[b]В цьому місяці глобальні процеси протікають у ЗВО «Подільський державний університет» – об’єднання з Кам’янець-Подільським національним університетом та вступна кампанія. На їх фоні здається непомітним збирання урожаю з дослідних ділянок Кернзи.[/b]
Але для науковців факультету агротехнологій (професор Василь Пую, доценти Віталій Лапчинський та Василь Вахняк), багатьох зацікавлених виробничників та студентів ця подія має неабияке значення, розповідає Василь Вахняк.
«Уже другий рік проводяться дослідження елементів технології вирощування цієї культури в рамках міжнародної співпраці у Кластері «Agriculture-Food-Environment-Soil» і, нарешті, одержано перший повноцінний урожай зерна»
[b]Рослина Кернза (Kernza®),[/b] це багаторічна пшениця, яка є торговою маркою культурної форми пирію середнього (Elytrigia intermedia), що введена в культуру Land Institute (США) та досліджується командою вчених з різних країн, а тепер уже й науковцями Подільського державного університету. Її головна особливість – це здатність до багаторічного вирощування, що робить її перспективною для сталого землеробства. Цікава вона з погляду вирощування зерна для випікання хліба, як цінний кормовий злак та рослина, яка має унікальні властивості для нагромадження органічної речовини у малородючих та пошкоджених грунтах з метою відновлення і створення їх родючості.
« Із п’яти локацій дослідних ділянок в Україні у нашій формуються найбільш продуктивна маса рослин висотою до 180 см.», – кажуть науковці ЗВО «ПДУ».
« Непросто вивчати вперше елементи технології нової рослини, тому серпневі відпустки для наших науковців проходять на дослідному полі. Приходиться систематично проводити спостереження за ростом і розвитком рослин, вивчати вплив різних чинників на формування продуктивності зерна та зеленої маси, проводити обліки урожайності тощо. Це кропітка, майже щоденна праця. Тому і неабияка радість за одержаний результат».
[b]Чому Кернза так важлива?[/b] Її коріння догодять вглиб ґрунту на 5 м (коріння пшениці досягають лише 1 м), що допомагає захистити грунт від ерозії і підтримувати екосистему. Довжина коренів дозволяє рослинам протистояти посухи і добувати поживні речовини з такої глибини, до якої не зможуть дістати інші зернові культури. Коротко кажучи: Кернза береже грунт, одночасно виробляючи їжу для людей.
Новий рід злаків має солодкуватий пряно-горіховий присмак, що дуже добре підходить для приготування каш і легких закусок. Зерна рослини набагато менше пшеничних, зате містять більше клітковини і менше вуглеводів. Також в них багато білка, кальцію, кислот омега-3, але мало клейковини, тому для випічки білого хліба цей злак не підходить.
Американські булочні вже щосили торгують чорним хлібом, локшиною, крекерами з Кернзы з насиченим горіховим смаком. Вони змішують її навпіл з пшеничним борошном для отримання кращої консистенції тіста. Ресторани в штаті Міннеаполіс вже подають пасту, коржі і кекси і вирощеної на тестових полях Кернзы. Крім того, у США в продажу з’явилося пиво Long Root Ale, в якому Кернза замінила пшеницю.
У Кернзи є всі шанси стати ідеальним злаком. Це одна з нових багаторічних культур, які, як очікується, будуть збагачувати ґрунт, зможуть поліпшити середовище існування диких тварин, захистять воду від забруднення і забезпечать людей рясним урожаєм поживної їжі.
https://vk-kp.info
Забезпечення безперебійної роботи сільськогосподарської техніки безпосередньо залежить від своєчасного та якісного
Докладніше