Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Рослинництво»Ліки для ґрунтів
АТУ»Рослинництво»Ліки для ґрунтів

    Ліки для ґрунтів


                                            «Народ, який не турбується про охорону ґрунтів,

                                                             не турбується про своє майбутнє»

                                                                                                  Т. Рузвельт

     

    внесення добрив         Нормами чинного законодавства визначено, що «ґрунт – природно-історичне органо-мінеральне тіло, що утворилося на поверхні земної кори і є осередком найбільшої концентрації поживних речовин, основою життя та розвитку людства завдяки найціннішій своїй властивості - родючості».

    З давніх часів люди при використанні землі оцінювали її понад усе з точки зору можливості давати врожай рослин. І тому поняття «родючість ґрунту» було відоме ще задовго до формування ґрунтознавства як офіційної науки і відображало найбільш сущу властивість землі як засобу виробництва.

        Нині якісні показники ґрунтів, що визначають продуктивність полів, а відтак і агровиробництва в цілому, достатньо вивчені. Зрозуміло, що ця властивість має свою хімічну природу походження, науково обґрунтовані основи виникнення і поширення, взаємодію з агробіоценозами.

    Якщо розглядати ланцюжок «кислі ґрунти – рослини» в контексті популярного сприйняття, не вдаючись у глибину ґрунтових процесів, то можна скористатися таким простим порівнянням. Наприклад, якщо при консервації грибів чи будь-яких овочів у маринад закласти оцту втричі більше оптимальної норми, то чи багато такої продукції можна спожити? Так і з рослинами.

    Однозначно встановлено, що кисле ґрунтове середовище є одним із факторів, які обмежують продуктивність сільгоспкультур. За різними оцінками, недобір валових зборів основних культур через негативний вплив кислотності ґрунту в Україні щороку становить від 1,4 до 2,0 млн. т зернових одиниць. Найбільше знижуються урожаї пшениці, ячменю, кукурудзи, цукрових буряків, ріпаку, бобових культур.

    Серед антропогенних факторів підкислення ґрунтів важливу роль відіграє застосування в значних обсягах фізіологічно- і хімічно-кислих добрив, випадання підкислених опадів. Інтенсивно розвивається кислотність внаслідок декальцинації ґрунту: виносу кальцію урожаями до 100-120 кг/га та інфільтрації його внаслідок промивання талими водами і зливовими опадами (за рік до 210-300 кг/га). Водночас значно зменшилось компенсуюче надходження кальцію в ґрунт внаслідок припинення вапнування, а також у складі суперфосфату, фосфоритного борошна, гною та інших кальцієвмісних добрив.

    За даними агрохімічної паспортизації орних земель України, проведеної в попередні роки, площі ґрунтів з різним ступенем кислотності займають 20% від усієї площі і продовжують збільшуватися за рахунок ґрунтів із нейтральним і близьким до нейтрального середовищем.

    Підкислення супроводжується комплексним погіршенням фізичних, фізико-хімічних, агрохімічних і біологічних властивостей ґрунту, що проявляється в таких змінах:

    • пептизації колоїдів, що зумовлює руйнування структури;
    • пригніченні росту і розвитку кореневої системи, що відбивається на зимостійкості та посухостійкості культур, режимах живлення і водозабезпечення;
    • зниженні окупності азотних і фосфорних добрив;
    • пригніченні життєдіяльності азотфіксуючих вільноіснуючих мікроорганізмів і бульбочкових бактерій;
    •  переважному розвитку грибної мікрофлори, внаслідок чого зростає ураження рослин грибковими хворобами;
    • підвищенні забур’яненості полів, оскільки більшість бур’янів витримують кислу реакцію ґрунтового середовища.

    Аналіз ситуації по зонах і областях показав, що кислі ґрунти найбільш поширені в зоні дерново-підзолистих піщаних і супіщаних ґрунтів – Поліссі, де вони займають понад 37% орних земель та Лісостепу – 25%. У структурі кислих ґрунтів Полісся чільне місце займає Чернігівщина – 33% та Житомирщина – 23%, в Лісостепу: Вінниччина – 29% та Черкащина – 18%.

    При розгляді проблеми підкислення ґрунтів особливо непокоять два питання. По-перше, це значне поширення сильно- та середньокислих груп ґрунтів, які нині займають більше 5%, і їх площа невпинно зростає. Втрати врожаю на цих ґрунтах сягають 20-40%.

    По-друге, підкислення чорноземів – кращих ґрунтів України. Загалом, в останні роки процеси підкислення ґрунтового покриву тривають в 15 областях! Вони проявляються навіть в агроландшафтах Степу.

    Підвищення кислотності ґрунтів у наш час є однією з причин, що призводить до значного зниження їх родючості, адже відомо, що в кислому середовищі неможливо створити сприятливе азотне і фосфорне живлення рослин, навіть при достатніх запасах цих елементів у ґрунті. При цьому доведено, що ефективність внесених за таких умов мінеральних добрив знижується на 25-30%.

    Отже, зростаюча кількість кислих ґрунтів на сьогодні є однією з найважливіших проблем у землеробстві нашої держави, адже ці процеси з кожним роком набувають все масштабнішого характеру і потребують негайного вирішення, насамперед за рахунок проведення хімічної меліорації ґрунтів.

