Аграрний тиждень. Україна
» » Консервування вологого зерна кукурудзи в біг-бегах
» » Консервування вологого зерна кукурудзи в біг-бегах

    Консервування вологого зерна кукурудзи в біг-бегах


    На нинішньому етапі розвитку АПК країни велике значення мають енергоощадні технології в кормовиробництві, економія ресурсів, підвищення ефективності продуктивної віддачі кормів як одного з важливих факторів інтенсифікації тваринництва.  

     

     

    Такою є технологія консервування вологого зерна в біг-бегах, розроблена в Інституті кормів та сільського господарства Поділля НААН. Технологія не потребує витрат енергоносіїв для висушування зерна.

    До речі, зберігання зерна в закритих посудинах далеко не нове. Ще Варрон в І ст. до нашої ери писав, що необхідно зробити все для перешкоджання потраплянню в сховища повітря, води та комах. За таких умов зерно може зберігатися 50-100 років. У герметичному сховищі втрат майже немає, а в незакритих вони складають 2-5%.

    Принцип герметичного зберігання заключається у створенні анаеробних умов. Якщо після герметизації бункера (силосу) вміст у ньому повітря не перевищує приблизно 0,2% (за об’ємом), то більшість грибкових організмів, які спричиняють псування зерна, або відмирають, або інактивуються. Комахи не здатні виживати, якщо вміст кисню в повітрі нижче 2%. Для створення безкисневих умов дуже важливо проводити герметизацію бункеру негайно після його заповнення зерном. Якщо цю вимогу виконано, жодних небажаних змін не відбуватиметься.

    В основу технології консервування вологого зерна покладено зберігання його в безкисневому середовищі з консервантом.

    Спосіб здійснюється таким чином: вологе (24-38%) зерно кукурудзи відразу після обмолоту доставляється на тік, де відбувається затарювання біг-бегів з одночасним внесенням біологічної консервуючої суміші, відсмоктуванням повітря, герметизацією шляхом запаювання горловини вкладишу та штабелювання для подальшого зберігання (рис.1).

     

    Консервування вологого зерна кукурудзи в біг-бегах


     

               А                                  Б                            В                            Г

    А – Вимірювання вологості зерна; Б – Установка для консервування вологого зерна; В Затарювання консервованим зерном біг-бегу; В – Штабелювання біг-бегів для подальшого зберігання

     

    Після місяця зберігання біг-беги відкривалися для проведення годівельного досліду на коровах, визначалась якість та хімічний склад зерна. Після довготривалого зберігання (5 місяців) воно мало світло-жовтий колір, приємний запах вологого зерна, збережену структуру. Результати досліджень показують: в зерні впродовж зберігання відбувалися незначні процеси 

    ферментації.

    В середньому за 5 місяців зберігання загальна кислотність консервованого зерна була на рівні 0,23%, в т.ч. частка молочної кислоти складала 0,12%, оцтової – 0,08%, масляної кислоти та аміачного азоту не спостерігалося, рівень рН зерна був 4,94.

    За хімічним складом вологе консервоване зерно кукурудзи майже не відрізнялося від висушеного. Якщо 1 кг висушеного зерна кукурудзи містив 82,76 г сирого протеїну; 50,57 г сирого жиру; 805,75 г сирих БЕР та 44,83 г клітковини, то 1 кг консервованого містив 84,75; 48,02; 805,08 та 43,79 г відповідно.

    В досліді по зберіганню консервованого вологого зерна підвищення температури після відкриття герметичного біг-бегу відбувалося на 7-8 день, а пліснява візуально спостерігалась на 10-11 день. Оскільки консервоване зерно після відкриття біг-бегу відразу плющилось, вводилось до складу комбікорму та впродовж доби згодовувалось тваринам, негативних наслідків не спостерігалося.

