Аграрний тиждень. Україна
» » Свароже коло, що надихає села життям
» » Свароже коло, що надихає села життям

    Свароже коло, що надихає села життям


    Не пам’ятаю, де б ще так шкодував про обмаль та швидкоплинність часу. І де б люди так відверто спілкувалися з журналістом на будь-які теми, не тремтячи за свої слова й не лякаючись начальницького окрику. Не вірилося, що це не Німеччина чи Південна Корея, охайності яких ми звикли заздрити. Це ж рідна Україна. І це ж рідні українці, яких я відкривав для себе заново… 

    А. Гордійчук: «Найкраще вкладати - в людей»  

    У конференц-залі Хмельницького регіонального благодійного фонду «Зміцнення громад» зібралися небайдужі до проблем реабілітації дітей-інвалідів Шепетівщини. На кону 500 тис. грн. –  вартість проекту, який дасть шанс на краще життя для більш ніж 200 діток. Завдяки координації зусиль благодійного фонду «Зміцнення громад» до справи долучились громадські, владні, інформаційні та бізнесові організації регіону, а також закордонний партнер - Голландський християнський благодійний фонд «Oekroe». Керівники зібралися для підписання Меморандуму про співробітництво. Корпорація «Сварог Вест Груп» - один з підписантів, адже жодна з добрих справ на Шепетівщині не обходиться без неї вже 8 років поспіль.   

    Протягом двох годин учасники заходу висловлювали свої думки та ставлення, обґрунтовували актуальність проекту та пропонували власні шляхи та способи його втілення. У результаті на офіційному документі було поставлено десять підписів та печаток, що засвідчували згоду кожного присутнього надати фінансову, матеріальну та інформаційну підтримку.     

    Після  урочистого моменту підписання Меморандуму про співробітництво я звернувся до голови правління корпорації «Сварог Вест Груп», Заслуженого працівника сільського господарства України Андрія Гордійчука з дещо провокаційним запитанням. «Чи не краще було б купити ще одного нового трактора, ніж витрачатися на благодійність і розвиток соціальної сфери?» Андрій Андрійович у відповідь посміхнувся і пояснив, чому в «Сварозі» живуть і працюють саме людськими мірами й цінностями.

    «Що стосується допомоги сільським громадам - це людський обов’язок кожного громадянина нашої держави. Всі ми маємо відповідально усвідомлювати: якщо втратимо село – втратимо й державу. Я щасливий від того, що бачу посмішки на обличчях людей «Сварогу», на яких би посадах вони не працювали й якого б віку не були. І найкращі капіталовкладення - це вкладення в людей. І з цього завжди треба розпочинати. Є люди – будуть і ресурси, буде й успіх. Без людей нічого не вийде».

    Довідково. Хмельницький регіональний благодійний фонд (ХРБФ) «Зміцнення громад» заснований корпорацією «Сварог Вест Груп» 2 лютого 2010 року. Тоді ж президентом фонду одноголосно обрано Анну Олександрівну Гордійчук.

    Мета ХРБФ «Зміцнення громад»: стати ефективним інструментом посередництва між місцевими громадами та благодійниками у справі об'єднання зусиль та ресурсів заради розвитку українського суспільства.

    Серед основних завдань:

    *Дослідження найгостріших соціальних потреб місцевих громад Хмельницької та Чернівецької областей.

    *Залучення фінансово-матеріальних ресурсів для подолання проблем соціальної сфери.

    *Налагодження системи грантової підтримки організацій, установ, ініціативних груп, які беруть на себе вирішення соціальних проблем місцевих громад.

    *Моніторинг якості реалізації проектів.

    *Співпраця зі ЗМІ у справі популяризації благодійності та громадської активності як невід'ємних складових українського суспільства.

    За сприяння ХРБФ «Зміцнення громад» сьогодні активно реалізовується, зокрема, Програма "З людьми і для людей", мета якої згуртувати сільські громади навколо вирішення найактуальніших соціальних питань. Лише за півроку з дня запровадження програми, що відлічується з 1 червня 2010 р., підтримано понад 250 звернень та проектів щодо благоустрою сіл, ремонту та відновлення приміщень соціальної сфери, придбання спеціального обладнання та меблів, комп'ютеризації закладів освіти, поповнення бібліотечних фондів, будівництва та відновлення церковних установ тощо. Загалом «освоєно» суму понад 1,1 млн. гривень.

    А за Програмою «Сімейний затишок для сироти» надаються кошти на нагальні потреби вихованців спеціалізованих закладів, створення для них належних умов проживання, навчання та відпочинку. Підтримуються й діти-сироти, які перебувають під опікою та потребують допомоги на лікування або задоволення інших життєво необхідних потреб.

    Фонд опікується близько 500 дітьми-сиротами віком до 14 років. Благодійну допомогу, зокрема, на ремонт кімнат проживання, закупівлю шкільних меблів, побутової техніки, іграшок, візочків для немовлят, продуктів харчування протягом другого півріччя 2010 р. надано в розмірі понад 100 тис. гривень.

    Піклування не для виборів

       Ми розговорилися з Грицівською селищною головою Людмилою Тіфенбах, яка теж була серед десяти підписантів меморандуму.

    «Я й не знаю, яким би був наш район без участі в нашому житті корпорації «Сварог Вест Груп». З якого б питання я не зверталася до Андрія Андрійовича Гордійчука, він завжди вислухає й почує. В нашому дитсадку 120 малят. Завдяки «Сварогу» та ХРБФ «Зміцнення громад» діточки мають і сучасні зручні меблі, і найкращі іграшки, й високоякісне та безпечне харчування. Найприкметніше - «Сварог» згадує про соціалку не до виборів, й не у зв’язку з виборами, а завжди й повсякчас. Реальний приклад - підтримка Центру соціальної адаптації дітей-інвалідів у смт Гриців».

    Довідково. Центр соціальної адаптації дітей-інвалідів у смт Гриців сьогодні поки що єдиний в Шепетівському районі.  Його підопічні – це в основному діти з порушеннями опорно-рухового апарату, захворюваннями на дитячий церебральний параліч, з органічними ураженнями центральної нервової системи віком від 3-х до 18-ти років.

    Півроку тому на розгляд ХРБФ «Зміцнення громад» від Центру реабілітації надійшов проект щодо запровадження тренувальної програми на базі кабінету лікувальної фізкультури закладу. Ця програма має благозвучну назву - «Повір у себе». Для втілення благородної ідеї у життя, крім інтелектуальної підтримки потрібні були й кошти на закупівлю спортивного інвентарю.

    Відтак, на спортивні знаряддя для кабінету фізкультури ХРБФ виділив понад 3000 гривень.

    Тепер сотні дітей, завдяки впровадженню новітньої прогресивної методики, мають реальну змогу відчути радості життя без фізичних обмежень.

    Трактористом бути модно

    У четвертому класі Мокіївської загальноосвітньої школи я завітав на урок логіки. І почув від учня Максима Млинника залізні, не по-дитячому дорослі аргументи на користь свого «механізаторського» вибору. «Мій тато працює в «Сварозі» трактористом, - розповідав хлопець. - Так коли я вперше зайшов до кабіни його трактора, ніби льотчиком сучасного авіалайнера себе відчув. Там всім керує комп’ютерна техніка, є кондиціонер з системою клімат-контролю, сучасний електронний пульт управління. І мій тато більше нагадує інженера-програміста, а не промасленого колгоспного тракториста, як показують в старих фільмах. До речі, в нашій школі є комп’ютери. І я вже з ними на «ти». Мрію залишитися в рідній Мокіївці. Бо тут незабаром буде краще, ніж за кордоном». 

    Все разом, і без командування

    Я попросився до авто першого заступника голови правління корпорації «Сварог Вест Груп» Володимира Стецюка і затіяв розмову про співпрацю людей різного віку, що тут керують.

    «Володимире Іполитовичу, Ви майже на два десятиліття старші голови правління Андрія Гордійчука. Цікаво, хто з вас частіше «тисне авторитетом»? - запитую. Але загнати в п’ятий кут співрозмовника не вийшло. Ось що почув: «З Андрієм Андрійовичем легко працювати, адже він чудово розуміється в питаннях, про які говорить. Він толерантний і вміє дослухати свого співрозмовника. Про якісь тиск чи розмову на підвищених тонах взагалі не може йтися. Ви самі бачите, що ми всі працюємо не в кабінетних, а саме в «польових» умовах, і черевики, що в мене, що в Андрія Андрійовича, майже завжди запилені рідною землею, а не блищать, як в крутих салонах. Що ж до прийняття рішень - все тільки колегіально. І не краплини гонору. У нас прижився тільки один вид диктатури. Це – диктатура технологій». І дійсно, не можна було не помітити, як Володимир Іполитович моторно бігає по ріллі. Далеко не кожен юнак може працювати з такою енергією і в такому швидкісному режимі…

    З місцевою владою – без політики й «кордонів»

    Із заступником голови Хмельницької облдержадміністрації ми зустрілися після прийому громадян, який пані Лілія Віталіївна Бернацька проводила в Шепетівському районі. «З головою правління корпорації «Сварог Вест Груп», Заслуженим працівником сільського господарства Андрієм Гордійчуком співпрацювати дуже легко. Щоби почути один одного, нам не доводиться минати якісь кордони. Я одразу помітила, що в людей, які працюють у «Сварозі», немає агресії. Вони задоволені, натхненні. Вони щиро посміхаються, менше говорять про політику, бо ніхто нікого не ділить за політичними кольорами. Радіємо від спільного доброго результату. А він вагомий – Хмельниччина в галузі АПК цього року в Україні серед перших».

    Голова Шепетівської районної державної адміністрації Іван Кирилович Адамець говорив з Лілією Віталіївною в унісон: «Корпорація «Сварог Вест Груп» - це не лише високі технології у виробництві, а передусім піклування про справжні людські цінності, справжня, а не показова турбота про людей. Це високооплачувані робочі місця, сучасні дитячі садки та всебічна допомога школам. Це безпроцентні позики своїм працівникам на будівництво житла, це мільйони гривень на благодійність. Тут дбають про майбутнє. І люди живуть з вірою у майбутнє. І ви не побачите в людських очах розпачу чи розгубленості. А ви й самі часто бачили в Україні такі охайні поля, ніби по них праскою пройшлися, а не важкою технікою»?

    Дійсно, ідеально «відпрасованими» й рясніючими полями «Сварогу» не можна не милуватися. Але це вже інша тема… Шкода, що одразу все не розповіси, особливо, коли є про що…

    Володимир ШАПОВАЛОВ                  

     





    Схожі новини
  • Окрилені мистецтвом і майбутнім з рідною землею
  • Відзначили кращих учнів та вчителів своїх підшефних шкіл
  • Корпорація «Сварог Вест Груп» розпочала будівництво елеватора у Чернівецькій області
  • «Сварог Вест Груп» запровадить технології точного землеробства
  • „АГРО-2012” запрошує

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Свароже коло, що надихає села життям


Не пам’ятаю, де б ще так шкодував про обмаль та швидкоплинність часу. І де б люди так відверто спілкувалися з журналістом на будь-які теми, не тремтячи за свої слова й не лякаючись начальницького окрику. Не вірилося, що це не Німеччина чи Південна Корея, охайності яких ми звикли заздрити. Це ж рідна Україна. І це ж рідні українці, яких я відкривав для себе заново… 

А. Гордійчук: «Найкраще вкладати - в людей»  

У конференц-залі Хмельницького регіонального благодійного фонду «Зміцнення громад» зібралися небайдужі до проблем реабілітації дітей-інвалідів Шепетівщини. На кону 500 тис. грн. –  вартість проекту, який дасть шанс на краще життя для більш ніж 200 діток. Завдяки координації зусиль благодійного фонду «Зміцнення громад» до справи долучились громадські, владні, інформаційні та бізнесові організації регіону, а також закордонний партнер - Голландський християнський благодійний фонд «Oekroe». Керівники зібралися для підписання Меморандуму про співробітництво. Корпорація «Сварог Вест Груп» - один з підписантів, адже жодна з добрих справ на Шепетівщині не обходиться без неї вже 8 років поспіль.   

Протягом двох годин учасники заходу висловлювали свої думки та ставлення, обґрунтовували актуальність проекту та пропонували власні шляхи та способи його втілення. У результаті на офіційному документі було поставлено десять підписів та печаток, що засвідчували згоду кожного присутнього надати фінансову, матеріальну та інформаційну підтримку.     

Після  урочистого моменту підписання Меморандуму про співробітництво я звернувся до голови правління корпорації «Сварог Вест Груп», Заслуженого працівника сільського господарства України Андрія Гордійчука з дещо провокаційним запитанням. «Чи не краще було б купити ще одного нового трактора, ніж витрачатися на благодійність і розвиток соціальної сфери?» Андрій Андрійович у відповідь посміхнувся і пояснив, чому в «Сварозі» живуть і працюють саме людськими мірами й цінностями.