    Валерій ГРЕКОВ,

    директор «Центрдержродючість»,                            

    кандидат с.-г. наук

    Анатолій МЕЛЬНИК,

    директор Чернігівського центру

    «Облдержродючість», кандидат с.-г. наук,                                   

    заслужений працівник сільського господарства України

     

    Продовження теми – у наступному номері.                            

     

     





    Схожі новини
  • №42 (254)
  • №4 (259)
  • Молока стало меньше
  • №35 (247
  • №7-8(261)

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ліки для ґрунтів

31 жовтень, Розділ Рослинництво, переглядів 6 261

                                        «Народ, який не турбується про охорону ґрунтів,

                                                         не турбується про своє майбутнє»

                                                                                              Т. Рузвельт

 

внесення добрив         Нормами чинного законодавства визначено, що «ґрунт – природно-історичне органо-мінеральне тіло, що утворилося на поверхні земної кори і є осередком найбільшої концентрації поживних речовин, основою життя та розвитку людства завдяки найціннішій своїй властивості - родючості».

З давніх часів люди при використанні землі оцінювали її понад усе з точки зору можливості давати врожай рослин. І тому поняття «родючість ґрунту» було відоме ще задовго до формування ґрунтознавства як офіційної науки і відображало найбільш сущу властивість землі як засобу виробництва.

    Нині якісні показники ґрунтів, що визначають продуктивність полів, а відтак і агровиробництва в цілому, достатньо вивчені. Зрозуміло, що ця властивість має свою хімічну природу походження, науково обґрунтовані основи виникнення і поширення, взаємодію з агробіоценозами.

Якщо розглядати ланцюжок «кислі ґрунти – рослини» в контексті популярного сприйняття, не вдаючись у глибину ґрунтових процесів, то можна скористатися таким простим порівнянням. Наприклад, якщо при консервації грибів чи будь-яких овочів у маринад закласти оцту втричі більше оптимальної норми, то чи багато такої продукції можна спожити? Так і з рослинами.

Однозначно встановлено, що кисле ґрунтове середовище є одним із факторів, які обмежують продуктивність сільгоспкультур. За різними оцінками, недобір валових зборів основних культур через негативний вплив кислотності ґрунту в Україні щороку становить від 1,4 до 2,0 млн. т зернових одиниць. Найбільше знижуються урожаї пшениці, ячменю, кукурудзи, цукрових буряків, ріпаку, бобових культур.

Серед антропогенних факторів підкислення ґрунтів важливу роль відіграє застосування в значних обсягах фізіологічно- і хімічно-кислих добрив, випадання підкислених опадів. Інтенсивно розвивається кислотність внаслідок декальцинації ґрунту: виносу кальцію урожаями до 100-120 кг/га та інфільтрації його внаслідок промивання талими водами і зливовими опадами (за рік до 210-300 кг/га). Водночас значно зменшилось компенсуюче надходження кальцію в ґрунт внаслідок припинення вапнування, а також у складі суперфосфату, фосфоритного борошна, гною та інших кальцієвмісних добрив.

За даними агрохімічної паспортизації орних земель України, проведеної в попередні роки, площі ґрунтів з різним ступенем кислотності займають 20% від усієї площі і продовжують збільшуватися за рахунок ґрунтів із нейтральним і близьким до нейтрального середовищем.

Підкислення супроводжується комплексним погіршенням фізичних, фізико-хімічних, агрохімічних і біологічних властивостей ґрунту, що проявляється в таких змінах:

Аналіз ситуації по зонах і областях показав, що кислі ґрунти найбільш поширені в зоні дерново-підзолистих піщаних і супіщаних ґрунтів – Поліссі, де вони займають понад 37% орних земель та Лісостепу – 25%. У структурі кислих ґрунтів Полісся чільне місце займає Чернігівщина – 33% та Житомирщина – 23%, в Лісостепу: Вінниччина – 29% та Черкащина – 18%.

При розгляді проблеми підкислення ґрунтів особливо непокоять два питання. По-перше, це значне поширення сильно- та середньокислих груп ґрунтів, які нині займають більше 5%, і їх площа невпинно зростає. Втрати врожаю на цих ґрунтах сягають 20-40%.

По-друге, підкислення чорноземів – кращих ґрунтів України. Загалом, в останні роки процеси підкислення ґрунтового покриву тривають в 15 областях! Вони проявляються навіть в агроландшафтах Степу.

Підвищення кислотності ґрунтів у наш час є однією з причин, що призводить до значного зниження їх родючості, адже відомо, що в кислому середовищі неможливо створити сприятливе азотне і фосфорне живлення рослин, навіть при достатніх запасах цих елементів у ґрунті. При цьому доведено, що ефективність внесених за таких умов мінеральних добрив знижується на 25-30%.

Отже, зростаюча кількість кислих ґрунтів на сьогодні є однією з найважливіших проблем у землеробстві нашої держави, адже ці процеси з кожним роком набувають все масштабнішого характеру і потребують негайного вирішення, насамперед за рахунок проведення хімічної меліорації ґрунтів.

Валерій ГРЕКОВ,

директор «Центрдержродючість»,                            

кандидат с.-г. наук

Анатолій МЕЛЬНИК,

директор Чернігівського центру

«Облдержродючість», кандидат с.-г. наук,                                   

заслужений працівник сільського господарства України

 

Продовження теми – у наступному номері.                            

 

 





Схожі новини
  • №42 (254)
  • №4 (259)
  • Молока стало меньше
  • №35 (247
  • №7-8(261)

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.