Аграрний тиждень. Україна
» » Золотий фонд урожаю 2009 року
» » Золотий фонд урожаю 2009 року

    Золотий фонд урожаю 2009 року


    Сьогодні всім зрозуміло: озима пшениця - основний хліб України. Щорічно цією культурою засівається найбільша площа орної землі - в межах 7 млн. гектарів.

    alt

          Ґрунтово-кліматичні умови України в цілому сприяють вирощуванню цієї культури з максимальним використанням урожайного потенціалу. Серед злаків вибір пшениці - озимої м'якої, озимої твердої, двуручки, пшениці ярої твердої, м'якої - повинен задовольнити всі потреби виробників і в кінцевому результаті - споживачів. Адже лише в державному реєстрі сортів рослин, придатних для використання в Україні, налічується їх понад 120.

          Втім, як відомо, все починається з насіння. В останні роки, як правило, на посів використовується лише кондиційне насіння пшениці високих репродукцій зареєстрованих сортів.

        В Україні виробництво насіння озимої пшениці сповна покриває попит на всі площі необхідного посіву. Виробники й спеціалісти державних насіннєвих інспекцій постійно дбають про поліпшення якості насіння. Торік завдяки також зусиллям, спрямованим держконтролем за виробництвом насіннєвого матеріалу, наші аграрії отримали рекордний врожай.

             Нині інспекції дбають про урожай 2009 року. Посів озимих проведено високоякісним насінням за біологічними, сортовими та посівними показниками. На це сільгосппідприємствами використано 1 млн. 616,1 тис. т насіння, яке детально перевірене в лабораторіях райдержнасінінспекцій і за якісними показниками відповідає діючому стандарту.

             Проте, на жаль, мають місце прикрі факти, коли на посів використовується некондиційне насіння. Так, в Дніпропетровській області некондиційного по схожості та чистоті насіння висіяно 1060 тонн, в Донецькій - 200 тонн.

    Озимі в Україні висіваються насінням високих репродукцій (до третьої включно) на 96%, у тому числі озима пшениця - 97%, озиме жито - 92, озиме тритікале - 93, озимий ячмінь - 92 відсотки. В окремих областях (Харківська, Чернігівська, Житомирська та Івано-Франківська) стовідсотково висіяно насіння високих репродукцій. В 13-ти областях висіяно 96-99% високо-репродукційного насіння.

    В підтвердження сказаному, наведу динаміку висіву насіння високих репродукцій по роках: 2003 - 88%, 2004 - 92%, 2005 - 93%, 2006 - 93%, 2007 - 96%, у 2008-му, як уже було сказано, - 96 відсотків.

    Дієвим стимулом до використання для посіву насіння високих репродукцій стала Постанова КМУ від 21.02.2007 р. №256 «Про часткове відшкодування витрат на посів озимих культур насінням не нижче третьої репродукції» (100 грн. на гектар).

    Насіння на перспективу (2-3 роки).

    Під насінницькі ділянки озимих зернових, паспортизовані для виробництва репродукційного насіння сільгосппідприємствами, відведено 462 тис. га, при цьому використано 111,9 тис. тонн високоякісного насіння, з них 51% - суперелітного і елітного та 48% - першої та другої репродукцій.

    Ці посіви озимої пшениці (основна продовольча культура), засіяні насінням до другої репродукції в паспортизованих господарствах Херсонської, Луганської, Вінницької, Черкаської, Полтавської, Харківської, Сумської, Чернігівської, Житомирської та ряду інших областей.

    За даними заключних звітів, закладка насінницьких ділянок сортами, не занесеними до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, не проводилась. За сортовим складом насінники озимих посіяно сортами, які найкраще підходять до конкретної природно-кліматичної зони. Зокрема, на півдні України, в Степовій зоні, в посівах озимої пшениці переважають сорти: Куяльник, Батько, Антонівка, Ніконія, Шестопалівка, Пошана, Вдала; вага тисячі насінин складає 43-48 грамів, по окремих сортах - до 50 грамів. Озиме жито: Харківське 98, Інтенсивне 99, Боротьба; вага тисячі насінин 29,0-40,6 грамів. Озимий ячмінь: Достойний, Луран, Основа, Добриня, Метелиця, Зимовий; вага тисячі насінин від 38,6 до 42,4 грама.

             В Лісостеповій зоні домінують сорти озимої пшениці Смуглянка, Подолянка, Антонівка, Дальницька, Василина, Вінничанка, Столична. Озиме жито: Інтенсивне 95, Синтетик 38, Дозор, Сіверське, Клич, Хлібне. Озимий ячмінь: Михайло, Паллідум 77, Основа, Добриня, Борисфен. Вага тисячі насінин мало чим відрізняється від показників Степової зони. Подібний сортовий склад озимих в зоні Полісся має невелику різницю: тут озиме жито представлене більшим асортиментом сортів, серед яких Ірина, Пуховчанка, Богуславка, Воля, Забава, Клич.

