Аграрний тиждень. Україна
» » НАРКОБАРОН? НІ, КАНДИДАТ НАУК
» » НАРКОБАРОН? НІ, КАНДИДАТ НАУК

    НАРКОБАРОН? НІ, КАНДИДАТ НАУК


    Без пирогів із маком, звичайно ж, можна обійтись. Але не хочеться... Бо тоді гостинна і смачна українська кухня збідніє на свою традиційну з дідів-прадідів страву. І збідніла б! Адже був час, коли в Україні сіяли-збирали багато що, а от про мак одні забували, а інші не хотіли його вирощувати. При тому із загальновідомої причини: аби не мати клопотів із правоохоронцями, доводячи, що вирощується не «наркотик», а звичайне макове зерно для кулінарних потреб.  

     

    Утім, ситуація з маком із кожним роком стає стабільнішою. І велика у тому заслуга науково-дослідного виробничого аграрного підприємства «Мак України», завдяки якому збережена і розвивається вітчизняна галузь промислового маківництва.

    На підприємстві «Мак України», не дивлячись на економічну кризу, нарощують виробничі потужності, займаються селекціює сільгоспкультур, планують нові напрямки роботи на перспективу. Проте шлях до цього був не простим. Адже, взявши, як це і вимагає чинне законодавство, прозорий курс на вирощування промислового маку, все ж не раз доводилось підтверджувати усіляким первіряючим та контролюючим органам, що колектив підприємства - «не наркомафія».

    Хоча, що ж тут дивуватися таким перевіркам при багатогектарних посівах маку, якщо на сільських городах, на дачних ділянках не одна господиня потайки, поміж лапатого листя кукурудзи, чимало разів намагалася хоч із десяток маків виростити на зерно для пирогів, але чи то сама їх знищувала, аби не мати проблем із міліцією, або самі правоохоронці. Бо не дозволено у нас законом такі посіви на городах, аби не спокушати ними наркоманів.

    На яких же засадах дозволяється вирощувати мак «Маку України»? І хто такий в дійсності керівник даного підприємства Юрій Миколайович ГРЕЙ та його колеги по роботі?

    - Перевіряючим нашу діяльність ми досить просто (і документацією, і наочно полями) доводили, що чорне – це чорне, а біле – то біле, і виробництвом промислового маку жодного закону не порушуємо. А ось «жовта преса», у погоні за сенсаціями, мене, дійсно, не раз називала у заголовках публікацій наркобароном, а наш колектив - наркомафією, - усміхається Юрій Миколайович. – Але це було не що інше, як звичайна приманка для читача... Інтрига... Ображатись, судитись через це? А для чого? У мене, слава Богу, є почуття гумору, здоровий погляд на життя: мало хто що напише!.. А нам своє робити: ми – сільгоспвиробники. Тим більше, що на цьому все «сенсаційне» у даних публікаціях й завершувалось. Бо далі йшла розмова про нашу цілком легальну, не пов’язану із наркотиками, працю, якою колектив, до речі, досить дорожить і знає у ній толк. Адже вирощування товарного маку і на насіння – досить складні агротехнічні справи. І пройшов не один рік, аж поки ми навчились це належно робити».   

    А все розпочалось, як далі розповів Юрій Миколайович, у 2000 році із простого бажання започаткувати власний бізнес. Хтось підказав: вирощуй мак. Будь-кому у нас в країні закони не дозволяють це робити, аби запобігти, як вже згадано, поширенню наркоманії. Тому було отримано належні дозволи МВС, Мінагрополітики, складено договір із правоохоронцями, що є обов’язковою умовою при вирощуванні маку, на цілодобову охорону макових полів. Проте гроші, вкладені у посіви, так тоді й не принесли прибутків.

