Цьогоріч в Україні виробництво свинини сягнуло 750 тисяч тонн та зросло на 4% порівняно з відповідним періодом минулого року. Такі обсяги повністю задовольняють внутрішній попит, тому дефіциту цього продукту на ринку не буде. Про це під час веб-конференції у ІА AgroNews повідомив директор Департаменту тваринництва Міністерства аграрної політики та продовольства Андрій Гетя.
«Цього року ми очікуємо виробити 750 тисяч тонн свинини в перерахунку на м’ясо, це фактично на 4% більше, ніж минулого року. В зв’язку з цим дефіциту цього продукту на ринку не буде, навіть у період масової закупівлі. Статистика показує, що забій найбільш активно відбувається в грудні, ніж в інші місяці протягом року», – зазначив Андрій Гетя.
Також він додав, що для розвитку галузі свинарства держава підтримає утворення кооперативів та відгодівлю свиней, надаючи у лізинг необхідне обладнання, ангари, поросят і корми. «Виникла ідея надавати селянам у користування ангари. За нашими розрахунками, наприклад, ангар на 50 голів розміщується в господарстві, надаються поросята та корми. Через певний період тварин забирають та здають на м’ясокомбінат, а потім привозять нових поросят. Це дасть можливість певну частину поголів’я виростити у господарствах населення. У нас зараз є така ініціатива від Житомирської та Кіровоградської областей − вони бажають утворити перші кооперативи саме за такою програмою», − поінформував Андрій Гетя.
Також директор Департаменту тваринництва нагадав, що з наступного року за здачу на переробку поросят вагою від 120 кілограмів держава виплачуватиме по 1,5 гривні за кожен кілограм.
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше