Аграрний тиждень. Україна
» » Культура суходолу Криму
» » Культура суходолу Криму

    Культура суходолу Криму


    Останніми роками на півдні України на суходолі спостерігається постійна тенденція щодо збільшення площ посіву під цінною зернобобовою культурою нут, знайомою під назвами - баранячий горох, турецький горох, пузирник, накуд. Широке впровадження цієї культури у виробництво свідчить про значні її переваги.

     

    Нут приваблює своєю високою посухостійкістю та стійкістю до спеки, що робить культуру цінною для умов степової зони. Тому в останній час на півдні України, в умовах гострого дефіциту вологи, на суходолі широко впроваджується саме нут. І його виробництво має ряд переваг.

    Цінність насіння нуту, по-перше, у його енергетичних властивостях: 1 кг насіння містить 3340 калорій. Це джерело рослинного білка як для харчування людини, так і для годівлі тварин та птиці. Зерно нуту містить: 18,6-25,8% білка, 43-56% вуглеводів, 4,7-8,2% жиру, 6-9% клітковини. До складу білка входять незамінні амінокислоти: лізин - 15,2, триптофан - 3,0, аргінін - 26,3, лейцин - 25,8 г/кг та інші. Він характеризується високою перетравністю поживних речовин (87-94%).

    Але оцінювати нут варто не тільки за валовим виходом зерна з гектара, а й за виходом перетравного протеїну. При врожайності нуту і ячменю по 2,0 т/га першої культури одержують 530 кг, іншої – тільки 235 кг перетравного протеїну.

    По-друге, нут – джерело підвищення родючості ґрунту, один із кращих попередників для більшості сільгоспкультур. Він накопичує в ґрунті велику кількість органічних речовин, покращує азотний баланс, переводить важкорозчинні фосфорні сполуки в доступні для рослин форми. Після себе з кореневими та пожнивними рештками він залишає в ґрунті до 30% симбіотрофного (біологічного) азоту, що еквівалентно внесенню близько 110 кг/га аміачної селітри. Після збирання врожаю нуту є ще достатньо часу для якісної підготовки ґрунту під озимі культури та накопичення вологи. В посушливі роки нут як попередник не поступається чорному пару.

    По-третє. Ще одна агротехнічна особливість культури нут - для його вирощування не потрібна спеціальна техніка (використовується типова техніка, що й для зернових).

    По-четверте. Нут в умовах суходолу – культура більш врожайна та менш вибаглива до умов вирощування порівняно з іншими зернобобовими. В окремі роки, особливо в посушливі, нут перевищує по врожайності основну зернобобову культуру - горох (табл. 1).

     

     

     

    Таблиця1. Врожайність зернобобових культур в умовах степового Криму, ІСГ Криму НААН

    Культура

    Врожайність по рокам, т/га

    Середня, т/га

    2009**

    2010

    2011

    2012**

    Нут

    1,24

    1,88

    1,89

    1,28

    1,57

    Горох

    1,04

    2,99

    1,68

    1,25

    1,74

    Соя*

    2,01

    2,23

    2,06

    2,26

    2,14

    *соя на зрошенні

    **посушливі роки

     

    Сучасні сорти нуту мають потенціал урожайності до 3,5-4,0 т/га, але середній рівень урожайності є досить низький і складає 0,9-1,3 т/га. Досвід багатьох господарств показує: при високій агротехніці та дотриманні всіх технологічних заходів можливо отримувати до 2,0 т/га нуту, що дає можливість господарствам поліпшити зернофуражний баланс.

    По-п’яте. Крім агротехнічних переваг, нут має економічну привабливість. Загальні витрати на вирощування 1 га нуту складають від 2840 до 3200 грн., а собівартість продукції - від 1868 до 3217 грн., залежно від сорту (табл. 2).

     

    Таблиця 2. Економічна ефективність вирощування нуту в умовах степового Криму, ІСГ Криму НААН*

     

     

    Сорт

     

     

    Врожайність, т/га

    Валовий збір, т

    Вартість продукції, грн.

    Загальні витрати

    Чистий прибуток,

    грн.

    Рентабельність, %

    грн./га

    грн./т

    Розанна

    0,92

    0,92

    6400

    2960

    3217

    3440

    116,2

    Антей

    1,40

    1,40

    12600

    3200

    2328

    9400

    293,7

    Пегас

    1,52

    1,52

    7600

    2840

    1868

    4760

    167,6

    *за цінами 2012 року

     

    Вартість однієї тонни товарного нуту складає від 5 до 9 тис. гривень. Попит на цю культуру росте, отже і реалізаційні ціни зростають.

    Нут має значні перспективи у суходільному землеробстві Криму при виробництві рослинного білка для годівлі тварин і відновлення родючості ґрунту.

    В Інституті сільського господарства Криму НААН розроблена технологія вирощування нуту в умовах Південного Степу України. Кожен рік закладається полігон сортів, а наукові співробітники надають кваліфіковану консультацію з питань сортового складу та агротехніки вирощування цієї цінної кормової і продовольчої зернобобової культури.  