    - Тямлячі в агротехніці люди, - пригадує нині Юрій Миколайович, - мені тоді прямо казали: що ти, історик за фахом, тут робиш на полях? Полям треба агрономів, селекціонерів. Були праві. Я, ті, хто зі мною розпочинав цей бізнес, у ті роки терпіли одну невдачу за іншою. Не допомогли, у тому числі, бути із прибутками і розведення свиней, молочних корів, посіви озимої пшениці та інших агрокультур, необхідних для утримання тварин. Хоча все намагались робити на совість, за євростандартами. По-іншому не вміємо. І до нас на ферми навіть почали їздити переймати досвід інші. Проте свинина впала у ціні, коли, як те хто пригадує, в країну стали завозити дешеві «ніжки Буша», буйволячину і польську свинину. Та й молоко так і не стало для нас рентабельним – його літр коштував дешевше за пляшку із ситром. Тож вкладені у господарство гроші плодили збитки. Відтак із тваринництвом вирішили завершувати. Складний це був час, хоча багато чому навчив. Головному: вміти тримати удари долі. Щоб мати за що годувати сім’ї і надалі вже займатися лише маковими полями, на прибутки із яких все ж залишались сподівання - продали свої дорогі машини і пересіли у «Таврії». А, найважливіше, дійсно, зацікавились наукою, почали експерементувати із різними сортами олійного маку, вивчати сівозміни, аналізувати ситуації, за яких мак гарно сходить і зростає, та протилежні їм. Всього тут було на практиці. Ці старання, щоправда, оцінені: для запровадження двоступеневої системи насінництва та культивування маку у нашій країні Українська аграрна академія наук на базі Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва УААН створила НДВАП «Мак України». Тож у нашому підприємстві є державна частка власності. Відповідальності додалося. На той час я вже, до речі, закінчив аграрний університет, ось готуюсь захистити кандидатську».

    Що ж, хто проходить через терни, не здається за невдач - тому десь таки має зоріти успіх. Юрій Миколайович, зокрема, за роки селекційної роботи зумів вивести новий сорт олійного маку, отримавши цим повне право дати йому назву за своїм прізвищем – «Грей». Саме цей мак, у якого біологічна урожайність до 30 центнерів із гектара (!),  й висівається, поряд із іншими сортами, на орендованих «Маком України» полях у Ніжинському та Ічнянському районах, що на Чернігівщині. Із боку МВС там дозволено засівати маком 240 гектарів. Дані площі цієї весни були збільшені, бо підприємство «Мак України» стало цього року єдиним в Україні серед офіційних виробників маку, хто отримав квоту вирощувати на 1000 гектарах дану сільгоспкультуру.

    А дається їй рада так: відповідно до чинного законодавства вирощується на полях лише олійний мак із низьким вмістом морфію. Коли урожай зібрано – вся макова солома тоннами (ось це і є та сама наркота...) знищується. Поля переорюються. А далі йде реалізація макового зерна на насіння і для потреб промисловості. Ринки збуту у «Мак України», окрім вітчизняного, -  Росія, Голландія, Білорусія, Туреччина, Франція та ряд інших країн. Філії підприємства відкриті і плідно діють у Бєлгороді, Новосибірську, Москві, Мінську, Києві. При тому забезпечується не лише попит на продукцію замовників, а й враховується те, якого кольору макове зерно вони хочуть отримати. Адже воно, залежно від сорту маку, не лише чорне, а оранжевого, блакитного, жовтуватого, білого та інших кольорів. Французи, для прикладу, віддають перевагу маковому зерну білого кольору, яке туди й експортує підприємство. А в Індію, до слова, було замовлено насіння маку із мигдалевим смаком!           

    Про це, інші цікаві моменти, пов’язані із виробництвом маку, Юрій Миколайович може годинами розповідати. Бо його макова країна, вірних колег, із котрими натирали мозолі на полях та по фермах і не здавались за невдач, не лише нині прибуткова, але й романтична, сентиментальна, викупана у світанкових росах і випещена тендітними пелюстками квіток. Тут, у цій країні, вони зуміли довести у першу чергу собі, що чогось варті у цьому світі. Якщо ж мислити державно: то ще й на ділі підтвердили свій патріотизм, адже велика заслуга, як вище мовлено, саме «Маку України», що макова галузь, яку свого часу в нас у країні повністю були заборонили (щось на кшталт заборони  виноградників...), а потім знову дали їй зелене світло, таки є і розвивається. Тож господині спокійно можуть купувати у крамницях мак для пирогів, а держава отримувати поповнення від діяльності підприємства у свою казну.

