Реальний експорт українських сирів в Росії почнеться не раніше середини червня. Про це в ході прес-конференції заявив голова ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський, передає кореспондент РБК-Україна.
"Умови, які пропонує Росспоживнагляд, передбачають технологію виробництва радянських часів, згідно з якою дозрівання сиру "російський" складає 60 діб. Тобто, якщо вони декларували 15 квітня, що вони відкривають кордони Росії, то тільки десь у районі 15 червня вони зможуть приймати нашу продукцію. Вони диктують нам технологію, за якою може проводитися сир", - пояснив Чагаровський.
Нагадаємо, з 7 лютого Росія ввела заборону на ввезення в країну сирів деяких українських виробників через те, що продукція не відповідає техрегламенту Росії на молоко і молочну продукцію. Повідомлялося, що до складу деяких видів українських сирів, що імпортуються в Росію, входять рослинні жири.
Раніше в Росспоживнагляді, зокрема, були незадоволені продукцією Пирятинського сирзаводу (Полтавська область), Великобурлуцького сироробного заводу (Харківська область), Звенигородського сироробного комбінату (Черкаська область), Охтирського сиркомбінату (Сумська область), ТОВ "Гадячсир", ТОВ "Техмолпром" (місто Гадяч, Полтавська область), виробничого об'єднання "Моліс" (Запорізька область), Хмельницької маслосирбази (Хмельницька область), крижопільської філії ТОВ "Інтер Фуд" (Вінницька область).
Потім Росспоживнагляд офіційно оголосив про заборону поставок в РФ деяких видів сирів трьох українських виробників: Пирятинського сирзаводу (група "Молочний альянс"), "Прометея" (входить в Milkiland) і "Гадячсира" ("Альміра").
У квітні Росспоживнагляд офіційно дозволив трьом українським підприємствам відновити поставки сиру в Росію.