Аграрний тиждень. Україна
» » Таємниці ведмежої цибулі
» » Таємниці ведмежої цибулі

    Таємниці ведмежої цибулі


             Ця рослина з’являється навесні першою, володіє приємним часниковим ароматом і має лікувальні властивості при багатьох захворюваннях. До речі, саме черемшу - ведмежу цибулю - після зимової сплячки активно поїдають ведмеді, щоб поновити свої сили.

             Назв у цієї рослини чимало – і дика цибуля, і ведмежа цибуля, і часникова трава, і колба, і черемиця…А все тому, що черемша з давніх-давен широко використовується як для харчування, так і в медицині. Та більшість назв насамперед акцентують увагу на її сильному запаху.

             Існує кумедна легенда, що колись вирішили мисливець та ведмідь залишити ворожнечу і жити в мирі. Почали ходити один до одного в гості, разом вечеряти. І помітив мисливець, що у ведмедиці всі страви набагато смачніші, ніж у його дружини. Запитав у ведмедя, той запевнив, що не знає відповіді. Тоді підіслав мисливець свою дружину до ведмедиці виявити, у чому ж секрет. З’ясувалося: вона в усі страви додає черемшу. Почала так само чинити і дружина мисливця. Побувавши у них в гостях і скуштувавши їхні страви, ведмідь здогадався про підступність мисливця. З того часу вони стали запеклими ворогами.

             Хоча сюжет і казковий, та приховує цікаву кулінарну таємницю, якою умілі господині можуть вдало скористатися.

    Черемша-цілителька

             На відміну від часнику, черемша не залишає різкого запаху, тому її можна вживати свіжою. За своїми фітонцидними властивостями (рослинні антибіотики) черемша навіть краща за часник.

             Вітаміну С у ній в 10-15 разів більше, ніж у лимонах і апельсинах! Черемша перешкоджає накопиченню холестерину в крові, покращує травлення, стимулює серцеву діяльність. Використовують її як протизастудний засіб. Салат зі свіжого листя збуджує апетит і посилює виділення шлункового соку, покращуючи травлення і позитивно діючи при функціональних порушеннях шлунково-кишкового тракту. Сиру черемшу їдять при захворюваннях щитоподібної залози. Корисна вона і для ясен.

             Кашка зі свіжої рослини – протизапальний засіб. Настоєм зі стебел черемші промивають рани, порізи, виразки, які тривалий час не загоюються. Сік черемші закрапують у вуха при отитах, розведеним соком промивають очі під час запалення. Свіжу черемшу можна їсти при атеросклерозі, глистних захворюваннях, застуді, бронхіті, кашлю.

                Та зловживати черемшою не можна, її денна норма повинна становити 15-20 листків. Не рекомендують вживати рослину хворим на епілепсію та вагітним жінкам. Черемша може спровокувати загострення виразки, головний біль, безсоння. Не поєднуйте прийом великої кількості лікувальних препаратів і черемші, бо це може стати причиною розладу серцевої діяльності.

    Домашня черемша

             Її можна вирощувати як у затінених місцях, під кронами плодових дерев, так і на відкритих, підготовлених грядках. Черемша добре приживається в дуже вологих, низинних місцях саду. Загалом технологія вирощування така ж, як і багаторічної культурної цибулі. Головне - не допускати пересихання ґрунту.Черемшу краще розмножувати цибулинками. Їх висаджують у квітні - травні, або в серпні - жовтні. Вирощують на одному місці до 7 років. Перший збір починають після сходження снігу, останніми збирають квіткові стрілки. Вони навіть смачніші за листя і чудово маринуються. На третій рік після посадки, при щільності 25-30 рослин на 1 кв. м, маса листя досягає 1,5 кілограмів.

             Щоб черемша не пропала, її зрізають наприкінці квітня - на початку травня, залишаючи в землі цибулинки. Причому обрізати на одному й тому самому місці можна не частіше одного разу на 2-3 роки. Суцільний збір листя черемші - основна причина загибелі посадок у недосвідчених городників.
             У їжу вживають молоді паростки та листя черемші: свіжими, солоними, квашеними, а також як приправу до м’ясних страв.
               

    Смакуємо з користю

    Суп-пюре з кольрабі та черемші. Дві кольрабі, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 л овочевого бульйону або води, 1 скл. вершків, 100 г тертого сиру, 2 ст. л. вершкового масла, 2-3 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. січених горіхів, 1 пучок черемші, сіль, перець. 

             Цибулю подрібнити, кольрабі і картоплю порізати кубиками. Цибулю стушкувати у вершковому маслі, додати кольрабі і картоплю, залити киплячим бульйоном або кип’ятком і варити на маленькому вогні під кришкою 15-20 хвилин. Збити суп блендером, у одержане пюре додати сіль, перець, влити вершки, додати тертий сир, ретельно перемішати і довести до кипіння. Черемшу збити у блендері з сіллю, оливковою олією і горіхами. Подавати суп, поклавши у кожну тарілку 1 ст. л. соусу з черемші.



    Салат із черемші з яйцями. 200 г зелені черемші, 2 варених курячих яйця, 1 свіжий огірок, 1 ст. л. майонезу (класичного), 1 ст. л. сметани (жирність від 20%), сіль і перець - за смаком.

             Варені яйці порізати кубиками. Огірок – соломкою (шкірку можна очистити). Черемшу помити та порізати соломкою. Заправити однаковою кількістю сметани та майонезу. В останню чергу додати сіль і перець. Прикрасити салат листям черемші та жовтками.

    Салат із черемші зі свининою. 300 г зелені черемші, 170-200 г відварної свинини (нежирної), 2 варених яйця, 0,5 ч ложки міцної гірчиці, 0,5 ч ложки оцту, дрібка солі.

             Салат викладають шарами: відварна свинина, порізана тонкою соломкою черемша, зверху - суміш гірчиці, оцту і солі. Прикрасити шматочками яєць.

    Салат із черемші та столового буряка. 1 пучок черемші, 1 буряк, 2 ст. л. олії, сіль за смаком.

             Буряк відварити, охолодити, почистити і нашинкувати на крупній тертці. Помиту черемшу порізати на смужки. Все перемішати і заправити соняшниковою олією. Посолити на свій смак.

     

    Салат із черемші «Свіжий». Черемшу, зелену цибулю порізати в рівних кількостях, додати подрібнений кріп. Почистити свіжий огірок, пошинкувати дрібними кубиками, додати 2 круто зварених яйця, порізаних кружальцями, свіжі помідори або томатний сік за смаком. Посоліть, поперчіть, перемішайте, викладіть гіркою та прикрасьте скибочками яєць і огірків.

     

    Салат «Швидкий».     Зварити або запекти картоплю, нарізати кубиками, змішати з дрібно нашинкованою черемшою, посолити і заправити олією. Швидко та смачно!

    Салат з оцтом. 100 г черемші, зелень петрушки й кропу - по 5-6 гілочок, олія, сіль і оцет – за смаком.

             Черемшу промити, подбрінити, додати нарізану зелень, олію, оцет і сіль. Олію можна замінити сметаною

    Смачного!

                                                                                                    Оксана ШАПОВАЛ


    Черемша-цілителька

             На відміну від часнику, черемша не залишає різкого запаху, тому її можна вживати свіжою. За своїми фітонцидними властивостями (рослинні антибіотики) черемша навіть краща за часник.

             Вітаміну С у ній в 10-15 разів більше, ніж у лимонах і апельсинах! Черемша перешкоджає накопиченню холестерину в крові, покращує травлення, стимулює серцеву діяльність. Використовують її як протизастудний засіб. Салат зі свіжого листя збуджує апетит і посилює виділення шлункового соку, покращуючи травлення і позитивно діючи при функціональних порушеннях шлунково-кишкового тракту. Сиру черемшу їдять при захворюваннях щитоподібної залози. Корисна вона і для ясен.

             Кашка зі свіжої рослини – протизапальний засіб. Настоєм зі стебел черемші промивають рани, порізи, виразки, які тривалий час не загоюються. Сік черемші закрапують у вуха при отитах, розведеним соком промивають очі під час запалення. Свіжу черемшу можна їсти при атеросклерозі, глистних захворюваннях, застуді, бронхіті, кашлю.

                Та зловживати черемшою не можна, її денна норма повинна становити 15-20 листків. Не рекомендують вживати рослину хворим на епілепсію та вагітним жінкам. Черемша може спровокувати загострення виразки, головний біль, безсоння. Не поєднуйте прийом великої кількості лікувальних препаратів і черемші, бо це може стати причиною розладу серцевої діяльності.