«Що стосується допомоги сільським громадам - це людський обов’язок кожного громадянина нашої держави. Всі ми маємо відповідально усвідомлювати: якщо втратимо село – втратимо й державу. Я щасливий від того, що бачу посмішки на обличчях людей «Сварогу», на яких би посадах вони не працювали й якого б віку не були. І найкращі капіталовкладення - це вкладення в людей. І з цього завжди треба розпочинати. Є люди – будуть і ресурси, буде й успіх. Без людей нічого не вийде».

Довідково. Хмельницький регіональний благодійний фонд (ХРБФ) «Зміцнення громад» заснований корпорацією «Сварог Вест Груп» 2 лютого 2010 року. Тоді ж президентом фонду одноголосно обрано Анну Олександрівну Гордійчук.

Мета ХРБФ «Зміцнення громад»: стати ефективним інструментом посередництва між місцевими громадами та благодійниками у справі об'єднання зусиль та ресурсів заради розвитку українського суспільства.

Серед основних завдань:

*Дослідження найгостріших соціальних потреб місцевих громад Хмельницької та Чернівецької областей.

*Залучення фінансово-матеріальних ресурсів для подолання проблем соціальної сфери.

*Налагодження системи грантової підтримки організацій, установ, ініціативних груп, які беруть на себе вирішення соціальних проблем місцевих громад.

*Моніторинг якості реалізації проектів.

*Співпраця зі ЗМІ у справі популяризації благодійності та громадської активності як невід'ємних складових українського суспільства.

За сприяння ХРБФ «Зміцнення громад» сьогодні активно реалізовується, зокрема, Програма "З людьми і для людей", мета якої згуртувати сільські громади навколо вирішення найактуальніших соціальних питань. Лише за півроку з дня запровадження програми, що відлічується з 1 червня 2010 р., підтримано понад 250 звернень та проектів щодо благоустрою сіл, ремонту та відновлення приміщень соціальної сфери, придбання спеціального обладнання та меблів, комп'ютеризації закладів освіти, поповнення бібліотечних фондів, будівництва та відновлення церковних установ тощо. Загалом «освоєно» суму понад 1,1 млн. гривень.

А за Програмою «Сімейний затишок для сироти» надаються кошти на нагальні потреби вихованців спеціалізованих закладів, створення для них належних умов проживання, навчання та відпочинку. Підтримуються й діти-сироти, які перебувають під опікою та потребують допомоги на лікування або задоволення інших життєво необхідних потреб.

Фонд опікується близько 500 дітьми-сиротами віком до 14 років. Благодійну допомогу, зокрема, на ремонт кімнат проживання, закупівлю шкільних меблів, побутової техніки, іграшок, візочків для немовлят, продуктів харчування протягом другого півріччя 2010 р. надано в розмірі понад 100 тис. гривень.

Піклування не для виборів

   Ми розговорилися з Грицівською селищною головою Людмилою Тіфенбах, яка теж була серед десяти підписантів меморандуму.

«Я й не знаю, яким би був наш район без участі в нашому житті корпорації «Сварог Вест Груп». З якого б питання я не зверталася до Андрія Андрійовича Гордійчука, він завжди вислухає й почує. В нашому дитсадку 120 малят. Завдяки «Сварогу» та ХРБФ «Зміцнення громад» діточки мають і сучасні зручні меблі, і найкращі іграшки, й високоякісне та безпечне харчування. Найприкметніше - «Сварог» згадує про соціалку не до виборів, й не у зв’язку з виборами, а завжди й повсякчас. Реальний приклад - підтримка Центру соціальної адаптації дітей-інвалідів у смт Гриців».

Довідково. Центр соціальної адаптації дітей-інвалідів у смт Гриців сьогодні поки що єдиний в Шепетівському районі.  Його підопічні – це в основному діти з порушеннями опорно-рухового апарату, захворюваннями на дитячий церебральний параліч, з органічними ураженнями центральної нервової системи віком від 3-х до 18-ти років.

Півроку тому на розгляд ХРБФ «Зміцнення громад» від Центру реабілітації надійшов проект щодо запровадження тренувальної програми на базі кабінету лікувальної фізкультури закладу. Ця програма має благозвучну назву - «Повір у себе». Для втілення благородної ідеї у життя, крім інтелектуальної підтримки потрібні були й кошти на закупівлю спортивного інвентарю.

Відтак, на спортивні знаряддя для кабінету фізкультури ХРБФ виділив понад 3000 гривень.

