Аграрний тиждень. Україна
» » Сергій Ткачук за підсумками публічного звіту: одна із ключових цілей ДПСС трансформуватись у цифровізований державний орган
» » Сергій Ткачук за підсумками публічного звіту: одна із ключових цілей ДПСС трансформуватись у цифровізований державний орган

    Сергій Ткачук за підсумками публічного звіту: одна із ключових цілей ДПСС трансформуватись у цифровізований державний орган


    Сергій Ткачук за підсумками публічного звіту: одна із ключових цілей ДПСС трансформуватись у цифровізований державний орган

    Держпродспоживслужба планує подальшу розробку та впровадження сучасних цифрових інструментів, що створить службу відкритою, сучасною та ефективною. Вже в 2024 році зроблені перші кроки з видачі та обміну електронних фітосанітарних та ветеринарних сертифікатів на експорт харчової продукції: впровадження TRACES NT та ePhyto. Про це Голова Держпродспоживслужба Сергій Ткачук розповів під час публічного звіту за результатами діяльності Держпродспоживслужби в 2024 році, який проходив в Українському кризовому медіа-центрі.

    «Для служби колосальним успіхом в 2024 році є повне приєднання до системи TRACES NT. Це торгівля харчовою продукцією з Європейським Союзом завдяки обміну електронних сертифікатів. Це впроваджено в кожному регіоні України. Наприклад, коли виробнику оформлено та видано ветеринарний сертифікат на експорт продукції до Франції, то компетентний орган країни-партнера вже бачить дані: хто експортує, куди та хто буде отримувати. Аналогічно бачить такі дані України, коли імпортують до нас харчову продукцію», - підкреслив Сергій Ткачук.

    Він зазначив, що важливим етапом в подальшому для Держпродспоживслужби буде створення єдиної цифрової системи у сфері безпечності харчових продуктів, яка об’єднає ключові інформаційно-комунікаційні системи та забезпечить їх інтеграцію з Єдиним державним вебпорталом електронних послуг «Портал Дія». Така система зможе забезпечити передумови для простежуваності харчової продукції за принципом «від лану до столу», зокрема включатиме такі процеси: ідентифікація тварин, синхронізація даних про вирощування, переробка харчової продукції, ветеринарні дозволи, лабораторні дослідження тощо. Вся ця інформація повинна бути в цифровому форматі, а не на папері.

    Також очільник Держпродспоживслужби розповів про основні результати контролю в тих сферах, де служба має повноваження, під час дії воєнного стану. Це і про безпечність харчових продуктів, ветеринарну медицину, ринковий нагляд за нехарчовою продукцією, дотримання «бездимного» законодавства, тощо.

    «70% від усіх підстав для проведення перевірок – це заяви суб’єктів господарювання. Ці дані підтверджуються і під час спілкування з асоціаціями та представниками бізнесу, які підтримують відновлення перевірок. Це мене дивувало, що у бізнеса є такий запит. І я розумію чому так, тому що з нечесною конкуренцією без системи контролю неможливо боротися», - сказав Сергій Ткачук.

    Крім результатів діяльності Держпродспоживслужби за 2024 рік, керівник служби розповів про основні пріоритети роботи Держпродспоживслужби на майбутні роки, серед яких основними є: забезпечення контрольованої епізоотичної ситуації, переведення публічних послуг служби в електронну форму, сприяння міжнародній торгівлі українською продукцією та імплементації європейського законодавства до національного.

    Детальніше звіт про діяльність Держпродспоживслужби у 2024 році можна послухати у відео або ж прочитати.

