Аграрний тиждень. Україна
» » У другій декаді липня в Україні посилилася та поширилася повітряно-ґрунтова посуха
» » У другій декаді липня в Україні посилилася та поширилася повітряно-ґрунтова посуха

У другій декаді липня в Україні посилилася та поширилася повітряно-ґрунтова посуха






Агрометеорологічні умови другої декади липня в Україні були несприятливими для формування врожаю пізніх сільськогосподарських культур через тривалий період спекотної погоди. Цей факт у своєму декадному звіті констатували фахівці Укргідрометеоцентру.

Як зазначили агрометеорологи, впродовж декади кількість днів із температурами вище +30°С становила 6-10, вище +35°С – 1-9. За період 1-20 липня кількість днів із температурою вище +35°С становила в південних та центральних областях України від 7 до 16 днів, нерівномірні дощі відмічалися лише в західних та північних областях. На решті території було зовсім сухо.

Такі умови призвели до посилення та поширення повітряно-ґрунтової посухи.

«Поєднання високих температур повітря та ґрунту, засухи та суховіїв негативно вплинуло на ріст та розвиток пізніх культур. У південних, центральних, східних областях у кукурудзи, соняшнику, гречки та сої відмічалося передчасне підсихання листя нижнього ярусу та скручування листя верхнього ярусу, засихання листя в зеленому стані, місцями повне засихання рослин, спостерігалися опіки на обгортці качана на деяких рослинах кукурудзи, слабке формування репродуктивних органів (кошиків у соняшнику)», – вказується у звіті.

Також зазначається, що вологозабезпечення посівів на більшості площ знизилося до незадовільного рівня. Лише на окремих площах західних та північних областей завдяки дощам локального характеру запаси продуктивної вологи метрового шару ще залишалися задовільними. Одночасно сильні зливи спричинили пошкодження посівів сільськогосподарських культур різного ступеня (локальне вилягання посівів, створювалися умови для інтенсивного росту бур’янів та поширення грибкових хвороб).

«Одночасно висока відносна вологість повітря в західних, центральних та північних областях та наявність роси в ранкові години пом’якшували згубний вплив надвисоких температур і були додатковим ресурсом вологи для рослин», – додали фахівці.

https://www.apk-inform.com





Схожі новини
  • Оперативна інформація про несприятливі агрометеорологічні умови у липні 2024 року та їх вплив на формування урожаю пізніх сільськогосподарських культур в Україні
  • Умови для вегетації майже всіх сільгоспкультур в Україні у другій декаді червня були задовільними
  • Агрометеорологічні умови другої декади квітня в Україні були задовільними для проведення польових робіт
  • Упродовж другої декади жовтня агрометеорологічні умови в Україні суттєво змінилися
  • Тривалий дефіцит весняних та літніх опадів призвів до ґрунтової засухи під пізніми с/г культурами на більшості площ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.