напруги між Україною і Польщею треба шукати не на кордоні та у подальшому загостренні ситуації, а шляхом пошуку компромісу за столом переговорів, за посередництва Європейської комісії.

    Про це у понеділок у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник Єврокомісії з сільського господарства й торгівлі Олоф Гіл (Olof Gill).

    Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу щодо чергового загострення ситуації на польсько-українському кордоні, де польські протестувальники розсипали зерно із вантажівок, опломбованих для транзиту українського зерна в Балтійські порти.

    «Що стосується цієї нової ситуації, ми все ще маємо її переглянути та сформувати позицію. Загальна позиція Єврокомісії є такою, що ми намагаємося знайти рішення, які дозволять нам надати максимальну економічну підтримку для України, зокрема, в рамках пропозицій продовження автономних торговельних заходів (безтарифної торгівлі – ред.), і водночас захистити чутливі сектори, зокрема для наших (європейських – ред.) виробників аграрної продукції», - сказав речник Єврокомісії.

    Він зауважив, що Єврокомісія підтримує постійний контакт із Україною та з країнами-членами, що мають з нею спільні кордони. Зокрема, відзначив речник, відбулися «численні» зустрічі Єврокомісії з представниками польського уряду з метою розв’язати цю довгострокову та складну проблему. Таке залучення польської сторони, за його словами, було позитивним і конструктивним.

    «Ми намагаємося досягти балансу між автономними торговельними заходами й усіма аспектами відносин цих країн з Україною. Наша бажана «середина» у розв’язанні цих проблем - продовжувати діяльність Координаційної платформи, яка не проводилася з вересня. Ми сподіваємося, що в цьому форматі, чи іншими засобами, зможемо вирішити це складне питання. Тож первинна позиція, яку ми бачили від польського уряду, що вони хотіли б знову долучитися», - зазначив Олоф Гіл.

    «Саме так, у цьому форматі, ми маємо шукати рішення. Не на кордоні, не шляхом ескалації, а за столом переговорів, щоб знайти конкретні рішення на середньострокову та на більш віддалену перспективу», - додав речник ЄС.

    Польські митники відмовляються пломбувати українські транзитні фури із зерном

    Польські митники відмовляються ставити пломби на фури з українським зерном, які мають йти транзитом в інші країни.

    Про це заявив віце-президент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

    "Уже сьогодні машини з таким товаром (із зерном - ред.), які пройшли митне оформлення на українській митниці та на польській митниці, польські митники не випускають і кажуть, що не повісять пломби", - сказав він.

    Балін зазначив, що під час митного оформлення вантажівки, які прямують транзитом, мають бути опломбовані для того, щоб товар гарантовано проїхав територією Польщі. За його словами, польські митники відмовляються ставити пломби у зв'язку з тим, що страйкарі на кордоні можуть знову їх зірвати та пошкодити товар.

    Читайте також: уряд Польщі хоче ввести нові обмеження проти українських продуктів.

    Новина доповнюється...

    ІЦ УАК

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Польські фермери перешкоджатимуть перевантаженню сільськогосподарських товарів із залізничного на автомобільний транспорт
  • Польські фермери планують заблокувати на місяць КПП «Дорогуськ - Ягодин» (доповнено)
  • Польські фермери планують заблокувати на місяць КПП «Дорогуськ - Ягодин»
  • КПП у Дорогуську, який перекрила нібито зламана польська вантажівка, повністю розблокований
  • У черзі на кордоні України й Польщі вже менше тисячі вантажівок - посол

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ситуація на кордоні з Польщею: що відомо


Ситуація на кордоні з Польщею: що відомо

Ганебний вчинок поляків з розсипаним українським зерном

Вчора ввечері з'явилася інформація, що на українсько-польському кордоні, у пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ" поляки почали трощити українські фури із зерном і висипати його на дорогу.

Відео з місця події поширилося ледь не у кожному українському Телеграм-каналі.

«Польські фермери-протестувальники намагаються висипати зерно з українських фур, що стоять на волинському пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ».

Як зазначається, за допомогою електроболгарки польські протестувальники розкрили кілька українських фур, через що зерно висипалося на дорогу. Хоча винуватців було зафіксовано на відео, поліція жодних заходів не вживала", - йшлося у вчорашньому дописі.

Крім того, на інших відео польські протестувальники насипають на дороги землю, кидають шини та палять фаєри, щоб перешкодити проїзду українських фур.

Трохи пізніше, того ж вечора, поліція польського міста Хелм таки повідомила, що з’ясовує деталі інциденту, який стався з фурами з українським зерном біля прикордонного пункту пропуску в Дорогуську.

