Останніми роками на півдні України на суходолі спостерігається постійна тенденція щодо збільшення площ посіву під цінною зернобобовою культурою нут, знайомою під назвами - баранячий горох, турецький горох, пузирник, накуд. Широке впровадження цієї культури у виробництво свідчить про значні її переваги.
Нут приваблює своєю високою посухостійкістю та стійкістю до спеки, що робить культуру цінною для умов степової зони. Тому в останній час на півдні України, в умовах гострого дефіциту вологи, на суходолі широко впроваджується саме нут. І його виробництво має ряд переваг.
Цінність насіння нуту, по-перше, у його енергетичних властивостях: 1 кг насіння містить 3340 калорій. Це джерело рослинного білка як для харчування людини, так і для годівлі тварин та птиці. Зерно нуту містить: 18,6-25,8% білка, 43-56% вуглеводів, 4,7-8,2% жиру, 6-9% клітковини. До складу білка входять незамінні амінокислоти: лізин - 15,2, триптофан - 3,0, аргінін - 26,3, лейцин - 25,8 г/кг та інші. Він характеризується високою перетравністю поживних речовин (87-94%).
Але оцінювати нут варто не тільки за валовим виходом зерна з гектара, а й за виходом перетравного протеїну. При врожайності нуту і ячменю по 2,0 т/га першої культури одержують 530 кг, іншої – тільки 235 кг перетравного протеїну.
По-друге, нут – джерело підвищення родючості ґрунту, один із кращих попередників для більшості сільгоспкультур. Він накопичує в ґрунті велику кількість органічних речовин, покращує азотний баланс, переводить важкорозчинні фосфорні сполуки в доступні для рослин форми. Після себе з кореневими та пожнивними рештками він залишає в ґрунті до 30% симбіотрофного (біологічного) азоту, що еквівалентно внесенню близько 110 кг/га аміачної селітри. Після збирання врожаю нуту є ще достатньо часу для якісної підготовки ґрунту під озимі культури та накопичення вологи. В посушливі роки нут як попередник не поступається чорному пару.
По-третє. Ще одна агротехнічна особливість культури нут - для його вирощування не потрібна спеціальна техніка (використовується типова техніка, що й для зернових).
По-четверте. Нут в умовах суходолу – культура більш врожайна та менш вибаглива до умов вирощування порівняно з іншими зернобобовими. В окремі роки, особливо в посушливі, нут перевищує по врожайності основну зернобобову культуру - горох (табл. 1).
Таблиця1. Врожайність зернобобових культур в умовах степового Криму, ІСГ Криму НААН
Культура |
Врожайність по рокам, т/га |
Середня, т/га |
|||
2009** |
2010 |
2011 |
2012** |
||
Нут |
1,24 |
1,88 |
1,89 |
1,28 |
1,57 |
Горох |
1,04 |
2,99 |
1,68 |
1,25 |
1,74 |
Соя* |
2,01 |
2,23 |
2,06 |
2,26 |
2,14 |
*соя на зрошенні
**посушливі роки
Сучасні сорти нуту мають потенціал урожайності до 3,5-4,0 т/га, але середній рівень урожайності є досить низький і складає 0,9-1,3 т/га. Досвід багатьох господарств показує: при високій агротехніці та дотриманні всіх технологічних заходів можливо отримувати до 2,0 т/га нуту, що дає можливість господарствам поліпшити зернофуражний баланс.
По-п’яте. Крім агротехнічних переваг, нут має економічну привабливість. Загальні витрати на вирощування 1 га нуту складають від 2840 до 3200 грн., а собівартість продукції - від 1868 до 3217 грн., залежно від сорту (табл. 2).
Таблиця 2. Економічна ефективність вирощування нуту в умовах степового Криму, ІСГ Криму НААН*
Сорт
|
Врожайність, т/га |
Валовий збір, т |
Вартість продукції, грн. |
Загальні витрати |
Чистий прибуток, грн. |
Рентабельність, % |
|
грн./га |
грн./т |
||||||
Розанна |
0,92 |
0,92 |
6400 |
2960 |
3217 |
3440 |
116,2 |
Антей |
1,40 |
1,40 |
12600 |
3200 |
2328 |
9400 |
293,7 |
Пегас |
1,52 |
1,52 |
7600 |
2840 |
1868 |
4760 |
167,6 |
*за цінами 2012 року
Вартість однієї тонни товарного нуту складає від 5 до 9 тис. гривень. Попит на цю культуру росте, отже і реалізаційні ціни зростають.
Нут має значні перспективи у суходільному землеробстві Криму при виробництві рослинного білка для годівлі тварин і відновлення родючості ґрунту.
В Інституті сільського господарства Криму НААН розроблена технологія вирощування нуту в умовах Південного Степу України. Кожен рік закладається полігон сортів, а наукові співробітники надають кваліфіковану консультацію з питань сортового складу та агротехніки вирощування цієї цінної кормової і продовольчої зернобобової культури.
Ольга ПТАШНИК,
Інститут сільського господарства Криму НААН
Наша адреса: 97010, АР Крим, с. Клепиніне, Красногвардійський район;
e-mail: Isg.Krym@gmail.com