    По закінченні посівної кампанії озимих культур (осінь-2008) інспекції відразу розпочали роботу з підготовки та забезпечення аграріїв насінням ярих культур.

    Держнасінінспекції разом з агропідприємствами провели ревізію залишків насіння ярих культур урожаю минулих років, зарезервували з товарних партій та насіння низьких репродукцій для можливого використання на посів близько 40 тис. т насіннєвого матеріалу, в тому числі ячменю - 15 тис. т, ярої пшениці - 2,2 тис. т, гороху - 6,2 тис. т, вівса - 2,3 тис. т, гречки - 3,6 тис. тонн.

    alt         Для оперативного контролю державні насіннєві інспекції здійснюють щотижневий моніторинг якості насіння в сільгосппідприємствах. На 31 березня ними підготовлено 933 тис. 530 тонн кондиційного насіння ярих зернових і зернобобових культур, що складає 120% від планової потреби разом зі страховим фондом. З цієї кількості 91% - насіння високих репродукцій (ОН - Р1-3) та 82 тис. 390 тонн - репродукції, нижчі третьої.

    Насіння ярого ячменю підготовлено 641 тис. 650 тонн (128%), ярої пшениці -114 %, гороху - 119%, вівса - 112%, проса - 124%, гречки - 83%,   кукурудзи - 45%, соняшнику - 50%, сої - 84% від планової потреби разом зі страховим фондом.      

             Серед ярих культур найбільшу питому вагу займає ячмінь. Та в господарствах Луганської області на 31.12.09 р. його підготовлено лише 87 відсотків.

             В недалекому минулому в окремих областях відчувався дефіцит фуражного вівса. Тож у більшості областей переглянули своє ставлення до цієї культури і, в результаті, під урожай цього року в господарствах Кіровоградської, Черкаської областей заготовлено більше 200% насіння вівса, близько 150% - в Харківсьій області й АР Крим, більше 100% - в Дніпропетровській, Київській, Херсонській, Тернопільській, Житомирській, Львівській областях. А в Запорізькій, Сумській областях вівсу поки що належного значення не приділяють, бо насіннєвого матеріалу мають менше запланованого. А культура, до речі, перспективна навіть для продовольчого використання: запроваджують і набувають поширення сорти голозерного вівса, які особливо цінують в переробній промисловості, бо з них вихід крупи значно більше, ніж з плівкових, вміст пластівців сягає до 90%, тоді як у вівса з плівкою - лише 50%. Овес має вміст найбільш повноцінного білку серед усіх злаків і тому вівсяну кашу останнім часом називають аристократичною їжею не лише в Англії, а й в усьому цивілізованому світі.

             В останні роки в Україні безпідставно зменшено площі гороху. А ця культура незамінна як попередник, бо має високий вміст білка, що дуже важливо і для фуражних, і для продовольчих цілей. Щоправда, цього року насіння гороху буде доведено до високих кондицій на всі заплановані площі.

             Заплановані площі кукурудзи і соняшнику будуть засіяні якісним насінням вітчизняної та зарубіжної селекції. Турбує підготовка до посіву насіння круп'яних культур, зокрема гречки. Гречка є цінною і основною культурою для приготування каші, без якої просто не можуть жити діабетики. На жаль, про це чомусь забувають виробники і значна кількість насіння цієї важливої для них продукції може бути одержана не в повному обсязі. Адже нині підгтовлено лише 83% насіння гречки, що менше, ніж на цей період в минулому році. У підготовці такого насіння досить високі показники в Херсонській, Миколаївській, Київській, Тернопільській, Івано-Франківській областях. В більшості областей ця робота триває.

             Не менш важливою культурою для отримання каші є просо. Насіння його вже підготовлено на 120%, але це в цілому за рахунок Кіровоградської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської, Черкаської областей. В інших областях підготовка насіння проса продовжується.

             Особливу увагу Держнасінінспекція приділяє насінню овочевих культур, які є золотим фондом урожаю вітамінної продукції. Все насіння, що надходить в Україну офіційним шляхом і реалізується в легалізованих торгових точках, відповідає вимогам наших стандартів і смакам найвибагливіших споживачів. Інспектори постійно здійснюють рейди на ринки, перевіряють всі торгові об'єкти. Та, на жаль, часто-густо насіння овочевих продається біля метро, базарів, в електричках і, як правило, має низьку якість і використовувати його ризиковано.

             Держнасінінспекція постійно проводить контроль за якістю всього насіннєвого матеріалу, вдосконалює ці методи аби хлібороб, фермер, овочівник сіяв насіння лише найвищої якості. Бо це є запорукою високого і якісного врожаю.

                                                                                                              

    Сергій ЧМИРЬ,

                                                                                 начальник Укрдержнасінінспекції

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Золотий фонд урожаю 2009 року


Сьогодні всім зрозуміло: озима пшениця - основний хліб України. Щорічно цією культурою засівається найбільша площа орної землі - в межах 7 млн. гектарів.

alt

      Ґрунтово-кліматичні умови України в цілому сприяють вирощуванню цієї культури з максимальним використанням урожайного потенціалу. Серед злаків вибір пшениці - озимої м'якої, озимої твердої, двуручки, пшениці ярої твердої, м'якої - повинен задовольнити всі потреби виробників і в кінцевому результаті - споживачів. Адже лише в державному реєстрі сортів рослин, придатних для використання в Україні, налічується їх понад 120.

      Втім, як відомо, все починається з насіння. В останні роки, як правило, на посів використовується лише кондиційне насіння пшениці високих репродукцій зареєстрованих сортів.

    В Україні виробництво насіння озимої пшениці сповна покриває попит на всі площі необхідного посіву. Виробники й спеціалісти державних насіннєвих інспекцій постійно дбають про поліпшення якості насіння. Торік завдяки також зусиллям, спрямованим держконтролем за виробництвом насіннєвого матеріалу, наші аграрії отримали рекордний врожай.

         Нині інспекції дбають про урожай 2009 року. Посів озимих проведено високоякісним насінням за біологічними, сортовими та посівними показниками. На це сільгосппідприємствами використано 1 млн. 616,1 тис. т насіння, яке детально перевірене в лабораторіях райдержнасінінспекцій і за якісними показниками відповідає діючому стандарту.

         Проте, на жаль, мають місце прикрі факти, коли на посів використовується некондиційне насіння. Так, в Дніпропетровській області некондиційного по схожості та чистоті насіння висіяно 1060 тонн, в Донецькій - 200 тонн.

Озимі в Україні висіваються насінням високих репродукцій (до третьої включно) на 96%, у тому числі озима пшениця - 97%, озиме жито - 92, озиме тритікале - 93, озимий ячмінь - 92 відсотки. В окремих областях (Харківська, Чернігівська, Житомирська та Івано-Франківська) стовідсотково висіяно насіння високих репродукцій. В 13-ти областях висіяно 96-99% високо-репродукційного насіння.

В підтвердження сказаному, наведу динаміку висіву насіння високих репродукцій по роках: 2003 - 88%, 2004 - 92%, 2005 - 93%, 2006 - 93%, 2007 - 96%, у 2008-му, як уже було сказано, - 96 відсотків.

Дієвим стимулом до використання для посіву насіння високих репродукцій стала Постанова КМУ від 21.02.2007 р. №256 «Про часткове відшкодування витрат на посів озимих культур насінням не нижче третьої репродукції» (100 грн. на гектар).

Насіння на перспективу (2-3 роки).

Під насінницькі ділянки озимих зернових, паспортизовані для виробництва репродукційного насіння сільгосппідприємствами, відведено 462 тис. га, при цьому використано 111,9 тис. тонн високоякісного насіння, з них 51% - суперелітного і елітного та 48% - першої та другої репродукцій.

Ці посіви озимої пшениці (основна продовольча культура), засіяні насінням до другої репродукції в паспортизованих господарствах Херсонської, Луганської, Вінницької, Черкаської, Полтавської, Харківської, Сумської, Чернігівської, Житомирської та ряду інших областей.

За даними заключних звітів, закладка насінницьких ділянок сортами, не занесеними до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, не проводилась. За сортовим складом насінники озимих посіяно сортами, які найкраще підходять до конкретної природно-кліматичної зони. Зокрема, на півдні України, в Степовій зоні, в посівах озимої пшениці переважають сорти: Куяльник, Батько, Антонівка, Ніконія, Шестопалівка, Пошана, Вдала; вага тисячі насінин складає 43-48 грамів, по окремих сортах - до 50 грамів. Озиме жито: Харківське 98, Інтенсивне 99, Боротьба; вага тисячі насінин 29,0-40,6 грамів. Озимий ячмінь: Достойний, Луран, Основа, Добриня, Метелиця, Зимовий; вага тисячі насінин від 38,6 до 42,4 грама.

         В Лісостеповій зоні домінують сорти озимої пшениці Смуглянка, Подолянка, Антонівка, Дальницька, Василина, Вінничанка, Столична. Озиме жито: Інтенсивне 95, Синтетик 38, Дозор, Сіверське, Клич, Хлібне. Озимий ячмінь: Михайло, Паллідум 77, Основа, Добриня, Борисфен. Вага тисячі насінин мало чим відрізняється від показників Степової зони. Подібний сортовий склад озимих в зоні Полісся має невелику різницю: тут озиме жито представлене більшим асортиментом сортів, серед яких Ірина, Пуховчанка, Богуславка, Воля, Забава, Клич.

