Аграрний тиждень. Україна
» » Головний аграрій Тернопільщини пояснив, чому подешевіли деякі продукти
» » Головний аграрій Тернопільщини пояснив, чому подешевіли деякі продукти

    Головний аграрій Тернопільщини пояснив, чому подешевіли деякі продукти


    Цукор і гречка нового врожаю на Тернопільщині подешевшали. Це не може не тішити покупців, однак, як і в кожної медалі, є дві сторони. І зниження оптово-відпускних цін на ці продукти може відбити у сільгоспвиробників бажання сіяти цукровий буряк і гречку наступного року.

    Щодня цукрові заводи Тернопільщини виробляють зараз 3300-3400 тонн цукру. За рік Тернопілля споживає цього продукту 40-42 тисячі тонн. У цьому сезоні область вже виробила його втричі більше від потреби, а цукрові заводи ще працюють і весь солодкий корінь не викопаний. Відтак ще не менше, як 60 тисяч тонн цукру область зварить у цьому сезоні. Залишки, звісно, можна продати, та цінова політика, визнають в обласному управлінні агропромрозвитку, неоднозначна.

    Постановою № 945 від 17 жовтня цього року Уряд знизив мінімальні ціни на цукор із врахуванням ПДВ до 4 гривень копійок за кілограм. Така ціна передбачається на весь поточний маркетинговий рік, тобто із вересня цього року до серпня 2013-го. Зниження закупівельної ціни на цукор має наслідком його подешевшання в роздрібній торгівлі, та для сільгоспвиробників і переробників, аби залишки цукру продати, це зовсім не найкраща ціна.

    - Отут проблема. Бачите, ціна на цукор впала до 5.20-5.10 гривень за кілограм. І, по суті, не дуже то в нас виробництво цукру зменшиться порівняно з 2011 роком, але якщо така ціна збережеться протягом осені, зими і весни, то, я думаю, навесні цукровий буряк будуть сіяти ще - ми маєм на 12 тисяч гектарів в цьому році менше - то, я думаю, на другий рік ще менше посіють сільгоспвиробники, бо кожен думає за економіку і прибутковість свого підприємства, - розповів начальник головного управління агропромрозвитку Тернопільської ОДА Андрій Хома.

    Якщо цукор подешевшав завдяки адміністративному втручанню, то гречка - через перевиробництво. Нині в магазинах Тернополя кілограм ядриці можна купити і за 5 гривень з копійками - це вже з нового врожаю - і вдвічі дорожче - зі старих запасів.
    - Гречка подешевшала, тому що, бачите, ми знову ж виробили на 1,5 тисячі тонн гречки більше, ніж в минулому році, і вже зразу є валове виробництво. Ми маєм зараз 12,5 тисяч тонн гречки, а нам потрібно в області згідно норм 2 тисячі 600 тонн гречаної крупи на цілий рік на область. Якщо брати, що 68% вихід, берем 70%. То ми маєм 12 на 70, то ми маєм десь біля 9-ти, хай буде 8 з половиною тисяч тон гречаної крупи. 2 тисячі 600 і 8 з половиною. 6 тисяч тонн ці виробники-переробники вже будуть думати, де її діти, каже Андрій Хома.
    Продати вигідно надлишки гречки виробникам Тернопільщини на внутрішньому ринку буде непросто - вся Україна гречки сіяла і зібрала цьогоріч значно більше, як торік. Тому, передбачають в обласному управлінні агропромрозвитку, гречка в магазинах і на ринках Тернопільщини дешевшатиме і далі, повідомляє ТВ 4





    Схожі новини
  • У Присяжнюка хочуть підвищити мінімальну ціну на цукор
  • Збитки цукрової галузі у поточному маркетинговому році складуть близько одного мільярда гривень
  • Після нового року ціна на цукор мусить зрости – "Укрцукор"
  • З наступного року в Україні подорожчає цукор
  • На Тернопільщині вироблено 59 тис. тонн цукру

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Головний аграрій Тернопільщини пояснив, чому подешевіли деякі продукти


Цукор і гречка нового врожаю на Тернопільщині подешевшали. Це не може не тішити покупців, однак, як і в кожної медалі, є дві сторони. І зниження оптово-відпускних цін на ці продукти може відбити у сільгоспвиробників бажання сіяти цукровий буряк і гречку наступного року.

Щодня цукрові заводи Тернопільщини виробляють зараз 3300-3400 тонн цукру. За рік Тернопілля споживає цього продукту 40-42 тисячі тонн. У цьому сезоні область вже виробила його втричі більше від потреби, а цукрові заводи ще працюють і весь солодкий корінь не викопаний. Відтак ще не менше, як 60 тисяч тонн цукру область зварить у цьому сезоні. Залишки, звісно, можна продати, та цінова політика, визнають в обласному управлінні агропромрозвитку, неоднозначна.

Постановою № 945 від 17 жовтня цього року Уряд знизив мінімальні ціни на цукор із врахуванням ПДВ до 4 гривень копійок за кілограм. Така ціна передбачається на весь поточний маркетинговий рік, тобто із вересня цього року до серпня 2013-го. Зниження закупівельної ціни на цукор має наслідком його подешевшання в роздрібній торгівлі, та для сільгоспвиробників і переробників, аби залишки цукру продати, це зовсім не найкраща ціна.

- Отут проблема. Бачите, ціна на цукор впала до 5.20-5.10 гривень за кілограм. І, по суті, не дуже то в нас виробництво цукру зменшиться порівняно з 2011 роком, але якщо така ціна збережеться протягом осені, зими і весни, то, я думаю, навесні цукровий буряк будуть сіяти ще - ми маєм на 12 тисяч гектарів в цьому році менше - то, я думаю, на другий рік ще менше посіють сільгоспвиробники, бо кожен думає за економіку і прибутковість свого підприємства, - розповів начальник головного управління агропромрозвитку Тернопільської ОДА Андрій Хома.

Якщо цукор подешевшав завдяки адміністративному втручанню, то гречка - через перевиробництво. Нині в магазинах Тернополя кілограм ядриці можна купити і за 5 гривень з копійками - це вже з нового врожаю - і вдвічі дорожче - зі старих запасів.
- Гречка подешевшала, тому що, бачите, ми знову ж виробили на 1,5 тисячі тонн гречки більше, ніж в минулому році, і вже зразу є валове виробництво. Ми маєм зараз 12,5 тисяч тонн гречки, а нам потрібно в області згідно норм 2 тисячі 600 тонн гречаної крупи на цілий рік на область. Якщо брати, що 68% вихід, берем 70%. То ми маєм 12 на 70, то ми маєм десь біля 9-ти, хай буде 8 з половиною тисяч тон гречаної крупи. 2 тисячі 600 і 8 з половиною. 6 тисяч тонн ці виробники-переробники вже будуть думати, де її діти, каже Андрій Хома.
Продати вигідно надлишки гречки виробникам Тернопільщини на внутрішньому ринку буде непросто - вся Україна гречки сіяла і зібрала цьогоріч значно більше, як торік. Тому, передбачають в обласному управлінні агропромрозвитку, гречка в магазинах і на ринках Тернопільщини дешевшатиме і далі, повідомляє ТВ 4





Схожі новини
  • У Присяжнюка хочуть підвищити мінімальну ціну на цукор
  • Збитки цукрової галузі у поточному маркетинговому році складуть близько одного мільярда гривень
  • Після нового року ціна на цукор мусить зрости – "Укрцукор"
  • З наступного року в Україні подорожчає цукор
  • На Тернопільщині вироблено 59 тис. тонн цукру

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.