    Заслуговує на повагу й те, що сьогодення, де стільки проблем, екомічних та усіляких негараздів, не зменшило поривів колективу «Мак України» і надалі пробивати шлях до самореалізації у рамках своїх бізнесових інтересів. Так, на перспективу планується зведенння заводу з виробництва макової олії. В Україні жодного такого поки що немає. А буде, то відкриє чимало виробничих можливостей. Як зауважив Юрій Миколайович: «Не все ж завозити закордонне. Тим часом промислове виробництво макової олії дає досить широкі можливості наповнювати вітчизняний ринок зовсім не зайвою для споживача продукцією. Адже, скажімо, макова олія унікальна тим, що є однією із небагатьох, котра повністю висихає. Тобто, придатна для виготовлення малярських фарб. Тож із часом ікони, картини цілком можуть писатись саме такими фарбами, - «достиглими» на вітчизняних макових полях. Олія також важлива для застосувань у косметиці, як ефективно омолоджуюча. Нову лінію косметики на її основі, як це попередньо проговорено, цілком готове випустити одне із вітчизняних косметичних підприємств. Перший крок до цього – «Мак України»  вже зареєстрував патент на виробництво макової олії, а також, до речі, авторське право на продаж готової начинки для пирогів, де вже мак в упаковках перемелений».

    Отже, такі перспективи і бажання робити добре те, що вже вмієш. До речі, на логотипі НДВАП «Мак України», де на білому фоні червоніє мак, саме такий і напис-девіз: «Науково виважений підхід та кваліфіковані кадри». Як бачимо, під цим своєрідним знаменом відродженої макової галузі шануються наука, професійність і праця. А є так, то й буде вітчизняний мак!

                                                                                                               Валентина Сидорук

     

     керівник НДВАП «Мак України» НААН України Юрій ГРЕЙ

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Азаров убежден, что больше продукты дорожать не будут,.. но и меньше тоже
  • Молока стало меньше

  • Комментарі


    Потрібен кредит? Це не проблема. Неважливо, що ваше фінансове становище, кваліфікований персонал тут, щоб піклуватися, послуги включають в себе ... Іпотечні кредити, комерційні кредити, міжнародні кредити, споживчі кредити і кредитні Ексклюзивні освітні кредити ... пропонують кредити доступні для компаній, особистих, приватних і державних, і багато інших.

    Ми пропонуємо гарантовані, незабезпечених кредитів фізичним особам, приватним компаніям і підприємствам хороші відсотки. Ми пропонуємо як довгострокові і короткострокові кредити. Зв'яжіться з нами сьогодні і отримати перший клас фінансових послуг та підвищення особа чи особи повинні звернутися до нас для отримання додаткової інформації, ми розраховуємо на співпрацю з Вами.
    Ви можете зв'язатися з нашої електронної пошти: fstloans@live.com

    З повагою,
    Цільові фонди
     

    Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

НАРКОБАРОН? НІ, КАНДИДАТ НАУК


Без пирогів із маком, звичайно ж, можна обійтись. Але не хочеться... Бо тоді гостинна і смачна українська кухня збідніє на свою традиційну з дідів-прадідів страву. І збідніла б! Адже був час, коли в Україні сіяли-збирали багато що, а от про мак одні забували, а інші не хотіли його вирощувати. При тому із загальновідомої причини: аби не мати клопотів із правоохоронцями, доводячи, що вирощується не «наркотик», а звичайне макове зерно для кулінарних потреб.  

 

Утім, ситуація з маком із кожним роком стає стабільнішою. І велика у тому заслуга науково-дослідного виробничого аграрного підприємства «Мак України», завдяки якому збережена і розвивається вітчизняна галузь промислового маківництва.

На підприємстві «Мак України», не дивлячись на економічну кризу, нарощують виробничі потужності, займаються селекціює сільгоспкультур, планують нові напрямки роботи на перспективу. Проте шлях до цього був не простим. Адже, взявши, як це і вимагає чинне законодавство, прозорий курс на вирощування промислового маку, все ж не раз доводилось підтверджувати усіляким первіряючим та контролюючим органам, що колектив підприємства - «не наркомафія».

Хоча, що ж тут дивуватися таким перевіркам при багатогектарних посівах маку, якщо на сільських городах, на дачних ділянках не одна господиня потайки, поміж лапатого листя кукурудзи, чимало разів намагалася хоч із десяток маків виростити на зерно для пирогів, але чи то сама їх знищувала, аби не мати проблем із міліцією, або самі правоохоронці. Бо не дозволено у нас законом такі посіви на городах, аби не спокушати ними наркоманів.

На яких же засадах дозволяється вирощувати мак «Маку України»? І хто такий в дійсності керівник даного підприємства Юрій Миколайович ГРЕЙ та його колеги по роботі?