По закінченні посівної кампанії озимих культур (осінь-2008) інспекції відразу розпочали роботу з підготовки та забезпечення аграріїв насінням ярих культур.

Держнасінінспекції разом з агропідприємствами провели ревізію залишків насіння ярих культур урожаю минулих років, зарезервували з товарних партій та насіння низьких репродукцій для можливого використання на посів близько 40 тис. т насіннєвого матеріалу, в тому числі ячменю - 15 тис. т, ярої пшениці - 2,2 тис. т, гороху - 6,2 тис. т, вівса - 2,3 тис. т, гречки - 3,6 тис. тонн.

alt         Для оперативного контролю державні насіннєві інспекції здійснюють щотижневий моніторинг якості насіння в сільгосппідприємствах. На 31 березня ними підготовлено 933 тис. 530 тонн кондиційного насіння ярих зернових і зернобобових культур, що складає 120% від планової потреби разом зі страховим фондом. З цієї кількості 91% - насіння високих репродукцій (ОН - Р1-3) та 82 тис. 390 тонн - репродукції, нижчі третьої.

Насіння ярого ячменю підготовлено 641 тис. 650 тонн (128%), ярої пшениці -114 %, гороху - 119%, вівса - 112%, проса - 124%, гречки - 83%,   кукурудзи - 45%, соняшнику - 50%, сої - 84% від планової потреби разом зі страховим фондом.      

         Серед ярих культур найбільшу питому вагу займає ячмінь. Та в господарствах Луганської області на 31.12.09 р. його підготовлено лише 87 відсотків.

         В недалекому минулому в окремих областях відчувався дефіцит фуражного вівса. Тож у більшості областей переглянули своє ставлення до цієї культури і, в результаті, під урожай цього року в господарствах Кіровоградської, Черкаської областей заготовлено більше 200% насіння вівса, близько 150% - в Харківсьій області й АР Крим, більше 100% - в Дніпропетровській, Київській, Херсонській, Тернопільській, Житомирській, Львівській областях. А в Запорізькій, Сумській областях вівсу поки що належного значення не приділяють, бо насіннєвого матеріалу мають менше запланованого. А культура, до речі, перспективна навіть для продовольчого використання: запроваджують і набувають поширення сорти голозерного вівса, які особливо цінують в переробній промисловості, бо з них вихід крупи значно більше, ніж з плівкових, вміст пластівців сягає до 90%, тоді як у вівса з плівкою - лише 50%. Овес має вміст найбільш повноцінного білку серед усіх злаків і тому вівсяну кашу останнім часом називають аристократичною їжею не лише в Англії, а й в усьому цивілізованому світі.

         В останні роки в Україні безпідставно зменшено площі гороху. А ця культура незамінна як попередник, бо має високий вміст білка, що дуже важливо і для фуражних, і для продовольчих цілей. Щоправда, цього року насіння гороху буде доведено до високих кондицій на всі заплановані площі.

         Заплановані площі кукурудзи і соняшнику будуть засіяні якісним насінням вітчизняної та зарубіжної селекції. Турбує підготовка до посіву насіння круп'яних культур, зокрема гречки. Гречка є цінною і основною культурою для приготування каші, без якої просто не можуть жити діабетики. На жаль, про це чомусь забувають виробники і значна кількість насіння цієї важливої для них продукції може бути одержана не в повному обсязі. Адже нині підгтовлено лише 83% насіння гречки, що менше, ніж на цей період в минулому році. У підготовці такого насіння досить високі показники в Херсонській, Миколаївській, Київській, Тернопільській, Івано-Франківській областях. В більшості областей ця робота триває.

         Не менш важливою культурою для отримання каші є просо. Насіння його вже підготовлено на 120%, але це в цілому за рахунок Кіровоградської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської, Черкаської областей. В інших областях підготовка насіння проса продовжується.

         Особливу увагу Держнасінінспекція приділяє насінню овочевих культур, які є золотим фондом урожаю вітамінної продукції. Все насіння, що надходить в Україну офіційним шляхом і реалізується в легалізованих торгових точках, відповідає вимогам наших стандартів і смакам найвибагливіших споживачів. Інспектори постійно здійснюють рейди на ринки, перевіряють всі торгові об'єкти. Та, на жаль, часто-густо насіння овочевих продається біля метро, базарів, в електричках і, як правило, має низьку якість і використовувати його ризиковано.

         Держнасінінспекція постійно проводить контроль за якістю всього насіннєвого матеріалу, вдосконалює ці методи аби хлібороб, фермер, овочівник сіяв насіння лише найвищої якості. Бо це є запорукою високого і якісного врожаю.

                                                                                                          

Сергій ЧМИРЬ,

                                                                             начальник Укрдержнасінінспекції

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.