    Проведене дослідження на молочних коровах у виробничих умовах ТОВ СГП «Ім. Воловікова» Гощанського району Рівненської області показало, що згодовування плющеного, після зберігання, консервованого зерна кукурудзи в складі раціону в кількості 3,2 кг, що складає 50% концентрованих кормів раціону, в порівнянні зі згодовуванням 3 кг висушеного меленого зерна кукурудзи, дало прибавку молока 2,5 л


    натуральної жирності або 0,96 кг молока базисної (3,4%) жирності, що складає15,58 (5,14) % відповідно.

    Проведені економічні розрахунки доцільності сушіння вологого зерна кукурудзи показують: при застосуванні технології консервування вологого зерна в біг-

    бегах, господарство не несе 151,32 грн. додаткових витрат, пов’язаних із сушінням. Більше того, зважаючи на кращу продуктивну дію консервованого вологого зерна при згодовуванні дійним коровам економічний ефект на одній тонні складе 960 грн. (за рахунок отримання додаткової кількості молока базисної жирності). Загальний ефект складе 1111 грн./т консервованого вологого зерна кукурудзи.

    Завдяки біг-бегам, консервоване вологе зерно стає товаром, бо в такій упаковці його можна переміщати на будь-які відстані без погіршення поживних якостей. Біг-бег виготовляється з поліпропілену, достатньо міцний на розрив і пробивання, тому надійно захищає вкладиш від механічного пошкодження при зберіганні та при транспортуванні, навантажувальних і розвантажувальних роботах.

    Розроблена технологія гарантує якість, простоту та зручність, не потребує використання енергоносіїв для висушування зерна, що робить її енергоощадною.

    Михайло КУЛИК,

    завідувач відділу технології кормів, комбікормів і преміксів

    Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН,

    член-кореспондент НААН

    Олександр КУРНАЄВ,

    провідний науковий співробітник відділу технології кормів, комбікормів і преміксів Інституту кормів та сільського господарства
    Поділля НААН,

    кандидат с.-г. наук

     

    Контактні телефони: (0432) 51-92-41 або (050) 160-26-17 – Олександр Миколайович.

     

    мешкиупаковка





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Консервування вологого зерна кукурудзи в біг-бегах


На нинішньому етапі розвитку АПК країни велике значення мають енергоощадні технології в кормовиробництві, економія ресурсів, підвищення ефективності продуктивної віддачі кормів як одного з важливих факторів інтенсифікації тваринництва.  

 

 

Такою є технологія консервування вологого зерна в біг-бегах, розроблена в Інституті кормів та сільського господарства Поділля НААН. Технологія не потребує витрат енергоносіїв для висушування зерна.

До речі, зберігання зерна в закритих посудинах далеко не нове. Ще Варрон в І ст. до нашої ери писав, що необхідно зробити все для перешкоджання потраплянню в сховища повітря, води та комах. За таких умов зерно може зберігатися 50-100 років. У герметичному сховищі втрат майже немає, а в незакритих вони складають 2-5%.

Принцип герметичного зберігання заключається у створенні анаеробних умов. Якщо після герметизації бункера (силосу) вміст у ньому повітря не перевищує приблизно 0,2% (за об’ємом), то більшість грибкових організмів, які спричиняють псування зерна, або відмирають, або інактивуються. Комахи не здатні виживати, якщо вміст кисню в повітрі нижче 2%. Для створення безкисневих умов дуже важливо проводити герметизацію бункеру негайно після його заповнення зерном. Якщо цю вимогу виконано, жодних небажаних змін не відбуватиметься.

В основу технології консервування вологого зерна покладено зберігання його в безкисневому середовищі з консервантом.

Спосіб здійснюється таким чином: вологе (24-38%) зерно кукурудзи відразу після обмолоту доставляється на тік, де відбувається затарювання біг-бегів з одночасним внесенням біологічної консервуючої суміші, відсмоктуванням повітря, герметизацією шляхом запаювання горловини вкладишу та штабелювання для подальшого зберігання (рис.1).