    Домашня черемша

             Її можна вирощувати як у затінених місцях, під кронами плодових дерев, так і на відкритих, підготовлених грядках. Черемша добре приживається в дуже вологих, низинних місцях саду. Загалом технологія вирощування така ж, як і багаторічної культурної цибулі. Головне - не допускати пересихання ґрунту.Черемшу краще розмножувати цибулинками. Їх висаджують у квітні - травні, або в серпні - жовтні. Вирощують на одному місці до 7 років. Перший збір починають після сходження снігу, останніми збирають квіткові стрілки. Вони навіть смачніші за листя і чудово маринуються. На третій рік після посадки, при щільності 25-30 рослин на 1 кв. м, маса листя досягає 1,5 кілограмів.

             Щоб черемша не пропала, її зрізають наприкінці квітня - на початку травня, залишаючи в землі цибулинки. Причому обрізати на одному й тому самому місці можна не частіше одного разу на 2-3 роки. Суцільний збір листя черемші - основна причина загибелі посадок у недосвідчених городників.
             У їжу вживають молоді паростки та листя черемші: свіжими, солоними, квашеними, а також як приправу до м’ясних страв.
               

    Смакуємо з користю

    Суп-пюре з кольрабі та черемші. Дві кольрабі, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 л овочевого бульйону або води, 1 скл. вершків, 100 г тертого сиру, 2 ст. л. вершкового масла, 2-3 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. січених горіхів, 1 пучок черемші, сіль, перець. 

             Цибулю подрібнити, кольрабі і картоплю порізати кубиками. Цибулю стушкувати у вершковому маслі, додати кольрабі і картоплю, залити киплячим бульйоном або кип’ятком і варити на маленькому вогні під кришкою 15-20 хвилин. Збити суп блендером, у одержане пюре додати сіль, перець, влити вершки, додати тертий сир, ретельно перемішати і довести до кипіння. Черемшу збити у блендері з сіллю, оливковою олією і горіхами. Подавати суп, поклавши у кожну тарілку 1 ст. л. соусу з черемші.



    Салат із черемші з яйцями. 200 г зелені черемші, 2 варених курячих яйця, 1 свіжий огірок, 1 ст. л. майонезу (класичного), 1 ст. л. сметани (жирність від 20%), сіль і перець - за смаком.

             Варені яйці порізати кубиками. Огірок – соломкою (шкірку можна очистити). Черемшу помити та порізати соломкою. Заправити однаковою кількістю сметани та майонезу. В останню чергу додати сіль і перець. Прикрасити салат листям черемші та жовтками.

    Салат із черемші зі свининою. 300 г зелені черемші, 170-200 г відварної свинини (нежирної), 2 варених яйця, 0,5 ч ложки міцної гірчиці, 0,5 ч ложки оцту, дрібка солі.

             Салат викладають шарами: відварна свинина, порізана тонкою соломкою черемша, зверху - суміш гірчиці, оцту і солі. Прикрасити шматочками яєць.

    Салат із черемші та столового буряка. 1 пучок черемші, 1 буряк, 2 ст. л. олії, сіль за смаком.

             Буряк відварити, охолодити, почистити і нашинкувати на крупній тертці. Помиту черемшу порізати на смужки. Все перемішати і заправити соняшниковою олією. Посолити на свій смак.

     

    Салат із черемші «Свіжий». Черемшу, зелену цибулю порізати в рівних кількостях, додати подрібнений кріп. Почистити свіжий огірок, пошинкувати дрібними кубиками, додати 2 круто зварених яйця, порізаних кружальцями, свіжі помідори або томатний сік за смаком. Посоліть, поперчіть, перемішайте, викладіть гіркою та прикрасьте скибочками яєць і огірків.

     

    Салат «Швидкий».     Зварити або запекти картоплю, нарізати кубиками, змішати з дрібно нашинкованою черемшою, посолити і заправити олією. Швидко та смачно!

    Салат з оцтом. 100 г черемші, зелень петрушки й кропу - по 5-6 гілочок, олія, сіль і оцет – за смаком.

             Черемшу промити, подбрінити, додати нарізану зелень, олію, оцет і сіль. Олію можна замінити сметаною

    Смачного!

