У господарствах Одеської області завершено збирання врожаю ранніх зернових і зернобобових культур та розпочато підготовку до посіву озимих. Про це 27 липня на прес-конференції розповів заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Одеської обласної державної адміністрації Івана Панчишина.
Він повідомив, що господарства області вже завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Врожай зібрано на площі 873,8 тис. га. Намолочено 1492,7 тис. тонн зерна, урожайність становить 17,1 ц/га. Озима пшениця зібрана з площі 438,4 тис. га, урожайність 18,8 ц/га. Озимий ячмінь зібрано з площі 192,9 тис. га, урожайність 15,5 ц/га. Ярий ячмінь зібрано з площі 178,8 тис. га, урожайність 16,3 ц/га. Горох зібрано з площі 49,1 тис. га, урожайність 11 ц/га. Крім того, з площі 24,2 тис. га зібрано озимий ріпак, урожайність 12,5 ц/га.
Найвища врожайність ранніх зернових та зернобобових культур у господарствах Савранського району – 30 ц/га, в Котовському районі - 24 ц/га, в Кодимському – 23 ц/га. Білгород-Дністровський і Тарутинський райони зібрали понад 100 тис. тонн зерна. Господарства Ренійського, Роздільнянського, Миколаївського, Болградського, Ізмаїльського та Фрунзівського районів зібрали від 14 до 15 ц/га зернових.
Також було зазначено, що за даними Державної сільськогосподарської інспекції 87% зерна пшениці відноситься до категорії продовольчого та відповідає вимогам І-ІІІ класів.
Під майбутній урожай планується посіяти 748,8 тис. га озимих на зерно, в тому числі озиму пшеницю на площі 460 тис. га, озимий ячмінь - 286,3 тис. га, жито - 2,5 тис. га. Крім того, буде посіяно 3 тис. га озимих на зелений корм та 155,3 тис. га озимого ріпаку. Під посів озимих уже підготовлено 540 тис. га площ(59,5%).
Господарства області будуть повністю забезпечені насінням озимих зернових культур. За даними насіннєвої інспекції для осінньої посівної вже підготовлено 32,7 тис. тонн кондиційного насіння.
Організовано закупівлю мінеральних добрив, при потребі - 65,5 тис. тонн добрив закуплено 18,9 тис. тонн, що становить 28,9 %.
З метою стабільного забезпечення потреб населення в хлібі та хлібобулочних виробах створюється регіональний ресурс продовольчого зерна, він становитиме 75 тис. тонн. Вже заготовлено 8,1 тис. тонн, що становить 10,8% від необхідного.