 

Консервування вологого зерна кукурудзи в біг-бегах


 

           А                                  Б                            В                            Г

А – Вимірювання вологості зерна; Б – Установка для консервування вологого зерна; В Затарювання консервованим зерном біг-бегу; В – Штабелювання біг-бегів для подальшого зберігання

 

Після місяця зберігання біг-беги відкривалися для проведення годівельного досліду на коровах, визначалась якість та хімічний склад зерна. Після довготривалого зберігання (5 місяців) воно мало світло-жовтий колір, приємний запах вологого зерна, збережену структуру. Результати досліджень показують: в зерні впродовж зберігання відбувалися незначні процеси 

ферментації.

В середньому за 5 місяців зберігання загальна кислотність консервованого зерна була на рівні 0,23%, в т.ч. частка молочної кислоти складала 0,12%, оцтової – 0,08%, масляної кислоти та аміачного азоту не спостерігалося, рівень рН зерна був 4,94.

За хімічним складом вологе консервоване зерно кукурудзи майже не відрізнялося від висушеного. Якщо 1 кг висушеного зерна кукурудзи містив 82,76 г сирого протеїну; 50,57 г сирого жиру; 805,75 г сирих БЕР та 44,83 г клітковини, то 1 кг консервованого містив 84,75; 48,02; 805,08 та 43,79 г відповідно.

В досліді по зберіганню консервованого вологого зерна підвищення температури після відкриття герметичного біг-бегу відбувалося на 7-8 день, а пліснява візуально спостерігалась на 10-11 день. Оскільки консервоване зерно після відкриття біг-бегу відразу плющилось, вводилось до складу комбікорму та впродовж доби згодовувалось тваринам, негативних наслідків не спостерігалося.

Проведене дослідження на молочних коровах у виробничих умовах ТОВ СГП «Ім. Воловікова» Гощанського району Рівненської області показало, що згодовування плющеного, після зберігання, консервованого зерна кукурудзи в складі раціону в кількості 3,2 кг, що складає 50% концентрованих кормів раціону, в порівнянні зі згодовуванням 3 кг висушеного меленого зерна кукурудзи, дало прибавку молока 2,5 л


натуральної жирності або 0,96 кг молока базисної (3,4%) жирності, що складає15,58 (5,14) % відповідно.

Проведені економічні розрахунки доцільності сушіння вологого зерна кукурудзи показують: при застосуванні технології консервування вологого зерна в біг-

бегах, господарство не несе 151,32 грн. додаткових витрат, пов’язаних із сушінням. Більше того, зважаючи на кращу продуктивну дію консервованого вологого зерна при згодовуванні дійним коровам економічний ефект на одній тонні складе 960 грн. (за рахунок отримання додаткової кількості молока базисної жирності). Загальний ефект складе 1111 грн./т консервованого вологого зерна кукурудзи.

Завдяки біг-бегам, консервоване вологе зерно стає товаром, бо в такій упаковці його можна переміщати на будь-які відстані без погіршення поживних якостей. Біг-бег виготовляється з поліпропілену, достатньо міцний на розрив і пробивання, тому надійно захищає вкладиш від механічного пошкодження при зберіганні та при транспортуванні, навантажувальних і розвантажувальних роботах.

Розроблена технологія гарантує якість, простоту та зручність, не потребує використання енергоносіїв для висушування зерна, що робить її енергоощадною.

Михайло КУЛИК,

завідувач відділу технології кормів, комбікормів і преміксів

Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН,

член-кореспондент НААН

Олександр КУРНАЄВ,

провідний науковий співробітник відділу технології кормів, комбікормів і преміксів Інституту кормів та сільського господарства
Поділля НААН,

кандидат с.-г. наук

 

Контактні телефони: (0432) 51-92-41 або (050) 160-26-17 – Олександр Миколайович.

 

мешкиупаковка





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.