На 1 квітня запаси цукру в усіх суб'єктів господарювання, що працюють на внутрішньому ринку, складають щонайменше 1747 тис. тонн. При цьому для внутрішнього забезпечення на квітень - серпень цього року, тобто до початку сезону переробки цукрових буряків, максимально потрібно приблизно 764 тис. т цукру. Тож надлишок солодкого продукту експерти оцінюють у понад 800 тис. тонн.
За словами генерального директора Національної асоціації «Укрцукор» Миколи Ярчука, у поточному маркетинговому році вітчизняні цукровари виробили 2,26 млн. т цукру за потреби внутрішнього ринку у 1833 тис. тонн. Тому торік до України фактично не завозився ані цукор, ані цукор-сирець з тростини. Надлишок виробленого цукру, зрозуміло, аж ніяк не сприяє використанню у харчових продуктах так званих синтетичних підсолоджувачів. Хоча останніх додають у їжу з кожним роком усе більше. Тож цукровари ініціювали, а Мінагрополітики підтримало їхню позицію щодо необхідності обмежити використання цукрозамінників у харчовій та переробній промисловостях. І тепер слово за Верховною Радою: якщо народні депутати підтримають напрацьований законопроект (№2643, від 28.03. 2013 р.) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо заборони ввезення та використання деяких харчових добавок), то ввезення в Україну цукрозамінників та підсолоджувачів може бути заборонене, а їхнє використання в харчовій промисловості істотно обмежене.
Відповідно до зареєстрованого в парламенті законопроекту під заборону потраплять 13 харчових домішок. Це практично всі ключові цукрозамінники. Використовувати підсолоджувачі в харчах можна буде тільки в окремих випадках: при виробництві спеціальних і дитячих продуктів харчування, за умови, що МОЗ видасть окремий дозвіл. Попередження про зміст ерзац-цукру повинно займати 15% площі етикетки. За інформацією автора згадуваного законопроекту - депутата Верховної Ради України Геннадія Бобова, існує низка наукових досліджень, які доводять шкоду таких домішок для здоров'я, зокрема, їхню властивість викликати онкозахворювання. На переконання народного обранця, прийняття законопроекту дозволить не лише стабілізувати ситуацію на ринку цукру, а й зберегти в цукровій та суміжних галузях 15 тисяч робочих місць.
За оцінкою генерального директора НАЦУ «Укрцукор» Миколи Ярчука, за сезон в Україну всього ввозиться підсолоджувачів у кількості, еквівалентній 300 тис. т цукру. Це 17% внутрішнього споживання. Отож асоціація «Укрцукор» підтримує ініціативу щодо необхідності обмеження використання цукрозамінників у харчовій та переробній промисловості. «Мета захисту національного виробника в цьому випадку не є основною, – зазначає Микола Миколайович. – Ми виступаємо за те, щоби був імпорт якісного продукту і споживач був попереджений про те, що споживає».
Якщо ж говорити загалом про ринок цукру, то за словами Миколи Ярчука, ситуація на ринку нині стабільна. «Але низька ціна на цукор, яка сьогодні нижча за собівартість, неминуче призведе до суттєвого скорочення виробництва цього продукту, - наголошує він. - І вже зараз ми бачимо, що сільгоспвиробники цьогоріч посіяли лише 57% від площ цукрових буряків, які були під культурою в 2012 році. Наразі маємо під буряками тільки 268 тис. гектарів».
Хоча, за словами Миколи Миколайовича, давати точні прогнози зарано. Бо зважаючи на баланс - перехідні залишки і майбутній врожай - за оптимальних погодних умов вітчизняні виробники можуть забезпечити внутрішній ринок України буряковим цукром власного виробництва. «Але при цьому потрібно регулювати ціну, аби вона покривала витрати виробництва. За нашими розрахунками, вартість 1 кг цукру має бути не менше 7,5 гривень», - запевняє керівник асоціації «Укрцукор».
Людмила ЛЕБІДЬ