Цей "жах", що вносить дисбаланс в економіку сільського господарства, характерний тільки для нашої країни, вважає голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник.
За його словами, намагаючись подолати дефіцит якоїсь продукції, наприклад, гречки, цукру, картоплі, український уряд, як і у всьому світі, виділяє дотації на вирощування відповідних культур. Такі дії на якийсь час, дійсно, сприяють задоволенню споживчого попиту всередині країни. Однак ринок швидко насичується, обсяги виробництва збільшуються, і незабаром вже не знають, що робити з цією продукцією. Інтерес до неї у виробників починає падати, і через рік-два ми знову стикаємося з дефіцитом.
"Починаємо все спочатку - знову дотації, знову перевиробництво, знову зупинка. Аграрний сектор постійно лихоманить", - зазначає парламентар.
Він вважає, що механізм і спрямованість державної підтримки сільськогосподарського виробника необхідно докорінно змінювати.
"Держава всю свою енергію і фінансові можливості краще б спрямовувала на пошук ринків збуту, які, до речі, можна створити і в Україні", - уточнює Григорій Калетник.
Бразилія, за його словами, вже більше 20 років не має проблем з перевиробництвом цукру з тростини. Справа в тому, що його надлишки спрямовують на виробництво біоетанолу, який там успішно використовують у поєднанні з бензином як автомобільне паливо.
"Таким же чином можна діяти і з "зайвою" картоплею. Будується крохмальний завод - і перевиробництво цієї культури вже не страшне. Україна щорічно закуповує більше 200 тис. тонн крохмалю. Навіщо це робити, коли ми здатні його самі виробляти", - запевняє голова аграрного комітету.
"Створюючи додаткові можливості з переробки надлишків сільськогосподарської продукції, ми не тільки стабілізуємо внутрішній ринок, але також забезпечимо умови для подальшого нарощування виробництва в аграрному секторі. А це - додаткові надходження до державного бюджету, робочі місця і вирішення соціальних питань", - додає Григорій Калетник.