Аграрний тиждень. Україна
» » Фермери отримають від держави гроші на гуманітарне розмінування й інші новини на цю тему
» » Фермери отримають від держави гроші на гуманітарне розмінування й інші новини на цю тему

    Фермери отримають від держави гроші на гуманітарне розмінування й інші новини на цю тему


    Фермери отримають від держави гроші на гуманітарне розмінування й інші новини на цю тему

    Уряд затвердив порядок компенсації витрат фермерам за гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель. Відповідну постанову, розроблену Міністерством економіки України, Кабінет Міністрів України ухвалив на засіданні 12 березня.

    «Сьогоднішнє рішення Уряду дасть змогу фермерам уже цієї весни укладати контракти як з державними, так і з приватними операторами протимінної діяльності на очищення сільськогосподарських земель, і отримати компенсацію з державного бюджету. Це потужний крок до запуску ринку гуманітарного розмінування. Ми сподіваємось, що сьогоднішнє рішення допоможе збільшити кількість операторів протимінної діяльності, які працюють на ринку, а також посилити спроможність виробників техніки для розмінування. Особливо важливо для нас — сприяти розвитку українських виробників. Пришвидшення розмінування сільгоспземель — важливий крок до того, аби бізнес міг відновлювати роботу на деокупованих територіях», – зазначила Перша віце-прем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

    На програму компенсації витрат за гуманітарне розмінування у державному бюджеті на 2024 рік закладено 3 мільярди гривень. Держава компенсуватиме 80% вартості розмінування ділянки фермерам, які працюють на власній чи орендованій землі. Ціна на послуги з розмінування визначатиметься на відкритих торгах у системі Prozorro. Компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену ділянку.

    «Менш ніж за рік Україна збільшила свої спроможності у розмінуванні в рази, і після обстеження повернула до використання 18 000 км2 землі. Запуск програми компенсації фермерам має дати ще більший поштовх для розвитку ринку гуманітарного розмінування, адже держава створює додаткову фінансову мотивацію очищувати земельні ділянки від вибухонебезпечних предметів і для власників та орендарів, і для бізнесу, який може заробляти на розмінуванні», – пояснює заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

    Не зможуть претендувати на компенсації фермери, проти яких Україна запровадила санкції або ж кінцеві власники с.-г. товаровиробника є громадянами країни-агресора. Фермери, які перебувають у стадії ліквідації чи банкрутства, а також ті, хто мають податковий борг, теж не зможуть отримати компенсації.

    Ймовірно забрудненими і забрудненими залишаються 156 000 км2 українських територій. Зокрема, це землі сільськогосподарського призначення. Ціль Міністерства економіки України – за 10 років очистити 80% забруднених земель і зробити їх безпечними для використання.


    Мінекономіки розпочало роботу над Операційним планом протимінної діяльності

    Міністерство економіки України у співпраці з Женевським центром з гуманітарного розмінування провели обговорення заходів із розмінування, які будуть втілюватися в Україні наступні три роки на виконання Національної стратегії протимінної діяльності.

    До опрацювання операційного плану вдалося залучити кращих українських та іноземних фахівців у сфері розмінування. Участь в обговоренні взяли представники Міністерства економіки України, Міноборони, МВС, Міністерства аграрної політики та інших центральних органів виконавчої влади, дотичних до протимінної діяльності. Також долучилися до роботи українські експерти та представники міжнародних організацій.

    «Національна стратегія протимінної діяльності розрахована на 10 років. Мінекономіки за підтримки партнерів залучило понад 80 провідних фахівців до роботи над операційним планом до 2026 року. Документ, над яким ми зараз працюємо, важливий передусім для координації урядових структур, іноземних партнерів, представників місцевої влади, бізнесу та безпосередньо людей. Адже він конкретно визначатиме хто, що, де і коли робитиме в контексті реалізації Стратегії», – розповів заступник Міністра економіки Ігор Безкаравайний.

    Під час роботи учасники визначали заходи, які будуть проведені для реалізації трьох стратегічних цілей, окреслених Нацстратегією: захист людей, повернення земель до продуктивного використання та посилення спроможності системи протимінної діяльності.

    В Україні торік розмінували близько 330 тис. га сільгоспземель

    Минулого року на деокупованих територіях Херсонщини та Харківщини було обстежено та розміновано близько 330 тис. гектарів сільськогосподарських земель, які цьогоріч будуть включені до загальних посівних площ.

    Про це у коментарі Укрінформу повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформації і цифровізації Денис Башлик.

    "У минулому році обстежили та розмінували 330 тис. гектарів. Це здебільшого Херсонщина та Харківщина", - сказав Башлик.

    Він зазначив, що розміновані сільськогосподарські землі цьогоріч додадуться до загальних посівних площ, але загалом вони залишаться приблизно такими ж, як і минулого року.

    Заступник міністра також поінформував, що структура посівів також суттєво не зміниться, хоча деякі сільгоспвиробники мають намір дещо змістити акцент із кукурудзи на сою.

    "Як ми розуміємо, саме з логістичних причин, тому що кукурудза об'ємніша, і, щоб її перевезти, треба більше вагонів, а вартість логістики зараз збільшується. Але я не можу сказати, що існує тенденція у бік якоїсь однієї культури, - такого немає сьогодні", - зауважив урядовець.

    Як повідомлялося, торік українським аграріям повернули у використання понад 200 тисяч гектарів земель сільгосппризначення, запланованих до першочергового обстеження та розмінування. Як повідомила перший віце-прем’єр-міністр - міністерка економіки України Юлія Свириденко з посиланням на дані обласних військових адміністрацій, загалом було заплановано обстежити 470 тисяч гектарів земель.

    Гуманітарне розмінування: з початку року обстежено понад 53,7 тис. га земель сільгосппризначення

    Протягом лютого саперні підрозділи ДСНС, ДССТ та неурядових операторів обстежили понад 32 тисячі гектарів земель сільськогосподарського призначення. Усього з початку року обстежено 53,7 тис. га земель. Про це повідомила Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко з посиланням на дані ОВА.

    «Лютий – найкоротший місяць року. Але це не завадило нашим саперам обстежити майже в півтора рази більші площі земель сільгосппризначення, аніж в січні. Деякою мірою цьому сприяла погода, але здебільшого – це результат спільних зусиль з посилення спроможностей підрозділів та з організації роботи. У підсумку понад 53,7 тисячі обстежених земель за два місяці – вагомий внесок саперів до початку нового аграрного сезону», - сказала Юлія Свириденко.

    Найбільші площі земель сільгосппризначення за два місяці року обстежені в Херсонській області – 49,8 тис. га. На Миколаївщині обстежено 2,2 тис. га, Харківщині – 1,3 тис. га. Також були обстежені землі в Дніпропетровській, Київській областях тощо.

    Як зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки України, Уряд надалі працює над питаннями посилення спроможностей операторів, орієнтуючись насамперед на оснащення підрозділів технікою та спорядженням вітчизняного виробництва. Також на порядку денному оптимізація та ефективна організація процесів протимінної діяльності.

    «Нещодавно ми підписали угоду з технологічною компанією Palantir. Передові технології в галузі аналізу big data та ШІ допоможуть нам краще організувати процеси у сфері протимінної діяльності. Минулого тижня спільно з Женевським міжнародним центром гуманітарного розмінування провели воркшоп з розробки операційного плану до Національної стратегії протимінної діяльності. До роботи були запрошені наші міжнародні партнери, дотичні українські державні органи, оператори. Тож спільно продовжуємо працювати на пришвидшення очищення території України», - сказала Юлія Свириденко.


