Європейська комісія з охорони здоров'я і захисту прав споживачів (САНКО) дозволилаУкраїні експортувати лише 20 тисяч тонн курятини на рік з 2013 року.
Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк, передає "Дєло".
"20 тисяч тонн, в принципі, не вирішують проблему, але дають можливість говорити про те, що якість вітчизняної продукції відповідає європейським нормам", - сказав він.
За його словами, Україна щорічно виробляє близько 1 мільйона тонн м'яса птиці, а після введення птахокомплексу у Вінницькій області виробництво цієї продукції збільшиться до 1,4 мільйона тонн на рік.
Бісюк відзначив, що Україна продовжує працювати над удосконаленням ветеринарних вимог до якості продукції, але говорити про початок експорту молока та інших видів продукції ще рано.
"Та кількість молока, яке виробляє населення, не відповідає вимогам ЄС", - уточнив він.
Бісюк заявив, що найближчим часом Верховна рада має ухвалити низку законопроектів, щоб поліпшити ситуацію з якістю продукції.
Як повідомлялося раніше, Україна 4 грудня отримала право постачати до Європейського Союзу яйця, яєчні продукти, птицю і м'ясо птиці.
Згідно з прогнозами Союзу птахівників України, початок поставок продукції птахівництва в ЄС почнеться з квітня 2013 року.
"Приблизно три-чотири місяці будуть йти технічні процедури, а потім ми будемо намагатися дивитися, де і що продавати", - сказав голова Спілки Олександр Бакуменко.
За його словами, оскільки Україна не є членом ЄС, то для неї будуть високими митні ставки на м'ясо птиці.
Союз птахівників оцінює експортний потенціал виробників яєць та яєчної продукції в 1,5 мільярда штук в 2013 році.