- Перевіряючим нашу діяльність ми досить просто (і документацією, і наочно полями) доводили, що чорне – це чорне, а біле – то біле, і виробництвом промислового маку жодного закону не порушуємо. А ось «жовта преса», у погоні за сенсаціями, мене, дійсно, не раз називала у заголовках публікацій наркобароном, а наш колектив - наркомафією, - усміхається Юрій Миколайович. – Але це було не що інше, як звичайна приманка для читача... Інтрига... Ображатись, судитись через це? А для чого? У мене, слава Богу, є почуття гумору, здоровий погляд на життя: мало хто що напише!.. А нам своє робити: ми – сільгоспвиробники. Тим більше, що на цьому все «сенсаційне» у даних публікаціях й завершувалось. Бо далі йшла розмова про нашу цілком легальну, не пов’язану із наркотиками, працю, якою колектив, до речі, досить дорожить і знає у ній толк. Адже вирощування товарного маку і на насіння – досить складні агротехнічні справи. І пройшов не один рік, аж поки ми навчились це належно робити».   

А все розпочалось, як далі розповів Юрій Миколайович, у 2000 році із простого бажання започаткувати власний бізнес. Хтось підказав: вирощуй мак. Будь-кому у нас в країні закони не дозволяють це робити, аби запобігти, як вже згадано, поширенню наркоманії. Тому було отримано належні дозволи МВС, Мінагрополітики, складено договір із правоохоронцями, що є обов’язковою умовою при вирощуванні маку, на цілодобову охорону макових полів. Проте гроші, вкладені у посіви, так тоді й не принесли прибутків.

- Тямлячі в агротехніці люди, - пригадує нині Юрій Миколайович, - мені тоді прямо казали: що ти, історик за фахом, тут робиш на полях? Полям треба агрономів, селекціонерів. Були праві. Я, ті, хто зі мною розпочинав цей бізнес, у ті роки терпіли одну невдачу за іншою. Не допомогли, у тому числі, бути із прибутками і розведення свиней, молочних корів, посіви озимої пшениці та інших агрокультур, необхідних для утримання тварин. Хоча все намагались робити на совість, за євростандартами. По-іншому не вміємо. І до нас на ферми навіть почали їздити переймати досвід інші. Проте свинина впала у ціні, коли, як те хто пригадує, в країну стали завозити дешеві «ніжки Буша», буйволячину і польську свинину. Та й молоко так і не стало для нас рентабельним – його літр коштував дешевше за пляшку із ситром. Тож вкладені у господарство гроші плодили збитки. Відтак із тваринництвом вирішили завершувати. Складний це був час, хоча багато чому навчив. Головному: вміти тримати удари долі. Щоб мати за що годувати сім’ї і надалі вже займатися лише маковими полями, на прибутки із яких все ж залишались сподівання - продали свої дорогі машини і пересіли у «Таврії». А, найважливіше, дійсно, зацікавились наукою, почали експерементувати із різними сортами олійного маку, вивчати сівозміни, аналізувати ситуації, за яких мак гарно сходить і зростає, та протилежні їм. Всього тут було на практиці. Ці старання, щоправда, оцінені: для запровадження двоступеневої системи насінництва та культивування маку у нашій країні Українська аграрна академія наук на базі Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва УААН створила НДВАП «Мак України». Тож у нашому підприємстві є державна частка власності. Відповідальності додалося. На той час я вже, до речі, закінчив аграрний університет, ось готуюсь захистити кандидатську».

Що ж, хто проходить через терни, не здається за невдач - тому десь таки має зоріти успіх. Юрій Миколайович, зокрема, за роки селекційної роботи зумів вивести новий сорт олійного маку, отримавши цим повне право дати йому назву за своїм прізвищем – «Грей». Саме цей мак, у якого біологічна урожайність до 30 центнерів із гектара (!),  й висівається, поряд із іншими сортами, на орендованих «Маком України» полях у Ніжинському та Ічнянському районах, що на Чернігівщині. Із боку МВС там дозволено засівати маком 240 гектарів. Дані площі цієї весни були збільшені, бо підприємство «Мак України» стало цього року єдиним в Україні серед офіційних виробників маку, хто отримав квоту вирощувати на 1000 гектарах дану сільгоспкультуру.

А дається їй рада так: відповідно до чинного законодавства вирощується на полях лише олійний мак із низьким вмістом морфію. Коли урожай зібрано – вся макова солома тоннами (ось це і є та сама наркота...) знищується. Поля переорюються. А далі йде реалізація макового зерна на насіння і для потреб промисловості. Ринки збуту у «Мак України», окрім вітчизняного, -  Росія, Голландія, Білорусія, Туреччина, Франція та ряд інших країн. Філії підприємства відкриті і плідно діють у Бєлгороді, Новосибірську, Москві, Мінську, Києві. При тому забезпечується не лише попит на продукцію замовників, а й враховується те, якого кольору макове зерно вони хочуть отримати. Адже воно, залежно від сорту маку, не лише чорне, а оранжевого, блакитного, жовтуватого, білого та інших кольорів. Французи, для прикладу, віддають перевагу маковому зерну білого кольору, яке туди й експортує підприємство. А в Індію, до слова, було замовлено насіння маку із мигдалевим смаком!           

Про це, інші цікаві моменти, пов’язані із виробництвом маку, Юрій Миколайович може годинами розповідати. Бо його макова країна, вірних колег, із котрими натирали мозолі на полях та по фермах і не здавались за невдач, не лише нині прибуткова, але й романтична, сентиментальна, викупана у світанкових росах і випещена тендітними пелюстками квіток. Тут, у цій країні, вони зуміли довести у першу чергу собі, що чогось варті у цьому світі. Якщо ж мислити державно: то ще й на ділі підтвердили свій патріотизм, адже велика заслуга, як вище мовлено, саме «Маку України», що макова галузь, яку свого часу в нас у країні повністю були заборонили (щось на кшталт заборони  виноградників...), а потім знову дали їй зелене світло, таки є і розвивається. Тож господині спокійно можуть купувати у крамницях мак для пирогів, а держава отримувати поповнення від діяльності підприємства у свою казну.

Заслуговує на повагу й те, що сьогодення, де стільки проблем, екомічних та усіляких негараздів, не зменшило поривів колективу «Мак України» і надалі пробивати шлях до самореалізації у рамках своїх бізнесових інтересів. Так, на перспективу планується зведенння заводу з виробництва макової олії. В Україні жодного такого поки що немає. А буде, то відкриє чимало виробничих можливостей. Як зауважив Юрій Миколайович: «Не все ж завозити закордонне. Тим часом промислове виробництво макової олії дає досить широкі можливості наповнювати вітчизняний ринок зовсім не зайвою для споживача продукцією. Адже, скажімо, макова олія унікальна тим, що є однією із небагатьох, котра повністю висихає. Тобто, придатна для виготовлення малярських фарб. Тож із часом ікони, картини цілком можуть писатись саме такими фарбами, - «достиглими» на вітчизняних макових полях. Олія також важлива для застосувань у косметиці, як ефективно омолоджуюча. Нову лінію косметики на її основі, як це попередньо проговорено, цілком готове випустити одне із вітчизняних косметичних підприємств. Перший крок до цього – «Мак України»  вже зареєстрував патент на виробництво макової олії, а також, до речі, авторське право на продаж готової начинки для пирогів, де вже мак в упаковках перемелений».

Отже, такі перспективи і бажання робити добре те, що вже вмієш. До речі, на логотипі НДВАП «Мак України», де на білому фоні червоніє мак, саме такий і напис-девіз: «Науково виважений підхід та кваліфіковані кадри». Як бачимо, під цим своєрідним знаменом відродженої макової галузі шануються наука, професійність і праця. А є так, то й буде вітчизняний мак!

                                                                                                           Валентина Сидорук

 

 керівник НДВАП «Мак України» НААН України Юрій ГРЕЙ

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Азаров убежден, что больше продукты дорожать не будут,.. но и меньше тоже
  • Молока стало меньше

  • Комментарі


    Потрібен кредит? Це не проблема. Неважливо, що ваше фінансове становище, кваліфікований персонал тут, щоб піклуватися, послуги включають в себе ... Іпотечні кредити, комерційні кредити, міжнародні кредити, споживчі кредити і кредитні Ексклюзивні освітні кредити ... пропонують кредити доступні для компаній, особистих, приватних і державних, і багато інших.

    Ми пропонуємо гарантовані, незабезпечених кредитів фізичним особам, приватним компаніям і підприємствам хороші відсотки. Ми пропонуємо як довгострокові і короткострокові кредити. Зв'яжіться з нами сьогодні і отримати перший клас фінансових послуг та підвищення особа чи особи повинні звернутися до нас для отримання додаткової інформації, ми розраховуємо на співпрацю з Вами.
    Ви можете зв'язатися з нашої електронної пошти: fstloans@live.com

    З повагою,
    Цільові фонди
     

    Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.