Цьогоріч в Україні виробництво свинини сягнуло 750 тисяч тонн та зросло на 4% порівняно з відповідним періодом минулого року. Такі обсяги повністю задовольняють внутрішній попит, тому дефіциту цього продукту на ринку не буде. Про це під час веб-конференції у ІА AgroNews повідомив директор Департаменту тваринництва Міністерства аграрної політики та продовольства Андрій Гетя.
«Цього року ми очікуємо виробити 750 тисяч тонн свинини в перерахунку на м’ясо, це фактично на 4% більше, ніж минулого року. В зв’язку з цим дефіциту цього продукту на ринку не буде, навіть у період масової закупівлі. Статистика показує, що забій найбільш активно відбувається в грудні, ніж в інші місяці протягом року», – зазначив Андрій Гетя.
Також він додав, що для розвитку галузі свинарства держава підтримає утворення кооперативів та відгодівлю свиней, надаючи у лізинг необхідне обладнання, ангари, поросят і корми. «Виникла ідея надавати селянам у користування ангари. За нашими розрахунками, наприклад, ангар на 50 голів розміщується в господарстві, надаються поросята та корми. Через певний період тварин забирають та здають на м’ясокомбінат, а потім привозять нових поросят. Це дасть можливість певну частину поголів’я виростити у господарствах населення. У нас зараз є така ініціатива від Житомирської та Кіровоградської областей − вони бажають утворити перші кооперативи саме за такою програмою», − поінформував Андрій Гетя.
Також директор Департаменту тваринництва нагадав, що з наступного року за здачу на переробку поросят вагою від 120 кілограмів держава виплачуватиме по 1,5 гривні за кожен кілограм.