Аграрний тиждень. Україна
» » Ситуативні дотації виробництва породжують майбутні дефіцити - експерт
» » Ситуативні дотації виробництва породжують майбутні дефіцити - експерт

    Ситуативні дотації виробництва породжують майбутні дефіцити - експерт


    Цей "жах", що вносить дисбаланс в економіку сільського господарства, характерний тільки для нашої країни, вважає голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник.

    За його словами, намагаючись подолати дефіцит якоїсь продукції, наприклад, гречки, цукру, картоплі, український уряд, як і у всьому світі, виділяє дотації на вирощування відповідних культур. Такі дії на якийсь час, дійсно, сприяють задоволенню споживчого попиту всередині країни. Однак ринок швидко насичується, обсяги виробництва збільшуються, і незабаром вже не знають, що робити з цією продукцією. Інтерес до неї у виробників починає падати, і через рік-два ми знову стикаємося з дефіцитом.

    "Починаємо все спочатку - знову дотації, знову перевиробництво, знову зупинка. Аграрний сектор постійно лихоманить", - зазначає парламентар.

    Він вважає, що механізм і спрямованість державної підтримки сільськогосподарського виробника необхідно докорінно змінювати.

    "Держава всю свою енергію і фінансові можливості краще б спрямовувала на пошук ринків збуту, які, до речі, можна створити і в Україні", - уточнює Григорій Калетник.

    Бразилія, за його словами, вже більше 20 років не має проблем з перевиробництвом цукру з тростини. Справа в тому, що його надлишки спрямовують на виробництво біоетанолу, який там успішно використовують у поєднанні з бензином як автомобільне паливо.

    "Таким же чином можна діяти і з "зайвою" картоплею. Будується крохмальний завод - і перевиробництво цієї культури вже не страшне. Україна щорічно закуповує більше 200 тис. тонн крохмалю. Навіщо це робити, коли ми здатні його самі виробляти", - запевняє голова аграрного комітету.

    "Створюючи додаткові можливості з переробки надлишків сільськогосподарської продукції, ми не тільки стабілізуємо внутрішній ринок, але також забезпечимо умови для подальшого нарощування виробництва в аграрному секторі. А це - додаткові надходження до державного бюджету, робочі місця і вирішення соціальних питань", - додає Григорій Калетник.





    Схожі новини
  • Держава економічно стимулюватиме виробництво органічної продукції
  • Аграріям не уникнути зростання податкового навантаження
  • Партія регіонів обіцяє, що до 13 січня чорноземи не роздерибанять
  • Г.Смітюх розповів про запропонований ним земельний законопроект
  • Держава має грати "першу скрипку" на ринку землі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ситуативні дотації виробництва породжують майбутні дефіцити - експерт


Цей "жах", що вносить дисбаланс в економіку сільського господарства, характерний тільки для нашої країни, вважає голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник.

За його словами, намагаючись подолати дефіцит якоїсь продукції, наприклад, гречки, цукру, картоплі, український уряд, як і у всьому світі, виділяє дотації на вирощування відповідних культур. Такі дії на якийсь час, дійсно, сприяють задоволенню споживчого попиту всередині країни. Однак ринок швидко насичується, обсяги виробництва збільшуються, і незабаром вже не знають, що робити з цією продукцією. Інтерес до неї у виробників починає падати, і через рік-два ми знову стикаємося з дефіцитом.

"Починаємо все спочатку - знову дотації, знову перевиробництво, знову зупинка. Аграрний сектор постійно лихоманить", - зазначає парламентар.

Він вважає, що механізм і спрямованість державної підтримки сільськогосподарського виробника необхідно докорінно змінювати.

"Держава всю свою енергію і фінансові можливості краще б спрямовувала на пошук ринків збуту, які, до речі, можна створити і в Україні", - уточнює Григорій Калетник.

Бразилія, за його словами, вже більше 20 років не має проблем з перевиробництвом цукру з тростини. Справа в тому, що його надлишки спрямовують на виробництво біоетанолу, який там успішно використовують у поєднанні з бензином як автомобільне паливо.

"Таким же чином можна діяти і з "зайвою" картоплею. Будується крохмальний завод - і перевиробництво цієї культури вже не страшне. Україна щорічно закуповує більше 200 тис. тонн крохмалю. Навіщо це робити, коли ми здатні його самі виробляти", - запевняє голова аграрного комітету.

"Створюючи додаткові можливості з переробки надлишків сільськогосподарської продукції, ми не тільки стабілізуємо внутрішній ринок, але також забезпечимо умови для подальшого нарощування виробництва в аграрному секторі. А це - додаткові надходження до державного бюджету, робочі місця і вирішення соціальних питань", - додає Григорій Калетник.





Схожі новини
  • Держава економічно стимулюватиме виробництво органічної продукції
  • Аграріям не уникнути зростання податкового навантаження
  • Партія регіонів обіцяє, що до 13 січня чорноземи не роздерибанять
  • Г.Смітюх розповів про запропонований ним земельний законопроект
  • Держава має грати "першу скрипку" на ринку землі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.