Аграрний тиждень. Україна
» » » Інженерна думка - рушій модернізації
» » » Інженерна думка - рушій модернізації

    Інженерна думка - рушій модернізації


    Днями в Навчально-науковому технічному інституті Національного університету біотехнологій та природокористування відбувся ІV з'їзд Української асоціації аграрних інженерів (УААІ).

    У заході взяли участь перший заступник міністра аграрної політики України Юрій Лузан, заступник міністра Олександр Шевченко, народні депутати України, представники Кабінету Міністрів України, керівники громадських організацій та об'єднань аграрної галузі, спеціалісти підприємств, що виро***ють технічні засоби для господарювання на землі, провідні аграрні інженери, науковці, журналісти.

    altНасамперед, Юрій Лузан вручив активістам Української асоціації аграрних інженерів нагороди Мінагрополітики і виступив з вітальним словом.

    «Хочу зазначити, що Міністерство аграрної політики України вважає вашу організацію потужною складовою аграрного виробництва, - акцентував доповідач, - адже предметом діяльності Української асоціації аграрних інженерів є вирішення найактуальніших і надзвичайно важливих проблем інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу. І вирішувати ці проблеми треба спільними зусиллями як держави, так і аграрного бізнесу, аграрної науки й освіти. Щороку ми відчуваємо дефіцит фахового високопрофесійного супроводження сучасних технологій. Є й низка інших проблем, енергетичних, екологічних, фінансових, які безперечно впливають на конкурентноздатність вітчизняного сільського господарства. Але ж є й безліч можливостей, що перебувають в руках інженерних служб, інженерів. На жаль, сільгоспвиробники переважно закуповують імпортну техніку попри те, що вітчизняна й набагато дешевше, й держава ще здешевлює її придбання та надає пільгові кредити. Ми всі патріоти, та варто й відверто визнати: аграрії купують іноземну техніку не тому, що не лю***ть Україну, а тому, що зарубіжна є конкурентоспроможнішою. Тож є над чим попрацювати аграрним інженерам.»

    Чимало уваги приділив перший заступник міністра й питанням запровадження альтернативної енергетики. Він, зокрема, підкреслив: «Сільгоспвиробники практично знищують щороку до 60 млн. т соломи та інших решток, а це ж чудова сировина для біопалива. До речі, Україна видобуває еквівалентний обсяг вугілля, але ж якою ціною! Можливо, фінансова криза, яка не обминає й аграрну економіку, примусить всіх нас дещо інакше оцінити ситуацію й шукати ефективніші шляхи розвитку аграрного сектора. altА досвід минулого року показав: без високих технологій, без ресурсозбереження, без застосування екологічних і фінансових механізмів, без надійного партнерства, без інвесторів, без сучасного менеджменту бути конкурентними й розраховувати на успіх не доводиться. І досягнення свідчать, що ми все це вміємо, вміємо працювати ефективно й по-сучасному. Сподіваюсь, що так буде й надалі, адже ми маємо всі можливості й величезний потенціал, щоби не знизити темпи. До того ж, Мінагрополітики активно працює над заходами, що мають пом'якшити негативні тенденції. Передусім, прийнято низку законодавчих актів, що врегульовують і розблоковують процеси кредитування АПК. Подовжено пільгові умови оподаткування сільгоспвиробників, виділяються відповідні кошти на фінансування лізингу сільськогосподарської техніки, пільгові кредити, інвестиційні проекти в АПК. Уряд сьогодні активізував переговорний процес зі Швецією та Японією щодо інвестицій у біоенергетику. І реальність досягнення успіху є доволі близькою. Сподіваюсь, що інженерна служба також активізує позиції щодо технічної політики, адже аграрні інженери є нашою елітою».       

    altВиконувач обов'язків Президента УААІ Дмитро Войтюк відзвітував про діяльність правління та виконавчої дирекції асоціації за 2007-2008 роки. Доповідач, зокрема, розповів про розбудову низової мережі організації, роботу з молоддю й ветеранами, участь представників асоціації у формуванні державної технічної політики в АПК, про дорадницьку діяльність, міжнародні зв'язки, матеріальне та фінансове забезпечення.

