Аграрний тиждень. Україна
» » Повернення королеви полів
» » Повернення королеви полів

    Повернення королеви полів


    Останні пять років в Україні збільшуються площі під кукурудзою, і за цей час наша країна ввійшла до трійки світових лідерів з експорту культури. Український маїс має великий світовий попит у зв'язку з порівняно меншими цінами і досить вдалим географічним розташуванням відносно основних країн-імпортерів.

     

    Популярність кукурудзі забезпечує відразу кілька факторів - зміна клімату, попит на світовому ринку, висока рентабельність. До того ж аграрії завдяки розвиненій генетиці й технології вирощування збирають високі врожаї. За словами директора інформаційної компанії «ПроАгро» Миколи Верницького, на зростання валових зборів впливають погода та попит на культуру. Найбільш врожайним був 2011 рік, коли в середньому з гектара отримували 64 центнери, зазначив експерт на конференції «Ринок кукурудзи: стан і перспективи 2013»

    Для українських аграріїв головним чинником у вирощуванні кукурудзи є експорт, адже з України продається вдвічі більше кукурудзи, ніж споживає внутрішній ринок. До речі, за підрахунками компанії «ПроАгро», за останні п'ять сезонів експорт кукурудзи з України збільшився у 7 разів. «Найголовніший стимул для зростання експорту, звісно, ціни, - пояснює Микола Верницький. - Ми бачимо, що ціни на світовому ринку мають тенденцію до зростання. І вже маємо постійних гравців ринку - 11 компаній-експортерів кукурудзи».

    Якщо кількість експортерів відома, то зі статистикою щодо використання українськими аграріями насіння кукурудзи вітчизняної чи іноземної селекції набагато важче. За словами експерта, з точністю про це говорити не можна, проте ще торік державна статистика свідчила: аграрії сіють кукурудзу переважно вітчизняної селекції. Також на українських полях вирощується і генетично модифікована кукурудза. «ГМО дозволяє одержати більш високу ефективність вирощування і, за деякими оцінками, в Україні вже принаймні 50% посівів кукурудзи є ГМО», - зазначив Верницький. За його словами, збільшенню обсягів обробітку ГМ-кукурудзи сприяє бажання аграріїв скоротити сівозміни та досить ліберальне у цьому питанні українське законодавство, яке не передбачає значних штрафів за вирощування ГМ-культур.

    За прогнозами компанії «ПроАгро», цьогоріч в Україні кукурудзою буде засіяно 4,48 млн. га, врожайність очікується на рівні 49-52 ц/га. Якщо порахувати, то в цьому сезоні маємо зібрати близько 20-21 млн. т зерна кукурудзи.

    Торік же культура займала 4,6 млн. га, що становило 40% від посівів усіх зернових. «В 2012 році через несприятливі погодні умови загинула частина зернових, - пояснює аналітик ринку зернових компанії «ПроАгро» Ярослав Левицький. - Кукурудза в цій ситуації виявилася культурою найбільш вигідною для пересіву, а для деяких регіонів це було єдиним рішенням. Та маючи під кукурудзою значні площі, торік агровиробники отримали невисокий врожай, в середньому - 44,3 ц\га».

    За словами аналітиків, цьогоріч через березневі снігопади може не бути можливості вчасно посіяти ранні зернові, тому їх у деяких регіонах вимушено замінять кукурудзою. Частково з таким прогнозом погоджується і генеральний директор консалтингового агентства «Украгроконсалт» Сергій Феофілов. Експерт вважає, що у зв'язку з прогнозованим швидким переходом від весни до літа аграрії скоротять площі під ярим ячменем. «Потенційне скорочення площ буде компенсовано іншими пізніми культурами, такими як соя і кукурудза», - зазначив він.

    У Гідрометцентрі з впевненістю стверджують: клімат в Україні змінюється на користь кукурудзи, адже сумарна температура, яка здатна забезпечити нормальний розвиток і врожай, становить 1100 градусів. За словами начальника відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяни Адаменко, такий температурний режим характерний для п'ятьох областей. «Перспективи зміни клімату створюють сприятливі умови для вирощування кукурудзи, - говорить вона. - Температура під час вегетаційного періоду цієї культури щороку збільшується приблизно на 4 градуси. Зростання ж сумарної температури на 100 градусів збільшує врожай на 1,6 ц\га».

    Як бачимо, без кукурудзи Україна не залишиться. Та й іншим при потребі експортуємо. До речі, серед експертів побутує думка: навіть якщо Україна вдвічі більше вирощуватиме кукурудзи, то зуміє її реалізувати на світовому ринку. Та й погодні умови цього сезону сприяють вимушеному збільшенню площ під кукурудзою. Та маємо перестороги від експертів - чи встигнуть аграрії посіяти цю культуру в період, коли 10-сантиметровий верхній шар ґрунту ще триматиме вологу та чи вистачить насіння кукурудзи для додаткових площ?

