Надходження імпортної свинини у лютому було жвавішим ніж місяцем раніше, констатують аналітики Асоціації «Свинарі України».
За попередніми даними митної статистики обсяги імпорту свинини (УКТ ЗЕД 0203) у лютому склали 443 т, що утричі більше за рекордно низькі надходження у січні.
«Середня митна вартість завезеного у лютому кілограма свіжої, охолодженої та мороженої свинини склала 2,4 дол. США проти 2,73 дол. США місяцем раніше. Зниження митної вартості сировини на 12% дозволило втричі збільшити обсяги надходження свинини з-за кордону, порівняно з попереднім місяцем, проте вони залишаються малопомітними на ринку. Так, сукупний імпорт з початку року не перевищує 600 т, що у 4,5 рази менше за кількість імпортованої свинини у січні–лютому 2023-го», — зауважують в АСУ.«Хоча середня лютнева ціна закупівлі свинини на внутрішньому ринку була трохи вищою ніж у січні, ослаблений рівень котирування на м’ясну сировину вітчизняного виробництва створює „природній” економічний бар’єр для імпортної. Це на тлі різноспрямованого руху цін на свинину в Україні та країнах ЄС обумовлює слабшу активність імпортерів м’яса та їх вимушену переорієнтацію на дешевшу продукцію. Натомість, вітчизняна м’ясопереробка використовує українську м’ясну сировину, менше покладаючись на закордонну», — коментують аналітики Асоціації.В аналітичному відділі АСУ також відзначають, що експорт свинини склав близько 300 т чи 764 тис. дол. США у валютному вираженні. Незважаючи на те, що основним ринком збуту, як і торік, залишається ОАЕ, оператори поступово «прощупують» інші напрямки: зокрема, у січні «пробну» поставку здійснили до Південної Кореї. Щодо географії постачальників імпортної свинини, то основними беззмінно залишаються Бельгія, Данія, Нідерланди та Канада
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше