Аграрний тиждень. Україна
» » » Найбільший аграрно-політичний форум у світі
» » » Найбільший аграрно-політичний форум у світі

    Найбільший аграрно-політичний форум у світі


    Забезпечення продовольчими ресурсами у світі було головною темою цьогорічної виставки.   16-25 січня у Берліні (ФРН) за активного сприяння Німецької спілки фермерів (DBV) і Федерального союзу німецької харчової промисловості (BVE) у 74 раз відбулася Міжнародна сільськогосподарська виставка «Зелений тиждень-2009», присвячена тематичній презентації продукції, новітніх технологій і техніки в галузях рослинництва, тваринництва, лісового господарства, харчової промисловості, садівництва. Українську делегацію на «Зеленому тижні 2009», як і у попередні роки, очолював міністр аграрної політики України Юрій Мельник.alt     
    Довідково. Виставку відкрито у 1926 році. За цей час на ній було представлено майже 73600 експонентів сільськогосподарської, харчової та садівничої галузей з 116 країн світу. За час існування виставку відвідало 30 мільйонів фахівців і приватних відвідувачів.   За традицією «Зелений тиждень» проводиться у партнерстві з однією з країн-учасників заходу. Цьогоріч в якості країни-партнера була представлена Голландія, яка презентувала себе під девізом «Якість поруч з нами». До речі, країна є постійним учасником виставки з 1953 року. Перед експонентами «Зеленого тижня-2009» були поставлені такі важливі цілі як «презентація підприємства/покращення іміджу», «надання інформації» та «збут кінцевим споживачам». Тож у післявиставковий період розраховують на пожвавлення своїх ділових контактів майже 2/3 експонентів. Особливе місце на виставці було відведене продукції овочівництва, городництва та садівництва, виноробства, риболовства, м'ясної та молочної галузей. Велику увагу приділено біологічно чистій продукції, виробництву відтворюваної сировини та біоенергетиці. Основними відвідувачами стали представники харчової промисловості, гуртової та роздрібної торгівлі, імпортери аграрної продукції, фахівці окремих галузей сільського, лісового і садівничого господарства, а також спеціалісти рибної промисловості, експерти... На ярмарок акредитувалось більше 5тис. журналістів із 71 країни.    Рамкова програма «Зеленого тижня-2009» передбачала проведення більше 300 симпозіумів, семінарів, конгресів, засідань фахових комітетів, а ділова програма - офіційні двосторонні зустрічі, конференції, форуми, бізнес-зустрічі, майстер-класи.     
    Довідково. Цього року у виставці, загальна площа якої склала 115000 мІ, взяли участь 1600 експонентів із 56 країн світу. Найбільшим учасником стала Росія, розмістивши свою експозицію на 6000 мІ. У порівнянні з 2008 роком кількість відвідувачів зменшилася (403 тис. осіб). Утім присутність на виставці більш ніж 200 політичних діячів із різних країн світу ще раз засвідчила її велике значення як найбільшого аграрно-політичного форуму у світі.      
    За даними організаторів, щороку виставку-ярмарок відвідують майже 500 тис. осіб. Нині вони змогли довідатися про найсучасніші новинки агровиробництва і традиційно посмакувати страви світової кулінарії. Німеччина як країна-організатор презентувала продукцію восьми федеральних земель. Україна взяла участь в "Зеленому тижні" в одинадцятий раз й представила національну експозицію на 1200 мІ в окремому павільйоні (7.2а). Мінагрополітики представило експозиційно-рекламний комплекс (тематичні експозиції готової продукції), кулінарний розділ (ресторан національної української кухні), інформаційно-інноваційний комплекс. Було представлено можливості й потенціал України як виробника сировини та альтернативних видів палива, а також щодо залучення інвестицій у напрямках виробництва біоетанолу, біогазу, біодизелю і біомаси на тверде паливо. 
    alt
    Під час роботи павільйону вперше на очах публіки народні майстри виготовляли національні сувеніри. Потужно були презентовані українські виноробна та горілчана галузі, підприємства з вироблення сирів, зернової продукції, олії, меду. Експозицію представили 39 підприємств. Серед них - НВАО "Масандра", ЗАТ "Артемівський ЗШВ", ЗШВ "Новий світ", Українська горілчана компанія "Nemiroff", ТМ "Хортиця", ТМ "Холодний яр", Золотоніський ЛГЗ "Златогор", компанія "Кернел Трейд", ДАК "Хліб України", ТОВ СП "Нібулон", ТОВ "Райз",  ДП ЗАТ "Оболонь" та ТОВ СГ "Мед Поділля". Для них "Зелений тиждень" став черговою доброю нагодою продемонструвати сусідам і партнерам свої потенційні можливості та найсучасніші досягнення українського АПК. Регіони були представлені Київською, Львівською, Херсонською областями та АР Крим.    
