Ситуацію на внутрішньому ринку м'яса та м'ясопродуктів обговорено на нараді, яку провів віце-прем'єр-міністр України Віктор Слаута.
Участь у нараді взяли представники міністерств економіки, аграрної політики, внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державної податкової адміністрації, Державної прикордонної служби, Державної митної служби, Генеральної прокуратури, секретаріату Кабінету Міністрів України, керівники ряду професійних громадських організацій та окремих підприємств агропромислового комплексу.
Основним висновком наради стало рішення активізувати заходи задля унеможливлення нелегального завезення тваринницької продукції на територію України, посилити контроль за дотриманням законності суб'єктами спеціальних (вільних) економічних зон та територій пріоритетного розвитку, а також під час здійснення операцій з давальницькою сировиною.
За результатами обговорення віце-прем'єр-міністр зробив відповідні доручення.
Так, керівників кількох міністерств та відомств зобов'язано утворити міжвідомчу робочу групу та перевірити дотримання вимог законодавства господарюючими суб'єктами при імпорті та ввезенні на давальницьких умовах певних видів тваринницької продукції в СЕЗ і ТПР, а також вивезення її за межі СЕЗ і митної території України.
Також доручено в двотижневий термін здійснити аналіз обсягів ввезення (вивезення) цієї продукції, розробити ефективний механізм визначення її реальної митної вартості, запровадити контроль за партіями м'яса та м'ясопродуктів, що переміщуються через митний кордон України згідно із зовнішньоекономічними контрактами за зниженими цінами.
Віктор Слаута доручив проаналізувати формування цін на тваринницьку продукцію по всьому ланцюгу – від виробника до споживача (в т.ч. додаткові умови, які встановлюються підприємствами торгівлі щодо агропідприємств – постачальників продукції), залучивши професійні громадські організації. Це питання потрібно опрацювати на основі чинного нормативно-правового поля для встановлення жорстких термінів розрахунків підприємств торгівлі й підприємств, які постачають сільськогосподарську продукцію.
З метою забезпечення епізоотичного благополуччя тваринництва, а населення – якісною продукцією Міністерство внутрішніх справ, СБУ, Мінагрополітки, Державну податкову адміністрацію та Держмитслужбу зобов'язано створити мобільні групи для здійснення державного контролю та нагляду за ввезенням до України сировини тваринного походження, шляхів її перевезення, місць зберігання, перевантаження та переробки.
У дводенний термін фахівці Мінагрополітики повинні проаналізувати структуру виробництва м'яса, його якість та поінформувати Кабінет Міністрів про можливі обсяги виробництва харчової продукції, яка б відповідала міжнародним стандартам з урахуванням потужностей для її виробництва. Відомству також доручено посилити контроль за діяльністю уповноважених (офіційних) лікарів ветеринарної медицини з метою поліпшення державного контролю за рухом продукції тваринницького походження й недопущення контрафактної продукції на споживчий ринок та щомісяця інформувати Кабінет Міністрів про зроблену роботу.