    ІЦ УАК за матеріалами ДПСС

    agroconf.org





    Схожі новини
  • У 2024 році видано понад 266 тис. фітосанітарних сертифікатів
  • Сергій Ткачук за результатами робочої поїздки до Малайзії: відкриваємо експортні ринки для українських виробників молочної продукції та продукції птахівництва
  • Держпродспоживслужба діджиталізує національну систему фітосанітарної сертифікації
  • Держпродспоживслужба продовжує оптимізувати національну систему фітосанітарної сертифікації
  • Євроінтеграція: запровадження системи TRACES NT пришвидшить процедуру експорту продукції рослинного і тваринного походження

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Сергій Ткачук за підсумками публічного звіту: одна із ключових цілей ДПСС трансформуватись у цифровізований державний орган


Сергій Ткачук за підсумками публічного звіту: одна із ключових цілей ДПСС трансформуватись у цифровізований державний орган

Держпродспоживслужба планує подальшу розробку та впровадження сучасних цифрових інструментів, що створить службу відкритою, сучасною та ефективною. Вже в 2024 році зроблені перші кроки з видачі та обміну електронних фітосанітарних та ветеринарних сертифікатів на експорт харчової продукції: впровадження TRACES NT та ePhyto. Про це Голова Держпродспоживслужба Сергій Ткачук розповів під час публічного звіту за результатами діяльності Держпродспоживслужби в 2024 році, який проходив в Українському кризовому медіа-центрі.

«Для служби колосальним успіхом в 2024 році є повне приєднання до системи TRACES NT. Це торгівля харчовою продукцією з Європейським Союзом завдяки обміну електронних сертифікатів. Це впроваджено в кожному регіоні України. Наприклад, коли виробнику оформлено та видано ветеринарний сертифікат на експорт продукції до Франції, то компетентний орган країни-партнера вже бачить дані: хто експортує, куди та хто буде отримувати. Аналогічно бачить такі дані України, коли імпортують до нас харчову продукцію», - підкреслив Сергій Ткачук.

Він зазначив, що важливим етапом в подальшому для Держпродспоживслужби буде створення єдиної цифрової системи у сфері безпечності харчових продуктів, яка об’єднає ключові інформаційно-комунікаційні системи та забезпечить їх інтеграцію з Єдиним державним вебпорталом електронних послуг «Портал Дія». Така система зможе забезпечити передумови для простежуваності харчової продукції за принципом «від лану до столу», зокрема включатиме такі процеси: ідентифікація тварин, синхронізація даних про вирощування, переробка харчової продукції, ветеринарні дозволи, лабораторні дослідження тощо. Вся ця інформація повинна бути в цифровому форматі, а не на папері.

Також очільник Держпродспоживслужби розповів про основні результати контролю в тих сферах, де служба має повноваження, під час дії воєнного стану. Це і про безпечність харчових продуктів, ветеринарну медицину, ринковий нагляд за нехарчовою продукцією, дотримання «бездимного» законодавства, тощо.

«70% від усіх підстав для проведення перевірок – це заяви суб’єктів господарювання. Ці дані підтверджуються і під час спілкування з асоціаціями та представниками бізнесу, які підтримують відновлення перевірок. Це мене дивувало, що у бізнеса є такий запит. І я розумію чому так, тому що з нечесною конкуренцією без системи контролю неможливо боротися», - сказав Сергій Ткачук.

Крім результатів діяльності Держпродспоживслужби за 2024 рік, керівник служби розповів про основні пріоритети роботи Держпродспоживслужби на майбутні роки, серед яких основними є: забезпечення контрольованої епізоотичної ситуації, переведення публічних послуг служби в електронну форму, сприяння міжнародній торгівлі українською продукцією та імплементації європейського законодавства до національного.

Детальніше звіт про діяльність Держпродспоживслужби у 2024 році можна послухати у відео або ж прочитати.

ІЦ УАК за матеріалами ДПСС

agroconf.org





Схожі новини
  • У 2024 році видано понад 266 тис. фітосанітарних сертифікатів
  • Сергій Ткачук за результатами робочої поїздки до Малайзії: відкриваємо експортні ринки для українських виробників молочної продукції та продукції птахівництва
  • Держпродспоживслужба діджиталізує національну систему фітосанітарної сертифікації
  • Держпродспоживслужба продовжує оптимізувати національну систему фітосанітарної сертифікації
  • Євроінтеграція: запровадження системи TRACES NT пришвидшить процедуру експорту продукції рослинного і тваринного походження

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.