                                                                                                    Оксана ШАПОВАЛ





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Таємниці ведмежої цибулі


         Ця рослина з’являється навесні першою, володіє приємним часниковим ароматом і має лікувальні властивості при багатьох захворюваннях. До речі, саме черемшу - ведмежу цибулю - після зимової сплячки активно поїдають ведмеді, щоб поновити свої сили.

         Назв у цієї рослини чимало – і дика цибуля, і ведмежа цибуля, і часникова трава, і колба, і черемиця…А все тому, що черемша з давніх-давен широко використовується як для харчування, так і в медицині. Та більшість назв насамперед акцентують увагу на її сильному запаху.

         Існує кумедна легенда, що колись вирішили мисливець та ведмідь залишити ворожнечу і жити в мирі. Почали ходити один до одного в гості, разом вечеряти. І помітив мисливець, що у ведмедиці всі страви набагато смачніші, ніж у його дружини. Запитав у ведмедя, той запевнив, що не знає відповіді. Тоді підіслав мисливець свою дружину до ведмедиці виявити, у чому ж секрет. З’ясувалося: вона в усі страви додає черемшу. Почала так само чинити і дружина мисливця. Побувавши у них в гостях і скуштувавши їхні страви, ведмідь здогадався про підступність мисливця. З того часу вони стали запеклими ворогами.

         Хоча сюжет і казковий, та приховує цікаву кулінарну таємницю, якою умілі господині можуть вдало скористатися.

Черемша-цілителька

         На відміну від часнику, черемша не залишає різкого запаху, тому її можна вживати свіжою. За своїми фітонцидними властивостями (рослинні антибіотики) черемша навіть краща за часник.

         Вітаміну С у ній в 10-15 разів більше, ніж у лимонах і апельсинах! Черемша перешкоджає накопиченню холестерину в крові, покращує травлення, стимулює серцеву діяльність. Використовують її як протизастудний засіб. Салат зі свіжого листя збуджує апетит і посилює виділення шлункового соку, покращуючи травлення і позитивно діючи при функціональних порушеннях шлунково-кишкового тракту. Сиру черемшу їдять при захворюваннях щитоподібної залози. Корисна вона і для ясен.

         Кашка зі свіжої рослини – протизапальний засіб. Настоєм зі стебел черемші промивають рани, порізи, виразки, які тривалий час не загоюються. Сік черемші закрапують у вуха при отитах, розведеним соком промивають очі під час запалення. Свіжу черемшу можна їсти при атеросклерозі, глистних захворюваннях, застуді, бронхіті, кашлю.

            Та зловживати черемшою не можна, її денна норма повинна становити 15-20 листків. Не рекомендують вживати рослину хворим на епілепсію та вагітним жінкам. Черемша може спровокувати загострення виразки, головний біль, безсоння. Не поєднуйте прийом великої кількості лікувальних препаратів і черемші, бо це може стати причиною розладу серцевої діяльності.

Домашня черемша

         Її можна вирощувати як у затінених місцях, під кронами плодових дерев, так і на відкритих, підготовлених грядках. Черемша добре приживається в дуже вологих, низинних місцях саду. Загалом технологія вирощування така ж, як і багаторічної культурної цибулі. Головне - не допускати пересихання ґрунту.Черемшу краще розмножувати цибулинками. Їх висаджують у квітні - травні, або в серпні - жовтні. Вирощують на одному місці до 7 років. Перший збір починають після сходження снігу, останніми збирають квіткові стрілки. Вони навіть смачніші за листя і чудово маринуються. На третій рік після посадки, при щільності 25-30 рослин на 1 кв. м, маса листя досягає 1,5 кілограмів.

         Щоб черемша не пропала, її зрізають наприкінці квітня - на початку травня, залишаючи в землі цибулинки. Причому обрізати на одному й тому самому місці можна не частіше одного разу на 2-3 роки. Суцільний збір листя черемші - основна причина загибелі посадок у недосвідчених городників.
         У їжу вживають молоді паростки та листя черемші: свіжими, солоними, квашеними, а також як приправу до м’ясних страв.
           

Смакуємо з користю

Суп-пюре з кольрабі та черемші. Дві кольрабі, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 л овочевого бульйону або води, 1 скл. вершків, 100 г тертого сиру, 2 ст. л. вершкового масла, 2-3 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. січених горіхів, 1 пучок черемші, сіль, перець. 

         Цибулю подрібнити, кольрабі і картоплю порізати кубиками. Цибулю стушкувати у вершковому маслі, додати кольрабі і картоплю, залити киплячим бульйоном або кип’ятком і варити на маленькому вогні під кришкою 15-20 хвилин. Збити суп блендером, у одержане пюре додати сіль, перець, влити вершки, додати тертий сир, ретельно перемішати і довести до кипіння. Черемшу збити у блендері з сіллю, оливковою олією і горіхами. Подавати суп, поклавши у кожну тарілку 1 ст. л. соусу з черемші.



Салат із черемші з яйцями. 200 г зелені черемші, 2 варених курячих яйця, 1 свіжий огірок, 1 ст. л. майонезу (класичного), 1 ст. л. сметани (жирність від 20%), сіль і перець - за смаком.

         Варені яйці порізати кубиками. Огірок – соломкою (шкірку можна очистити). Черемшу помити та порізати соломкою. Заправити однаковою кількістю сметани та майонезу. В останню чергу додати сіль і перець. Прикрасити салат листям черемші та жовтками.

Салат із черемші зі свининою. 300 г зелені черемші, 170-200 г відварної свинини (нежирної), 2 варених яйця, 0,5 ч ложки міцної гірчиці, 0,5 ч ложки оцту, дрібка солі.

         Салат викладають шарами: відварна свинина, порізана тонкою соломкою черемша, зверху - суміш гірчиці, оцту і солі. Прикрасити шматочками яєць.

Салат із черемші та столового буряка. 1 пучок черемші, 1 буряк, 2 ст. л. олії, сіль за смаком.

         Буряк відварити, охолодити, почистити і нашинкувати на крупній тертці. Помиту черемшу порізати на смужки. Все перемішати і заправити соняшниковою олією. Посолити на свій смак.

 

Салат із черемші «Свіжий». Черемшу, зелену цибулю порізати в рівних кількостях, додати подрібнений кріп. Почистити свіжий огірок, пошинкувати дрібними кубиками, додати 2 круто зварених яйця, порізаних кружальцями, свіжі помідори або томатний сік за смаком. Посоліть, поперчіть, перемішайте, викладіть гіркою та прикрасьте скибочками яєць і огірків.

 

Салат «Швидкий».     Зварити або запекти картоплю, нарізати кубиками, змішати з дрібно нашинкованою черемшою, посолити і заправити олією. Швидко та смачно!

Салат з оцтом. 100 г черемші, зелень петрушки й кропу - по 5-6 гілочок, олія, сіль і оцет – за смаком.

         Черемшу промити, подбрінити, додати нарізану зелень, олію, оцет і сіль. Олію можна замінити сметаною

Смачного!

                                                                                                Оксана ШАПОВАЛ


Черемша-цілителька

         На відміну від часнику, черемша не залишає різкого запаху, тому її можна вживати свіжою. За своїми фітонцидними властивостями (рослинні антибіотики) черемша навіть краща за часник.

         Вітаміну С у ній в 10-15 разів більше, ніж у лимонах і апельсинах! Черемша перешкоджає накопиченню холестерину в крові, покращує травлення, стимулює серцеву діяльність. Використовують її як протизастудний засіб. Салат зі свіжого листя збуджує апетит і посилює виділення шлункового соку, покращуючи травлення і позитивно діючи при функціональних порушеннях шлунково-кишкового тракту. Сиру черемшу їдять при захворюваннях щитоподібної залози. Корисна вона і для ясен.

         Кашка зі свіжої рослини – протизапальний засіб. Настоєм зі стебел черемші промивають рани, порізи, виразки, які тривалий час не загоюються. Сік черемші закрапують у вуха при отитах, розведеним соком промивають очі під час запалення. Свіжу черемшу можна їсти при атеросклерозі, глистних захворюваннях, застуді, бронхіті, кашлю.

            Та зловживати черемшою не можна, її денна норма повинна становити 15-20 листків. Не рекомендують вживати рослину хворим на епілепсію та вагітним жінкам. Черемша може спровокувати загострення виразки, головний біль, безсоння. Не поєднуйте прийом великої кількості лікувальних препаратів і черемші, бо це може стати причиною розладу серцевої діяльності.