Про це повідомляє Польське радіо.

За даними поліції, фермери, які протестували неподалік, зупинили три українські вантажівки та висипали з них зерно на дорогу.

"Після оформлення документів до Польщі в'їхали три вантажівки під керуванням громадян України. Учасники протесту не пропустили транспорт і в якийсь момент відкрили причепи, через що зерно частково висипалося на дорогу. Водії повернули назад у бік України", - поінформувала Ева Чиж із головного управління міської поліції Хелма.

За її словами, бійок та інших небезпечних ситуацій не було.

"Ми здійснюємо перевірку, встановлюємо дані осіб, які брали участь в інциденті, опитуємо свідків", - повідомила представниця поліції.

Поліцейські з'ясовують деталі події та вилучають докази на місці. Матеріали буде направлено до прокуратури для кримінальної та правової експертизи.

Станом на сьогодні, першу половину дня, польська поліція все ще нікого не затримувала у справі інциденту з розсипаним зерном.

Вантажівки були опломбовані та рухалися транзитом через РП до Литви.

Правоохоронці збирають докази, опитують свідків і планують незабаром передати матеріали справи до місцевої прокуратури.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомила речниця поліції міста Холм Ева Чиж.

“Учора поліцейські провели відповідний огляд місця події, отримали відповідну інформацію від водіїв, було опитано свідків. Ми прагнемо встановити детальні обставини інциденту, а також виявити винуватця, який безправно відкрив ці вантажівки. На даний момент у цій справі ще нікого не затримано”, - зазначила Чиж.

Вона поінформувала, що на сьогодні матеріали цієї справи перебувають у поліції, правоохоронці ще збирають докази, а завтра їх отримає місцева прокуратура.

“У прокуратурі визначатимуть, в якому напрямку далі вестиметься провадження”, - підкреслила речниця поліції.

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Василь Зварич сьогодні, 12 лютого, о 9:59 відреагував на дану подію.

"Після отримання інформації про розсипане польськими фермерами зерно з українських тірів, які були опломбовані після відповідних митних процедур і рухалися транзитом до Литви, Посольство і Генеральне консульство України в Любліні невідкладно звернулося до польської поліції з вимогою відкрити справу за фактом цього ганебного злочину.

Польська поліція відкрила провадження і розпочала необхідні процедури.

Українські дипломати перебувають на прямому звʼязку з водіями зазначених вантажівок.

Такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації.

Тому ми вимагаємо знайти і притягнути винних до відповідальності.

Польські органи влади мали б рішуче відреагувати в правовому полі на цей ганебний і образливий для українців і більшості поляків злочин і не дозволити подібних варварських дій в майбутньому".

Пізніше, о 13:41, Міністерство аграрної політики та продовольства України також оприлюднило свою заяву

"Міністерство аграрної політики та продовольства України рішуче засуджує навмисне знищення українського зерна польськими протестувальниками на українсько-польському кордоні.

Ми уважно спостерігаємо за ходом розслідування даного інциденту, очікуємо на швидке встановлення та покарання винних.

Ми розуміємо, коли польські фермери відстоюють свої інтереси в цивілізований спосіб. Але цей випадок знищення української пшениці не має нічого спільного з мирними протестами ані з юридичної, ані з моральної точки зору.

Вже два роки повномасштабного вторгнення українські аграрії працюють під постійними ворожими обстрілами, зазнають величезних збитків. Вони здобувають це зерно надзвичайно важко і часом ціною свого життя.

Міністерство аграрної політики та продовольства запрошує польських фермерів до України пересвідчитися, в яких умовах зараз працюють українські аграрії. 4 мільйони малих фермерів в Україні готові поділитися своїм досвідом з польськими колегами.

Також хочемо висловити щиру вдячність полякам, які допомагали і продовжують допомагати українському народу в цей важкий для нас час.

Окремо хочемо зазначити, ми абсолютно впевнені, що такі випадки не зможуть вплинути на нашу спільну боротьбу і на велику підтримку польського народу, яку ми відчуваємо протягом 2 років у війні проти російського загарбника".

Українці у соцмережах обурені даним вчинком, а також бездіяльністю польської влади та Єврокомісії.


Тим часом польські фермери розпочали акції протесту ще на двох пунктах пропуску та знову заблокували «Шегині»

Про це повідомила зранку Держприкордонслужба України.

Протестувальники обмежили рух автодорогами, які ведуть через пункти пропуску «Зосін-Устилуг» і «Долгобичів-Угринів».

