Аграрний тиждень. Україна
» » Доля врожаю закладається в насінні
» » Доля врожаю закладається в насінні

    Доля врожаю закладається в насінні


    Як відомо, лише з хорошого насіння можна отримати гарний урожай. І подбати про таке насіння потрібно заздалегідь. Найкраще, коли у вас є час уважно оглянути свої запаси, перебрати, просушити та докупити насіння, якого не вистачає. 

              Городники добре знають, що при дозріванні насіння віддає вологу і висихає. Оскільки життєві процеси відбуваються тільки у водному середовищі, то в міру дозрівання і]

     

    altвисихання насіння його здатність проростати ніби загасає. Зріле насіння містить зародок у стані сну, а запаси поживних речовин - у твердому вигляді. Вони дуже сухі, отверділа насіннєва шкірка оточує їх, як захисний панцир. Отож , підтримка сухості насіння -основна умова збереження його життєздатності.

     

              Зрозуміло, для сплячого насіння найпідступнішим стає тепле і вологе повітря. Там, де спекотно і волого, насіння може втратити схожість за 1-2 місяці або і за кілька тижнів. Також 

    насіння погано зберігає свою життєздатність при різких перепадах температури. Дуже несприятливий, наприклад, холод. А вже якщо насіння відсиріло, то мінусова температура йогопросто знищить.

               Отож ідеальними умовами для зберігання переважної більшості видів насіння буде помірна температура (+12-16°C) без істотних перепадів і помірна відносна вологість (не вище 50%).

         Якщо ви зберігаєте насіння у власній оселі, не залишайте його на кухні, там надто частими є перепади вологості. Багато хто тримає насіння у дверцятах холодильника: такий спосіб зберігання часто стає згубним для насіння, бо при кожному відкриванні дверцят холодні предмети контактують з теплим повітрям і на них конденсується волога.

                Виходить, що найкраще місце для насіння - житлова кімната. Правда, у деяких із них температура буває на кілька градусів вища оптимальної. Але її перепади там мало помітні й

    рідко бувають різкими. Головне ж, що в сучасних житлових будинках вологість невелика, а при включеному центральному опаленні у кімнатах навіть занадто сухо (відносна вологість взимку зазвичай нижче 30%). Ці умови не ідеальні, та цілком прийнятні для збереження насіння.

                Як показує практика, кращим місцем у житлових кімнатах для насіння є нижня полиця шафи для білизни або нижня шухляда письмового столу. Але для зберігання насіння 

    моркви і цибулі ріпчастої все ж кращим є холодильник. Але не дверцята, а його нижній відсік. Досвідчені овочівники кажуть: довговічність насіння цих рослин при зберіганні у холодильнику підвищується у 2-3 рази.

    До речі, довговічність насіння різних культур неоднакова. При зберіганні в нормальних умовах вона коливається від 1-2 до 6-8 років. Отож, терміни зберігання 

     

    насіння овочевих культур такі: пастернак, селера, цибуля ріпчаста - 1-2 роки; цибуля-порей, любисток, петрушка, кріп, шпинат, щавель - 2-3 роки; морква, перець, салат - 3-4 роки; баклажани, кольрабі, буряки, цвітна капуста - 3-5 років; капуста білокачанна, брокколі, бруква, редиска, редька, томат, гарбуз - 4-5 років; горох - 4-6 років; кукурудза, боби, квасоля - 5-7 років; диня, кабачок, огірок, патисони - 6-8 років.

     

    altЩоб заощадити весняні дні

              Довгими зимовими вечорами ви можете підготувати собі справжній подарунок: наклейте насіння на паперові смуги, начебто розміщуючи його на грядці. Розкотивши навесні паперові рулони на підготовленому ґрунті, можна звільнити себе від клопіткої роботи.

              Насіння можна наклеювати клейстером, приготовленим із крохмалю: на 1/2 склянки холодної води візьміть 1 ч. ложку крохмалю, добре розмішайте. Потім, помішуючи, нагрійте, доки маса не стане сметаноподібною. До кипіння не доводьте. Клейстер беріть сірником із намотаною на кінчику ватою та торкайтеся смужок газетного паперу.