    ІЦ УАК за матеріалами Мінекономіки й Укрінформу

    agroconf.org





    Схожі новини
  • У Мінекономіки підписано Меморандум на 1 млн євро щодо гуманітарного розмінування українських сільгоспземель
  • На крок ближче до безпечних територій: затверджено порядок використання коштів на гуманітарне розмінування в рамках «United24»
  • План введення в експлуатацію земель сільгосппризначення виконується з випередженням, - Юлія Свириденко
  • Схвалено план гуманітарного розмінування сільгоспземель в 9 регіонах України
  • Миколаївщина стала першим регіоном, де почалося гуманітарне розмінування сільгоспземель

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Фермери отримають від держави гроші на гуманітарне розмінування й інші новини на цю тему


Фермери отримають від держави гроші на гуманітарне розмінування й інші новини на цю тему

Уряд затвердив порядок компенсації витрат фермерам за гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель. Відповідну постанову, розроблену Міністерством економіки України, Кабінет Міністрів України ухвалив на засіданні 12 березня.

«Сьогоднішнє рішення Уряду дасть змогу фермерам уже цієї весни укладати контракти як з державними, так і з приватними операторами протимінної діяльності на очищення сільськогосподарських земель, і отримати компенсацію з державного бюджету. Це потужний крок до запуску ринку гуманітарного розмінування. Ми сподіваємось, що сьогоднішнє рішення допоможе збільшити кількість операторів протимінної діяльності, які працюють на ринку, а також посилити спроможність виробників техніки для розмінування. Особливо важливо для нас — сприяти розвитку українських виробників. Пришвидшення розмінування сільгоспземель — важливий крок до того, аби бізнес міг відновлювати роботу на деокупованих територіях», – зазначила Перша віце-прем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

На програму компенсації витрат за гуманітарне розмінування у державному бюджеті на 2024 рік закладено 3 мільярди гривень. Держава компенсуватиме 80% вартості розмінування ділянки фермерам, які працюють на власній чи орендованій землі. Ціна на послуги з розмінування визначатиметься на відкритих торгах у системі Prozorro. Компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену ділянку.

«Менш ніж за рік Україна збільшила свої спроможності у розмінуванні в рази, і після обстеження повернула до використання 18 000 км2 землі. Запуск програми компенсації фермерам має дати ще більший поштовх для розвитку ринку гуманітарного розмінування, адже держава створює додаткову фінансову мотивацію очищувати земельні ділянки від вибухонебезпечних предметів і для власників та орендарів, і для бізнесу, який може заробляти на розмінуванні», – пояснює заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

Не зможуть претендувати на компенсації фермери, проти яких Україна запровадила санкції або ж кінцеві власники с.-г. товаровиробника є громадянами країни-агресора. Фермери, які перебувають у стадії ліквідації чи банкрутства, а також ті, хто мають податковий борг, теж не зможуть отримати компенсації.

Ймовірно забрудненими і забрудненими залишаються 156 000 км2 українських територій. Зокрема, це землі сільськогосподарського призначення. Ціль Міністерства економіки України – за 10 років очистити 80% забруднених земель і зробити їх безпечними для використання.


Мінекономіки розпочало роботу над Операційним планом протимінної діяльності

Міністерство економіки України у співпраці з Женевським центром з гуманітарного розмінування провели обговорення заходів із розмінування, які будуть втілюватися в Україні наступні три роки на виконання Національної стратегії протимінної діяльності.

До опрацювання операційного плану вдалося залучити кращих українських та іноземних фахівців у сфері розмінування. Участь в обговоренні взяли представники Міністерства економіки України, Міноборони, МВС, Міністерства аграрної політики та інших центральних органів виконавчої влади, дотичних до протимінної діяльності. Також долучилися до роботи українські експерти та представники міжнародних організацій.

«Національна стратегія протимінної діяльності розрахована на 10 років. Мінекономіки за підтримки партнерів залучило понад 80 провідних фахівців до роботи над операційним планом до 2026 року. Документ, над яким ми зараз працюємо, важливий передусім для координації урядових структур, іноземних партнерів, представників місцевої влади, бізнесу та безпосередньо людей. Адже він конкретно визначатиме хто, що, де і коли робитиме в контексті реалізації Стратегії», – розповів заступник Міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Під час роботи учасники визначали заходи, які будуть проведені для реалізації трьох стратегічних цілей, окреслених Нацстратегією: захист людей, повернення земель до продуктивного використання та посилення спроможності системи протимінної діяльності.

