За умов стабільності гривні оливкова олія в Україні подешевшає не більше ніж на 15%, попри навіть значне зниження ціни на неї на світових ринках. Таку думку у коментарі УНН висловила експерт з аграрних питань Марія Колесник.
"В Україні ця олія є імпортним продуктом і все залежить від стабільності гривні. Звичайно в умовах стабільності вплив світових цін звичайно відчуватиметься. Але не можна сказати, що якщо в світі ціна на олію впаде на 40% то і в Україні відбудеться те саме. Є різні платежі і якщо у нас десь на 15% ціна знизиться – буде добре", - вважає М.Колесник.
За її словами загальний рівень споживання оливкової олії в Україні становить в межах 2 – 3% серед загального споживання рослинних олій.
"Якщо ми говоримо про великі міста, такі як Київ, Харків, Донецьк, можливо Львів і Одеса, то тут можна говорити, що споживання доходить до 7 – 10%, а якщо говорити про маленькі населені пункти то там рівень споживання оливкової олії становить менше одного відсотка. Але все залежатиме від ціни", - сказала експерт.
У більшості українці залишаються прихильниками споживання соняшникової олії. Водночас М.Колесник підтвердила, що дещо зросло і продовжує зростати споживання кукурудзяної олії. Але відсоток її споживання все ще незначний.
Вона наголосила, що виробникам соняшниковою олії немає чого боятися, адже більшість їх продукції іде на експорт.
"Загалом, якщо говорити про соняшникову олію, якої Україна виробляє приблизно 3,2 млн тон на рік, а на внутрішній ринок іде не більше 400 – 500 тисяч тон. Минулого року експорт соняшникової олії був десь на рівні 2,6 млн тон", - зазначила вона.