     

                                  Ольга ПТАШНИК,

                                                Інститут сільського господарства Криму НААН

     

     

    Наша адреса: 97010, АР Крим, с. Клепиніне, Красногвардійський район;

    e-mail: Isg.Krym@gmail.com

     

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Культура суходолу Криму


Останніми роками на півдні України на суходолі спостерігається постійна тенденція щодо збільшення площ посіву під цінною зернобобовою культурою нут, знайомою під назвами - баранячий горох, турецький горох, пузирник, накуд. Широке впровадження цієї культури у виробництво свідчить про значні її переваги.

 

Нут приваблює своєю високою посухостійкістю та стійкістю до спеки, що робить культуру цінною для умов степової зони. Тому в останній час на півдні України, в умовах гострого дефіциту вологи, на суходолі широко впроваджується саме нут. І його виробництво має ряд переваг.

Цінність насіння нуту, по-перше, у його енергетичних властивостях: 1 кг насіння містить 3340 калорій. Це джерело рослинного білка як для харчування людини, так і для годівлі тварин та птиці. Зерно нуту містить: 18,6-25,8% білка, 43-56% вуглеводів, 4,7-8,2% жиру, 6-9% клітковини. До складу білка входять незамінні амінокислоти: лізин - 15,2, триптофан - 3,0, аргінін - 26,3, лейцин - 25,8 г/кг та інші. Він характеризується високою перетравністю поживних речовин (87-94%).

Але оцінювати нут варто не тільки за валовим виходом зерна з гектара, а й за виходом перетравного протеїну. При врожайності нуту і ячменю по 2,0 т/га першої культури одержують 530 кг, іншої – тільки 235 кг перетравного протеїну.

По-друге, нут – джерело підвищення родючості ґрунту, один із кращих попередників для більшості сільгоспкультур. Він накопичує в ґрунті велику кількість органічних речовин, покращує азотний баланс, переводить важкорозчинні фосфорні сполуки в доступні для рослин форми. Після себе з кореневими та пожнивними рештками він залишає в ґрунті до 30% симбіотрофного (біологічного) азоту, що еквівалентно внесенню близько 110 кг/га аміачної селітри. Після збирання врожаю нуту є ще достатньо часу для якісної підготовки ґрунту під озимі культури та накопичення вологи. В посушливі роки нут як попередник не поступається чорному пару.

По-третє. Ще одна агротехнічна особливість культури нут - для його вирощування не потрібна спеціальна техніка (використовується типова техніка, що й для зернових).

По-четверте. Нут в умовах суходолу – культура більш врожайна та менш вибаглива до умов вирощування порівняно з іншими зернобобовими. В окремі роки, особливо в посушливі, нут перевищує по врожайності основну зернобобову культуру - горох (табл. 1).

 

 

 

Таблиця1. Врожайність зернобобових культур в умовах степового Криму, ІСГ Криму НААН

Культура

Врожайність по рокам, т/га

Середня, т/га

2009**

2010

2011

2012**

Нут

1,24

1,88

1,89

1,28

1,57

Горох

1,04

2,99

1,68

1,25

1,74

Соя*

2,01

2,23

2,06

2,26

2,14

*соя на зрошенні

**посушливі роки

 

Сучасні сорти нуту мають потенціал урожайності до 3,5-4,0 т/га, але середній рівень урожайності є досить низький і складає 0,9-1,3 т/га. Досвід багатьох господарств показує: при високій агротехніці та дотриманні всіх технологічних заходів можливо отримувати до 2,0 т/га нуту, що дає можливість господарствам поліпшити зернофуражний баланс.

По-п’яте. Крім агротехнічних переваг, нут має економічну привабливість. Загальні витрати на вирощування 1 га нуту складають від 2840 до 3200 грн., а собівартість продукції - від 1868 до 3217 грн., залежно від сорту (табл. 2).

 

Таблиця 2. Економічна ефективність вирощування нуту в умовах степового Криму, ІСГ Криму НААН*

 

 

Сорт

 

 

Врожайність, т/га

Валовий збір, т

Вартість продукції, грн.

Загальні витрати

Чистий прибуток,

грн.

Рентабельність, %

грн./га

грн./т

Розанна

0,92

0,92

6400

2960

3217

3440

116,2

Антей

1,40

1,40

12600

3200

2328

9400

293,7

Пегас

1,52

1,52

7600

2840

1868

4760

167,6

*за цінами 2012 року

 

Вартість однієї тонни товарного нуту складає від 5 до 9 тис. гривень. Попит на цю культуру росте, отже і реалізаційні ціни зростають.

Нут має значні перспективи у суходільному землеробстві Криму при виробництві рослинного білка для годівлі тварин і відновлення родючості ґрунту.

В Інституті сільського господарства Криму НААН розроблена технологія вирощування нуту в умовах Південного Степу України. Кожен рік закладається полігон сортів, а наукові співробітники надають кваліфіковану консультацію з питань сортового складу та агротехніки вирощування цієї цінної кормової і продовольчої зернобобової культури.  

 

                              Ольга ПТАШНИК,

                                            Інститут сільського господарства Криму НААН

 

 

Наша адреса: 97010, АР Крим, с. Клепиніне, Красногвардійський район;

e-mail: Isg.Krym@gmail.com

 

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.