    Відповідно відбулося обговорення висловлених думок в атмосфері конструктивної дискусії. Так, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, зокрема, згадав свою інженерну діяльність і пошкодував, що серед інженерів замало жінок (з'їзд відбувався напередодні Міжнародного жіночого свята). «У вітчизняному сільському господарстві чимало позитивних змін, - сказав Леонід Петрович. - Про це свідчать вагомі результати господарювання минулого року. І нині аграрний сектор, у порівнянні з іншими галузями економіки, які не просто буксують, а руйнуються, перебуває у набагато кращому стані. Завдяки потенціалу вітчизняного АПК у поєднанні з інженерною думкою є підстави сподіватися, що саме аграрна галузь набиратиме обертів як двигун усієї економіки держави.»

    А заступник міністра аграрної політики Олександр Шевченко чимало уваги приділив питанням ролі громадських організацій інженерів у прискоренні технічної модернізації АПК. Що ж до найактуальнішого питання забезпечення вітчизняних аграріїв енергоносіями під час весняних польових робіт, то Олександр Олександрович озвучив добру новину: «Вже другий рік успішно працює механізм із забезпечення аграріїв дизельним пальним із Щебелинського родовища. Чітко зафіксовано ціну - 4200, а за бензин - 4000 грн./тонна. Це сприяло стабілізації цін на ринку пального».

    Учасники з'їзду оцінили діяльність правління на «задовільно», прийняли програму діяльності й одноголосно обрали президентом Всеукраїнської спілки громадських організацій «Українська асоціація аграрних інженерів» народного депутата України Василя Шпака. У своєму зверненні до з'їзду новообраний керманич, зокрема, зазначив: «Сьогодні треба докласти максимум зусиль задля повернення уваги до інженерів, до товаровиробників.alt І тут чималу роль може зіграти громадська думка, адже у цивілізованому світі саме завдяки впливу громадської думки вдається вирішувати чимало актуальних питань, особливо в законотворенні і в кадрових призначеннях. І наша задача - об'єднати інженерів усіх галузей АПК, використати їх напрацювання й спрямувати на розвиток аграрної сфери, бо сьогодні агросектор є основним сектором всієї економіки держави. Треба дійсно працювати, а не лякати людей кризою. Тож ми маємо перетворити нашу асоціацію аграрних інженерів у потужну організацію, яка би брала активну участь у всіх аспектах життя АПК. Слід активізувати роботу в підтримці вітчизняного сільгоспмашинобудування. Є прекрасні законопроекти щодо підтримки технічного забезпечення сільського господарства, що надають змогу значно збільшити фінансування закупівлі техніки, в тому числі й за рахунок кредитів і відшкодування вартості. Я впевнений, що плідна співпраця з Міністерством аграрної політики й надалі набиратиме обертів. Добре, що це відомство сьогодні очолює команда професіоналів. Разом ми зможемо витримати всі виклики сьогодення й забезпечити технічне піднесення аграрного сектора».

    Також було обрано правління асоціації у складі 52 членів. До цього числа увійшли, наприклад, директор департаменту Мінагрополітики Тетяна Іщенко, завідувач сектором Кабінету Міністрів України Сергій Войтюк, представники підприємств сільгоспмашинобудування,  керівники обласних організацій УААІ, відомі науковці.

    Обрано й ревізійну комісію та внесено зміни до статуту УААІ. Відтепер на всі виборні посади цієї асоціації обиратимуться громадяни, які обов'язково мають інженерно-технічну освіту й перебували на обліку в однієї з первинних організацій не менше року.

    Насамкінець, делегати з'їзду ухвалили звернення до органів державної законодавчої та виконавчої влад, аграріїв, усіх небайдужих громадян України і доручили президії клопотати щодо відзначення урядовими нагородами кращих працівників інженерних служб України та присвоєння їм почесних звань.  