Як повідомили українських прикордонників польські колеги, сьогодні о 10:10 розпочались акції протесту польських фермерів неподалік від пункту пропуску «Зосін». Протестувальники мають намір здійснювати пропуск по 3 вантажні транспортні засоби вагою понад 3,5 тонни на годину. Легкові автомобілі, автобуси, транспортні засоби з гуманітарною допомогою, а також транспортні засоби до 3,5 тонни в обох напрямках будуть оформлятись у звичайному режимі.

Також, близько 10:00, майже 150 осіб пікетувальників і 20 одиниць сільгосптехніки розпочали блокування руху біля пункту пропуску «Долгобичів». Обмежено рух вантажівок вагою до 7,5 тонни в обидва боки, а також вантажівок вагою понад 7,5 тонни на вʼїзд в Польщу. Учасники акції протесту мають намір пропускати по 2 вантажні автомобілі на годину в обидва напрямки.

Крім цього, польські фермери поновили свої дії з блокування руху вантажних транспортних засобів на напрямку пунктів пропуску «Медика-Шегині». За наявною інформацією вони пропускатимуть по одній вантажівці в годину. На пропуск легкового автотранспорту й автобусів акція протесту поширюватись не буде.

Нагадаємо, що з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту на автошляхах, які ведуть через пункт пропуску «Дорогуськ-Ягодин» і «Гребенне–Рава-Руська». Зранку на цих напрямках в бік України на території Польщі в чергах сукупно знаходилося 1050 вантажівок. А рух через них вантажними транспортними засобами значно знизився.

У Польщі планують перевіряти все зерно з України, яке йде транзитом до інших країн

Польські служби перевірятимуть на кордоні все українське збіжжя, яке йде транзитом через країну до інших країн і портів.

Про це в понеділок в інтерв’ю PAP повідомив заступник міністра сільського господарства і розвитку села РП Міхал Колодзєйчак, передає Укрінформ.

“Сьогодні підуть чіткі вказівки, що ми перевірятимемо все збіжжя на кордоні (з Україною – ред.), яке підлягає пломбуванню, підлягає експорту, і є тільки транзитним збіжжям”,- заявив Колодзєйчак.

Заступник міністра пояснив, що це робитиметься тому, що після того, яке це збіжжя потрапляє транзитом до Німеччини, і там з’ясовується, що воно поганої якості, то воно “на 99% повертається до Польщі вже як європейське збіжжя”. Він додав, що схожі випадки є також у портах.

“Це збіжжя не повертається в Україну, а до Польщі”, - наголосив Колодзєйчак.

Він зазначив, що звернеться щодо отримання детальних даних про українське збіжжя, яке було повернуте до Польщі як неякісне з Німеччини та портів.

Польський урядовець повідомив, що він також доручить створити інформаційну платформу, за допомогою якої польські аграрії зможуть повідомляти про проблеми та порушення в телефонному та онлайн-режимі безпосередньо до міністерства.

Як відомо, прем’єр Польщі Туск в неділю заявив, що наростаючі економічні проблеми, зокрема, ситуація на кордоні з польськими аграріями і перевізниками, може призвести до зростання антиукраїнських сентиментів у Польщі. Глава польського уряду також зауважив, що слід знайти відповідь на питання, чому, попри ембарго, все ще багато агропродукції з України перетинає кордон, і в цьому контексті слід звернути увагу на роботу прикордонних служб. Туск поінформував, що вибіркові перевірки щодо вантажних перевезень розпочалися також на польсько-литовському кордоні. Він підкреслив, що Варшава стежитиме також за польсько-литовським кордоном у контексті можливого потрапляння до Польщі українських агропродуктів.

Туск: наша підтримка України у війні залишається незмінною, але інтереси польських фермерів важливі

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Варшава хоче допомагати Україні на тлі російської агресії, але не може погодитись, щоб при цьому "кілька тисяч людей" наживалися за рахунок польських аграріїв.

Як повідомляє "Європейська правда", його слова наводить RMF24.

Дональд Туск зазначив, що обговорював ситуацію із зерновим імпортом з президентом України Володимиром Зеленським під час свого першого візиту до Києва та пояснив позицію Польщі.

"Те, що кілька сотень чи тисяч людей в Україні хочуть заробити величезні гроші – це не наша проблема. Ми хочемо допомогти Україні як державі, українцям як народу у збройному протистоянні з росією. Безперечно, тут наша позиція ніяк не змінюється. Але не може бути так, щоб через війну і через нашу емпатію та відкритість до України хтось скористався цим для нечесної і нерівної конкуренції з нашими компаніями, нашими фермерами", – сказав прем’єр Польщі.

Туск зазначив, що якщо не враховувати невдоволення польського бізнесу, це може призвести до зростання антиукраїнських настроїв.

"Парадокс полягає у тому, що якщо Україна хоче бути спроможною мобілізувати весь західний світ на свою підтримку у протистоянні з росією, їй потрібно поважати інтереси окремих членів цієї спільноти… Інакше легко зламати цей ентузіазм і прагнення підтримувати", – додав Дональд Туск.

Він зазначив, що польська влада має з’ясувати, як чимало української продукції все одно опиняється на польському ринку, всупереч обмеженням, і передусім для цього потрібно посилити контроль за перевірками на кордоні.

Водночас заступник міністра сільського господарства заявив, що відомство готується опублікувати перелік польських компаній, які імпортували українське зерно.

Нагадаємо, до призначення на посаду премєр-міністра Дональд Туск критикував уряд Моравецького у "бездіяльності, яку не можна пробачити" та на розігруванні антиукраїнської карти. Туск обіцяв на новій посаді розблокувати всі пункти пропуску з Україною. Проте, вочевидь, він продовжив "гру" минулого уряду, та виявився черговим популістом.

Єврокомісія закликає Україну і Польщу до переговорів щодо експорту зерна

Рішення для зняття «зернової» напруги між Україною і Польщею треба шукати не на кордоні та у подальшому загостренні ситуації, а шляхом пошуку компромісу за столом переговорів, за посередництва Європейської комісії.

Про це у понеділок у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник Єврокомісії з сільського господарства й торгівлі Олоф Гіл (Olof Gill).

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу щодо чергового загострення ситуації на польсько-українському кордоні, де польські протестувальники розсипали зерно із вантажівок, опломбованих для транзиту українського зерна в Балтійські порти.

«Що стосується цієї нової ситуації, ми все ще маємо її переглянути та сформувати позицію. Загальна позиція Єврокомісії є такою, що ми намагаємося знайти рішення, які дозволять нам надати максимальну економічну підтримку для України, зокрема, в рамках пропозицій продовження автономних торговельних заходів (безтарифної торгівлі – ред.), і водночас захистити чутливі сектори, зокрема для наших (європейських – ред.) виробників аграрної продукції», - сказав речник Єврокомісії.

Він зауважив, що Єврокомісія підтримує постійний контакт із Україною та з країнами-членами, що мають з нею спільні кордони. Зокрема, відзначив речник, відбулися «численні» зустрічі Єврокомісії з представниками польського уряду з метою розв’язати цю довгострокову та складну проблему. Таке залучення польської сторони, за його словами, було позитивним і конструктивним.

«Ми намагаємося досягти балансу між автономними торговельними заходами й усіма аспектами відносин цих країн з Україною. Наша бажана «середина» у розв’язанні цих проблем - продовжувати діяльність Координаційної платформи, яка не проводилася з вересня. Ми сподіваємося, що в цьому форматі, чи іншими засобами, зможемо вирішити це складне питання. Тож первинна позиція, яку ми бачили від польського уряду, що вони хотіли б знову долучитися», - зазначив Олоф Гіл.

«Саме так, у цьому форматі, ми маємо шукати рішення. Не на кордоні, не шляхом ескалації, а за столом переговорів, щоб знайти конкретні рішення на середньострокову та на більш віддалену перспективу», - додав речник ЄС.

Польські митники відмовляються пломбувати українські транзитні фури із зерном

Польські митники відмовляються ставити пломби на фури з українським зерном, які мають йти транзитом в інші країни.

Про це заявив віце-президент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Уже сьогодні машини з таким товаром (із зерном - ред.), які пройшли митне оформлення на українській митниці та на польській митниці, польські митники не випускають і кажуть, що не повісять пломби", - сказав він.

Балін зазначив, що під час митного оформлення вантажівки, які прямують транзитом, мають бути опломбовані для того, щоб товар гарантовано проїхав територією Польщі. За його словами, польські митники відмовляються ставити пломби у зв'язку з тим, що страйкарі на кордоні можуть знову їх зірвати та пошкодити товар.

Читайте також: уряд Польщі хоче ввести нові обмеження проти українських продуктів.

Новина доповнюється...

ІЦ УАК

agroconf.org





Схожі новини
  • Польські фермери перешкоджатимуть перевантаженню сільськогосподарських товарів із залізничного на автомобільний транспорт
  • Польські фермери планують заблокувати на місяць КПП «Дорогуськ - Ягодин» (доповнено)
  • Польські фермери планують заблокувати на місяць КПП «Дорогуськ - Ягодин»
  • КПП у Дорогуську, який перекрила нібито зламана польська вантажівка, повністю розблокований
  • У черзі на кордоні України й Польщі вже менше тисячі вантажівок - посол

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.