    Українсько-німецький Аграрний комітет             
    Засідання провели міністр аграрної політики України Юрій Мельник і парламентський держсекретар Федерального Міністерства продовольства, сільського господарства та захисту прав споживачів доктор Герд Мюллер. Сторони обмінялись інформацією щодо стану українсько-німецького співробітництва в галузі сільського господарства, харчової промисловості та висловили задоволення тісною співпрацею між Україною та Німеччиною в галузі АПК. Розглянуто також питання, які виникають у України при її вступі у Світову організацію торгівлі, створенні зони вільної торгівлі з ЄС, питання подолання фінансової кризи у сільському господарстві, перспектив запровадження ринку землі в Україні, розвитку виробництва біопалива, створення й роботи Німецького аграрного центру в Україні. Обговорено двосторонні коопераційні проекти, співробітництво в галузі ветеринарії, насінництва, експорт продуктів тваринного походження на ринок ЄС, інвестиційні проекти тощо. Парламентський держсекретар Герд Мюллер відзначив успішну діяльність у створенні та розпочатій роботі в Україні Німецького аграрного центру (Черкаська обл.). В ньому будуть представлені нові німецькі аграрні технології та сільськогосподарська техніка, проводитимуться навчання й підвищення кваліфікації українських фахівців, студентів і викладачів аграрних вузів України. Юрій Мельник висловив всебічну підтримку цього коопераційного проекту й зазначив, що він стане одним із найважливіших на наступні роки в двосторонніх відносинах у сфері АПК. Міністр запропонував відвідати центр парламентським держсекретарем під час проведення міжнародної сільськогосподарської виставки-ярмарку "Агро-2009" (10-13.06.2009 р.). Німецька сторона також представила новий інвестиційний проект з будівництва в Україні молокозаводу та сироварні. 
    alt
    А українська зазначила, що підтримує інвестиційні пропозиції, тож всіляко сприятиме реалізації зазначеного проекту. Наступне засідання українсько-німецького Аграрного комітету вирішено провести у Києві (в рамках "Агро-2009").   
    Офіційні домовленості 
    У відповідності до запланованої програми участі офіційної делегації України в роботі виставки "Зелений тиждень-2009" міністр аграрної політики Юрій Мельник провів низку двосторонніх зустрічей з керівниками аграрних відомств інших країн та ЄС. Так, під час зустрічі з Комісаром з питань сільського господарства та розвитку сільської місцевості Європейської комісії Маріан Фішер Боель проаналізовано співробітництво, яке здійснюється в рамках Діалогу з аграрних питань між Мінагрополітики та Генеральним директоратом Єврокомісії. Більш детальна дискусія з актуальних питань співпраці та консультацій щодо моделі майбутнього розвитку АПК України та Євросоюзу в умовах зони вільної торгівлі відбудеться у червні, адже пані Боель прийняла запрошення Юрія Мельника відвідати цьогорічну «Агро-2009». В ході робочої зустрічі з міністром сільського господарства Російської Федерації Олексієм Гордєєвим обговорено питання двостороннього співробітництва, зокрема розширення поставок української м'ясо-молочної продукції на російський ринок, співпраця на зерновому ринку, можливість участі російських представників у виставці "Агро-2009". З Федеральним міністром сільського господарства природи та якості харчових продуктів Нідерландів Гердою Гербург відбувся обмін актуальними питаннями двосторонніх відносин, насамперед, надання Україні технічної допомоги Урядом Нідерландів. Під час переговорів з міністром сільського господарства та розвитку регіонів Угорської Республіки Й.Графом було домовлено підписати найближчим часом Угоду про співробітництво в галузі сільського господарства між двома міністерствами. 
    alt
    Міністри обговорили існуючу фінансову кризу в АПК, її вплив на агросектор обох країн, співробітництво в галузі насінництва та інші питання. Зустріч з Юрія Мельника з міністром сільського господарства Королівства Швеції Ескилом Ерландсоном була присвячена подальшому налагодженню співробітництва в таких пріоритетних напрямках як біоенергетика, вплив зміни клімату на розвиток сільського господарства, спільна інвестиційна діяльність. Міністр Е.Ерландсон виявив зацікавленість у співпраці в галузі рибного господарства, відпрацюванні нової стратегії роботи в Балтійському морі, формуванні нової політики в сфері рибальства. Він також запропонував розпочати співробітництво у галузі лісового господарства, вирощування біомаси та нового напрямку щодо умов утримання свійських тварин. Юрій Мельник погодився розглянути пропозиції шведської сторони та обмінятись рішеннями у робочому порядку, а також запросив свого колегу відвідати міжнародну виставку-ярмарок «Агро-2009».  Під час зустрічі з міністром продовольства, сільського та лісового господарства Федеральної землі Баварія Гельмутом Груннером були розглянуті перспективи двосторонніх візитів міністрів до Баварії та України, відмічена активізація діяльності бізнесових структур обох країн, зокрема в галузі хмелярства і тваринництва. За підтримки Християнського Баварського Союзу вже здійснюється підвищення кваліфікації українських агроспеціалістів. З міністром сільського господарства Чеської Республіки Петером Гандоловем Юрій Мельник коротко обговорив питання двостороннього співробітництва в галузі тваринництва, насінництва, розвитку сільськогосподарських територій. Сторони обмінялись можливостями закупівлі зернових і поінформували про механізми, які використовуються урядами країн для регулювання експорту зерна.               
    У результаті переговорів з представниками делегації Московської області вирішено продовжити роботу по стимулюванню експорту української сільгосппродукції (м'ясо, молочна продукція, свіжі овочі) до регіону, передавши для цього перелік українських підприємств-експортерів.          
    Друга Міжнародна конференція агроміністрів 
    Оскільки темою конференції було забезпечення населення світу продовольством - глобальний виклик на адресу політики та економіки, то про цей захід варто поговорити окремо. Про рішення міністрів ми спробуємо розповісти вам у найближчих номерах газети. До речі, ювілейний 75-й Міжнародний аграрний форум «Зелений тиждень-2010» відбудеться у Берліні 15-24 січня 2010 року.             
    На форумі „Стратегії розвитку аграрної та харчової промисловості в Україні - політичні концепції та підприємницькі розрахунки» Юрій Мельник ознайомив учасників із економічною ситуацією в Україні, окреслив головні напрями змін державної аграрної політики, що має особливе значення для вступу України до СОТ, звернув увагу на потенціал вітчизняного аграрного сектора у сфері використання біоенергії. Також широко дискутувались питання існуючої ситуації на ринку землі та ситуації, яка склалася торік на ринку зерна тощо.              
    Біопаливо             
    Федеральне міністерство харчової промисловості, сільського господарства та захисту інтересів споживачів Німеччини в рамках "Зеленого тижня-2009" провело стартовий захід, де вперше представлено суспільству двосторонній коопераційний проект "Відновлювані ресурси". Так, Федеральне міністерство у найближчі два роки планує сприяти в реалізації проекту "Стимулювання використання відновлюваних ресурсів винятково в енергетичних цілях у Російській Федерації і в Україні". Компанія, яка вже працює в Краснодарі (Росія), і є координаційним бюро для цих країн. Метою заходу стало ознайомлення з завданнями і змістом проекту та пошук партнерів. altЦентральний пункт даного проекту - надання широкого спектру консалтингових послуг з відновлюваних ресурсів у Росії та Україні в частині загальної інформації на семінарах "Відновлювані ресурси" з нахилом на біоенергетику, проведення цих семінарів за місцем знаходження зацікавлених сторін і допомога в організації поїздок до Німеччини (у випадку необхідності обміну персоналом). Консультаційна діяльність буде сфокусована в основному на енергетичне використання біологічної маси, де очікується найбільший ефект, який торкається питань охорони довкілля. Українська сторона запропонувала у форматі "Агро-2009" провести ряд семінарів, „круглих столів" для ознайомлення з даним проектом широкого кола науковців, виробників і споживачів біопалива в Україні. Питання реєстрації сортів рослин в Україні та сортів гетерозисних культур, законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин, експертизи сортів рослин в Україні, необхідності реєстрації батьківських ліній в Україні та наявності офіційних морфологічних описів сортів рослин, а також прагнення України до приєднання до схем сортової сертифікації ОЕСР детально обговорені на зустрічі керівників служб охорони сортів рослин України та Німеччини.            
    altПерспективні завдання           
    Підсумовуючи результати своєї участі у Міжнародній виставці-ярмарку "Зелений тиждень-2009", українські спеціалісти схиляються до того, що, з урахуванням досвіду минулих років, необхідно активніше й інтенсивніше використовувати цю виставку для проведення контактних переговорів, пошуку потенційних партнерів і встановлення коопераційних зв'язків для покращання торговельно-економічних відносин у сільськогосподарському секторі. Потрібно посилити експортоорієнтовану складову вітчизняної експозиції: сконцентрувати увагу на групи товарів, які пройшли технічні бар'єри доступу до ринків ЄС і ринків інших країн світу й можуть реально експортуватися у ці країни. Тобто висвітлювати стратегічні та інвестиційні напрямки розвитку АПК (біопаливо, біоенергетика, біотехнології та інші); презентувати потенційні можливості агросектора України та окремих її регіонів. І головне, ще активніше працювати у напрямку поглиблення співпраці в АПК з усіма країнами, які у цьому насправді зацікавлені.                                                                                         
    Підготовлено прес-службою МінАП 





    Схожі новини
  • У Парижі обговорили питання франко-української співпраці у сільському господарстві
  • МІНАГРОПОЛІТИКИ: ПОСОЛ ФРН СПРИЯТИМЕ ЗАЛУЧЕННЮ ІНВЕСТИЦІЙ В АПК УКРАЇНИ
  • Україна в центрі «Зеленого тижня»
  • Всі прапори прибудуть в гості...
  • Засади майбутньої співпраці

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Найбільший аграрно-політичний форум у світі


Забезпечення продовольчими ресурсами у світі було головною темою цьогорічної виставки.   16-25 січня у Берліні (ФРН) за активного сприяння Німецької спілки фермерів (DBV) і Федерального союзу німецької харчової промисловості (BVE) у 74 раз відбулася Міжнародна сільськогосподарська виставка «Зелений тиждень-2009», присвячена тематичній презентації продукції, новітніх технологій і техніки в галузях рослинництва, тваринництва, лісового господарства, харчової промисловості, садівництва. Українську делегацію на «Зеленому тижні 2009», як і у попередні роки, очолював міністр аграрної політики України Юрій Мельник.alt     
Довідково. Виставку відкрито у 1926 році. За цей час на ній було представлено майже 73600 експонентів сільськогосподарської, харчової та садівничої галузей з 116 країн світу. За час існування виставку відвідало 30 мільйонів фахівців і приватних відвідувачів.   За традицією «Зелений тиждень» проводиться у партнерстві з однією з країн-учасників заходу. Цьогоріч в якості країни-партнера була представлена Голландія, яка презентувала себе під девізом «Якість поруч з нами». До речі, країна є постійним учасником виставки з 1953 року. Перед експонентами «Зеленого тижня-2009» були поставлені такі важливі цілі як «презентація підприємства/покращення іміджу», «надання інформації» та «збут кінцевим споживачам». Тож у післявиставковий період розраховують на пожвавлення своїх ділових контактів майже 2/3 експонентів. Особливе місце на виставці було відведене продукції овочівництва, городництва та садівництва, виноробства, риболовства, м'ясної та молочної галузей. Велику увагу приділено біологічно чистій продукції, виробництву відтворюваної сировини та біоенергетиці. Основними відвідувачами стали представники харчової промисловості, гуртової та роздрібної торгівлі, імпортери аграрної продукції, фахівці окремих галузей сільського, лісового і садівничого господарства, а також спеціалісти рибної промисловості, експерти... На ярмарок акредитувалось більше 5тис. журналістів із 71 країни.    Рамкова програма «Зеленого тижня-2009» передбачала проведення більше 300 симпозіумів, семінарів, конгресів, засідань фахових комітетів, а ділова програма - офіційні двосторонні зустрічі, конференції, форуми, бізнес-зустрічі, майстер-класи.     
Довідково. Цього року у виставці, загальна площа якої склала 115000 мІ, взяли участь 1600 експонентів із 56 країн світу. Найбільшим учасником стала Росія, розмістивши свою експозицію на 6000 мІ. У порівнянні з 2008 роком кількість відвідувачів зменшилася (403 тис. осіб). Утім присутність на виставці більш ніж 200 політичних діячів із різних країн світу ще раз засвідчила її велике значення як найбільшого аграрно-політичного форуму у світі.      
За даними організаторів, щороку виставку-ярмарок відвідують майже 500 тис. осіб. Нині вони змогли довідатися про найсучасніші новинки агровиробництва і традиційно посмакувати страви світової кулінарії. Німеччина як країна-організатор презентувала продукцію восьми федеральних земель. Україна взяла участь в "Зеленому тижні" в одинадцятий раз й представила національну експозицію на 1200 мІ в окремому павільйоні (7.2а). Мінагрополітики представило експозиційно-рекламний комплекс (тематичні експозиції готової продукції), кулінарний розділ (ресторан національної української кухні), інформаційно-інноваційний комплекс. Було представлено можливості й потенціал України як виробника сировини та альтернативних видів палива, а також щодо залучення інвестицій у напрямках виробництва біоетанолу, біогазу, біодизелю і біомаси на тверде паливо. 
alt
Під час роботи павільйону вперше на очах публіки народні майстри виготовляли національні сувеніри. Потужно були презентовані українські виноробна та горілчана галузі, підприємства з вироблення сирів, зернової продукції, олії, меду. Експозицію представили 39 підприємств. Серед них - НВАО "Масандра", ЗАТ "Артемівський ЗШВ", ЗШВ "Новий світ", Українська горілчана компанія "Nemiroff", ТМ "Хортиця", ТМ "Холодний яр", Золотоніський ЛГЗ "Златогор", компанія "Кернел Трейд", ДАК "Хліб України", ТОВ СП "Нібулон", ТОВ "Райз",  ДП ЗАТ "Оболонь" та ТОВ СГ "Мед Поділля". Для них "Зелений тиждень" став черговою доброю нагодою продемонструвати сусідам і партнерам свої потенційні можливості та найсучасніші досягнення українського АПК. Регіони були представлені Київською, Львівською, Херсонською областями та АР Крим.    
Українсько-німецький Аграрний комітет             
Засідання провели міністр аграрної політики України Юрій Мельник і парламентський держсекретар Федерального Міністерства продовольства, сільського господарства та захисту прав споживачів доктор Герд Мюллер. Сторони обмінялись інформацією щодо стану українсько-німецького співробітництва в галузі сільського господарства, харчової промисловості та висловили задоволення тісною співпрацею між Україною та Німеччиною в галузі АПК. Розглянуто також питання, які виникають у України при її вступі у Світову організацію торгівлі, створенні зони вільної торгівлі з ЄС, питання подолання фінансової кризи у сільському господарстві, перспектив запровадження ринку землі в Україні, розвитку виробництва біопалива, створення й роботи Німецького аграрного центру в Україні. Обговорено двосторонні коопераційні проекти, співробітництво в галузі ветеринарії, насінництва, експорт продуктів тваринного походження на ринок ЄС, інвестиційні проекти тощо. Парламентський держсекретар Герд Мюллер відзначив успішну діяльність у створенні та розпочатій роботі в Україні Німецького аграрного центру (Черкаська обл.). В ньому будуть представлені нові німецькі аграрні технології та сільськогосподарська техніка, проводитимуться навчання й підвищення кваліфікації українських фахівців, студентів і викладачів аграрних вузів України. Юрій Мельник висловив всебічну підтримку цього коопераційного проекту й зазначив, що він стане одним із найважливіших на наступні роки в двосторонніх відносинах у сфері АПК. Міністр запропонував відвідати центр парламентським держсекретарем під час проведення міжнародної сільськогосподарської виставки-ярмарку "Агро-2009" (10-13.06.2009 р.). Німецька сторона також представила новий інвестиційний проект з будівництва в Україні молокозаводу та сироварні. 
alt
А українська зазначила, що підтримує інвестиційні пропозиції, тож всіляко сприятиме реалізації зазначеного проекту. Наступне засідання українсько-німецького Аграрного комітету вирішено провести у Києві (в рамках "Агро-2009").   
Офіційні домовленості 
У відповідності до запланованої програми участі офіційної делегації України в роботі виставки "Зелений тиждень-2009" міністр аграрної політики Юрій Мельник провів низку двосторонніх зустрічей з керівниками аграрних відомств інших країн та ЄС. Так, під час зустрічі з Комісаром з питань сільського господарства та розвитку сільської місцевості Європейської комісії Маріан Фішер Боель проаналізовано співробітництво, яке здійснюється в рамках Діалогу з аграрних питань між Мінагрополітики та Генеральним директоратом Єврокомісії. Більш детальна дискусія з актуальних питань співпраці та консультацій щодо моделі майбутнього розвитку АПК України та Євросоюзу в умовах зони вільної торгівлі відбудеться у червні, адже пані Боель прийняла запрошення Юрія Мельника відвідати цьогорічну «Агро-2009». В ході робочої зустрічі з міністром сільського господарства Російської Федерації Олексієм Гордєєвим обговорено питання двостороннього співробітництва, зокрема розширення поставок української м'ясо-молочної продукції на російський ринок, співпраця на зерновому ринку, можливість участі російських представників у виставці "Агро-2009". З Федеральним міністром сільського господарства природи та якості харчових продуктів Нідерландів Гердою Гербург відбувся обмін актуальними питаннями двосторонніх відносин, насамперед, надання Україні технічної допомоги Урядом Нідерландів. Під час переговорів з міністром сільського господарства та розвитку регіонів Угорської Республіки Й.Графом було домовлено підписати найближчим часом Угоду про співробітництво в галузі сільського господарства між двома міністерствами. 
alt
Міністри обговорили існуючу фінансову кризу в АПК, її вплив на агросектор обох країн, співробітництво в галузі насінництва та інші питання. Зустріч з Юрія Мельника з міністром сільського господарства Королівства Швеції Ескилом Ерландсоном була присвячена подальшому налагодженню співробітництва в таких пріоритетних напрямках як біоенергетика, вплив зміни клімату на розвиток сільського господарства, спільна інвестиційна діяльність. Міністр Е.Ерландсон виявив зацікавленість у співпраці в галузі рибного господарства, відпрацюванні нової стратегії роботи в Балтійському морі, формуванні нової політики в сфері рибальства. Він також запропонував розпочати співробітництво у галузі лісового господарства, вирощування біомаси та нового напрямку щодо умов утримання свійських тварин. Юрій Мельник погодився розглянути пропозиції шведської сторони та обмінятись рішеннями у робочому порядку, а також запросив свого колегу відвідати міжнародну виставку-ярмарок «Агро-2009».  Під час зустрічі з міністром продовольства, сільського та лісового господарства Федеральної землі Баварія Гельмутом Груннером були розглянуті перспективи двосторонніх візитів міністрів до Баварії та України, відмічена активізація діяльності бізнесових структур обох країн, зокрема в галузі хмелярства і тваринництва. За підтримки Християнського Баварського Союзу вже здійснюється підвищення кваліфікації українських агроспеціалістів. З міністром сільського господарства Чеської Республіки Петером Гандоловем Юрій Мельник коротко обговорив питання двостороннього співробітництва в галузі тваринництва, насінництва, розвитку сільськогосподарських територій. Сторони обмінялись можливостями закупівлі зернових і поінформували про механізми, які використовуються урядами країн для регулювання експорту зерна.               
У результаті переговорів з представниками делегації Московської області вирішено продовжити роботу по стимулюванню експорту української сільгосппродукції (м'ясо, молочна продукція, свіжі овочі) до регіону, передавши для цього перелік українських підприємств-експортерів.          
Друга Міжнародна конференція агроміністрів 
Оскільки темою конференції було забезпечення населення світу продовольством - глобальний виклик на адресу політики та економіки, то про цей захід варто поговорити окремо. Про рішення міністрів ми спробуємо розповісти вам у найближчих номерах газети. До речі, ювілейний 75-й Міжнародний аграрний форум «Зелений тиждень-2010» відбудеться у Берліні 15-24 січня 2010 року.             
На форумі „Стратегії розвитку аграрної та харчової промисловості в Україні - політичні концепції та підприємницькі розрахунки» Юрій Мельник ознайомив учасників із економічною ситуацією в Україні, окреслив головні напрями змін державної аграрної політики, що має особливе значення для вступу України до СОТ, звернув увагу на потенціал вітчизняного аграрного сектора у сфері використання біоенергії. Також широко дискутувались питання існуючої ситуації на ринку землі та ситуації, яка склалася торік на ринку зерна тощо.              
Біопаливо             
Федеральне міністерство харчової промисловості, сільського господарства та захисту інтересів споживачів Німеччини в рамках "Зеленого тижня-2009" провело стартовий захід, де вперше представлено суспільству двосторонній коопераційний проект "Відновлювані ресурси". Так, Федеральне міністерство у найближчі два роки планує сприяти в реалізації проекту "Стимулювання використання відновлюваних ресурсів винятково в енергетичних цілях у Російській Федерації і в Україні". Компанія, яка вже працює в Краснодарі (Росія), і є координаційним бюро для цих країн. Метою заходу стало ознайомлення з завданнями і змістом проекту та пошук партнерів. altЦентральний пункт даного проекту - надання широкого спектру консалтингових послуг з відновлюваних ресурсів у Росії та Україні в частині загальної інформації на семінарах "Відновлювані ресурси" з нахилом на біоенергетику, проведення цих семінарів за місцем знаходження зацікавлених сторін і допомога в організації поїздок до Німеччини (у випадку необхідності обміну персоналом). Консультаційна діяльність буде сфокусована в основному на енергетичне використання біологічної маси, де очікується найбільший ефект, який торкається питань охорони довкілля. Українська сторона запропонувала у форматі "Агро-2009" провести ряд семінарів, „круглих столів" для ознайомлення з даним проектом широкого кола науковців, виробників і споживачів біопалива в Україні. Питання реєстрації сортів рослин в Україні та сортів гетерозисних культур, законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин, експертизи сортів рослин в Україні, необхідності реєстрації батьківських ліній в Україні та наявності офіційних морфологічних описів сортів рослин, а також прагнення України до приєднання до схем сортової сертифікації ОЕСР детально обговорені на зустрічі керівників служб охорони сортів рослин України та Німеччини.            
altПерспективні завдання           
Підсумовуючи результати своєї участі у Міжнародній виставці-ярмарку "Зелений тиждень-2009", українські спеціалісти схиляються до того, що, з урахуванням досвіду минулих років, необхідно активніше й інтенсивніше використовувати цю виставку для проведення контактних переговорів, пошуку потенційних партнерів і встановлення коопераційних зв'язків для покращання торговельно-економічних відносин у сільськогосподарському секторі. Потрібно посилити експортоорієнтовану складову вітчизняної експозиції: сконцентрувати увагу на групи товарів, які пройшли технічні бар'єри доступу до ринків ЄС і ринків інших країн світу й можуть реально експортуватися у ці країни. Тобто висвітлювати стратегічні та інвестиційні напрямки розвитку АПК (біопаливо, біоенергетика, біотехнології та інші); презентувати потенційні можливості агросектора України та окремих її регіонів. І головне, ще активніше працювати у напрямку поглиблення співпраці в АПК з усіма країнами, які у цьому насправді зацікавлені.                                                                                         
Підготовлено прес-службою МінАП 





Схожі новини
  • У Парижі обговорили питання франко-української співпраці у сільському господарстві
  • МІНАГРОПОЛІТИКИ: ПОСОЛ ФРН СПРИЯТИМЕ ЗАЛУЧЕННЮ ІНВЕСТИЦІЙ В АПК УКРАЇНИ
  • Україна в центрі «Зеленого тижня»
  • Всі прапори прибудуть в гості...
  • Засади майбутньої співпраці

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.