                Відстаней зазвичай дотримуються таких: насіння огірків сіють за схемою 10х10 см; моркву – у три ряди з відстанню в ряді 2 см і між рядами 6-7 см; редис сіють у чотири ряди, у ряді залишають відстань 4 см, міжряддя – 4-5 сантиметрів.

     

                Потім «засіяні» аркуші складають у затишному місці для зберігання. 
    Спосіб сівби на папір дає змогу викроїти 8-12 весняних днів. Сіяти на папір можна насіння багатьох культур, зокрема, вже названих овочів. Перед сівбою насіння перевіряють на схожість.

     

     

                Навесні вам залишиться тільки розгребти підготовлену землю, рясно її полити, розкотити паперові заготовки й засипати вологою землею. Сходи виходять дружні, проріджувати рослини не треба.

     

    Коли хлорована вода на користь

             А от що стосується насіння деревних рослин, то ситуація майже зворотня. Їх краще всього готувати до посіву в суміші з мокрим піском, при температурі, що не допускає проростання. Пісок для цього беруть дрібнозернистий, річковий; кількість його - не менше 2/3 від кількості насіння. Така підготовка може тривати цілу зиму: насіння яблунь і груш спочатку тримають у сухому або ледве вологому піску і лише за 3-4 тижні до посіву пісок промочують сильніше.

    Цей спосіб можна використовувати і для насіння овочів, але безпосередньо перед посадкою. Так, насіння цибулевих, що повільно сходить, можна за допомогою даного методу довести до проростання удвічі швидше. За 1-2 тижні до посіву його слід протримати в суміші з мокрим піском при температурі +10°С.

    Важливо знати: щоб розворушити старе насіння, яке довго пролежало, підійде хлорована вода (добре сприяє проростанню і збільшує відсоток схожості). Підготувати такий розчин досить просто - одну частину хлорованої води змішують зі ста частинами дощової. У цій рідині й змочують насіння. Хлорована вода повинна зберігатися у темряві.

    Гарного вам урожаю!

                                                                                   Оксана ШАПОВАЛ

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Доля врожаю закладається в насінні


Як відомо, лише з хорошого насіння можна отримати гарний урожай. І подбати про таке насіння потрібно заздалегідь. Найкраще, коли у вас є час уважно оглянути свої запаси, перебрати, просушити та докупити насіння, якого не вистачає. 

          Городники добре знають, що при дозріванні насіння віддає вологу і висихає. Оскільки життєві процеси відбуваються тільки у водному середовищі, то в міру дозрівання і]

 

altвисихання насіння його здатність проростати ніби загасає. Зріле насіння містить зародок у стані сну, а запаси поживних речовин - у твердому вигляді. Вони дуже сухі, отверділа насіннєва шкірка оточує їх, як захисний панцир. Отож , підтримка сухості насіння -основна умова збереження його життєздатності.

 

          Зрозуміло, для сплячого насіння найпідступнішим стає тепле і вологе повітря. Там, де спекотно і волого, насіння може втратити схожість за 1-2 місяці або і за кілька тижнів. Також 

насіння погано зберігає свою життєздатність при різких перепадах температури. Дуже несприятливий, наприклад, холод. А вже якщо насіння відсиріло, то мінусова температура йогопросто знищить.

           Отож ідеальними умовами для зберігання переважної більшості видів насіння буде помірна температура (+12-16°C) без істотних перепадів і помірна відносна вологість (не вище 50%).

     Якщо ви зберігаєте насіння у власній оселі, не залишайте його на кухні, там надто частими є перепади вологості. Багато хто тримає насіння у дверцятах холодильника: такий спосіб зберігання часто стає згубним для насіння, бо при кожному відкриванні дверцят холодні предмети контактують з теплим повітрям і на них конденсується волога.

            Виходить, що найкраще місце для насіння - житлова кімната. Правда, у деяких із них температура буває на кілька градусів вища оптимальної. Але її перепади там мало помітні й

рідко бувають різкими. Головне ж, що в сучасних житлових будинках вологість невелика, а при включеному центральному опаленні у кімнатах навіть занадто сухо (відносна вологість взимку зазвичай нижче 30%). Ці умови не ідеальні, та цілком прийнятні для збереження насіння.