Тепер сотні дітей, завдяки впровадженню новітньої прогресивної методики, мають реальну змогу відчути радості життя без фізичних обмежень.

Трактористом бути модно

У четвертому класі Мокіївської загальноосвітньої школи я завітав на урок логіки. І почув від учня Максима Млинника залізні, не по-дитячому дорослі аргументи на користь свого «механізаторського» вибору. «Мій тато працює в «Сварозі» трактористом, - розповідав хлопець. - Так коли я вперше зайшов до кабіни його трактора, ніби льотчиком сучасного авіалайнера себе відчув. Там всім керує комп’ютерна техніка, є кондиціонер з системою клімат-контролю, сучасний електронний пульт управління. І мій тато більше нагадує інженера-програміста, а не промасленого колгоспного тракториста, як показують в старих фільмах. До речі, в нашій школі є комп’ютери. І я вже з ними на «ти». Мрію залишитися в рідній Мокіївці. Бо тут незабаром буде краще, ніж за кордоном». 

Все разом, і без командування

Я попросився до авто першого заступника голови правління корпорації «Сварог Вест Груп» Володимира Стецюка і затіяв розмову про співпрацю людей різного віку, що тут керують.

«Володимире Іполитовичу, Ви майже на два десятиліття старші голови правління Андрія Гордійчука. Цікаво, хто з вас частіше «тисне авторитетом»? - запитую. Але загнати в п’ятий кут співрозмовника не вийшло. Ось що почув: «З Андрієм Андрійовичем легко працювати, адже він чудово розуміється в питаннях, про які говорить. Він толерантний і вміє дослухати свого співрозмовника. Про якісь тиск чи розмову на підвищених тонах взагалі не може йтися. Ви самі бачите, що ми всі працюємо не в кабінетних, а саме в «польових» умовах, і черевики, що в мене, що в Андрія Андрійовича, майже завжди запилені рідною землею, а не блищать, як в крутих салонах. Що ж до прийняття рішень - все тільки колегіально. І не краплини гонору. У нас прижився тільки один вид диктатури. Це – диктатура технологій». І дійсно, не можна було не помітити, як Володимир Іполитович моторно бігає по ріллі. Далеко не кожен юнак може працювати з такою енергією і в такому швидкісному режимі…

З місцевою владою – без політики й «кордонів»

Із заступником голови Хмельницької облдержадміністрації ми зустрілися після прийому громадян, який пані Лілія Віталіївна Бернацька проводила в Шепетівському районі. «З головою правління корпорації «Сварог Вест Груп», Заслуженим працівником сільського господарства Андрієм Гордійчуком співпрацювати дуже легко. Щоби почути один одного, нам не доводиться минати якісь кордони. Я одразу помітила, що в людей, які працюють у «Сварозі», немає агресії. Вони задоволені, натхненні. Вони щиро посміхаються, менше говорять про політику, бо ніхто нікого не ділить за політичними кольорами. Радіємо від спільного доброго результату. А він вагомий – Хмельниччина в галузі АПК цього року в Україні серед перших».

Голова Шепетівської районної державної адміністрації Іван Кирилович Адамець говорив з Лілією Віталіївною в унісон: «Корпорація «Сварог Вест Груп» - це не лише високі технології у виробництві, а передусім піклування про справжні людські цінності, справжня, а не показова турбота про людей. Це високооплачувані робочі місця, сучасні дитячі садки та всебічна допомога школам. Це безпроцентні позики своїм працівникам на будівництво житла, це мільйони гривень на благодійність. Тут дбають про майбутнє. І люди живуть з вірою у майбутнє. І ви не побачите в людських очах розпачу чи розгубленості. А ви й самі часто бачили в Україні такі охайні поля, ніби по них праскою пройшлися, а не важкою технікою»?

Дійсно, ідеально «відпрасованими» й рясніючими полями «Сварогу» не можна не милуватися. Але це вже інша тема… Шкода, що одразу все не розповіси, особливо, коли є про що…

Володимир ШАПОВАЛОВ                  

 





Схожі новини
  • Окрилені мистецтвом і майбутнім з рідною землею
  • Відзначили кращих учнів та вчителів своїх підшефних шкіл
  • Корпорація «Сварог Вест Груп» розпочала будівництво елеватора у Чернівецькій області
  • «Сварог Вест Груп» запровадить технології точного землеробства
  • „АГРО-2012” запрошує

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.