З якими показниками ринок свинини увійшов у друге півріччя 2024-го та які події середини літа вплинули на його кон’юнктуру, «розвідували» в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України».
[/b]За попередніми оцінками, чисельність промислового свинопоголів’я станом на 1-ше липня складала 3,46 млн гол., що на +7,7% до оцінок на відповідну дату минулого року та відповідає майже 2/3 загального поголів’я свиней в країні. Орієнтовна промислова пропозиція свинини забійною масою у першому півріччі склала близько 352,2 тис. т, з них 212,1 тис. т забезпечив промисловий сектор свинарства (+8,3% до орієнтовної пропозиції свинини за січ.-чер. 2023-го).
Середня ціна закупівлі у червні склала 54,75 грн/кг з ПДВ (45,63 грн/кг без ПДВ) чи 1,34 дол. США (1,11 дол. США/кг без ПДВ, відповідно) у валютному еквіваленті. Це на 2,9% чи на 1,54 грн/кг з ПДВ вище ніж у червні.
Імпорт свинини у липні продовжив скорочення, а експорт навпаки пожвавився та другий місяць поспіль «обганяє» надходження м’ясної сировини з-за кордону. Так, згідно з попередніми даними митної статистики ДФСУ, упродовж липня до України завезли майже 150 т свинини (УКТ ЗЕД 0203), що на 23,5% менше ніж місяцем раніше. Обсяги експорту свинини за другий місяць літа склали понад 400 т, перевищивши червневий показник більш ніж на 36%. При цьому, сумарні показники зовнішніх поставок та надходжень поступово зближуються: імпорт свинини за 7 місяців року склав 1,78 тис. т, тоді як експорт становить 1,64 тис. т, а у валютному вираженні розбіжність не перевищує 10% чи 0,4 млн дол. США.
На думку аналітиків Асоціації «Свинарі України», каталізатором таких незвичних змін для українського ринку свинини стало зниження внутрішніх цін на свинину. «Помітно нижчі ніж торік ціни на свинину в Україні з одного боку, істотно обмежує перелік «прохідних» за ціною імпортних позицій, а з іншого підтримує конкурентоспроможність нашої продукції на зовнішніх ринках», — коментують аналітики профільного об’єднання.
Середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини у червні склала 193,3 грн/кг, що на +0,8% чи 1,5 грн/кг перевищило червневий показник. «Найсильніше здороження торкнулося сезонно популярних охолоджених напівфабрикатів зі свинини (ошийок, вирізка, стейк), тоді як деякі інші відруби дещо пригальмували приріст середніх цін на цей вид м’яса. Утім, ціна не єдиний чинник, що впливав на динаміку споживання свинини цього літа. Так, уповільненню реалізації свинини сприяли тривалі відключення електроенергії та спека, із завершенням яких пожвавилася і торгівля свининою. Ціна ж, навпаки, підтримує зацікавленість споживачів у цьому виді м’яса, адже цього липня охолоджені м’ясні напівфабрикати зі свинини коштують у середньому на 6% дешевше ніж рік тому, тоді як курятина, навпаки, подорожчала на 4%», — коментують аналітики АСУ.