            Як показує практика, кращим місцем у житлових кімнатах для насіння є нижня полиця шафи для білизни або нижня шухляда письмового столу. Але для зберігання насіння 

моркви і цибулі ріпчастої все ж кращим є холодильник. Але не дверцята, а його нижній відсік. Досвідчені овочівники кажуть: довговічність насіння цих рослин при зберіганні у холодильнику підвищується у 2-3 рази.

До речі, довговічність насіння різних культур неоднакова. При зберіганні в нормальних умовах вона коливається від 1-2 до 6-8 років. Отож, терміни зберігання 

 

насіння овочевих культур такі: пастернак, селера, цибуля ріпчаста - 1-2 роки; цибуля-порей, любисток, петрушка, кріп, шпинат, щавель - 2-3 роки; морква, перець, салат - 3-4 роки; баклажани, кольрабі, буряки, цвітна капуста - 3-5 років; капуста білокачанна, брокколі, бруква, редиска, редька, томат, гарбуз - 4-5 років; горох - 4-6 років; кукурудза, боби, квасоля - 5-7 років; диня, кабачок, огірок, патисони - 6-8 років.

 

altЩоб заощадити весняні дні

          Довгими зимовими вечорами ви можете підготувати собі справжній подарунок: наклейте насіння на паперові смуги, начебто розміщуючи його на грядці. Розкотивши навесні паперові рулони на підготовленому ґрунті, можна звільнити себе від клопіткої роботи.

          Насіння можна наклеювати клейстером, приготовленим із крохмалю: на 1/2 склянки холодної води візьміть 1 ч. ложку крохмалю, добре розмішайте. Потім, помішуючи, нагрійте, доки маса не стане сметаноподібною. До кипіння не доводьте. Клейстер беріть сірником із намотаною на кінчику ватою та торкайтеся смужок газетного паперу.

            Відстаней зазвичай дотримуються таких: насіння огірків сіють за схемою 10х10 см; моркву – у три ряди з відстанню в ряді 2 см і між рядами 6-7 см; редис сіють у чотири ряди, у ряді залишають відстань 4 см, міжряддя – 4-5 сантиметрів.

 

            Потім «засіяні» аркуші складають у затишному місці для зберігання. 
Спосіб сівби на папір дає змогу викроїти 8-12 весняних днів. Сіяти на папір можна насіння багатьох культур, зокрема, вже названих овочів. Перед сівбою насіння перевіряють на схожість.

 

 

            Навесні вам залишиться тільки розгребти підготовлену землю, рясно її полити, розкотити паперові заготовки й засипати вологою землею. Сходи виходять дружні, проріджувати рослини не треба.

 

Коли хлорована вода на користь

         А от що стосується насіння деревних рослин, то ситуація майже зворотня. Їх краще всього готувати до посіву в суміші з мокрим піском, при температурі, що не допускає проростання. Пісок для цього беруть дрібнозернистий, річковий; кількість його - не менше 2/3 від кількості насіння. Така підготовка може тривати цілу зиму: насіння яблунь і груш спочатку тримають у сухому або ледве вологому піску і лише за 3-4 тижні до посіву пісок промочують сильніше.

Цей спосіб можна використовувати і для насіння овочів, але безпосередньо перед посадкою. Так, насіння цибулевих, що повільно сходить, можна за допомогою даного методу довести до проростання удвічі швидше. За 1-2 тижні до посіву його слід протримати в суміші з мокрим піском при температурі +10°С.

Важливо знати: щоб розворушити старе насіння, яке довго пролежало, підійде хлорована вода (добре сприяє проростанню і збільшує відсоток схожості). Підготувати такий розчин досить просто - одну частину хлорованої води змішують зі ста частинами дощової. У цій рідині й змочують насіння. Хлорована вода повинна зберігатися у темряві.

Гарного вам урожаю!

                                                                               Оксана ШАПОВАЛ

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.