                                                                                                Людмила ЛЕБІДЬ 





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Повернення королеви полів


Останні пять років в Україні збільшуються площі під кукурудзою, і за цей час наша країна ввійшла до трійки світових лідерів з експорту культури. Український маїс має великий світовий попит у зв'язку з порівняно меншими цінами і досить вдалим географічним розташуванням відносно основних країн-імпортерів.

 

Популярність кукурудзі забезпечує відразу кілька факторів - зміна клімату, попит на світовому ринку, висока рентабельність. До того ж аграрії завдяки розвиненій генетиці й технології вирощування збирають високі врожаї. За словами директора інформаційної компанії «ПроАгро» Миколи Верницького, на зростання валових зборів впливають погода та попит на культуру. Найбільш врожайним був 2011 рік, коли в середньому з гектара отримували 64 центнери, зазначив експерт на конференції «Ринок кукурудзи: стан і перспективи 2013»

Для українських аграріїв головним чинником у вирощуванні кукурудзи є експорт, адже з України продається вдвічі більше кукурудзи, ніж споживає внутрішній ринок. До речі, за підрахунками компанії «ПроАгро», за останні п'ять сезонів експорт кукурудзи з України збільшився у 7 разів. «Найголовніший стимул для зростання експорту, звісно, ціни, - пояснює Микола Верницький. - Ми бачимо, що ціни на світовому ринку мають тенденцію до зростання. І вже маємо постійних гравців ринку - 11 компаній-експортерів кукурудзи».

Якщо кількість експортерів відома, то зі статистикою щодо використання українськими аграріями насіння кукурудзи вітчизняної чи іноземної селекції набагато важче. За словами експерта, з точністю про це говорити не можна, проте ще торік державна статистика свідчила: аграрії сіють кукурудзу переважно вітчизняної селекції. Також на українських полях вирощується і генетично модифікована кукурудза. «ГМО дозволяє одержати більш високу ефективність вирощування і, за деякими оцінками, в Україні вже принаймні 50% посівів кукурудзи є ГМО», - зазначив Верницький. За його словами, збільшенню обсягів обробітку ГМ-кукурудзи сприяє бажання аграріїв скоротити сівозміни та досить ліберальне у цьому питанні українське законодавство, яке не передбачає значних штрафів за вирощування ГМ-культур.

За прогнозами компанії «ПроАгро», цьогоріч в Україні кукурудзою буде засіяно 4,48 млн. га, врожайність очікується на рівні 49-52 ц/га. Якщо порахувати, то в цьому сезоні маємо зібрати близько 20-21 млн. т зерна кукурудзи.

Торік же культура займала 4,6 млн. га, що становило 40% від посівів усіх зернових. «В 2012 році через несприятливі погодні умови загинула частина зернових, - пояснює аналітик ринку зернових компанії «ПроАгро» Ярослав Левицький. - Кукурудза в цій ситуації виявилася культурою найбільш вигідною для пересіву, а для деяких регіонів це було єдиним рішенням. Та маючи під кукурудзою значні площі, торік агровиробники отримали невисокий врожай, в середньому - 44,3 ц\га».

За словами аналітиків, цьогоріч через березневі снігопади може не бути можливості вчасно посіяти ранні зернові, тому їх у деяких регіонах вимушено замінять кукурудзою. Частково з таким прогнозом погоджується і генеральний директор консалтингового агентства «Украгроконсалт» Сергій Феофілов. Експерт вважає, що у зв'язку з прогнозованим швидким переходом від весни до літа аграрії скоротять площі під ярим ячменем. «Потенційне скорочення площ буде компенсовано іншими пізніми культурами, такими як соя і кукурудза», - зазначив він.

У Гідрометцентрі з впевненістю стверджують: клімат в Україні змінюється на користь кукурудзи, адже сумарна температура, яка здатна забезпечити нормальний розвиток і врожай, становить 1100 градусів. За словами начальника відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяни Адаменко, такий температурний режим характерний для п'ятьох областей. «Перспективи зміни клімату створюють сприятливі умови для вирощування кукурудзи, - говорить вона. - Температура під час вегетаційного періоду цієї культури щороку збільшується приблизно на 4 градуси. Зростання ж сумарної температури на 100 градусів збільшує врожай на 1,6 ц\га».

Як бачимо, без кукурудзи Україна не залишиться. Та й іншим при потребі експортуємо. До речі, серед експертів побутує думка: навіть якщо Україна вдвічі більше вирощуватиме кукурудзи, то зуміє її реалізувати на світовому ринку. Та й погодні умови цього сезону сприяють вимушеному збільшенню площ під кукурудзою. Та маємо перестороги від експертів - чи встигнуть аграрії посіяти цю культуру в період, коли 10-сантиметровий верхній шар ґрунту ще триматиме вологу та чи вистачить насіння кукурудзи для додаткових площ?

                                                                                            Людмила ЛЕБІДЬ 





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.