Організувати сільгоспкооператив селянам і переробним підприємствам вигідніше, ніж отримувати допомогу від держави.
Прибуток вітчизняних сільгосппідприємств за 2011 рік, за даними Держстату, зріс на понад 50%, а рівень рентабельності становить приблизно 26%. При цьому рослинництво було рентабельним на 31,8%, давши змогу господарствам заробити 17 млрд грн. А ось підприємства тваринництва отримали 2,5 млрд грн прибутку за рівня рентабельності 12,3%. Попри майже дворазове збільшення прибутку торік, рентабельність галузі знизилася на 5,5%. Здавалося б, український аграрій має явну перевагу перед західними сусідами: дешева оренда, фураж, робоча сила, податкові пільги... А кінцева продукція виходить неконкурентоспроможною. У чому ж річ?
Таке становище зумовлене низькою технологічністю і великими енерговитратами галузі. Якщо період фондовіддачі інвестицій в рослинництві становить 2-3 роки, то у свинарстві 5-6, у молочнотоварному виробництві 6-8 років. Та й технологічне переоснащення галузі не з дешевих.
Будівництво свинокомплексу «під ключ» становить нині від 810 тисяч євро у розрахунку на свиноматку, молочнотоварного комплексу 12 тис. євро в розрахунку на фуражну корову. Тому аграрії інвестують у рослинництво, залишаючи тваринництво без інвестицій, а отже, завідомо низькорентабельною або збитковою галузь.