Домашня черемша

         Її можна вирощувати як у затінених місцях, під кронами плодових дерев, так і на відкритих, підготовлених грядках. Черемша добре приживається в дуже вологих, низинних місцях саду. Загалом технологія вирощування така ж, як і багаторічної культурної цибулі. Головне - не допускати пересихання ґрунту.Черемшу краще розмножувати цибулинками. Їх висаджують у квітні - травні, або в серпні - жовтні. Вирощують на одному місці до 7 років. Перший збір починають після сходження снігу, останніми збирають квіткові стрілки. Вони навіть смачніші за листя і чудово маринуються. На третій рік після посадки, при щільності 25-30 рослин на 1 кв. м, маса листя досягає 1,5 кілограмів.

         Щоб черемша не пропала, її зрізають наприкінці квітня - на початку травня, залишаючи в землі цибулинки. Причому обрізати на одному й тому самому місці можна не частіше одного разу на 2-3 роки. Суцільний збір листя черемші - основна причина загибелі посадок у недосвідчених городників.
         У їжу вживають молоді паростки та листя черемші: свіжими, солоними, квашеними, а також як приправу до м’ясних страв.
           

Смакуємо з користю

Суп-пюре з кольрабі та черемші. Дві кольрабі, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 л овочевого бульйону або води, 1 скл. вершків, 100 г тертого сиру, 2 ст. л. вершкового масла, 2-3 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. січених горіхів, 1 пучок черемші, сіль, перець. 

         Цибулю подрібнити, кольрабі і картоплю порізати кубиками. Цибулю стушкувати у вершковому маслі, додати кольрабі і картоплю, залити киплячим бульйоном або кип’ятком і варити на маленькому вогні під кришкою 15-20 хвилин. Збити суп блендером, у одержане пюре додати сіль, перець, влити вершки, додати тертий сир, ретельно перемішати і довести до кипіння. Черемшу збити у блендері з сіллю, оливковою олією і горіхами. Подавати суп, поклавши у кожну тарілку 1 ст. л. соусу з черемші.



Салат із черемші з яйцями. 200 г зелені черемші, 2 варених курячих яйця, 1 свіжий огірок, 1 ст. л. майонезу (класичного), 1 ст. л. сметани (жирність від 20%), сіль і перець - за смаком.

         Варені яйці порізати кубиками. Огірок – соломкою (шкірку можна очистити). Черемшу помити та порізати соломкою. Заправити однаковою кількістю сметани та майонезу. В останню чергу додати сіль і перець. Прикрасити салат листям черемші та жовтками.

Салат із черемші зі свининою. 300 г зелені черемші, 170-200 г відварної свинини (нежирної), 2 варених яйця, 0,5 ч ложки міцної гірчиці, 0,5 ч ложки оцту, дрібка солі.

         Салат викладають шарами: відварна свинина, порізана тонкою соломкою черемша, зверху - суміш гірчиці, оцту і солі. Прикрасити шматочками яєць.

Салат із черемші та столового буряка. 1 пучок черемші, 1 буряк, 2 ст. л. олії, сіль за смаком.

         Буряк відварити, охолодити, почистити і нашинкувати на крупній тертці. Помиту черемшу порізати на смужки. Все перемішати і заправити соняшниковою олією. Посолити на свій смак.

 

Салат із черемші «Свіжий». Черемшу, зелену цибулю порізати в рівних кількостях, додати подрібнений кріп. Почистити свіжий огірок, пошинкувати дрібними кубиками, додати 2 круто зварених яйця, порізаних кружальцями, свіжі помідори або томатний сік за смаком. Посоліть, поперчіть, перемішайте, викладіть гіркою та прикрасьте скибочками яєць і огірків.

 

Салат «Швидкий».     Зварити або запекти картоплю, нарізати кубиками, змішати з дрібно нашинкованою черемшою, посолити і заправити олією. Швидко та смачно!

Салат з оцтом. 100 г черемші, зелень петрушки й кропу - по 5-6 гілочок, олія, сіль і оцет – за смаком.

         Черемшу промити, подбрінити, додати нарізану зелень, олію, оцет і сіль. Олію можна замінити сметаною

Смачного!

                                                                                                Оксана ШАПОВАЛ





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.