Аграрний тиждень. Україна
» » Формула успіху для картоплярства
» » Формула успіху для картоплярства

    Формула успіху для картоплярства


    altЧи то погода, чи кон'юнктура ринку, чи, можливо, ще якісь чинники, та несподівано в 2010 році картопля стала одним із найрентабельніших овочів. А прибуткова, це автоматично означає - цікава для сільгоспвиробників.

    Ринок картоплі України і світу, сучасні технології і спецтехніка для картоплярства, збут продукції - всі ці теми обговорювались на семінарі з ефективного вирощування картоплі, який організували під час 7 Міжнародної виставки «ІнтерАгро» Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та компанія «КВС Україна». За словами організаторів, на захід прийшли люди, для яких картопля - це більше ніж бізнес. Це господарі, які шукають якісне насіння і дбають не лише про врожайність, а й про смакові якості продукту.

    За даними президента УКАБ Алекса Ліссітси, торік картопля стала найприбутковішим видом діяльності в сільському господарстві. Також він відмітив, що останнім часом спостерігається тенденція переходу сільгоспвиробників на індустріальне виробництво картоплі. І навіть не зважаючи на те, що картоплярам важко отримати допомогу від держави, галузь викликає зацікавленість серед виробників.

    «УКАБ цьогоріч є співорганізатором поїздки українських аграріїв до Берліна на найбільшу в світі виставку овочів і фруктів, - зазначив Алекс Ліссітса. - Від України вперше на виставку поїдуть 53 виробники сільгосппродукції, які хочуть ознайомитись з новими технологіями та вивчити світовий досвід. Експерти вважають, що картоплярство має в Україні величезні перспективи, не лише в плані зростання виробництва, а й в напрямку прибутковості».

    altПоказники останніх років свідчать: Україна щороку виробляє 18-20 млн. т картоплі. Цей обсяг є стабільним уже кілька років, забезпечуючи внутрішнє споживання і незначний експортний потенціал. Хоча в 2010 році, за оцінкою фахівців, спостерігався певний спад виробництва картоплі через несприятливі погодні умови.

    За підрахунками експерта аграрних ринків Романа Сластьона, з 18-20 млн. т картоплі як харчову, тобто товарну, використовують 6-7 млн. тонн. На насіння припадає близько 5 млн. т, а ще 5-6 млн. т нетоварної картоплі згодовують тваринам.

    Особливістю українського картоплярства експерти називають той факт, що господарства населення забезпечують 98% від загального виробництва картоплі. Тобто на сільгосппідприємства припадає лише 2%. За даними ТОВ «Рекорд-Агро», під картоплею в Україні зайнято 1,5 млн. га і 90% від цієї площі - це присадибні ділянки.

    Головними проблемами картоплярства в Україні, на думку Романа Сластьона, насамперед є якість посадкового матеріалу, бо сортооновлення відбувається в обмеженому обсязі і це впливає на врожайність. Значним недоліком є й те, що майже відсутня сівозміна в господарствах. Окрім того, слабо розвинута інфраструктура, яка не дозволяє доставити продукцію від виробника до споживача з мінімальними затратами на логістику.

    Негативною тенденцією, яка впливає на виробництво картоплі, є й зменшення площ під картоплею в регіонах, які з давніх-давен традиційно вважалися картоплярськими. Наразі відбувається переміщення виробництва картоплі на Схід і Південь країни, де врожайність значно нижча, ніж, приміром, на Поліссі. Відповідно, інтенсивність виробництва теж знижується. Нині за валовим збором картоплі Україна посідає п'яте місце в світі, а за врожайністю знаходиться в п'ятій десятці.

    Якщо говорити про прогнози, то експерти агроринків заспокоюють селян і радять їм займатися активніше індустріальним виробництвом картоплі.

    alt«Споживання картоплі в Україні становить 130 кг/рік на одну людину, - каже Роман Сластьон. - В плані обсягів ринок картоплі буде стабільним і це є позитивним сигналом для виробників. У цьому році ціна на цей продукт буде теж високою».

    Експерти ринку картоплі діляться формулою успіху, яка включає в себе сучасні технології, якість насіння і звісно ж навчання.

    За словами спеціаліста з насінництва картоплі «КВС Україна» Олега Тарасенка, в реєстрі сортів картоплі 2010 року - 143 сорти: 78 з них - української селекції, а 65 - зарубіжної. Весь цей насіннєвий матеріал є високоякісним. Вдало обраний сорт, морфологічні ознаки та біологічні особливості якого найбільше відповідають ґрунтово-кліматичним умовам зони вирощування і вимогам споживача, - основний чинник забезпечення високого та якісного врожаю продовольчої картоплі. Взяти хоча би для прикладу сорт Альвара, який на Кіровоградщині дає врожайність 197 ц/га, а на Вінниччині - 400 ц/га. Значуща різниця для виробника.

    При виборі сорту насамперед звертають увагу на його господарські ознаки: терміни дозрівання, врожайність, смакові якості, вміст поживних речовин, колір м'якоті, форму та величину бульб, їх стійкість до хвороб і шкідників, а також механічних пошкоджень при збиранні, стійкість до несприятливих чинників. До речі, новинками на насіннєвому ринку України стали середньоранні сорти Бернадетте, Альвара, Пікалло Стар, Рамос та ранні Лабадія і Рікеа.

    altОкремо під час семінару розглядалось питання сучасних технологій і спеціальної техніки для вирощування, сортування та зберігання промислової і насіннєвої картоплі. Про диво-техніку, на якій вже працюють в Європі, розповів українським сільгоспвиробникам представник німецької компанії «Grimme» Александр Шуманн. «Традиційні машини вже знайомі в Україні. Та оскільки спостерігається тенденція до значного збільшення площ під картоплею, то, відповідно, малопотужні машини вже перестають бути актуальними», - зауважив він.

    Наприклад, восьмирядкові саджалки, які за один прохід здатні здійснювати кілька операцій (внесення добрив, протруєння і саджання). Існує техніка, яка одночасно підготовлює ґрунт для посадки і здійснює саму посадку. За один прохід машина робить максимальну кількість операцій. Така техніка рекомендується виробникам з великими об'ємами, її бажано експлуатувати на зрошувальних ґрунтах.

    «Попитом користується комплексне збирання картоплі, коли за один прохід викопується 2-3 ряди, - ділиться спостереженнями Александр Шуманн. - Але відразу попереджаю: таку техніку може використовувати тільки те господарство, яке 5-6 разів проводить фітообробку картоплі. Використовувати самохідну техніку теж не бачу необхідності, звісно, за виключенням однопрофільних господарств, в яких навантаження на одну машину складає понад 200 тис. гектарів».

    Цікавим для учасників семінару була тема реалізації та збуту картоплі. Генеральний директор ТОВ «Агрохолдинг» Сергій Завгороднюк нагадав, що з 6 млн. т промислової картоплі половина продається в кількох сегментах ринку: організовані й стихійні ринки та торговельні мережі й окремі магазини. За його даними, черезaltпродовольчі ринки реалізується близько 65% комерційної картоплі. Кожна торговельна мережа висуває для виробників свої вимоги та критерії щодо вигляду і фасування продукції. При цьому треба пам'ятати: вимоги до якості й стандартів картоплі постійно зростають і інколи можливості українських виробників не відповідають запитам ринку.

    Та вчитися і здобувати досвід ніколи не пізно. Тим більше, що картопля тільки-но почала своєю рентабельністю цікавити виробників. І можливо Україні через кілька років вдасться розвинути ринок картоплі настільки, що на полицях магазинів уже не буде місця для єгипетських бульб. Натомість українські виробники замисляться про експорт.