В Україні торік розмінували близько 330 тис. га сільгоспземель

Минулого року на деокупованих територіях Херсонщини та Харківщини було обстежено та розміновано близько 330 тис. гектарів сільськогосподарських земель, які цьогоріч будуть включені до загальних посівних площ.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформації і цифровізації Денис Башлик.

"У минулому році обстежили та розмінували 330 тис. гектарів. Це здебільшого Херсонщина та Харківщина", - сказав Башлик.

Він зазначив, що розміновані сільськогосподарські землі цьогоріч додадуться до загальних посівних площ, але загалом вони залишаться приблизно такими ж, як і минулого року.

Заступник міністра також поінформував, що структура посівів також суттєво не зміниться, хоча деякі сільгоспвиробники мають намір дещо змістити акцент із кукурудзи на сою.

"Як ми розуміємо, саме з логістичних причин, тому що кукурудза об'ємніша, і, щоб її перевезти, треба більше вагонів, а вартість логістики зараз збільшується. Але я не можу сказати, що існує тенденція у бік якоїсь однієї культури, - такого немає сьогодні", - зауважив урядовець.

Як повідомлялося, торік українським аграріям повернули у використання понад 200 тисяч гектарів земель сільгосппризначення, запланованих до першочергового обстеження та розмінування. Як повідомила перший віце-прем’єр-міністр - міністерка економіки України Юлія Свириденко з посиланням на дані обласних військових адміністрацій, загалом було заплановано обстежити 470 тисяч гектарів земель.

Гуманітарне розмінування: з початку року обстежено понад 53,7 тис. га земель сільгосппризначення

Протягом лютого саперні підрозділи ДСНС, ДССТ та неурядових операторів обстежили понад 32 тисячі гектарів земель сільськогосподарського призначення. Усього з початку року обстежено 53,7 тис. га земель. Про це повідомила Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко з посиланням на дані ОВА.

«Лютий – найкоротший місяць року. Але це не завадило нашим саперам обстежити майже в півтора рази більші площі земель сільгосппризначення, аніж в січні. Деякою мірою цьому сприяла погода, але здебільшого – це результат спільних зусиль з посилення спроможностей підрозділів та з організації роботи. У підсумку понад 53,7 тисячі обстежених земель за два місяці – вагомий внесок саперів до початку нового аграрного сезону», - сказала Юлія Свириденко.

Найбільші площі земель сільгосппризначення за два місяці року обстежені в Херсонській області – 49,8 тис. га. На Миколаївщині обстежено 2,2 тис. га, Харківщині – 1,3 тис. га. Також були обстежені землі в Дніпропетровській, Київській областях тощо.

Як зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки України, Уряд надалі працює над питаннями посилення спроможностей операторів, орієнтуючись насамперед на оснащення підрозділів технікою та спорядженням вітчизняного виробництва. Також на порядку денному оптимізація та ефективна організація процесів протимінної діяльності.

«Нещодавно ми підписали угоду з технологічною компанією Palantir. Передові технології в галузі аналізу big data та ШІ допоможуть нам краще організувати процеси у сфері протимінної діяльності. Минулого тижня спільно з Женевським міжнародним центром гуманітарного розмінування провели воркшоп з розробки операційного плану до Національної стратегії протимінної діяльності. До роботи були запрошені наші міжнародні партнери, дотичні українські державні органи, оператори. Тож спільно продовжуємо працювати на пришвидшення очищення території України», - сказала Юлія Свириденко.


ІЦ УАК за матеріалами Мінекономіки й Укрінформу

agroconf.org





Схожі новини
  • У Мінекономіки підписано Меморандум на 1 млн євро щодо гуманітарного розмінування українських сільгоспземель
  • На крок ближче до безпечних територій: затверджено порядок використання коштів на гуманітарне розмінування в рамках «United24»
  • План введення в експлуатацію земель сільгосппризначення виконується з випередженням, - Юлія Свириденко
  • Схвалено план гуманітарного розмінування сільгоспземель в 9 регіонах України
  • Миколаївщина стала першим регіоном, де почалося гуманітарне розмінування сільгоспземель

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.