                                                                         

    Василь ШАЛЕНКО

     





    Схожі новини
  • Що зупинить сільське господарство
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Інженерна думка - рушій модернізації


Днями в Навчально-науковому технічному інституті Національного університету біотехнологій та природокористування відбувся ІV з'їзд Української асоціації аграрних інженерів (УААІ).

У заході взяли участь перший заступник міністра аграрної політики України Юрій Лузан, заступник міністра Олександр Шевченко, народні депутати України, представники Кабінету Міністрів України, керівники громадських організацій та об'єднань аграрної галузі, спеціалісти підприємств, що виро***ють технічні засоби для господарювання на землі, провідні аграрні інженери, науковці, журналісти.

altНасамперед, Юрій Лузан вручив активістам Української асоціації аграрних інженерів нагороди Мінагрополітики і виступив з вітальним словом.

«Хочу зазначити, що Міністерство аграрної політики України вважає вашу організацію потужною складовою аграрного виробництва, - акцентував доповідач, - адже предметом діяльності Української асоціації аграрних інженерів є вирішення найактуальніших і надзвичайно важливих проблем інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу. І вирішувати ці проблеми треба спільними зусиллями як держави, так і аграрного бізнесу, аграрної науки й освіти. Щороку ми відчуваємо дефіцит фахового високопрофесійного супроводження сучасних технологій. Є й низка інших проблем, енергетичних, екологічних, фінансових, які безперечно впливають на конкурентноздатність вітчизняного сільського господарства. Але ж є й безліч можливостей, що перебувають в руках інженерних служб, інженерів. На жаль, сільгоспвиробники переважно закуповують імпортну техніку попри те, що вітчизняна й набагато дешевше, й держава ще здешевлює її придбання та надає пільгові кредити. Ми всі патріоти, та варто й відверто визнати: аграрії купують іноземну техніку не тому, що не лю***ть Україну, а тому, що зарубіжна є конкурентоспроможнішою. Тож є над чим попрацювати аграрним інженерам.»

Чимало уваги приділив перший заступник міністра й питанням запровадження альтернативної енергетики. Він, зокрема, підкреслив: «Сільгоспвиробники практично знищують щороку до 60 млн. т соломи та інших решток, а це ж чудова сировина для біопалива. До речі, Україна видобуває еквівалентний обсяг вугілля, але ж якою ціною! Можливо, фінансова криза, яка не обминає й аграрну економіку, примусить всіх нас дещо інакше оцінити ситуацію й шукати ефективніші шляхи розвитку аграрного сектора. altА досвід минулого року показав: без високих технологій, без ресурсозбереження, без застосування екологічних і фінансових механізмів, без надійного партнерства, без інвесторів, без сучасного менеджменту бути конкурентними й розраховувати на успіх не доводиться. І досягнення свідчать, що ми все це вміємо, вміємо працювати ефективно й по-сучасному. Сподіваюсь, що так буде й надалі, адже ми маємо всі можливості й величезний потенціал, щоби не знизити темпи. До того ж, Мінагрополітики активно працює над заходами, що мають пом'якшити негативні тенденції. Передусім, прийнято низку законодавчих актів, що врегульовують і розблоковують процеси кредитування АПК. Подовжено пільгові умови оподаткування сільгоспвиробників, виділяються відповідні кошти на фінансування лізингу сільськогосподарської техніки, пільгові кредити, інвестиційні проекти в АПК. Уряд сьогодні активізував переговорний процес зі Швецією та Японією щодо інвестицій у біоенергетику. І реальність досягнення успіху є доволі близькою. Сподіваюсь, що інженерна служба також активізує позиції щодо технічної політики, адже аграрні інженери є нашою елітою».       

altВиконувач обов'язків Президента УААІ Дмитро Войтюк відзвітував про діяльність правління та виконавчої дирекції асоціації за 2007-2008 роки. Доповідач, зокрема, розповів про розбудову низової мережі організації, роботу з молоддю й ветеранами, участь представників асоціації у формуванні державної технічної політики в АПК, про дорадницьку діяльність, міжнародні зв'язки, матеріальне та фінансове забезпечення.