                                                                                                    Людмила ЛЕБІДЬ





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • № 26 (195) 25.07-31.07.2011
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Формула успіху для картоплярства


altЧи то погода, чи кон'юнктура ринку, чи, можливо, ще якісь чинники, та несподівано в 2010 році картопля стала одним із найрентабельніших овочів. А прибуткова, це автоматично означає - цікава для сільгоспвиробників.

Ринок картоплі України і світу, сучасні технології і спецтехніка для картоплярства, збут продукції - всі ці теми обговорювались на семінарі з ефективного вирощування картоплі, який організували під час 7 Міжнародної виставки «ІнтерАгро» Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та компанія «КВС Україна». За словами організаторів, на захід прийшли люди, для яких картопля - це більше ніж бізнес. Це господарі, які шукають якісне насіння і дбають не лише про врожайність, а й про смакові якості продукту.

За даними президента УКАБ Алекса Ліссітси, торік картопля стала найприбутковішим видом діяльності в сільському господарстві. Також він відмітив, що останнім часом спостерігається тенденція переходу сільгоспвиробників на індустріальне виробництво картоплі. І навіть не зважаючи на те, що картоплярам важко отримати допомогу від держави, галузь викликає зацікавленість серед виробників.

«УКАБ цьогоріч є співорганізатором поїздки українських аграріїв до Берліна на найбільшу в світі виставку овочів і фруктів, - зазначив Алекс Ліссітса. - Від України вперше на виставку поїдуть 53 виробники сільгосппродукції, які хочуть ознайомитись з новими технологіями та вивчити світовий досвід. Експерти вважають, що картоплярство має в Україні величезні перспективи, не лише в плані зростання виробництва, а й в напрямку прибутковості».

altПоказники останніх років свідчать: Україна щороку виробляє 18-20 млн. т картоплі. Цей обсяг є стабільним уже кілька років, забезпечуючи внутрішнє споживання і незначний експортний потенціал. Хоча в 2010 році, за оцінкою фахівців, спостерігався певний спад виробництва картоплі через несприятливі погодні умови.

За підрахунками експерта аграрних ринків Романа Сластьона, з 18-20 млн. т картоплі як харчову, тобто товарну, використовують 6-7 млн. тонн. На насіння припадає близько 5 млн. т, а ще 5-6 млн. т нетоварної картоплі згодовують тваринам.

Особливістю українського картоплярства експерти називають той факт, що господарства населення забезпечують 98% від загального виробництва картоплі. Тобто на сільгосппідприємства припадає лише 2%. За даними ТОВ «Рекорд-Агро», під картоплею в Україні зайнято 1,5 млн. га і 90% від цієї площі - це присадибні ділянки.

Головними проблемами картоплярства в Україні, на думку Романа Сластьона, насамперед є якість посадкового матеріалу, бо сортооновлення відбувається в обмеженому обсязі і це впливає на врожайність. Значним недоліком є й те, що майже відсутня сівозміна в господарствах. Окрім того, слабо розвинута інфраструктура, яка не дозволяє доставити продукцію від виробника до споживача з мінімальними затратами на логістику.

Негативною тенденцією, яка впливає на виробництво картоплі, є й зменшення площ під картоплею в регіонах, які з давніх-давен традиційно вважалися картоплярськими. Наразі відбувається переміщення виробництва картоплі на Схід і Південь країни, де врожайність значно нижча, ніж, приміром, на Поліссі. Відповідно, інтенсивність виробництва теж знижується. Нині за валовим збором картоплі Україна посідає п'яте місце в світі, а за врожайністю знаходиться в п'ятій десятці.

Якщо говорити про прогнози, то експерти агроринків заспокоюють селян і радять їм займатися активніше індустріальним виробництвом картоплі.

alt«Споживання картоплі в Україні становить 130 кг/рік на одну людину, - каже Роман Сластьон. - В плані обсягів ринок картоплі буде стабільним і це є позитивним сигналом для виробників. У цьому році ціна на цей продукт буде теж високою».

Експерти ринку картоплі діляться формулою успіху, яка включає в себе сучасні технології, якість насіння і звісно ж навчання.

За словами спеціаліста з насінництва картоплі «КВС Україна» Олега Тарасенка, в реєстрі сортів картоплі 2010 року - 143 сорти: 78 з них - української селекції, а 65 - зарубіжної. Весь цей насіннєвий матеріал є високоякісним. Вдало обраний сорт, морфологічні ознаки та біологічні особливості якого найбільше відповідають ґрунтово-кліматичним умовам зони вирощування і вимогам споживача, - основний чинник забезпечення високого та якісного врожаю продовольчої картоплі. Взяти хоча би для прикладу сорт Альвара, який на Кіровоградщині дає врожайність 197 ц/га, а на Вінниччині - 400 ц/га. Значуща різниця для виробника.

При виборі сорту насамперед звертають увагу на його господарські ознаки: терміни дозрівання, врожайність, смакові якості, вміст поживних речовин, колір м'якоті, форму та величину бульб, їх стійкість до хвороб і шкідників, а також механічних пошкоджень при збиранні, стійкість до несприятливих чинників. До речі, новинками на насіннєвому ринку України стали середньоранні сорти Бернадетте, Альвара, Пікалло Стар, Рамос та ранні Лабадія і Рікеа.

altОкремо під час семінару розглядалось питання сучасних технологій і спеціальної техніки для вирощування, сортування та зберігання промислової і насіннєвої картоплі. Про диво-техніку, на якій вже працюють в Європі, розповів українським сільгоспвиробникам представник німецької компанії «Grimme» Александр Шуманн. «Традиційні машини вже знайомі в Україні. Та оскільки спостерігається тенденція до значного збільшення площ під картоплею, то, відповідно, малопотужні машини вже перестають бути актуальними», - зауважив він.

Наприклад, восьмирядкові саджалки, які за один прохід здатні здійснювати кілька операцій (внесення добрив, протруєння і саджання). Існує техніка, яка одночасно підготовлює ґрунт для посадки і здійснює саму посадку. За один прохід машина робить максимальну кількість операцій. Така техніка рекомендується виробникам з великими об'ємами, її бажано експлуатувати на зрошувальних ґрунтах.

«Попитом користується комплексне збирання картоплі, коли за один прохід викопується 2-3 ряди, - ділиться спостереженнями Александр Шуманн. - Але відразу попереджаю: таку техніку може використовувати тільки те господарство, яке 5-6 разів проводить фітообробку картоплі. Використовувати самохідну техніку теж не бачу необхідності, звісно, за виключенням однопрофільних господарств, в яких навантаження на одну машину складає понад 200 тис. гектарів».

Цікавим для учасників семінару була тема реалізації та збуту картоплі. Генеральний директор ТОВ «Агрохолдинг» Сергій Завгороднюк нагадав, що з 6 млн. т промислової картоплі половина продається в кількох сегментах ринку: організовані й стихійні ринки та торговельні мережі й окремі магазини. За його даними, черезaltпродовольчі ринки реалізується близько 65% комерційної картоплі. Кожна торговельна мережа висуває для виробників свої вимоги та критерії щодо вигляду і фасування продукції. При цьому треба пам'ятати: вимоги до якості й стандартів картоплі постійно зростають і інколи можливості українських виробників не відповідають запитам ринку.

Та вчитися і здобувати досвід ніколи не пізно. Тим більше, що картопля тільки-но почала своєю рентабельністю цікавити виробників. І можливо Україні через кілька років вдасться розвинути ринок картоплі настільки, що на полицях магазинів уже не буде місця для єгипетських бульб. Натомість українські виробники замисляться про експорт.

                                                                                                Людмила ЛЕБІДЬ





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • № 26 (195) 25.07-31.07.2011
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.