Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Рослинництво»Культура суходолу Криму
АТУ»Рослинництво»Культура суходолу Криму

    Культура суходолу Криму


    Останніми роками на півдні України на суходолі спостерігається постійна тенденція щодо збільшення площ посіву під цінною зернобобовою культурою нут, знайомою під назвами - баранячий горох, турецький горох, пузирник, накуд. Широке впровадження цієї культури у виробництво свідчить про значні її переваги.

     

    Нут приваблює своєю високою посухостійкістю та стійкістю до спеки, що робить культуру цінною для умов степової зони. Тому в останній час на півдні України, в умовах гострого дефіциту вологи, на суходолі широко впроваджується саме нут. І його виробництво має ряд переваг.

    Цінність насіння нуту, по-перше, у його енергетичних властивостях: 1 кг насіння містить 3340 калорій. Це джерело рослинного білка як для харчування людини, так і для годівлі тварин та птиці. Зерно нуту містить: 18,6-25,8% білка, 43-56% вуглеводів, 4,7-8,2% жиру, 6-9% клітковини. До складу білка входять незамінні амінокислоти: лізин - 15,2, триптофан - 3,0, аргінін - 26,3, лейцин - 25,8 г/кг та інші. Він характеризується високою перетравністю поживних речовин (87-94%).

    Але оцінювати нут варто не тільки за валовим виходом зерна з гектара, а й за виходом перетравного протеїну. При врожайності нуту і ячменю по 2,0 т/га першої культури одержують 530 кг, іншої – тільки 235 кг перетравного протеїну.

    По-друге, нут – джерело підвищення родючості ґрунту, один із кращих попередників для більшості сільгоспкультур. Він накопичує в ґрунті велику кількість органічних речовин, покращує азотний баланс, переводить важкорозчинні фосфорні сполуки в доступні для рослин форми. Після себе з кореневими та пожнивними рештками він залишає в ґрунті до 30% симбіотрофного (біологічного) азоту, що еквівалентно внесенню близько 110 кг/га аміачної селітри. Після збирання врожаю нуту є ще достатньо часу для якісної підготовки ґрунту під озимі культури та накопичення вологи. В посушливі роки нут як попередник не поступається чорному пару.

    По-третє. Ще одна агротехнічна особливість культури нут - для його вирощування не потрібна спеціальна техніка (використовується типова техніка, що й для зернових).

    По-четверте. Нут в умовах суходолу – культура більш врожайна та менш вибаглива до умов вирощування порівняно з іншими зернобобовими. В окремі роки, особливо в посушливі, нут перевищує по врожайності основну зернобобову культуру - горох (табл. 1).

     

     

     

    Таблиця1. Врожайність зернобобових культур в умовах степового Криму, ІСГ Криму НААН

    Культура

    Врожайність по рокам, т/га

    Середня, т/га

    2009**

    2010

    2011

    2012**

    Нут

    1,24

    1,88

    1,89

    1,28

    1,57

    Горох

    1,04

    2,99

    1,68

    1,25

    1,74

    Соя*

    2,01

    2,23

    2,06

    2,26

    2,14

    *соя на зрошенні

    **посушливі роки

     

    Сучасні сорти нуту мають потенціал урожайності до 3,5-4,0 т/га, але середній рівень урожайності є досить низький і складає 0,9-1,3 т/га. Досвід багатьох господарств показує: при високій агротехніці та дотриманні всіх технологічних заходів можливо отримувати до 2,0 т/га нуту, що дає можливість господарствам поліпшити зернофуражний баланс.

    По-п’яте. Крім агротехнічних переваг, нут має економічну привабливість. Загальні витрати на вирощування 1 га нуту складають від 2840 до 3200 грн., а собівартість продукції - від 1868 до 3217 грн., залежно від сорту (табл. 2).

     

    Таблиця 2. Економічна ефективність вирощування нуту в умовах степового Криму, ІСГ Криму НААН*

     

     

    Сорт

     

     

    Врожайність, т/га

    Валовий збір, т

    Вартість продукції, грн.

    Загальні витрати

    Чистий прибуток,

    грн.

    Рентабельність, %

    грн./га

    грн./т

    Розанна

    0,92

    0,92

    6400

    2960

    3217

    3440

    116,2

    Антей

    1,40

    1,40

    12600

    3200

    2328

    9400

    293,7

    Пегас

    1,52

    1,52

    7600

    2840

    1868

    4760

    167,6

    *за цінами 2012 року

     

    Вартість однієї тонни товарного нуту складає від 5 до 9 тис. гривень. Попит на цю культуру росте, отже і реалізаційні ціни зростають.

    Нут має значні перспективи у суходільному землеробстві Криму при виробництві рослинного білка для годівлі тварин і відновлення родючості ґрунту.

    В Інституті сільського господарства Криму НААН розроблена технологія вирощування нуту в умовах Південного Степу України. Кожен рік закладається полігон сортів, а наукові співробітники надають кваліфіковану консультацію з питань сортового складу та агротехніки вирощування цієї цінної кормової і продовольчої зернобобової культури.  