Відповідно відбулося обговорення висловлених думок в атмосфері конструктивної дискусії. Так, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, зокрема, згадав свою інженерну діяльність і пошкодував, що серед інженерів замало жінок (з'їзд відбувався напередодні Міжнародного жіночого свята). «У вітчизняному сільському господарстві чимало позитивних змін, - сказав Леонід Петрович. - Про це свідчать вагомі результати господарювання минулого року. І нині аграрний сектор, у порівнянні з іншими галузями економіки, які не просто буксують, а руйнуються, перебуває у набагато кращому стані. Завдяки потенціалу вітчизняного АПК у поєднанні з інженерною думкою є підстави сподіватися, що саме аграрна галузь набиратиме обертів як двигун усієї економіки держави.»

А заступник міністра аграрної політики Олександр Шевченко чимало уваги приділив питанням ролі громадських організацій інженерів у прискоренні технічної модернізації АПК. Що ж до найактуальнішого питання забезпечення вітчизняних аграріїв енергоносіями під час весняних польових робіт, то Олександр Олександрович озвучив добру новину: «Вже другий рік успішно працює механізм із забезпечення аграріїв дизельним пальним із Щебелинського родовища. Чітко зафіксовано ціну - 4200, а за бензин - 4000 грн./тонна. Це сприяло стабілізації цін на ринку пального».

Учасники з'їзду оцінили діяльність правління на «задовільно», прийняли програму діяльності й одноголосно обрали президентом Всеукраїнської спілки громадських організацій «Українська асоціація аграрних інженерів» народного депутата України Василя Шпака. У своєму зверненні до з'їзду новообраний керманич, зокрема, зазначив: «Сьогодні треба докласти максимум зусиль задля повернення уваги до інженерів, до товаровиробників.alt І тут чималу роль може зіграти громадська думка, адже у цивілізованому світі саме завдяки впливу громадської думки вдається вирішувати чимало актуальних питань, особливо в законотворенні і в кадрових призначеннях. І наша задача - об'єднати інженерів усіх галузей АПК, використати їх напрацювання й спрямувати на розвиток аграрної сфери, бо сьогодні агросектор є основним сектором всієї економіки держави. Треба дійсно працювати, а не лякати людей кризою. Тож ми маємо перетворити нашу асоціацію аграрних інженерів у потужну організацію, яка би брала активну участь у всіх аспектах життя АПК. Слід активізувати роботу в підтримці вітчизняного сільгоспмашинобудування. Є прекрасні законопроекти щодо підтримки технічного забезпечення сільського господарства, що надають змогу значно збільшити фінансування закупівлі техніки, в тому числі й за рахунок кредитів і відшкодування вартості. Я впевнений, що плідна співпраця з Міністерством аграрної політики й надалі набиратиме обертів. Добре, що це відомство сьогодні очолює команда професіоналів. Разом ми зможемо витримати всі виклики сьогодення й забезпечити технічне піднесення аграрного сектора».

Також було обрано правління асоціації у складі 52 членів. До цього числа увійшли, наприклад, директор департаменту Мінагрополітики Тетяна Іщенко, завідувач сектором Кабінету Міністрів України Сергій Войтюк, представники підприємств сільгоспмашинобудування,  керівники обласних організацій УААІ, відомі науковці.

Обрано й ревізійну комісію та внесено зміни до статуту УААІ. Відтепер на всі виборні посади цієї асоціації обиратимуться громадяни, які обов'язково мають інженерно-технічну освіту й перебували на обліку в однієї з первинних організацій не менше року.

Насамкінець, делегати з'їзду ухвалили звернення до органів державної законодавчої та виконавчої влад, аграріїв, усіх небайдужих громадян України і доручили президії клопотати щодо відзначення урядовими нагородами кращих працівників інженерних служб України та присвоєння їм почесних звань.  

                                                                     

Василь ШАЛЕНКО

 





Схожі новини
  • Що зупинить сільське господарство
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.