Днями в смт Немішаєве, що під Києвом, в Інституті картоплярства відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Стан, проблеми та перспективи розвитку картоплярства в Україні. Захід організовано за сприяння Міністерства аграрної політики України, Української академії аграрних наук, Української державної насіннєвої інспекції, головного управління агропромислового розвитку Київської облдержадміністрації. Окрім представників цих організацій у конференції також взяли участь провідні вчені-картоплярі з Російської Федерації, Білорусі, Молдови, США, Китаю. Перед пленарною частиною науково-практичної конференції відбулося урочисте відкриття пам’ятного знаку картоплі. Україна стала другою у світі державою (після Нідерландів), де картоплю увічнили в скульптурній композиції.
Пленарну частину
Міжнародної конференції, присвячену другому хлібу, відкрив академік УААН,
президент Української аграрної академії наук Михайло Зубець. Із доповіддю
«Перспективи розвитку картоплярства в Україні» виступив заступник міністра
аграрної політики України Сергій Мельник. Про стан та пріоритетні напрями
розвитку картоплярства розповів директор Інституту картоплярства, професор Анатолій
Бондарчук. Гість з Росії, заступник директора Всеросійського НДІ картоплярства
В. Старовойтов ознайомив учасників конференції з можливостями й перспективами
органічного та прецизійного землеробства при вирощуванні
картоплі. Заступник
генерального директора з наукової роботи Науково-практичного центру НАН
Білорусі І. Колядко розповів про досвід вирощування другого хліба в своїй
державі. Картоплярів Сполучених Штатів Америки представляв доктор Раймонд Була.
Він описав технологію вирощування картоплі, що запровадила компанія CETS TECH. Начальник Української державної насіннєвої
інспекції Сергій Чмирь розповів про ефективність процесів насінництва картоплі
в Україні. По завершенні пленарної частини Міжнародної науково-практичної
конференції, її учасники відвідали лани Інституту картоплярства, ознайомилися
на практиці з досягненнями українських науковців-картоплярів й високо оцінили
їх.