     

                                  Ольга ПТАШНИК,

                                                Інститут сільського господарства Криму НААН

     

     

    Наша адреса: 97010, АР Крим, с. Клепиніне, Красногвардійський район;

    e-mail: Isg.Krym@gmail.com

     

     





    Схожі новини
  • №42 (254)
  • №4 (259)
  • Молока стало меньше
  • №38 (250)
  • №35 (247

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Культура суходолу Криму

29 березень, Розділ Рослинництво, переглядів 5 718

Останніми роками на півдні України на суходолі спостерігається постійна тенденція щодо збільшення площ посіву під цінною зернобобовою культурою нут, знайомою під назвами - баранячий горох, турецький горох, пузирник, накуд. Широке впровадження цієї культури у виробництво свідчить про значні її переваги.

 

Нут приваблює своєю високою посухостійкістю та стійкістю до спеки, що робить культуру цінною для умов степової зони. Тому в останній час на півдні України, в умовах гострого дефіциту вологи, на суходолі широко впроваджується саме нут. І його виробництво має ряд переваг.

Цінність насіння нуту, по-перше, у його енергетичних властивостях: 1 кг насіння містить 3340 калорій. Це джерело рослинного білка як для харчування людини, так і для годівлі тварин та птиці. Зерно нуту містить: 18,6-25,8% білка, 43-56% вуглеводів, 4,7-8,2% жиру, 6-9% клітковини. До складу білка входять незамінні амінокислоти: лізин - 15,2, триптофан - 3,0, аргінін - 26,3, лейцин - 25,8 г/кг та інші. Він характеризується високою перетравністю поживних речовин (87-94%).

Але оцінювати нут варто не тільки за валовим виходом зерна з гектара, а й за виходом перетравного протеїну. При врожайності нуту і ячменю по 2,0 т/га першої культури одержують 530 кг, іншої – тільки 235 кг перетравного протеїну.

По-друге, нут – джерело підвищення родючості ґрунту, один із кращих попередників для більшості сільгоспкультур. Він накопичує в ґрунті велику кількість органічних речовин, покращує азотний баланс, переводить важкорозчинні фосфорні сполуки в доступні для рослин форми. Після себе з кореневими та пожнивними рештками він залишає в ґрунті до 30% симбіотрофного (біологічного) азоту, що еквівалентно внесенню близько 110 кг/га аміачної селітри. Після збирання врожаю нуту є ще достатньо часу для якісної підготовки ґрунту під озимі культури та накопичення вологи. В посушливі роки нут як попередник не поступається чорному пару.

По-третє. Ще одна агротехнічна особливість культури нут - для його вирощування не потрібна спеціальна техніка (використовується типова техніка, що й для зернових).

По-четверте. Нут в умовах суходолу – культура більш врожайна та менш вибаглива до умов вирощування порівняно з іншими зернобобовими. В окремі роки, особливо в посушливі, нут перевищує по врожайності основну зернобобову культуру - горох (табл. 1).

 

 

 

Таблиця1. Врожайність зернобобових культур в умовах степового Криму, ІСГ Криму НААН

Культура

Врожайність по рокам, т/га

Середня, т/га

2009**

2010

2011

2012**

Нут

1,24

1,88

1,89

1,28

1,57

Горох

1,04

2,99

1,68

1,25

1,74

Соя*

2,01

2,23

2,06

2,26

2,14

*соя на зрошенні

**посушливі роки

 

Сучасні сорти нуту мають потенціал урожайності до 3,5-4,0 т/га, але середній рівень урожайності є досить низький і складає 0,9-1,3 т/га. Досвід багатьох господарств показує: при високій агротехніці та дотриманні всіх технологічних заходів можливо отримувати до 2,0 т/га нуту, що дає можливість господарствам поліпшити зернофуражний баланс.

По-п’яте. Крім агротехнічних переваг, нут має економічну привабливість. Загальні витрати на вирощування 1 га нуту складають від 2840 до 3200 грн., а собівартість продукції - від 1868 до 3217 грн., залежно від сорту (табл. 2).

 

Таблиця 2. Економічна ефективність вирощування нуту в умовах степового Криму, ІСГ Криму НААН*

 

 

Сорт

 

 

Врожайність, т/га

Валовий збір, т

Вартість продукції, грн.

Загальні витрати

Чистий прибуток,

грн.

Рентабельність, %

грн./га

грн./т

Розанна

0,92

0,92

6400

2960

3217

3440

116,2

Антей

1,40

1,40

12600

3200

2328

9400

293,7

Пегас

1,52

1,52

7600

2840

1868

4760

167,6

*за цінами 2012 року

 

Вартість однієї тонни товарного нуту складає від 5 до 9 тис. гривень. Попит на цю культуру росте, отже і реалізаційні ціни зростають.

Нут має значні перспективи у суходільному землеробстві Криму при виробництві рослинного білка для годівлі тварин і відновлення родючості ґрунту.

В Інституті сільського господарства Криму НААН розроблена технологія вирощування нуту в умовах Південного Степу України. Кожен рік закладається полігон сортів, а наукові співробітники надають кваліфіковану консультацію з питань сортового складу та агротехніки вирощування цієї цінної кормової і продовольчої зернобобової культури.  

 

                              Ольга ПТАШНИК,

                                            Інститут сільського господарства Криму НААН

 

 

Наша адреса: 97010, АР Крим, с. Клепиніне, Красногвардійський район;

e-mail: Isg.Krym@gmail.com

 

 





Схожі новини
  • №42 (254)
  • №4 (259)
  • Молока стало меньше
  • №38 (250)
  • №35 (247

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.