Колись знаний на всю країну своїм потужним виробництвом агрокомбінат «Пуща-Водиця» торік опинився на межі банкрутства. Сьогодні у державного підприємства «Науково-дослідний, виробничий агрокомбінат «Пуща-Водиця» з’явився шанс. І вже зроблено перші кроки для відродження колишньої міці господарства.
Свою діяльність підприємство розпочало в далекому 1944 році. За історію існування були злети та спади, а на весні минулого року над підприємством нависла реальна загроза банкрутства. Причиною цього стали як об’єктивні, так і суб’єктивні чинники.
Влітку 2014 року керівником підприємства був призначений Віктор Кириченко. Він каже: «Моя задача на посаді керівника: відновити роботу підприємства, повернути державі раніше втрачені землі». Перші кроки вже зроблено. Наразі відремонтовано обладнання та відновлено роботу хлібопекарні. «За нашим хлібом приїздять не лише з околиць, а й з різних районів міста, бо він у нас справжній, без зайвих домішок», – з гордістю стверджує генеральний директор. «Через місяць після запуску цього виробництва ми відкрили ковбасний цех. І якщо раніше корів нашої тваринницької ферми доводилося продавати за безцінь, то тепер відбракованих тварин спрямовуємо на переробку. Також зайнялися виробництвом шинкованої капусти для шкіл і дитячих садочків. А зараз налагодили поставки бійцям АТО. На превеликий жаль, не працює наш консервно-соковий завод: лінія є, а котельня знищена. Думаємо тепер, як усе виправити і цьогоріч запустити й це виробництво. Планів багато, але бракує грошей».
Теплиці підприємства в теперішньому стані експлуатувати не можна, в них занадто застарілі й затратні технології. «Для відновлення тепличного господарства ведемо активні пошуки вітчизняних та іноземних інвесторів, від яких чекаємо насамперед не кошти, а обладнання і технології, щоб отримати абсолютно новий високоякісний продукт, - пояснює Віктор Аркадійович. - Наприклад, з ізраїльською компанією TESSA ми ведемо перемовини про випуск із молока тваринницької ферми агрокомбінату молочної продукції, якої немає на українському ринку».
Привабливою для підприємства є співпраця з корейською компанією Dongwoo щодо реалізації екологічного проекту із заготівлі та утилізації жирів рослинного походження. Зроблено перший крок – підписано відповідний меморандум.
Президент компанії Dongwoo Лі Санг Рок констатує, що інвестувати в Україну ризиковано, але його це не зупинить. «Ми не боїмося ризиків від нестабільної ситуації в Україні, нас більше цікавить стабільність всередині української компанії-партнера, дотримання домовленостей, - зазначає він. - Спочатку ми плануємо відкрити своє представництво в Україні, завезти обладнання і розпочати пробне виробництво. Потім відправимо зразки виробленої в Україні сировини на дослідження в Корею, і якщо вони нас задовольнять, буде налагоджена постійна система переробки. Сьогодні ми обговорюємо питання будівництва повноцінного заводу з глибокої переробки жирів в Україні, однак спочатку дослідимо сировинну базу та відчуємо нюанси ведення бізнесу в вашій державі». Лі Санг Рок також стверджує, що Dongwoo планує «осісти» в Україні надовго і запустити спільно з агрокомбінатом «Пуща-Водиця» великий довгостроковий проект не лише заготівлі, утилізації та повного циклу переробки жирів рослинного походження, а й тваринних жирів.
Людмила ЛЕБІДЬ