За 10 місяців 2024 року промислове виробництво яєць зросло порівняно з аналогічним періодом минулого року на 7% і склало 4,9 млрд штук. Фактично середньомісячне виробництво досягло середньомісячного у 2021 році.
Про це AgroPortal.ua розповів виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко.
За його словами, у січні – жовтні 2024 року Україна відправила на експорт 1 млрд штук яєць, що на 47% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Головними покупцями українських яєць протягом 2024 року були Нідерланди (13%), Ізраїль (14%), Польща (10%), Італія (9%).
Некондиційні яйця переробляються. Частина реалізується на внутрішньому ринку, частина експортується. За 10 місяців експорт яєчних продуктів склав 6,8 тис. т.
Також він розповів, що ціновий пік уже пройдено
На збільшення вартості яєць вплинули фактори сезонності, зростання собівартості та подорожчання кормів. Втім, експерти вважають, що ціновий пік уже пройдено.
У вересні – жовтні були об’єктивні причини зростання оптово-відпускних цін виробників на яйця: збільшення основних виробничих витрат і зростання собівартості продукції. Ще одна причина — наслідки збитковості сектору в весняно-літній період.
"Додатково до цього маємо посилення сезонного фактору, який суттєво впливає на ціноутворення на ринку яєць. Ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку домогосподарств у структурі виробництва (більше 50%). Найдешевшими промислові яйця зазвичай бувають у весняно-літній період, що пов’язано зі збільшенням пропозиції від господарств населення, зміною раціону харчування та умов зберігання яєць у період дії підвищених температур. Складні та обмежені умови вимагають більш високої оборотності даної продукції в торгівлі, що змушує продавця йти на зниження відпускних цін", - розповів Сергій Карпенко, виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України».
За його словами, ріст виробництва яєць у господарствах населення у весняно-літній період також призводить до зниження як від промислових виробників, так і споживчих цін на яйця курячі. І, навпаки, зі зменшенням виробництва яєць у домогосподарствах населення в осінньо-зимовий період ціни промислових виробників збільшуються.
ІЦ УАК за матеріалами AgroPortal
agroconf.org